Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Dziros
Stały bywalec

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: Dziros » 03 gru 2018, 18:42

spokojnie panowie. followujcie Grega twitter i będziecie wiedzieć jak to widzi.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 03 gru 2018, 18:47

Brakuje spiritus movens tematu i powoli niepostrzeżenie wdziera się chaos i akademickie dysputy. Poza niektórymi wpisami bardzo sensownymi i logicznymi reszta tworzy szum informacyjny.

Maro
Stały bywalec

Post autor: Maro » 03 gru 2018, 18:49

Kris pisze:Popatrz na spółki, które ten wynik wykręciły a potem popatrz na WIG 40 i WiG 80 nie w sumie nie patrz bo jak zobaczysz to ze śmiechu się posikasz. NA WIG 80 to chyba uczniowie z kieszonkowego grają.
Oprócz WIG20 to jest takie padło, że praktycznie nie patrzę chyba że na stooqu napiszą, że coś się rusza
a co do Grega to ten temat stracił klimat bez gospodarza

Petrus
Stały bywalec

Post autor: Petrus » 03 gru 2018, 18:59

Z opisów wynika że właściwie trampek i xi poza 90 dni przerwy nic wlasciwie nie ustalili. Na takim paliwie wiele nie pojedziemy. Druga kwestia która mnie nurtuje to Powell czy zacznie ciąć stopy czy będzie miał jaja i podniesie je jeszcze. Trampek go ciśnie na luzowanie. Jak zacznie ciąć A później drukować całą koncepcja shotowania do piachu. Brakuje mi jakieś ciekawej zadymy w Europie. Nie kumam euro to szajs a trzyma się cały czas mocno. Europejska gospodarka słabnie. Jakieś wasze spostrzeżenia?

WhyNot

Post autor: WhyNot » 03 gru 2018, 19:29

Petrus pisze:Greg jak widzisz sytuację w najbliższym czasie? Ja dzieki niemu się sporo nauczyłem i zarobiłem. Mam szacun dla niego.
Szacun że od siebie dużo dał a jedynie co słyszy to ubolewanie, że nie trafił z prognoza co do dnia i danej godziny. Gospodarza nie ma od tygodnia i macie nie pewność co do swoich wniosków i szukacie aprobaty kogoś doświadczonego. Chciwe tłuste owce.

Petrus
Stały bywalec

Post autor: Petrus » 03 gru 2018, 19:45

Whynot. He he. Chciwe Tłuste owce - odezwał się. Ja mam szacun dla Greg za to co robił na tym forum. To że nie do końca się pokrywały z moimi spojrzeniami. Wcale mi to nie przeszkadzało. Wręcz przeciwnie. Dawały mi inny punkt widzenia. Dzięki temu nie usniezaly mojej czujności.

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 03 gru 2018, 20:05

WhyNot pisze:Chciwe tłuste owce.
Dobre! :) Zapisałem sobie do słownika~

Dajcie Gregowi odsapnąć, wiele razy pisał, że wszystko już wiecie. I zrozumcie w końcu, że on nie jest specjalistą od krótkiego terminu i nie powie wam co rynek zrobi dziś czy jutro. Skupia się na całości obrazu i wyższych interwałach, dzięki czemu ma szerszą perspektywę i w ogóle powstał ten temat.

Cierpliwości Panowie. Podejmować decyzje samodzielnie, myśleć, konsultować, działać.

A jak ktoś bardzo tęskni to może obserwować: https://twitter.com/Analyst_G

eleste
Stały bywalec

Post autor: eleste » 03 gru 2018, 23:19

Kurcze dosyć szybko 10y-2y zaczął spadać. Już poniżej 0,15. Z tego co pamiętam to w układance Grega było, że w ostatniej fazie spodziewa się nagłego spadku poniżej zera. (pierwotnie zakładał jako jeden z wariantów utrzymanie linii trendu kilka miesięcy temu, ale to się nie stało i jak widać raczej czeka nas ujemna wartość co dla wielu oznacza włączenie odliczania).

Maro
Stały bywalec

Post autor: Maro » 03 gru 2018, 23:46

eleste pisze:Kurcze dosyć szybko 10y-2y zaczął spadać. Już poniżej 0,15. Z tego co pamiętam to w układance Grega było, że w ostatniej fazie spodziewa się nagłego spadku poniżej zera. (pierwotnie zakładał jako jeden z wariantów utrzymanie linii trendu kilka miesięcy temu, ale to się nie stało i jak widać raczej czeka nas ujemna wartość co dla wielu oznacza włączenie odliczania).
Zakładał również - bardzo prawdopodobne że słusznie, że tylko dlatego jest tyle czasu na plusie bo banki centralne mogą sztucznie podtrzymywać ten wskaźnik, więc może być mniej czasu niż nam się wydaje

rydzo

Post autor: rydzo » 04 gru 2018, 00:44

Grudniowa podwyżka będzie więc tym bardziej wyzeruje spread na 2y vs 10y. Chyba 2y vs 5y niemal wyzerowane

Salvo
Kontakt:

Post autor: Salvo » 04 gru 2018, 09:23

Dla relaksu - jak wygląda nauka inwestowania na forex.
https://twitter.com/peakycrypto/status/ ... 0018239488

Hermetic
Stały bywalec

Post autor: Hermetic » 04 gru 2018, 09:35

Nawet FED już ostrzega przed kryzysem ;)
https://strefainwestorow.pl/artykuly/gi ... a-prognoza

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 04 gru 2018, 09:41

Nie wiemy kiedy, ale wiemy, że będzie i jest do niego bliżej, niż dalej :)

Obrazek

Salvo
Kontakt:

Post autor: Salvo » 04 gru 2018, 10:28

Ostatnia szansa na wyjście z PLN
Obrazek

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 04 gru 2018, 12:27

Zaktualizowany wpis o dalsze ruchy na SP500. U dołu strony dodany dzisiejszy wykres.

https://marketontime.pl/prognoza-pogody ... ie-sp-500/

"AKTUALIZACJA 4.12.2018

Po tygodniu rynek dotarł do określonego punktu i możemy powiedzieć, że na tą chwilę jesteśmy w jako takiej równowadze. Dlaczego?

Wzrosty wspiera przede wszystkim sezonowość, a dodatkowo “pseudo” euforia po wypowiedzi Powella i szczycie G20. O ile na początku tych wzrostów, choć wciąż stosunkowo niski to wolumen jednak rósł to po dotarciu do strefy oporowej nie wygląda to już tak pozytywnie.

2 scenariusze krótkoterminowe

Pierwszy bardziej prawdopodobny moim zdaniem to, że zejdziemy w korekcie do poziomu zaznaczonego na wykresie czerwoną linią 2698. Dlaczego ten poziom? Ponieważ jest to dół luki, która powstała po wypowiedzi Powella i nie została dotychczas przetestowana, a zupełnym “przypadkiem”, to również 0.618 fibo obecnego ruchu wzrostowego (wariantem tego zejścia jest poziom 2722 przy większej sile rynku). W dalszym ciągu oczekiwałbym właściwego rajdu na święta z wybiciem poziomu 2818 (sięgnięciem po SL znajdujące się powyżej) i dojściem na 2871,5.

Drugi scenariusz moim zdaniem mniej prawdopodobny jest taki, że nie przebijemy strefy oporowej na 2818 i zejdziemy, aż na sam dół do okolic 2650-2600 co może się zdarzyć wyłącznie wtedy kiedy rynek wykaże słabość. W jaki sposób? Gracze, którzy akumulowali towar przez ostatnie tygodnie będą musieli awaryjnie wyjść z pozycji długich, powodując przyspieszenie spadków, ponieważ ktoś silniejszy od nich będzie bronił całej strefy dystrybucji, którą mamy od stycznia 2018. (zakładam, że tak będzie, ale nie na tym poziomie 2818, a dopiero w okolicach topów lub przy 3k zgodnie ze schematem wyckoffa)

W myśl zasady, że gramy co widzimy, a nie co myślimy mimo wszystko opieram się na zachowaniu ceny, wolumenie i sygnałach płynących z rynku. O ile wczorajsza świeca pokazała niezdecydowanie rynku to kolejne będą decydujące dla dalszej akcji.

W średnim terminie wróżąc z fusów opierałbym się na tezie, że po ruchu na 2871 nastąpi większa korekta, konsolidacja i próba ataku udanego lub nie na ATH w początkach przyszłego roku/wiosny 2019.

Za pomocą Trading View – klikając PLAY – można sobie prześledzić co się dzieje na bazie mojego schematu: pl.tradingview.com/chart/ES1!/uSDpcOdT/

Myślimy samodzielnie!

Pozdr

Zablokowany