Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Maro
Stały bywalec

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: Maro » 03 gru 2018, 10:36

[quote="dammad"]No to jesteśmy :) Zobaczymy co nam powiedzą dziś

Jeśli wybiją 2825 - 2830 to jak wyglądają kolejne potencjalne przystanki/opory?

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 03 gru 2018, 11:02

Moim zdaniem, styczniowe ATH jest nie do ruszenia na tą chwilę (w krótkim terminie). W tym tyg powinien być jeszcze pullback tego całego ruchu i wówczas będzie można więcej powiedzieć.

Pamiętajcie, że jesteśmy tak wysoko, bo rynek upakował w dwie pseudo euforie ludzi, która nie ma poparcia w wolumenie (co widać na wykresie). Nie ma też poparcia w fundamentach - media rozdmuchały newsy, ludzie się zapakowali. Brak podwyżek stóp nie wróży nic dobrego, tak samo zawieszenie na 90 dni nic nie zmienia w relacjach USA-Chiny.

Stąd stworzyły nam się 2 solidne gapy, z dziś poziom 2793-2763 oraz ten Powellowy 2722-2698. Rynek lubi (odklepać) sprawdzać takie rzeczy :)

Przypomnę jeszcze coś. W momencie kiedy mamy takie wysokie spready (długie świecie) to znaczy, że zmienność panuje na rynkach i emocje rządzą ludźmi. Tego typu nagłe i mocne wzrosty nie są zdrowe, szczególnie jeśli nie mają poparcia w wolumenie. Krótko mówiąc obawiałbym się mając shorty, gdyby rynek rósł powoli, ale stabilnie robiąc HH, HL itd.
Ostatnio zmieniony 03 gru 2018, 11:13 przez dammad, łącznie zmieniany 1 raz.

Maro
Stały bywalec

Post autor: Maro » 03 gru 2018, 11:12

dammad pisze:Moim zdaniem, styczniowe ATH jest nie do ruszenia na tą chwilę (w krótkim terminie). W tym tyg powinien być jeszcze pullback tego całego ruchu i wówczas będzie można więcej powiedzieć.

Pamiętajcie, że jesteśmy tak wysoko, bo rynek upakował w dwie pseudo euforie ludzi, która nie ma poparcia w wolumenie (co widać na wykresie). Stąd stworzyły nam się 2 solidne gapy, z dziś poziom 2793-2763 oraz ten Powellowy 2722-2698. Rynek lubi (odklepać) sprawdzać takie rzeczy :)

Przypomnę jeszcze coś. W momencie kiedy mamy takie wysokie spready (długie świecie) to znaczy, że zmienność panuje na rynkach i emocje rządzą ludźmi. Tego typu nagłe i mocne wzrosty nie są zdrowe, szczególnie jeśli nie mają poparcia w wolumenie. Krótko mówiąc obawiałbym się mając shorty, gdyby rynek rósł powoli, ale stabilnie robiąc HH, HL itd.
Dokładnie tak samo to widzę, ale zdrowy rozsądek zaczyna ustępować miejsca panice i mój niedźwiedź coraz bardziej pokornieje widząc stratę z shortów

to już nawet bardziej niedźwiadek niż niedźwiedź :)

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 03 gru 2018, 11:16

Każdy podejmuje decyzje samodzielnie, ale przy zmienności, która obecnie panuje na rynkach polecam z rozsądkiem wchodzić w pozycje i raczej mniejszą łyżeczką, szczególnie jeśli ktoś nie ma doświadczenia, a raczej wielu z nas do tej grupy należy.

Nie bądźcie też chciwi, realizujcie zyski, choć częściowo. Sam osobiście zamknąłem część shortów na dole i wziąłem kilka longów pod sezonowość, więc teraz spokojnie czekam co nam rynek powie w grudniu. Co nie zmienia faktu, że bacznie obserwuje co nam EMy zrobią, bo wciąż spora pozycja na Brazylii :)

I cierpliwości. Nie łapać ruchów w środku, bo emocje was zjedzą :)

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 03 gru 2018, 11:34

dammad pisze:Pamiętajcie, że jesteśmy tak wysoko, bo rynek upakował w dwie pseudo euforie ludzi, która nie ma poparcia w wolumenie (co widać na wykresie).
Biedna ta "ulica", zawsze ją pakują we wzrosty :P. 10% w tydzień na MSFT (zrealizowane), a mogłem shortować...

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 03 gru 2018, 12:12

Ryszard Wielkouch pisze:Scenariusz na kolejne dni :)

Jutro swoje wystąpienie ma Powell i podobny scenariusz już był rozgrywany w przeszłości. Dzień przed wystąpieniem są spadki na złocie/giełdzie, wzrosty na dolarze po to, żeby po wystąpieniu złoto/giełda poszła w górę.

W weekend dokładnie w sobotę mamy spotkanie G20. Do spotkania wszystko jest możliwe, straszenie ze strony Trumpa, żeby jeszcze zmiękczyć Chiny. Jak miało to miejsce wczoraj i dzisiaj. Na samym spotkaniu powinno dojść do jakiegoś porozumienia, które pozwoli giełdzie rosnąć. W końcu Trumpowi zależy na wzrostach na giełdzie. W końcu powinno przyjść trochę spokoju na giełdę, przynajmniej do końca roku. Jest to zdecydowanie bardziej prawdopodobne niż dalsze spadki.
Dzisiaj jest niezły dzień na realizację przynajmniej części zysków bo nic nie rośnie w linii prostej, a nie można być zbyt pazernym ;)

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 03 gru 2018, 12:15

Sztuką jest wejść i wyjść :P

Ja się zapakowałem pod rajd, więc tech nie dotykałem. Mniejsza łyżeczka, ale pewniejsza ;)

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 03 gru 2018, 13:21

Nie bierzcie, aż tyle tych zysków :P

Obrazek

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 03 gru 2018, 13:26

Bierzcie, bierzcie, bo rebalansuję portfel i muszę jeszcze kupić to i owo.

eleste
Stały bywalec

Post autor: eleste » 03 gru 2018, 15:04

Info o taryfach na auta ładnie wybiło producentów samochodów - ja się tutaj zastanawiam nad zakupem drugiej paczki shortów na Teslę.

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 03 gru 2018, 15:06

Pamiętajcie, że w środę sklepiki w USA pozamykane i giełda ma wolne ;)

Maro
Stały bywalec

Post autor: Maro » 03 gru 2018, 16:25

Kris pisze:Popatrzcie przy jakich obrotach jest ta dzisiejsza Euforia ;) I jakimi pakieciątkami jest to kupowane i sprzedawane skupcie się no pojedynczych transakcjach na parkiecie ;) Dla mnie Panowie to jest jeden wielki żart i kpina ale oczywiście to wyłącznie moje subiektywne odczucie. (Dotyczy GPW )
700mln zł na WIG20 o 16 to bardzo dobry wynik wg ostatnich standardów :) a tak na poważnie co może być warta ta euforia pomijając obroty, skoro Niemcy są o krok od recesji a Polski PMI dzisiaj pokazał recesję w przemyśle...

Petrus
Stały bywalec

Post autor: Petrus » 03 gru 2018, 18:07

Gdzie jest Greg?. Teraz jest ciekawie zrobić analizę. Na 2900 dojedziemy?. Moim skromnym zdaniem przez najbliższy tydzień góra później zjazd.

Petrus
Stały bywalec

Post autor: Petrus » 03 gru 2018, 18:40

Greg jak widzisz sytuację w najbliższym czasie? Ja dzieki niemu się sporo nauczyłem i zarobiłem. Mam szacun dla niego.

Zablokowany