Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
[quote="dammad"]No to jesteśmy :) Zobaczymy co nam powiedzą dziś
Jeśli wybiją 2825 - 2830 to jak wyglądają kolejne potencjalne przystanki/opory?
Jeśli wybiją 2825 - 2830 to jak wyglądają kolejne potencjalne przystanki/opory?
Moim zdaniem, styczniowe ATH jest nie do ruszenia na tą chwilę (w krótkim terminie). W tym tyg powinien być jeszcze pullback tego całego ruchu i wówczas będzie można więcej powiedzieć.
Pamiętajcie, że jesteśmy tak wysoko, bo rynek upakował w dwie pseudo euforie ludzi, która nie ma poparcia w wolumenie (co widać na wykresie). Nie ma też poparcia w fundamentach - media rozdmuchały newsy, ludzie się zapakowali. Brak podwyżek stóp nie wróży nic dobrego, tak samo zawieszenie na 90 dni nic nie zmienia w relacjach USA-Chiny.
Stąd stworzyły nam się 2 solidne gapy, z dziś poziom 2793-2763 oraz ten Powellowy 2722-2698. Rynek lubi (odklepać) sprawdzać takie rzeczy :)
Przypomnę jeszcze coś. W momencie kiedy mamy takie wysokie spready (długie świecie) to znaczy, że zmienność panuje na rynkach i emocje rządzą ludźmi. Tego typu nagłe i mocne wzrosty nie są zdrowe, szczególnie jeśli nie mają poparcia w wolumenie. Krótko mówiąc obawiałbym się mając shorty, gdyby rynek rósł powoli, ale stabilnie robiąc HH, HL itd.
Pamiętajcie, że jesteśmy tak wysoko, bo rynek upakował w dwie pseudo euforie ludzi, która nie ma poparcia w wolumenie (co widać na wykresie). Nie ma też poparcia w fundamentach - media rozdmuchały newsy, ludzie się zapakowali. Brak podwyżek stóp nie wróży nic dobrego, tak samo zawieszenie na 90 dni nic nie zmienia w relacjach USA-Chiny.
Stąd stworzyły nam się 2 solidne gapy, z dziś poziom 2793-2763 oraz ten Powellowy 2722-2698. Rynek lubi (odklepać) sprawdzać takie rzeczy :)
Przypomnę jeszcze coś. W momencie kiedy mamy takie wysokie spready (długie świecie) to znaczy, że zmienność panuje na rynkach i emocje rządzą ludźmi. Tego typu nagłe i mocne wzrosty nie są zdrowe, szczególnie jeśli nie mają poparcia w wolumenie. Krótko mówiąc obawiałbym się mając shorty, gdyby rynek rósł powoli, ale stabilnie robiąc HH, HL itd.
Ostatnio zmieniony 03 gru 2018, 11:13 przez dammad, łącznie zmieniany 1 raz.
Dokładnie tak samo to widzę, ale zdrowy rozsądek zaczyna ustępować miejsca panice i mój niedźwiedź coraz bardziej pokornieje widząc stratę z shortówdammad pisze:Moim zdaniem, styczniowe ATH jest nie do ruszenia na tą chwilę (w krótkim terminie). W tym tyg powinien być jeszcze pullback tego całego ruchu i wówczas będzie można więcej powiedzieć.
Pamiętajcie, że jesteśmy tak wysoko, bo rynek upakował w dwie pseudo euforie ludzi, która nie ma poparcia w wolumenie (co widać na wykresie). Stąd stworzyły nam się 2 solidne gapy, z dziś poziom 2793-2763 oraz ten Powellowy 2722-2698. Rynek lubi (odklepać) sprawdzać takie rzeczy :)
to już nawet bardziej niedźwiadek niż niedźwiedź :)
Każdy podejmuje decyzje samodzielnie, ale przy zmienności, która obecnie panuje na rynkach polecam z rozsądkiem wchodzić w pozycje i raczej mniejszą łyżeczką, szczególnie jeśli ktoś nie ma doświadczenia, a raczej wielu z nas do tej grupy należy.
Nie bądźcie też chciwi, realizujcie zyski, choć częściowo. Sam osobiście zamknąłem część shortów na dole i wziąłem kilka longów pod sezonowość, więc teraz spokojnie czekam co nam rynek powie w grudniu. Co nie zmienia faktu, że bacznie obserwuje co nam EMy zrobią, bo wciąż spora pozycja na Brazylii :)
I cierpliwości. Nie łapać ruchów w środku, bo emocje was zjedzą :)
Nie bądźcie też chciwi, realizujcie zyski, choć częściowo. Sam osobiście zamknąłem część shortów na dole i wziąłem kilka longów pod sezonowość, więc teraz spokojnie czekam co nam rynek powie w grudniu. Co nie zmienia faktu, że bacznie obserwuje co nam EMy zrobią, bo wciąż spora pozycja na Brazylii :)
I cierpliwości. Nie łapać ruchów w środku, bo emocje was zjedzą :)
Biedna ta "ulica", zawsze ją pakują we wzrosty :P. 10% w tydzień na MSFT (zrealizowane), a mogłem shortować...dammad pisze:Pamiętajcie, że jesteśmy tak wysoko, bo rynek upakował w dwie pseudo euforie ludzi, która nie ma poparcia w wolumenie (co widać na wykresie).
- Ryszard Wielkouch
- Forumowy wyga
Dzisiaj jest niezły dzień na realizację przynajmniej części zysków bo nic nie rośnie w linii prostej, a nie można być zbyt pazernym ;)Ryszard Wielkouch pisze:Scenariusz na kolejne dni :)
Jutro swoje wystąpienie ma Powell i podobny scenariusz już był rozgrywany w przeszłości. Dzień przed wystąpieniem są spadki na złocie/giełdzie, wzrosty na dolarze po to, żeby po wystąpieniu złoto/giełda poszła w górę.
W weekend dokładnie w sobotę mamy spotkanie G20. Do spotkania wszystko jest możliwe, straszenie ze strony Trumpa, żeby jeszcze zmiękczyć Chiny. Jak miało to miejsce wczoraj i dzisiaj. Na samym spotkaniu powinno dojść do jakiegoś porozumienia, które pozwoli giełdzie rosnąć. W końcu Trumpowi zależy na wzrostach na giełdzie. W końcu powinno przyjść trochę spokoju na giełdę, przynajmniej do końca roku. Jest to zdecydowanie bardziej prawdopodobne niż dalsze spadki.
Sztuką jest wejść i wyjść :P
Ja się zapakowałem pod rajd, więc tech nie dotykałem. Mniejsza łyżeczka, ale pewniejsza ;)
Ja się zapakowałem pod rajd, więc tech nie dotykałem. Mniejsza łyżeczka, ale pewniejsza ;)
Nie bierzcie, aż tyle tych zysków :P
Bierzcie, bierzcie, bo rebalansuję portfel i muszę jeszcze kupić to i owo.
Info o taryfach na auta ładnie wybiło producentów samochodów - ja się tutaj zastanawiam nad zakupem drugiej paczki shortów na Teslę.
Pamiętajcie, że w środę sklepiki w USA pozamykane i giełda ma wolne ;)
700mln zł na WIG20 o 16 to bardzo dobry wynik wg ostatnich standardów :) a tak na poważnie co może być warta ta euforia pomijając obroty, skoro Niemcy są o krok od recesji a Polski PMI dzisiaj pokazał recesję w przemyśle...Kris pisze:Popatrzcie przy jakich obrotach jest ta dzisiejsza Euforia ;) I jakimi pakieciątkami jest to kupowane i sprzedawane skupcie się no pojedynczych transakcjach na parkiecie ;) Dla mnie Panowie to jest jeden wielki żart i kpina ale oczywiście to wyłącznie moje subiektywne odczucie. (Dotyczy GPW )
Gdzie jest Greg?. Teraz jest ciekawie zrobić analizę. Na 2900 dojedziemy?. Moim skromnym zdaniem przez najbliższy tydzień góra później zjazd.
Greg jak widzisz sytuację w najbliższym czasie? Ja dzieki niemu się sporo nauczyłem i zarobiłem. Mam szacun dla niego.