Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Salvo
Kontakt:

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: Salvo » 30 lis 2018, 15:20

Cezary dziękuję za podjęcie tematu.
Nie upieram się przy swoich kreskach, są tak długo dobre jak długo się sprawdzają. Zanegowanie koncepcji jest też dobrym sygnałem.
Jeżeli tak je narysowałem, to taki jest mój sentyment do rynku. Przedstawiłeś swój, fajnie, będziemy na bieżąco je weryfikować.
cezary692 pisze:1. Druga fala nie powinna znosić całkowicie pierwszej.
2. Trójka powinna być wyraźnie najdłuższa.
Wymagania niekoniecznie są takie jak piszesz.

Żadna część Fali 2 nie może znieść więcej niż całość Fali 1.
Fala 2 musi znieść Falę 1 przynajmniej w 20%.

Fala 3 nigdy nie może być jednocześnie krótsza od Fali 1 i Fali 5, zarówno pod względem przebytej ceny jak i procentowego ruchu cen.

Fala 5 musi być Impulsem lub Trójkątem Ukośnym Kończącym. Tym niemniej, jeżeli Fala 5 jest dłuższa pod względem ceny niż Fala 3, to Fala 5 musi być Impulsem.

Pozdrawiam.

Salvo
Kontakt:

Post autor: Salvo » 30 lis 2018, 15:35

Cezary, narysowałeś zygzak abc, ok.

Zygzak - Fala A musi być Impulsem albo Trójkątem Ukośnym Początkowym - możesz to rozrysować ?

Salvo
Kontakt:

Post autor: Salvo » 30 lis 2018, 15:44

Dammad,
dokładnie tak.
Dlaczego nie do wiosny? Analizując inne walory np. DXY, te ruchy domykają się mi jeszcze w grudniu. Tygodniowy pokazuje to samo, a MACD W1 jest jednoznaczny.
Na dziennych można lepiej zobaczyć charakter fal wg EWT.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 30 lis 2018, 16:07

Mam swoją fundamentalną teorią opartą o geopolitykę dlaczego to będzie marzec :) Wykresy nie mają z tym nic wspólnego, poza tym, że mi się czasowo nasza prawie już roczna, strefa dystrybucji pokrywa właśnie z tym okresem.

Awatar użytkownika
eranet
Stały bywalec

Post autor: eranet » 30 lis 2018, 20:23

Wygląda, jakby na rękę była im niska cena ropy... Ktoś tu pisał, że chcą wywalić amerykańskie łupki, ale nie wierzyłem... A to może być prawda i lecimy dalej...
https://twitter.com/twitter/statuses/10 ... 1100475393

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 30 lis 2018, 21:03

Ten marzec i u mnie się pojawia. Ciekawi mnie czy są albo czy będą jakieś wydarzenia, które pozwolą na spadek indeksów.
Koniec grudnia zamykanie pozycji długich? A co w styczniu ? Lutym ?

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 30 lis 2018, 21:15

Wiesz co duchem i ciałem jestem teraz gdzie indziej :) Większe przyjemności i piękne kobiety to bardziej preferuję niż stock.
Powrót (oczywiście będę obserwował) może w 2021. Chyba, że będę delikatnie budował (jest w trakcje) tzw portfel emerytalny a inaczej leniuchowo/dywidendowy by mi te panie podawały drinki - poważnie.
Załączniki
palma.png

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 30 lis 2018, 21:33

Musisz pojechać i zobaczyć gdzie TWÓJ organizm lepiej sie czuje.
W starszym wieku ma sie pewne dolegliwosci. O dziwo albo nie w niektórych krajach znikaja.
Dobre kierunki dobry strzal, masz idealną porę teraz.
Olej giełdę nie marnuj czasu na przewidywaniu jej ruchow, żyj z dywidendy :) Ciesz sie życiem. Piąteczki i weekendziki możesz mieć codziennie.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 01 gru 2018, 14:46

To wszystko to prawda i zależy kim jesteśmy. Mój bliski kolega, którego kiedyś zabrałem na całkowity reklaks, nie potrafił się relaksować, myślał tylko o pracy i codziennie 2h marnował na bezsensowne przeglądanie emaili itd co w pracy słychać.
To nie jest dla każdego tak jak giełda nie jest dla każdego. Nie mówię tutaj o odcięciu się na 2-3 lata od giełdy ale bardziej przeanalizować siebie, giełdę czy swój portfel. Giełda to kwestia ile masz czasu jak masz teraz dużo to spędzasz bezsensownie czas siedzą i gapiąc się na nią, jak to mój kolega (żonaty) powiedziała przy koleżanka "w menu mogę zajrzeć ale tylko tyle. Oczywiście wszystko ma swoje granice. Co bardziej zapamiętasz podróż do ameryki południowej czy dni na giełdzie jakich są tysiące?
W życiu trzeba robić różne rzeczy nie ograniczać się do tego czy tamtego.
Co do dywidendy, popatrz inaczej, nie patrz ile będziesz odrabiała lat, bo raczej nie 20 to bełkot tych z forum. Jak masz 1000$ miesięcznie to co Cię obchodzi, że akcje kosztują 7$ a nie 10$?, myślisz, że spółki z dobrą dywidendą tracą 80% bez przesady (oczywiście to duże uproszczenie). Nie poświęcaj dużo czasu jak tu spekulacja ale budową portfela na cale życie, jest jeden kolega nie tutaj co takie portfele buduje i jak na razie idzie mu świetnie, zresztą i tutaj widać, że ściągają od niego i kupują te same spółki, przykład spółki O co wypłaca fajne dywidendy i mimo zwałki na giełdzie jakoś nie spadła.
Więcej czasu dla AF mniej dla kresek, kreski to uzupełnienie, a dla 20 latka z tysiącem złotych to podstawa i jedyne co się liczy. Każdy jest inny i każdy wybiera swoją własną drogę, problem w tym, że nie potrafią pójść inną drogą niż tą którą znają.
Cezary na jakieś 400 godzin na giełdę poświeciłem może 1h i to, nie jest, że mi się nie chciało, ale nie miałem czasu. ładne to co napisałeś, zaraz wytnę i wrzucę do notatnika. To co napisałeś to coś co bym sam napisał, gdybym miał więcej czasu, strzał w 10. Dodam jeszcze do poszerzanie horyzontów itd, wiesz jak dużo daje przebywanie ze zwierzętami? Więcej niż z ludźmi.

motokolo
Stały bywalec

Post autor: motokolo » 01 gru 2018, 15:13

Super, ale jak sobie chcecie porozmawiać o sensie egzystencji to do siebie zadzwońcie bo tak to zaśmiecacie to forum, którego tytuł jest całkiem inny

motokolo
Stały bywalec

Post autor: motokolo » 01 gru 2018, 15:16

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Nasdaq ... 29912.html
Piątkowa sesja na Wall Street przyniosła kapitulację giełdowych niedźwiedzi. Nasdaq zwieńczył wzrostami najlepszy tydzień od 7 lat, odrabiając straty z pierwszej części listopada.

Nasdaq jeszcze niedawno najgorszy tydzień od wielu lat, teraz najlepszy od 7. Coś się duża zmienność zrobiła, ale było to poruszane nawet przez Grega (chyba czasy ostateczne idą)

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 02 gru 2018, 08:38

Ja bym w sumie powiedział, że wróciła giełdowa normalność, czyli korekty mniej więcej raz na rok. Tak od zawsze wyglądał rynek, tylko ostatnie lata stabilnych wzrostów napędzanych tanim pieniądzem spowodowały wygładzenie kursów i ludzie się odzwyczaili do tego jak w rzeczywistości wygląda zachowanie się cen akcji.

Poniżej dwadzieścia lat NASDAQ z zaznaczoną "typową" dekadą, w której pojawił się krach. Pytanie: jaki poziom zmienności jest tu normalnością, a jaki anomalią? :)
qqq.png
A jutro pewnie odbicia ciąg dalszy, bo wojna handlowa chwilo zawieszona, dalszych taryf nie będzie. NASDAQ powinien odetchnąć, w końcu jego firmy zależą mocno od chińskich podzespołów i zwinnych rąk tamtejszych składaczy.
Zrzut ekranu 2018-12-2 o 09.03.10.jpg

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 02 gru 2018, 09:14

I kolejny element układanki na swoim miejscu. 90 dni~

Zaznaczcie sobie marzec 2019 dużym, czerwonym kółkiem w kalendarzu :)

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 02 gru 2018, 10:19

Talk is cheap :) Daj znać, kiedy będziesz na tyle pewny siebie, że weźmiesz pożyczkę pod zastaw domu i postawisz co najmniej ćwierć miliona baksów na scenariusz, który kreślisz. Wtedy to będzie dla mnie przykuwająca uwagę przepowiednia i faktycznie zaznaczę tę datę w kalendarzu :)

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 02 gru 2018, 10:52

No tak, Kris, tylko skądinąd wiem, że Ty akurat inwestujesz realne pieniądze i to całkiem spore. Wiem, że Greg też stawia rzeczywiste pieniądze na scenariusz, który kreśli. Wiem, że robią to inni z forum, których znam osobiście. Wiem, że robię to ja. Nie wiem akurat jak Dammad, ale idę o zakład, że grubo ponad pięćdziesiąt procent osób, która tak lekko szafuje w internecie różnymi przepowiedniami i różnymi scenariuszami, nie ponosi z tego tytułu potem zupełnie żadnych konsekwencji, bo zwyczajnie nie stawia na to własnych pieniędzy, a jeśli już, to są to śmieszne kwoty, których utrata nikomu nie zrobi krzywdy.

Dlatego nie czytam, nie słucham i nie trawię żadnych internetowych anonimowych blogerów i nieweryfikowalnych guru, którzy z geometryczną precyzją kreślą coś po wykresach i opowiadają o tym, co z giełdą wydarzy się w przyszłym tygodniu czy w przyszłym kwartale. Jak się kiedyś wkurzę, to dopiszę do regulaminu forum, że do każdego takiego "przyszłościowego" wykresu powinien być dołączony statement z rachunku brokerskiego, który potwierdzi, iż delikwent na swoją przepowiednię postawił minimum 5% własnego kapitału :P

Zablokowany