To wszystko to prawda i zależy kim jesteśmy. Mój bliski kolega, którego kiedyś zabrałem na całkowity reklaks, nie potrafił się relaksować, myślał tylko o pracy i codziennie 2h marnował na bezsensowne przeglądanie emaili itd co w pracy słychać.
To nie jest dla każdego tak jak giełda nie jest dla każdego. Nie mówię tutaj o odcięciu się na 2-3 lata od giełdy ale bardziej przeanalizować siebie, giełdę czy swój portfel. Giełda to kwestia ile masz czasu jak masz teraz dużo to spędzasz bezsensownie czas siedzą i gapiąc się na nią, jak to mój kolega (żonaty) powiedziała przy koleżanka "w menu mogę zajrzeć ale tylko tyle. Oczywiście wszystko ma swoje granice. Co bardziej zapamiętasz podróż do ameryki południowej czy dni na giełdzie jakich są tysiące?
W życiu trzeba robić różne rzeczy nie ograniczać się do tego czy tamtego.
Co do dywidendy, popatrz inaczej, nie patrz ile będziesz odrabiała lat, bo raczej nie 20 to bełkot tych z forum. Jak masz 1000$ miesięcznie to co Cię obchodzi, że akcje kosztują 7$ a nie 10$?, myślisz, że spółki z dobrą dywidendą tracą 80% bez przesady (oczywiście to duże uproszczenie). Nie poświęcaj dużo czasu jak tu spekulacja ale budową portfela na cale życie, jest jeden kolega nie tutaj co takie portfele buduje i jak na razie idzie mu świetnie, zresztą i tutaj widać, że ściągają od niego i kupują te same spółki, przykład spółki O co wypłaca fajne dywidendy i mimo zwałki na giełdzie jakoś nie spadła.
Więcej czasu dla AF mniej dla kresek, kreski to uzupełnienie, a dla 20 latka z tysiącem złotych to podstawa i jedyne co się liczy. Każdy jest inny i każdy wybiera swoją własną drogę, problem w tym, że nie potrafią pójść inną drogą niż tą którą znają.
Cezary na jakieś 400 godzin na giełdę poświeciłem może 1h i to, nie jest, że mi się nie chciało, ale nie miałem czasu. ładne to co napisałeś, zaraz wytnę i wrzucę do notatnika. To co napisałeś to coś co bym sam napisał, gdybym miał więcej czasu, strzał w 10. Dodam jeszcze do poszerzanie horyzontów itd, wiesz jak dużo daje przebywanie ze zwierzętami? Więcej niż z ludźmi.