Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
rydzo

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: rydzo » 28 lis 2018, 18:34

Eurodolar wcale tak mocno nie wybił. Więc to jeszcze może różnie się skonczyc. Rynek chyba już wcześniej coś takiego dyskontowal.
A podwyżka w grudniu i tak będzie ...

Salvo
Kontakt:

Post autor: Salvo » 28 lis 2018, 18:35

Gregory pisze:Tutaj chyba jest ważna strefa oporowa.
Nie zadziałała, więc możemy o niej zapomnieć.

Analizując dystrybucję Wyckoffa ważniejsza jest strefa 2812. Nie pisałem o niej, gdyż po drodze istotne opory wg Fibo na 2740.
Na 2812 może sugerować EWT, czyli budujemy falę drugą, najczęściej zygzak abc. Poczekajmy jednak na przebicie 2740, wtedy będziemy o tym pisać.

Obrazek

scyther5

Post autor: scyther5 » 28 lis 2018, 18:36

Dzięki Ryszard za odpowiedź.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 28 lis 2018, 18:37

@ dammad ja już nic nie mówię. Sam to widzę że tym wątku zaczyna panować totalny chaos i robi się z tego forum na interii. Aby tylko dokopać. Jakież to polskie. Od genetyki pokoleniowej nie ma ucieczki jak widać.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 28 lis 2018, 18:39

Przebicie każdego oporu wymaga potwierdzenia, Chyba że rynek mknie jak strzała nie zawraca sobie głowy jakimiś głupimi potwierdzeniami. Pewnie dzisiaj zobaczymy ile jest pary w kotle. Nie wykluczone jednak że masz rację i istotnie tak będzie.

eleste
Stały bywalec

Post autor: eleste » 28 lis 2018, 18:50

W kłótnie mi się specjalnie nie chce wchodzić bo szkoda czasu, ale na jedną rzecz właśnie zwróciłem uwagę - wygląda na to, że każdy z nas tak sobie tego Grega czytał jak mu pasuje.
Dla przykładu - jak dla mnie obracanie się nastawienia Fedu z hawkish na dovish i wygaszanie podnoszenia stóp to jest właśnie to o czym Greg pisał, że przewiduje i wygląda na to, że kolejny plus dla niego (albo dla jego dosyć spójnej układanki, którą tu przedstawiał). Nawet przecież przesuwał krechę na cyklu w kierunku "rate- cuts". To że jest to proces i będzie trwał też wielokrotnie wskazywał (a nawet gdyby tego nie zrobił to chyba każdy ma na tyle rozumu, że to wie). Teraz(ale nie dzisiaj za godzinę czy jutro tylko w kolejnym kroku w kolejnych miesiącach) jeśli dobrze pamiętam powinniśmy mieć potwierdzenie wygaszania stóp, a następnie negatywną reakcję rynków wynikającą z tego, że skoro jest tak dobrze to czemu kończą podwyżki.
To tylko fragment, ale jak czytam wpisy to widzę, że każdy do innego przeczytał.

Jedną rzeczą jest spójna teoria przechodzenia faz cyklu(i tu większość na razie się potwierdza), a druga to timing Grega dla indywidualnych inwestycji (chodzi mi o te minutowe czy godzinne wykresy i analizy co będzie za chwilę, jutro) Ja mam inny/swój i jak ktoś stosuje Gregowy czy Dammadowy z tego wątku to niech sobie przypomni wpisy na początku by tego nie robić bo pokazują wam tylko fragment tego co robią.

Salvo
Kontakt:

Post autor: Salvo » 28 lis 2018, 18:53

Gregory pisze:@ dammad ja już nic nie mówię. Sam to widzę że tym wątku zaczyna panować totalny chaos i robi się z tego forum na interii. Aby tylko dokopać. Jakież to polskie. Od genetyki pokoleniowej nie ma ucieczki jak widać.
To normalne problemy otwartego forum.
https://twitter.com/BoringEnormous/stat ... 1372539904

rydzo

Post autor: rydzo » 28 lis 2018, 18:54

eleste pisze: Dla przykładu - jak dla mnie obracanie się nastawienia Fedu z hawkish na dovish i wygaszanie podnoszenia stóp to jest właśnie to o czym Greg pisał, że przewiduje i wygląda na to, że kolejny plus dla niego (albo dla jego dosyć spójnej układanki, którą tu przedstawiał). Nawet przecież przesuwał krechę na cyklu w kierunku "rate- cuts". .
Racja.
Sam muszę przyznać, że nie spodziewałem się, że FED tak szybko zahamuje.
Co prawda Greg trochę przesadnie przewidywał - wg niego w grudniu miał być już cut.
A do tego droga daleka.
Wyhamowanie a zatrzymanie albo obniżki to jeszcze inne bajki zupełnie ...

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 28 lis 2018, 19:00

Salvo pisze:
Gregory pisze:@ dammad ja już nic nie mówię. Sam to widzę że tym wątku zaczyna panować totalny chaos i robi się z tego forum na interii. Aby tylko dokopać. Jakież to polskie. Od genetyki pokoleniowej nie ma ucieczki jak widać.
To normalne problemy otwartego forum.
https://twitter.com/BoringEnormous/stat ... 1372539904
Dla mnie to nie jest normalne ponieważ sądzę że przychodzą tutaj poważni ludzie, zakres wątku jest bardzo wąski i wymaga pewnej wiedzy a tym samym ogłady. W końcu to nie pudelek.pl że jakaś laska pokazała kawałek tyłka i całe towarzystwo jest rozedrgane emocjonalnie. Ja zwyczajnie nie rozumiem takich postaw, a tym samym jestem w pewnej konfuzji.
Ktoś tu walnie, sądzę że będzie 3000 na US500. Dobrze, jednak nie sądź tylko przedstaw argumentację, jakąkolwiek analizę potwierdzającą tezę. Bez tego takie stwierdzenie to bełkot gościa na Xanaxie.

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 28 lis 2018, 19:07

Oczywiście, że na 2722 strefa oporowa, bo tutaj była ostatnia dystrybucja i UHV. I naturalnie, że działa, bo właśnie tam wszystkich z longami dowieźli, 30 minut temu i teraz upakowują w towar.

Obrazek

Dajcie im się rozbudować przez kilka godzin. Jeśli rynek wykaże siłę, wówczas ją wybijemy, zrobimy retest 2722 i pójdziemy dalej potencjalnie.

Post sprzed paru dni wciąż obowiązuje.

Obrazek

W przypadku braku siły i rozpoczętej małej dystrybucji, którą widać na tą chwilę, wówczas otrzymamy sygnał, że trzeba się ewakuować przynajmniej z części longów i zabezpieczyć zysk, bo wrócimy na testy 2670-2660 w optymistycznym wariancie i pesymistycznym 2630-20~

Tak, tak, pomimo, że jestem bearem longterm to mam również longi na swingi dniowe/tygodniowe ze strefy 2628 (na indeksy i spółki sezonowe), bo mamy w końcu zarabiać na rynku i wykorzystywać okazję, a nie siedzieć na kasie i się upierać co do kierunku.

A całość opisałem na blogu i wcześniej tekstowo tutaj, bodajże we wrześniu czy sierpniu od kiedy się z Gregiem przestałem zgadzać co do czasu :) I wyłącznie do tego, bo za resztę od lutego mogę go tylko po rękach całować.

Obrazek

A co do informacji~

Każdy kto czyta ten temat dłużej niż kilka tygodni, wie jakie mam potencjalne scenariusze, które jeszcze we wrześniu publikowałem, było tam również o tym, że której podwyżki nie będzie lub Trump-Xi się dogadają, bo potrzebny jest katalizator na tyle silny, aby wywołać większy ruch w celu oddania reszty towaru ulicy.

Greg ma i miał problem z jedną rzeczą - timingiem. Natomiast ogólnie i co do zasady się nie mylił, ani nie myli się w dalszym ciągu. To, że pewne osoby nie rozumieją jak to wszystko działa i na co się zanosi to już nie mój, ani tym bardziej jego problem.

Polecam czasem spojrzeć na W1, M1 i M3 w celu nabrania pokory właśnie.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 28 lis 2018, 19:11

I tekst powyżej Szanowni Państwo jest sztandarowym przykładem "sądzę'. Za sądzę idą argumenty a nie pustka intelektualna.

arku
Stały bywalec

Post autor: arku » 28 lis 2018, 19:15

dammad pisze:Nie ma emocji, przynajmniej u mnie Gregory, stwierdzam fakty po prostu.

Natomiast temat Grega przypomina mi od jakiegoś czasu fora/grupy/wątki z Bitcoinem na przełomie 2017/2018.

Tam też najgłośniej krzyczeli Ci, którzy mieli najmniejsze pojęcie, a odzywali się wówczas kiedy rynek szedł w ich kierunku, a później grzecznie chowali się po kątach, aż w końcu znikali w niebyt, aż do następnej okazji, aby zabłysnąć :)
Nie chcę żeby wyglądało że atakuję Grega, ale również znika z forum gdy idzie w niewłaściwą stronę :-)

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 28 lis 2018, 19:18

A co do życia tematu, postów, udzielania się itd.

Pytanie:

Co się stanie z tematem jak osoby, tworzące jakościowe treści, a nie powielające czy nie wnoszące nic przestaną się udzielać?

Odpowiedź:

Przestają się udzielać. Czytelnik jak dziecko we mgle.

Przechodzą do zamkniętej grupy. Czytelnik jak dziecko we mgle.

Stąd też każda osoba, zanim wyprodukuje jakąś niemerytoryczną krytykę w celu zaspokojenia swojego ego powinna się zastanowić jaki to będzie miało wpływ na ekosystem treści. Pytanie czy nie oczekuję za wiele.

Gregory wie np, ile naprawdę rzeczowych i świetnych jakościowo blogów lub autorów wpisów na forach, zniknęło w tym roku z takich czy innych powodów. I co? I jestem jak dziecko we mgle w danym temacie, bo gdzie za darmo, otrzymam specjalistyczną wiedzę z danej dziedziny o której mam nikłe pojęcie, a żywotnie dotyczy mojego życia?

Dlatego o takich ludzi należy dbać i ich szanować. Dzisiaj się nic nikomu nie chce, a taka osoba siada i poświęca swój czas, aby przekazać jakieś treści. Doceniajmy to.

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 28 lis 2018, 19:21

I jeszcze jedna rzecz.

Przecież stało się dokładnie tak jak Greg pisał kilka miesięcy temu - brak podwyżek - reakcja ulicy EUFORIA TO THE MOON! - ostatni gasi światło.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 28 lis 2018, 19:24

@arku

Sądzisz że Greg nie ma nic innego do roboty tylko robić tutaj za skrybę. Dał całą teorię. I nie zauważyłem aby ktoś przytoczył kontrargumentację. Można się z nią zgadzać lub nie. Robienie wyrzutów z tak błahych powodów to niestosowne.

Zablokowany