Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Reakcje na takie cudowne wydarzenia jak PMi ze strefy EURO nie trzeba długo czekać, ale spoko zetniemy stopy i zaraz new all-time-highs... Mam nadzieje chłopie, że stop lossy masz ustawione i możesz trejdować pre-market bo Cię ugotują...
Ponieważ Niemcy już są na skraju recesji, bo ich spowolnienie pcha w recesję to popatrzmy jak tu nam się zaczyna coś odpalać... No może to 4.00 za chwilę zobaczymy ... Teraz Polska gospodarka dostanie solidnego kopa w dół...
W końcu dzisiaj black friday, to musi być dobra przecena ;)
Na rocznym SPX klasyczna negacja wzrostów i nie wiem jak można wierzyć że to będzie rosło.
Greg - czytam wątek od początku - szacun za trafność analiz i dzielenie się wiedzą. Podzielam zdanie, że fundament do wzrostów skończył się. Prawda jest taka że fundamentem do wzrostów w USA nie były żadne EPSy tylko drukowanie kasy na całym świecie która musiała gdzieś się podziać. Dziś EPS to nie jest żaden faktor istotny dla wzrostów/spadków - tak jak pisał Greg.
BTC pokazał jak brakuje płynności, ja z kolei zasłyszałem ostatnio że w ostatnim roku rynek sztuki mocno się osłabił i że nie ma już komu płacić za byle co jak kiedyś.
Greg - czytam wątek od początku - szacun za trafność analiz i dzielenie się wiedzą. Podzielam zdanie, że fundament do wzrostów skończył się. Prawda jest taka że fundamentem do wzrostów w USA nie były żadne EPSy tylko drukowanie kasy na całym świecie która musiała gdzieś się podziać. Dziś EPS to nie jest żaden faktor istotny dla wzrostów/spadków - tak jak pisał Greg.
BTC pokazał jak brakuje płynności, ja z kolei zasłyszałem ostatnio że w ostatnim roku rynek sztuki mocno się osłabił i że nie ma już komu płacić za byle co jak kiedyś.
Troche teori spiskowych. Czy ktoś z Was wierzy, że najbliższy kryzyz gospodarczy może doprowadzić do hiperinflacji wielu walut narodowych. I wyparcia ich przez jedna najsilniejszą walutę ?
Na tą chwilę ciężko powiedzieć. Na razie nie ma żadnej alternatywy więc to trochę wróżenie z fusów i zbyt odległa perspektywa aby nad nią się zastanawiać...
Dlatego napisałem czy ktoś WIERZY bo to narazie kwestia wiary. Greg, czy gdy już będziemy mieli "Stock Market Crash" za sobą to założysz topic "Bond Market Crash" czy to też zbyt długa perspektywa ?
Nie wiem i nic nie założę, bo ile można :)
Temat zawdzięczacie tylko Tomkowi, z którym się założyłem, że gospodarka padnie i pamiętam w knajpie o Microna się założyliśmy, a ponieważ Tomek bardzo nie dowierzał, że wszystko się da i nie ma nic tu z losowości i chaosu, to dlatego powstał ten temat. Ja jestem zbyt leniwy, żeby pisać, ale dla Tomka zrobiłem wyjątek, i może zmieni swoje poglądy... :P
To nie jest wróżenie z fusów, sytuacja się zmienia, pewnie market crash pociągnie bond crash, bo ceny bondsów po prostu to jakiś absurd i całe te 15-20% spółek Zombie powinno zniknąć z powierzchni ziemi... Nie można dawać literki Q w polskiej rejestracji bo bym zrobił TSLAQ, no muszę coś inneo wymyśleć, choć zacząłem już jawnie drwić po październiku z całego zespołu #TeamElon - czyli bandy dzieciaków, a jeden tam jest dobry bo zastawił dom pod akcje Tesli ... (aka Bitcoin przy 20k$) i trzyma je do 2500$ za sztukę, no to sobie je potrzyma ...
Teraz mamy break-the-ice to jakiś impuls wydarzeniowy by się przydał ... Powinni to zrobić dzisiaj, aby na święta udupić na niskiej płynności byczków...
A co do wiary to tak - wierzę w to co powiedziałeś, ale mam wątpliwości co do jednej waluty globalnej...
Ale największe drwiny zrobie sobie z fanów Apple ... co mają wątpliwości, że to druga Nokia ...
"Cieszcie się z tego co macie i póki jeszcze macie" - jak to powiedział jeden redaktor z BloombergTV porównując wykres wartości Apple do Nokii w dniu wczorajszym... A Apple tnie ceny, bo .. sprzedzaż siada... A dla fanów ich usług ... To powiem tyle - zobaczycie jak nic z tego nie wyjdzie.
Temat zawdzięczacie tylko Tomkowi, z którym się założyłem, że gospodarka padnie i pamiętam w knajpie o Microna się założyliśmy, a ponieważ Tomek bardzo nie dowierzał, że wszystko się da i nie ma nic tu z losowości i chaosu, to dlatego powstał ten temat. Ja jestem zbyt leniwy, żeby pisać, ale dla Tomka zrobiłem wyjątek, i może zmieni swoje poglądy... :P
To nie jest wróżenie z fusów, sytuacja się zmienia, pewnie market crash pociągnie bond crash, bo ceny bondsów po prostu to jakiś absurd i całe te 15-20% spółek Zombie powinno zniknąć z powierzchni ziemi... Nie można dawać literki Q w polskiej rejestracji bo bym zrobił TSLAQ, no muszę coś inneo wymyśleć, choć zacząłem już jawnie drwić po październiku z całego zespołu #TeamElon - czyli bandy dzieciaków, a jeden tam jest dobry bo zastawił dom pod akcje Tesli ... (aka Bitcoin przy 20k$) i trzyma je do 2500$ za sztukę, no to sobie je potrzyma ...
Teraz mamy break-the-ice to jakiś impuls wydarzeniowy by się przydał ... Powinni to zrobić dzisiaj, aby na święta udupić na niskiej płynności byczków...
A co do wiary to tak - wierzę w to co powiedziałeś, ale mam wątpliwości co do jednej waluty globalnej...
Ale największe drwiny zrobie sobie z fanów Apple ... co mają wątpliwości, że to druga Nokia ...
"Cieszcie się z tego co macie i póki jeszcze macie" - jak to powiedział jeden redaktor z BloombergTV porównując wykres wartości Apple do Nokii w dniu wczorajszym... A Apple tnie ceny, bo .. sprzedzaż siada... A dla fanów ich usług ... To powiem tyle - zobaczycie jak nic z tego nie wyjdzie.
Jak następnym razem ktoś Ci powie, że nie da się przewidzieć szczytu i dołka to mam nadzieje, że popukasz temu komuś centralnie w głowę...Rudy pisze:Na rocznym SPX klasyczna negacja wzrostów i nie wiem jak można wierzyć że to będzie rosło.
Tak jak dzisiaj ktoś na twicie wrzucił, że przecena ropy to jeszcze większe 'zaskoczenie' niż "korekta" na rynku akcji...
Jak widzę ten liniowy wykres S&P 500 na przestrzeni 100 lat bez uwzględniania inflacji, to sam mam pomysł na książkę pt. "techniki manipulacji" :P
Ostatnio zmieniony 23 lis 2018, 13:45 przez Rastignac, łącznie zmieniany 2 razy.
Tu mamy wykres zawężony, już nawet przełomów nie daję... Wymazuje earnings bottom (marzec 2009) oraz wrzucam "oil peak price"
To, że mamy rate cuts wcale nie oznacza, że DXY nie będzie wyżej. Jeszcze mu dużo brakuje i pewnie gdzieś w połowie tego cyklu albo nawet 2/3 osiągnie max...
To, że mamy rate cuts wcale nie oznacza, że DXY nie będzie wyżej. Jeszcze mu dużo brakuje i pewnie gdzieś w połowie tego cyklu albo nawet 2/3 osiągnie max...
To poczekaj jak twitera zaskoczy znacznie większa korekta na rynku akcji niż się wszystkim wydaje :)Hermetic pisze:Tak jak dzisiaj ktoś na twicie wrzucił, że przecena ropy to jeszcze większe 'zaskoczenie' niż "korekta" na rynku akcji...
Przypominam moje słowa że jak ropa zacznie spadać to nie nadążycie jej shortować...
Jak już tak jedziesz ludziom... Ja tam szklaną kulę już dawno wyrzuciłem do kosza. Po prostu patrzę co się dzieje i reaguję na bieżąco. ALE! To Ty założyłeś temat "Stock Market Crash 2018", więc ciężar dowodu leży po Twojej stronie. Biorąc pod uwagę, że jesteśmy po 10 latach wzrostów, a bear markets zdarzają się średnio co 8 lat (lub co 3, zależy jak patrzeć), to prawdopodobieństwo, że w kolejnych latach będziemy mieć obsuwę jest naprawdę spore. Dalej, biorąc pod uwagę, że wziąłeś CAŁY 2018 rok na ukazanie się krachu na rynkach, to miałeś pewnie z 50% szans na trafienie... a i tak się nie udało.Greg pisze:Ciekawe kto to przewidział ... hmm... Został jeszcze jakiś byczek ze swoim confirmation bias na forum z nowymi argumentami? Tylko nie tak głupimi jak kolegi wcześniej, że zetną stopy i poszybujemy na new all time highs...
S&P 500 poniżej 20% od szczytów? NOPE
Złoto poniżej $1000? - NOPE
DXY powyżej 100? - NOPE
Tesla w bankructwie? - NOPE
Musk w więzieniu? - NOPE
itd, itd...
Póki co mieliśmy dwie korekty w tym roku, S&P 500 w okolicach 0% YTD, a większość tutaj trzęsie portkami jakbyśmy mieli do czynienia z jakąś falą bankructw.
Witam i pozdrawiam wszystkich.
Mój pierwszy post, więc może zacznę od DXY.
Obecnie jestem mocno long 85% kapitału, czekam na korektę, w celu powiększenia zaangażowania do 100%.
Trochę moich tipów na https://twitter.com/SalvoHexan/with_replies
Chętnie odpowiadam na krytyczne komentarze.
Mój pierwszy post, więc może zacznę od DXY.
Obecnie jestem mocno long 85% kapitału, czekam na korektę, w celu powiększenia zaangażowania do 100%.
Trochę moich tipów na https://twitter.com/SalvoHexan/with_replies
Chętnie odpowiadam na krytyczne komentarze.