O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
-
jastom
Tomek pisze:Znalazłem przy okazji interesujący wskaźnik prawdopodobieństwa wystąpienia recesji ...
Tomku jaką masz końcową datę wskaźnika na tym wykresie?
Być może się mylę, ale wydaje mi się że wskaźnik kończy się na styczniu 2018 (-3 miesiące)
-
papik
Tomek pisze:Znalazłem przy okazji interesujący wskaźnik prawdopodobieństwa wystąpienia recesji, którego wcześniej nie znałem i narzuciłem go na wykres S&P 500. Poprzednimi razami, gdyby patrzeć na sygnał ostrzegawczy rozumiany jako wzrost prawdopodobieństwa wystąpienia recesji do 20%, to można by jeszcze uciec z rynku i uchronić się przed całkiem pokaźnymi późniejszymi spadkami. I analogicznie, gdyby wrócić na rynek w momencie jak prawdopodobieństwo recesji spada znowu w okolice 1%, to można by się załapać na potężne wzrosty.
Ten wskaźnik jest dynamicznie wyliczany i bierze pod uwagę, m.in. aktualną produkcję przemysłową, wzrost zatrudnienia, przychody gospodarstwa domowego etc.
http://pages.uoregon.edu/jpiger/us_recession_probs.htm/
Biorac pod uwage to "Most Recent Probability Available: January 2018" i rosnaca krzywa to ciezko uciec jak jest 3 miesiace opoznienia :) I patrzac na ten wykres z 2008 po 3 miesiacach recesji dalej mieli prawdopodobienstwo 57% :) Akademicy :):):)
-
Tomek
- Money talks
-
Kontakt:
Ah, rzeczywiście ostatnia aktualizacja danych jest za pełny styczeń dopiero, nie zauważyłem tego! To, że wskaźnik działa z opóźnieniem, to wiadomo, bo musi wziąć dane, które są policzone i opublikowane po pełnym zamkniętym okresie, ale z tym styczniem to przesada. Brnę dalej i może znajdę dokładną metodologię wyliczania, którą będzie można wstawić sobie do swojego Excela i użyć najbardziej aktualnych danych :)
EDIT:
No, to się nabrnąłem:
"4) Why is there a two-month lag in the reporting of recession probabilities?
One of the series included in the DFMS model is real manufacturing and trade sales, produced by the U.S. Census Bureau. This series is available only after a two month lag."
-
Greg
- Forumowy wyga
-
Kontakt:
jastom pisze:Tomek pisze:Znalazłem przy okazji interesujący wskaźnik prawdopodobieństwa wystąpienia recesji ...
Tomku jaką masz końcową datę wskaźnika na tym wykresie?
Być może się mylę, ale wydaje mi się że wskaźnik kończy się na styczniu 2018 (-3 miesiące)
Z tymi wskaźnikami to jest jak to mawiał Ernest Hemingway :
“How did you go bankrupt?" Two ways. Gradually, then suddenly.”
Z tą recesją to też jest fajnie, bo jak zobaczysz w przeciągu 1 miesiąca wzrost o 30% to może być za późno ... Przypomnę wskaźnik recesji w Niemczech... Z praktycznie 0% na 35% w 1 miesiąc, a to, że PMI po 47 były wcześniej tego nikt oczywiście nie widział, albo widzieć nie chciał... Skoro wskaźnik jest 35% już to czy DAX zrobi nam all time highs???????
Swoją drogą dziś fajny ruch na EURUSD ... aż -0.40% DXY coraz bliżej 90 się robi... To tak dla wszystkich, dla których dollar umiera :) Czy to bear trap okaże się bardzo szybko :
-
Tomek
- Money talks
-
Kontakt:
Ta, ale w sumie patrząc nawet z trzymiesięcznym lagiem, pierwszy wzrost prawdopodobieństwa recesji pojawił się w styczniu 2008 roku, więc nawet gdyby na wykresie został opublikowany dopiero po trzech miesiącach, to wychodząc z rynku w kwietniu, wyszlibyśmy na poziomie S&P 500 mniej więcej 1350 pkt., co i tak uchroniło by potem przed spadkiem do 700 pkt., czyli przed zjazdem o prawie 50%.
Prawdopodobieństwo recesji spadło następnie w okolice jednocyfrowe w lipcu 2009 roku, a więc biorąc pod uwagę trzymiesięczne opóźnienie, wchodzilibyśmy na rynek znowu w październiku, czyli przy poziomie 1100 pkt. Nie tak źle :)
-
Greg
- Forumowy wyga
-
Kontakt:
Macie kolejny kamień do ogródka o tym jak idzie crash i jak ropa wywala do góry. Top ropy jest za nami (albo jesteśmy już bardzo blisko), a sama ropa jest skrajnie przewartościowana. DXY w górę ropa w dół. Recesja i spowolnienie ograniczają popyt na ropę wielokrotnie. Mówiąc w skrócie oczekiwania inflacyjne spadają (deflacja) a ropa wisi rozjechana ponad indeksy giełdowe i czeka na spadek ala pionowy rzut kamieniem w dół :
Doładnie idziemy kółkiem w stronę cyklu i dezinflacyjnej fazy spowolnienia a więc wszystko pokazuje, że ropa jest wręcz super hiper skrajnie przewartościowana. Jeżeli ropa zacznie iść wyżej to 10Y zaczną iść wyżej naciskając coraz mocniej na dług i jego wywalenie do przyspieszenia fazy spowolnienia. Tak to działa.
-
Greg
- Forumowy wyga
-
Kontakt:
Kris pisze:Greg. Podtrzymuje to co pisalem o DXY.
To znaczy, że dołek na dolarze już za nami ;) ;)
-
Greg
- Forumowy wyga
-
Kontakt:
Jak zwykle gdy jest top wychodzą informacje, ala Donald się zabiera z OPEC :
Akurat gdy XOP nabierał rozpędu do tego, żeby polecieć pewnie teraz w dół, ale Donek miał wyczucie linii trendu co?
-
Tomek
- Money talks
-
Kontakt:
Na ropę to wydaje mi się, że ma teraz wpływ trochę sytuacja w Libii i to, że pewnie zrobi się małe zamieszanie z walką o spuściznę po Haftarze, co szybko może te ich rekordowe 1mbpd ukrócić znowu do poziomów 0.2.
Jeszcze tak na szybko tylko z poprzedniego wątku, wrzuciłem ręcznie na wykres wszystkie aktualne składowe tego modelu "probability of recession" i wychodzi na to, że w 2018 roku tylko S&P 500 laguje za nimi. A co za tym idzie – BUY THE DIP, bo to tylko niczym nie uzasadniona korekta :)
-
Greg
- Forumowy wyga
-
Kontakt:
Na razie oprócz SP500 i giełd USA cała reszta nie popiera buy-the-dip, widać, że USA jest po prostu ponad stan :) Albo USA dorówna do całej reszty, albo cała reszta dorówna do USA...
-
Greg
- Forumowy wyga
-
Kontakt:
Record long oil przypominam. Jak to ruszy to mój cel 10$ za ropę jest ciągle VALID.
Jeżeli rozwiązanie deflacyjne wchodzi w grę to pytanie za 100pkt czy to jest valid :
-
Tomek
- Money talks
-
Kontakt:
Jeszcze nie mów hop, może zaraz będzie dip :)
-
Greg
- Forumowy wyga
-
Kontakt:
Hehe, no będzie zaraz make it or break it - i na co czekamy ;)
A właśnie Shanghai :
-
hrynek
Greg dolar będzie się umacniał max do 4 MAJA i potem ponownie w dół. Sprawdź mnie około 10 maja, gdy już będzie widać trend w dół
Ja wciąż mam swoje szorty :-)
Co do spółek chińskich o których pisze Tomek, to według moich analiz robionych już zresztą gdy kupowałam szorty, to spółki chińskie spadną mocniej dziś albo najpóźniej w poniedziałek.
Spodziewam się mocniejszego zjazdu też na spółkach wydobywających złoto, stąd ostatnio kupowałam JDST
-
Greg
- Forumowy wyga
-
Kontakt:
Blow off mode musi być, ale on następuje zazwyczaj po wybiciu MA200 w dół. Co do USD nie wiem do kiedy, ale widzę go do góry wraz z wywaleniem MA200 w dół w ramach kompletu do fali "C". Mój mózg nie ogarnia tak odległych terminów jak 4 maja :) Widzę go za rok, ale za 2 tyg to już nie wiem gdzie będzie :)
A właśnie hrynek a ile obstawiasz zatem EURUSD?
Ciekawe czy dziś czy w pn niedźwiedź po raz 4ty w ciągu 2M zaatakuje na MA200 i główne linie trendu. Coraz agresywniejszy się misiek zrobi ;)
A Shanghai. Tu jest w ogóle ciekawie. To trójkąt spadkowy, akurat znowu gdy EURUSD jest na granicy...