Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: Gregory » 18 mar 2018, 16:31

onufry pisze:Z moich obserwacji vxx w 2009 roku 115k jeśli mnie oczy nie mylą.
Generalnie witam. Cieszy mnie bardzo optymizm. Ufam że wszystko pójdzie dobrze czego szczerze życzę.
Być może masz ten fart zwany świetnym wyczuciem rynku. To często więcej niż tony przeczytanych książek.

Mam pytanie do Ciebie. A jak myślisz dlaczego VXX ma taką wartość na wykresie w 2009. Skąd się to wzięło. Bo w ubiegłym roku w punkcie rok 2009 roku takiej wartości nie było. Oczywiście oczy cię nie mylą wszyscy to widzą jedynie niewielki brak informacji może tutaj mylnie działać.
Niewątpliwie VIX różnych maści rozpala emocje szczególnie teraz gdy mówi się przewartościowaniu, bańce itd. A gdy jeszcze patrzy się na wykres i wirtualnie przenosi w przeszłość to wszystkie neurony wymiękają. Problem tylko że pozycję trzeba założyć tu i teraz. To jest w sumie proste ale nie do końca.

Awatar użytkownika
Patryk Rozgwiazda
Stały bywalec

Post autor: Patryk Rozgwiazda » 18 mar 2018, 17:42

Słuchaj Onufry, nie robisz nic złego w tym momencie, każdy od tego zaczynał, że chciał zarobić - to naturalne dla nas ludzi. Rozumiem brak kapitału, to duży problem w młodym wieku, ale paradoksalnie rzecz biorąc to dobrze. Na samym początku masz niestety małe prawdopodobieństwo, że zarobisz, najprawdopodobniej po prostu stracisz - wkładając mniej pieniędzy, stracisz mniej, a lekcja ta sama. I radziłbym tak do tego podejść, wpłacając pieniądze na konto, pożegnaj już się z nimi, ewentualny zarobek traktuj jako wygraną, nie nastawiaj się na niego (przeczytaj też o efekcie księgowania mentalnego). Ale odsuwając to nudne pierdzielenie (:D), jak trafnie zauważono wyżej - giełda to takie piękne miejsce, że amatorzy nierzadko mają lepsze wyniki niż profesjonaliści, czasem ciężko powiedzieć czy to tylko szczęście czy świeże spojrzenie na sytuację, ale tak właśnie jest. Nie wiem jaki masz kapitał i to nawet nie jest takie ważne, ale radziłbym Ci nie iść all in, zostaw sobie chociaż małą część żeby strata tak nie bolała jakby co. To jest też ważne z psychologicznego punktu widzenia, jeśli dla Ciebie oszczędności z pracy w wakacje to cały majątek, to możesz odczuwać podobnie ich utratę jak ktoś bogaty jego milionów. Jak chcesz zarobić coś sensownego to jeśli nie masz dużych kwot, to pewnie musisz poratować się dźwignią. Zobacz sobie takie coś jak ING Turbo, to są takie certyfiakty notowane na GPW (możesz je kupić za pośrednictwem każdego konta maklerskiego mając dostęp do GPW), mają sporo wad, ale są dość wygodne i mają dużą dźwignię, masz tam shorta na SP500 czy NASDAQa z 10 krotną dźwignią, mają wbudowanego stop lossa, więc nie zadłużysz się. Wiem, że to może niekoniecznie mądre, ale po pierwsze - kto nie ryzykuje ten szampana nie pije, a po drugie bardziej żałujemy rzeczy których nie zrobiliśmy, niż tych które zrobiliśmy (Mark Twain). I to co ważne, tak naprawdę nikt z nas nie wie co się stanie na giełdzie za miesiąc czy rok, powtarzalny sukces na giełdzie to w głównej mierze umiejętność cięcia strat i zarządzania ryzykiem. No, także uśmiech na usta i optymizm, jak pyknie to będziesz balował, a jak nie pyknie to odpracujesz w wakacje - to tylko pieniądze. A doświadczenia które zdobędziesz będą bezcenne. Życzę powodzenia i miłej niedzieli. :)

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 18 mar 2018, 20:01

Nie o to pytałem. Z odpowiedzi wnioskuję że nie znasz historii instrumentu i co to za instrument.
Nie wiem czy będzie chciało się komuś to tłumaczyć powszechnie istniejącą wiedzę na poziomie podstawowym funkcjonującą w necie. To nie szkółka niedzielna.

Awatar użytkownika
Patryk Rozgwiazda
Stały bywalec

Post autor: Patryk Rozgwiazda » 18 mar 2018, 21:26

Średnie to są podstawowy analizy technicznej i o ile raczej są tutaj wszyscy bardzo mili i uprzejmi dla siebie, to nie licz, że ktoś to będzie tutaj tłumaczył, bo nie ma to sensu ani czasu. Odpowiedź na swoje pytanie możesz uzyskać wpisując je po prostu w Google. To jest naprawdę podstawowa wiedza. W szerszej perspektywie polecam poczytać co nieco w internecie czy książkach na ten temat. Są rzeczy bez których na dłuższą metę nie ujedziesz i musisz poświęcić co nieco czasu na edukację - zwłaszcza jeżeli chciałbyś podejść do tego chociaż trochę poważniej.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 19 mar 2018, 00:37

sebo pisze:No właśnie Greg i widać przykład po moim wpisie post wyżej, brak kapitału młody i chce szybko zarobić "kapitał praktycznie zerowy dlatego to jest moja jedyna szansa." he he kredycik, lewar i jazda na razie mama zupę ugotuję. Taki rynek jest, dla wytrawnego gracza to raj dla innego wytrawnego gracza to plaże w Azji i odczekanie z gotówką.
Ochrona kapitału to teraz podstawa. Trejduje się prawdopodobieństwa i gra na małych kwotach. Czasami trzeba długo czekać, żeby wejść i zaatakować, ale i tak masz np. 70% prawdopodobieństwa. To nie jest łatwy rynek. Ja cały czas czekam w gotowości, aby jednak rynek powtórzył kolejne -10%. Ja czekam na atak long na złoto ...

Libor-OIS (overnight indexed swap) ostatnio eksplodował. Nie wnikamy w szczegóły, ale im wyżej ten spread tym większa panika płynnościowa i brak dolara na rynku i otwórzcie sobie wykres SP500 i sprawdźcie co się działo jak Libor-OIS eksplodował jak poniżej w tych okresach (koniec 2011, 3Q2016)... Dojdziecie do ciekawych wniosków. Dlatego ja raczej shorty, raczej dużo gotówy i czekam na powtóreczkę, żeby chociaż wyprostowały się spready 10Y-2Y, bo rynek takie korekty lubi powtarzać 2 razy z czego drugi raz głębiej.

Obrazek

Tu inna wersja. Poszukajcie co rynek robił gdy Libor-OIS eksplodował ... trzymanie shortów nigdy nie było tak komfortowe w/g mnie jak teraz ... (przy okazji też zerknijcie jak DXY się zachowywał)...

Obrazek

Cierpliwość prowadzi do bogactwa :)

Ujęcie miesięczne naszego SP500 :

Obrazek

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 19 mar 2018, 01:38

Sugerujesz per saldo korektę +/- 500 punktową ?!

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 19 mar 2018, 02:12

Sugeruje, że trzymanie długo na dolarze i shortowanie rynku przy takim Libor-OIS jest znacznie bezpieczniejsze niż kupowanie buy-the-dip i bycie long na rynku. Rzadko bo rzadko się to zdarza, ale w/g mnie siedzimy teraz w takowych okolicznościach do póki ten Libor nie spadnie...

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 19 mar 2018, 09:05

Greg niestety nie odpowiedziałeś na moje dwukrotnie zadanie pytanie :(

hrynek

Post autor: hrynek » 19 mar 2018, 13:05

Sugeruje, że trzymanie długo na dolarze i shortowanie rynku przy takim Libor-OIS jest znacznie bezpieczniejsze niż kupowanie buy-the-dip i bycie long na rynku. Rzadko bo rzadko się to zdarza, ale w/g mnie siedzimy teraz w takowych okolicznościach do póki ten Libor nie spadnie...
Greg, Kris,

Spodziewam, że do końca wakacji dolar spadnie znacznie o ponad 10 procent do poziomu 3 zł. Więc jeśli miałabym trzymać kasę w gotówce, to mając do wyboru PLN i USD wybrałabym PLN do końca wakacji.
Sama mam kasę w dolarach, bo jak wiecie szortuję obecnie Nasdaqa itp., ale jeśli miałabym nie inwestować i przeczekać ten okres z gotówką, to trzymałabym kasę w złotówkach do końca wakacji i potem zamieniła na dolary na kolejne pół roku.

hrynek

Post autor: hrynek » 19 mar 2018, 13:52

Kris :D
Trzymam kciuki!

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 19 mar 2018, 14:01

Chodzisz do kantoru pieszo i 1gr to duży zyska dla Ciebie jak to robisz?
A i minus 20% podatku.

eleste
Stały bywalec

Post autor: eleste » 19 mar 2018, 14:15

Pre Market wygląda ciekawie - jedna z lokomotyw czyli FB -4,5%

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 19 mar 2018, 14:45

FED po prostu gada o jeszcze większej ilości podwyżek stóp procentowych. Tech stocks to #1 dostania w tyłek pod względem ilości podwyżek. Zresztą popatrzcie na to kiedy ludzie wskakiwali :

Obrazek

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 19 mar 2018, 14:45

Chyba rynek kasowy otworzył się luką w dół.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 19 mar 2018, 15:03

Chyba tak...

A nasz koń pociągowy coś słabnie :

Obrazek

Zablokowany