Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: Greg » 16 mar 2018, 23:31

Bartek pisze: Bullish: Trump tax cut part 2, dobre dane z rynku pracy, nikomu nie zalezy na krachu, efekty tax cut part 1.
Bearish: taryfy i ryzyko trade war, krzywa rentownosci, retail siada.
Bartek, z całej mojej historii nauczyłem się dwóch rzeczy. To moje 2 punkty najważniejsze w całym handlowaniu i inwestowaniu do których lata dochodziłem :
1/ Polityka ma marginalne znaczenie w ruchach rynkowych. Jedyne co się liczy to "interest rates". "Interest rates" control the stock market & world.
2/ Giełda wyprzedza wydarzenia, a nie wydarzenia giełdę. To finanse górują na światem a nie świat nad finansami.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 16 mar 2018, 23:41

To drugie to typowe "kupuj plotki, sprzedawaj fakty" :) czyli, żeby reagować w nadziei, że coś się wydarzy; a kiedy to coś już się wydarzy, to żeby wtedy realizować zyski.

Natomiast większość osób wchodzi na rynek dopiero wtedy, kiedy to coś już się wydarzyło; a potem następuje zdziwienie, że tracimy pieniądze :)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 16 mar 2018, 23:46

Panowie ... +1.52% dzisiaj ... szacun :

Obrazek

Dollar wybił ponad MA50 ... Giełdy nie lubią wysoko dolara. Ostatni rok to rajd z powodu taniego dolara, a teraz dolar rośnie w siłę... Do MA200 (DXY=91-92) powinniśmy porajdować może, wtedy dowalą nam spadki i fala C. (chyba, że bull-trap nam chcą zrobić, ale EURO to raczej dno dna jeszcze większe niż USD, o Yenie nawet nie wspominam), a co się potem stanie to nie wiem :)

92 na indeksie dolara to pewnie 1250$ złoto.

Obrazek

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 17 mar 2018, 00:05

Toć LIBOR nie wypływa na S&P 500. Koszty są przerzucane dalej i ciul z tego wynika dla rynku akcji. Jak w 2015-2016 LIBOR rósł, to rósł też S&P 500. Potem 2017-2018 rósł LIBOR i rósł S&P 500.
Załączniki
fredgraph-4.png

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 17 mar 2018, 00:17

Na giełdę wpływają bezpośrednio rentowności obligacji i indeks HYG/JNK. Jak wspomniałeś LIBOR na giełdę bezpośrednio NIE wpływa. LIBOR wpływa na spłaty kredytów na ilość domów sprzedawanych, aut, czyli generalnie na konsumpcje - czyli na GDP :)

LIBOR oczywiście rośnie i maleje, ale pionowo w górę startuje gdy zaczynają rosnąć stopy procentowe. SP500 przeginają rentowności obligacji a nie LIBOR. LIBOR przegina rynek kredytowy i gospodarkę.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 17 mar 2018, 00:40

OK, zgoda, ale mimo tego – jest z czego ciąć :) Dlatego też na rok do przodu jestem bullish na akcjach, na ropie itd. OK, śmigam na boarding, ciao.
Załączniki
gdp.png

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 17 mar 2018, 01:31

Te prognozy są w/g mnie z d..py :)

Ale są też idioci pokroju Kudlow'a widzących 4-5% GDP w USA... Kudlow to ten co w 2007 nie widział crashu na housing market i twierdził, że rynek nigdy się nie załamie i rynek nieruchomości zawsze może iść do góry. To komentator z CNBC, a Trump wywala ludzi z Goldmana ze swojego towarzystwa i takich pajaców zatrudnia. Może Goldman się odwdzięczy.

https://www.washingtonexaminer.com/wash ... tment-boom

A zabawa w projekcje GDP FEDu tym bardziej jest dla mnie zabawna. Retail sales na minusie. Daje 1.5% za 1Q2018 i 1.0% za 2Q2018 ...

Obrazek

Prognozowanie wzrostów gospodarczych po 4% gdy USA ledwo dycha już LIBORem rosnącym po 1% dziennie rosnącym najszybciej od 20 lat to jak założenie kapelusza na spadające bomby i udawanie, że wszystko będzie dobrze ...

Bullish na ropie oznacza, że rentowności 10Y wyskoczą ponad 3% (a spready 10Y-2Y momentalnie zaczną lecieć w dół w oczekiwaniu na agresywniejsze podwyżki stóp procentowych) bo wtedy inflacja wyskoczy, ostatnio były 2.95% i jak się skończyło wiadomo... Jak ropa teraz wyskoczy na np. 80$ przy tych projekcjach podwyżek stóp to 10Y wyskoczą jeszcze szybciej i stłuką młotkiem akcje, żeby za wysoko nie poszły. Trzeba bacznie patrzeć się na $XLE bo cały sektor energy jest na skraju bear market i przelecenia przez MA200 -> póki co dzielnie się broni, ale dziw bierze, że XLE w dół, ropa w górę. XLE wyprzedza ceny ropy zazwyczaj. No może teraz będzie inaczej - albo ktoś bardzo chce pomanipulować cenami ropy, aby podbić ceny akcji. Dlaczego bear market na ropie? Bo DXY zaczyna lecieć do góry ... Dlaczego DXY leci do góry? Bo QT, bo FED ma namniejszy bilans, bo FED zamknął QE, bo zaczyna być shortage dolara, bo EURO drukuje jak szalone, Yen tak samo, a na dodatek dług USA jest ultra-hiper atrakcyjny - chyba, że ktoś zakłada, że USA upada.

Ok dolar upada, ale co EURO czy Yen je zastąpi? Prędzej Włochy wyjdą z EU i wysypie się strefa EURO, a Kuroda wydrukuje 3x taki bilans, niż dolar upadnie, a wtedy indeks dolara powędruje ponownie pod 100 a złoto spadnie jak kamień w wodę..., a o surowcach nie wspominam...

Tak przynajmniej mi się wydaje ... póki co :)

Niektórzy mierzą 30Y-10Y. Za ciekawie to nie wygląda :

Obrazek

No nie dziwota, że gospodarka siada i spready to pokazują. Bo co przełamuje rynek kredytowy i gospodarkę? Tak tak, LIBOR -> tu akurat 1M. Spready pokazują trend masakry, a tu główny czynnik sprawczy zawężających się spreadów.

Obrazek

A ten wykres oznacza, że hipotetycznie jak giełda spadnie -50%, a surowce raptem -30% to się odwróci trend i linia pójdzie do góry -> może mało kto zdaje sobie z tego sprawę..., ale to bull market w surowcach nie będzie wtedy ..., ale linia pójdzie pionowo do góry.

Obrazek

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 17 mar 2018, 08:41

Nie no, jasne, że te prognozy 4-5% GDP w USA to zupełny nonsens. Przewidywania OECD nie uwzględniają też ewentualnej wojny handlowej, która może być przyczynkiem globalnej recesji. Tylko ja w to nie za bardzo wierzę; wydaje mi się, że mimo wszystko będzie tu więcej gadania niż działania.

Spadający retail też mnie specjalnie nie martwi, bo wg mnie to wcale nie oznacza tego, że ludzie mają mniej pieniędzy, tylko to, że zmienia się sposób robienia zakupów, który przenosi się po prostu do internetu. Spadająca sprzedaż samochodów to też nie zjawisko światowe, ale lokalne w USA, bo sprzedaż w Azji czy Europie cały czas rośnie i tak dalej. Na upartego każdy negatywny wskaźnik można jakoś wytłumaczyć :)

PS. Wpadło mi w ręce zestawienie krajów, które najwięcej stracą na ewentualnych nowych taryfach wprowadzanych przez Trumpa. W Chinach na pewno już się boją... Co ciekawe, Polska na czwartym miejscu.
IMG_0107.png

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 17 mar 2018, 11:24

Greg pisze:Mam dużą zagwozdkę powiem Wam, czy indeks dolara jeszcze będą tłuc (dziś nie tłuką to patrzcie jak się wyrywa pionowo do góry). Obstawiam, że DXY wybije do 91-92 póki co ... Dla fanów GDXa -> cel 18$ :) Ale jak ja się na tym poziomie 18$ obkupię, wtedy wszystkie longi zrobia kaput ...

Nie zdziwie się jak zobaczymy jeszcze jeden rajd do góry ale taki agresywny, żeby shorty z butów wysadzić -> WCALE MNIE TO NIE ZDZIWI. -> jakieś 50-100pkt na SP500... To będzie MEGA SHORT SQUEEZE... połączony ze jeszcze szybszym wzrostem rentowności 10Y na double top na 2.95%... a DXY na 87-88.
Skąd wiesz ile i przy jakich cenach są longi na przy GDX?
Teraz wszystko co jest to zwykła gra na krótko sami spekulanci siedzą bo taka zabawa jest. Jeden ogrywa drugiego i tak w kółko.
Istny dom wariatów i hazard nikt rozsądny i z ciekawą pracą/pasją nie siedzi i nie marnuje czasu, tak może trwać to wiele miesięcy.

Czemu tak pragniesz i tak przekonany jesteś o ropie, wiele razy widziałem tutaj Twoich pomyłek względem ropy, skąd te przekonanie, że ropa musi być tańsza.
Ok gospodarki zwalniają, można wstrzymać wydobycie ale czemu tym co wydobywają ma być na rękę niska cena, czemu akurat teraz?

Szkoda, że inne tematy umarły i nic tam się ciekawego nie wkleja tylko tutaj a ten to szkoda czasu.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 17 mar 2018, 11:57

Bo tak mi z techniki wynika, że przy 91-92 GDX wychodzi mi na 18$. A 91-92 to akurat takie dotknięcie MA200. Dlaczego longi zrobią kaput? Bo technicznie GDX wyleci z trójkąta w dół. Dodajmy do tego sporo longów na złocie i odwrót może być ciężki.

Ropa czemu tańsza? Bo dolar powinien iść do góry. Oczywiście to czysta spekulacja. $XLE dostało strasznie mocno, rozjechało się po raz kolejny, XLE w dół, ropa w górę. To tak nigdy nie działało.

Jeżeli ropa zacznie iść do góry to 10Y-2Y zaczną coraz się zawężać, bo ropa to główny wskaźnik inflacyjny więć momentalnie rynek zacznie wlicząc coraz większą ilość podwyżek stóp procentowych powodując coraz wyższe rentowności 10Y, a dalej wiadomo co się może stać.

Jeżeli wstrzymasz wydobycie to tym mocniej 10Y wyskoczą z rentownościami do góry. Znowu wszystko po sznurku nas prowadzi wtedy do spadków i spowolnienia.

Zobaczymy wyniki 1Q2018 -> tu w/g mnie jeszcze ujdzie, ale 2Q2018 w/g mnie nie ujdzie.
sebo pisze:Teraz wszystko co jest to zwykła gra na krótko sami spekulanci siedzą bo taka zabawa jest. Jeden ogrywa drugiego i tak w kółko.
Istny dom wariatów i hazard nikt rozsądny i z ciekawą pracą/pasją nie siedzi i nie marnuje czasu, tak może trwać to wiele miesięcy.
Oj tak - teraz to zero inwestycji sama spekulacja - złote słowa... 2018 to nie to samo co 2017.

Awatar użytkownika
onufry
Stały bywalec

Post autor: onufry » 17 mar 2018, 17:07

Witam to mój pierwszy post.Jestem początkujący, kapitał praktycznie zerowy dlatego to jest moja jedyna szansa.Pytanie jest następujące , co ma największy potencjał wzrostowy w czasie bear market?Z moich obserwacji vxx w 2009 roku 115k jeśli mnie oczy nie mylą.Drugie miejsce vixy 11k w 2011 roku ,dalej spxu 1600 , reszta wygląda dość mizernie.DO SQQQ nie mam dostępu.Podobno 26 marca chiny zaczną sprzedawać kontrakty futures na rope w juanach , jaki to będzie miało wpływ na np s500.I za tą informacje nie ręcze ale 21 marca handel za pomocą dolarów w Iranie będzie zakazany , to jest odpowiedź na sankcje usa

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 17 mar 2018, 18:38

No właśnie Greg i widać przykład po moim wpisie post wyżej, brak kapitału młody i chce szybko zarobić "kapitał praktycznie zerowy dlatego to jest moja jedyna szansa." he he kredycik, lewar i jazda na razie mama zupę ugotuję. Taki rynek jest, dla wytrawnego gracza to raj dla innego wytrawnego gracza to plaże w Azji i odczekanie z gotówką.
Niech się stukają nawzajem aż zostaną bez kasy.

Dalej mnie dziwi, nie interesuje na teraz mnie przeszłość, inflacja się pojawiła? Tak, ropa idzie do góry bo jest inflacyjna? Tak, Greg ale dzisiaj to nie ma sensu skoro gospodarki spowalniają i jest zwykła konsumpcja wewnętrzna to się kupy nie trzyma.
Choć jest jedno ale, wiele biedoty chce jeździć samochodami i spalać benzynę więc mamy chętnych na samochody i paliwo (główne patrzę tu na Azję bogacącą się).
Wydobywających ropę jest dużo i są chętni im wyższa ceną tym bardziej się ślinią.

Jedno wielkie ale mam, to co pierwsze napisałem, inflacja a zaraz wysoka, wzrost krajów niski, życie na kredyt coraz wyższe, stopy coraz niższe tzn niskie. To dla mnie ropa tania strzelam poniżej 50$ inflacja wysoka, metale drogie.
Dla mnie kompletnie nic kupy się nie trzyma i sam się już nie rozumiem. Zapomniałem a dolar gdzie jest i gdzie powinien być? Niby tani a znowu niby drogi jeśli odsetki są wysokie.
Kompletny rozjazd i się trzymam z daleka.

Dalej mnie dziwi te przekonanie Twoje gdzie są longi i przy jakich cenach. Skoro tylko nielicznie którzy tam pracują widza je w systemach, toś to po prostu strzelasz ?

Mogłem bez sensu napisać bo sam już nie widzę sensu.
Do dupy z taką robotą.

Awatar użytkownika
onufry
Stały bywalec

Post autor: onufry » 17 mar 2018, 22:17

Mama zupe ugotuje , a później jej dom wyremontuje, a ty ciesz sie że 15 % w rok wyrobiłeś.Jak wejde odpowiednio wcześnie np za 40 to jak będą wahania na 300 to nie będzie miało żadnego znaczenia.Każdy krach był tylko po to żeby zarobić i wprowadzić takie prawo na jakie ludzie by się normalnie nie zgodzili.Wszystkie najniekorzystniejsze zdarzenia zegrają się w jednym czasie żeby kryzys był maxymalny.Jak macie opinie jak sebo to napiszcie to usunę konto.

Dante
Stały bywalec

Post autor: Dante » 17 mar 2018, 23:36

Gdyby zarabianie pieniędzy było tak łatwe jak Ci się wydaje to mielibyśmy tu na forum samych milionerów, a skłonny jestem podejrzewać, że tak nie jest.
Jeśli nie masz pojęcia co robisz to lepiej nie nastawiaj się na za zarobienie podczas bessy, tylko postaraj w tym czasie nie stracić pieniędzy i obkup się w dobre akcje po spadkach.
Podane przez Ciebie stopy zwrotu są nieosiągalne nawet dla Grega, ale oczywiście ciebie nie dotyczą żadne prawa rynku i bez doświadczenia jesteś w stanie zrobić lepsze wyniki od profesjonalistów.

Trochę się uniosłem, ale gość mi nieźle ciśnienie podniósł.

Bartek
Stały bywalec

Post autor: Bartek » 18 mar 2018, 03:55

Dante niepotrzebnie się unosisz tym bardziej ze nie masz 100 % racji.
Sa na rynkach momenty gdzie mało doswiadczeni inwestorzy zarabiaja lepiej niz wytrawni inwestorzy z doswiadczeniem- np cały 2017 rok na bitcoinie gdzie wszyscy trabili ze to banka a wystarczylo sie podłaczyc przy 2000 i poczekac nawet do jej pekniecia i sprzedac za chociaz 10000. Doswiadczeni inwestorzy trzymali sie juz wtedy z daleka. Lub trzymali sie w ogole z daleka od krypto.
Kolejny przyklad to walenie na slepo kasy w FANG- spolki duze zarabiajace i znane. Ludzie walili kase w FANG jak na lokate :) A pewnie duza czesc z Was juz dawno to wywaliła z portfela a taki AMZN NVDA czy NFLX podwoiły lub potroiły sie odkad zostały uznane za przewartosciowane.
Wiec jesli Onufry szuka strzału zycia to pomóżcie mu może akurat mu sie uda. Jak nie to straci kase ktorej jak pisał i tak nie za wiele.
Zycze Ci Onufry zeby Ci sie udał ten złoty strzał chociaz lepiej byłoby zebys sobie po te 15 procent rocznie pykał ale regularnie. Jak nie chce Ci sie czekac tak długo i liczysz na szybka akcje to rzeczywiscie kup jakiegos Inverse ETF np. DOG lub PSQ na spadki i trzymaj do podwojenia lub wyzerowania konta.

Zablokowany