Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: Greg » 07 mar 2018, 22:28

Kris pisze:Słuchajcie ja doszedłem do następującego wniosku: Te parametryzacje to tak jakby niezależnie zajmowali się poszczególnymi instrumentami z osobna (każdy zespół pilnuje swojego instrumentu). Wiem, że to co napisałem jest być może absurdalne ale ja naprawdę tak to widzę.
FED nie ma wpływu na jedno, na dług i obligacje... (całą resztą może manipulować). Na to nie ma żadnego wpływu (w sumie ma, może podwyższać i obniżać stopy i tylko tyle), więc nie wiem na co liczy manipulując walutą i tak wie, że nie zmieni rentowności obligacji, które tak czy siak albo zrobią spustoszenie w gospodarce, ale kupią 3 miesiące ryzykując przysłowiowe 0.00% 2Q2018 GDP, albo sprowadzą akcje mocno w dół. FED może próbować podbić obligacje, ale to raczej syzyfowa praca. Jakby skupił wszystkie obligacje to na co USD jako waluta rezerwowa, widać, że FED nie chce i robi QT kontrolowane w tle.

Cały czas w tym samym kotle się obracamy i w/g mnie coraz szybciej tzn. Coraz niżej SP500 coraz wyżej rentowności 10Y spychają coraz niżej SP500 -> to nie trwa dzień, dwa. Pomaga coraz większy deficyt handlowy USA + coraz większy dług, a już w rok doszedł kolejny prawie 1T$, wiec rentowności idą do góry im większy dług...

Ja cały czas jestem ciekaw co zrobią. Puścić rynek się boją, ale za chwilę zabiją do zera gospodarkę. Chcieliby mieć ciastko i zjeść ciastko.

Dziś było bardzo ciekawie, bo nie wiem czy zwróciliście uwagę, że algosy wyłączone były. Gdyby algosy włączyli to na SP500 w godzine byśmy 50pkt zrobili, a tu kiszonka - góra, dół, dół, góra -> typowa dystrybucja w/g mnie do buy-the-diperów (retailu).

Może kluczem będzie przełamanie ropy poniżej 60$, ale takie skuteczne... Dziś bounce na ropie -> nie spada się od razu 7% w dół :) No i zobaczymy co dalej.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 07 mar 2018, 23:13

Kris pisze:Greg. Pozamykałeś shorty na ropie czy dzielny jesteś i trzymasz pozycję jak LEW.?
A skąd mam cały czas. Nawet na plusie jestem już :) Wczoraj nawet pisałem, że zwiększyłem. DWT miałem za 12.11$ coś takiego w sumie... Nawet do konta się dziś nie logowałem ... a jest 12.41$ już. Gdzieś ala 62$ na WTI mam średnią. To tak trejd na 3-4 tygodnie jak patrzę...

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 07 mar 2018, 23:28

Formacja rybki ... :) Jakoś tak z humorem. Góra albo dół :

Obrazek

DWT mi mówi, że idzie do góry, więc ropa w dół póki co :)

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 08 mar 2018, 00:00

Zgadnijcie którą opcje mamy aktualnie w grze. Insurance to inaczej HYG który każe sobie płacić coraz więcej bo inwestorzy się obawiają i nie chcą śmieciowych obligacji. Obok macie kurde nie wiem co to jest to Annualized % oraz % czasu ile dana sytuacja występowała.

Insurance UP = HYG down (poniżej MA50) - tu chodzi o CDSy, ale dla uproszczenia damy HYG down (poniżej MA50).

Obrazek

Opcja #2 oczywiście :
The worst returns came when the S&P was in an uptrend, but bond investors were becoming concerned, a kind of negative
divergence. Again, this suggest that the bond guys are the smart money, because their concern was rising while stock investors
were happily buying, and then got slapped.
A więc smart money widzą co się dzieje, ale rozgrzani retailowi inwestorzy kupują jak szaleni akcje :)

Worse trwa tylko 4% hahaha tak te 4% to stock market crash :) A potem recesja i 29% czasu.

HYG jakby ktoś chciał zerknąć. Ostatnio inwestorzy jak reksio na szynkę się rzucili na CDSy (Credit Default Swaps) na te śmieciowe obligacje i kupują ubezpieczenia od bankructwa tych co emitują obligacje śmieciowe ... TESLA, NETFLIX itp itd ...

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 08 mar 2018, 11:03

Dziś znowu przed sesją widzę, że budujemy piękny setup na kolejne "rinse and repeat" i pułapeczka na tych co kupowali wczoraj ...

DXY juz +0.22% i 10Y też do góry... :) Po prostu bajlando ... No w sumie nie dziwota EURUSD = -0.25% ...

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 08 mar 2018, 12:42

Zapomniałem że Draghi ma dzisiaj bajki opowiadać. Prawdopodobnie po nim będzie spadek na euro ponieważ bez żadnych merytorycznych przesłanek umacniali euro względem dolara. Przecież wobec tego co robi FED zwijając bazę monetarną powinniśmy widzieć umacnianie się dolara wobec euro. Parząc na wykres D1 o ile technika zadziała to powinniśmy mieć spadek z powodu wczorajszej świecy. Fundamentalnie jest dość przejrzycie. Draghi dowozi wagonami euro a Fed niszczy dolary. Tak więc dolar niezależnie od indexu dolara powinien się umacniać w tej sytuacji. Umocnienie dolara względem euro powinno mieć wpływ na notowania ropy i złota.
Możliwe jednak że Greg ma inne zdanie. Z tego co jednak wiadomo ma krótkie pozycje na ropie.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 08 mar 2018, 13:08

A to ciekawostka. Zamówienia z fabryk w Germanii spadły o prawie 7% a indexy nic.

hrynek

Post autor: hrynek » 08 mar 2018, 15:06

Gregory

sprawdzałam te PVG i AUMN oba wyglądają równie interesująco. Rozważam jeszcze strategię, bo jedynie co to ja kupując ETF mam z głowy zastanawianie się nad pojedynczą firmą kiedy wyjść bo wejście w przypadku tych firm może być dokładnie w tym samym czasie, a potem wyniki to warto też sledzić indywidualnie każdą z firm osobno. Czyli nie wiem jakie zyski da ETF a jakie firma, ale mniej roboty ;)
Dodatkowo na jakiej platformie inwestujesz bo ja mam wysoką, minimalną prowizję i taka firma jak AUMN mi się nie opłaca

Greg

Może Twoja tłusta ryba, co narysowałeś, a raczej wieloryb, w przyszłym tygodniu zanurkuje... niech popływa trochę na dnie ;-)

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 08 mar 2018, 15:16

Ja mam w saxo, prowizja od 5 tyś 100x2 a od 10tyś akcji czy cfd 200x2 ( 200 dolarów oczywiście)
Trzeba by porównać w porównywalnym okresie ruch na etf i akcjach i oczywiście przy tym samym zaangażowaniu kapitałowym

Dziros
Stały bywalec

Post autor: Dziros » 08 mar 2018, 15:19

ide otworzyc gielde w US. tylko gdzie ja mam te klucze.

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 08 mar 2018, 15:23

To AUMN przy 30 centach byłoby ok. Poniżej 20 centów kosztowało wówczas gdy złoto było po 1070, bodaj minimum wówczas był 16 centów. Tylko tutaj nie mam lewara. Na ABX jest lewar. Na saxo wszystko co poniżej dolara nie jest lewarowane.

Który to ETF chciałabyś kupić?

Na ABX wydaje się mi że zrobią jeszcze jeden dołek lub równe dno (D1)

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 08 mar 2018, 15:44

Ropa tanieje a oni ciągną index do góry.

hrynek

Post autor: hrynek » 08 mar 2018, 15:47

Który to ETF chciałabyś kupić?
JNUG lewar 3... i takie firmy mniejsze i średnie więcej lepiej niż NUGT (skupia średnie i większe firmy) bo ten daje mniejsze wahania i mniejsze perspektywy zwrotu jeśli myślimy że wzrośnie

hrynek

Post autor: hrynek » 08 mar 2018, 15:48

Na ABX wydaje się mi że zrobią jeszcze jeden dołek lub równe dno (D1)
Gregory,
Tak wydaje mi sę że za 2 tygodnie tj 21 marca

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 08 mar 2018, 15:49

ABX
Zaraz zobaczę JNUG

Ja nie mam takiego tickera
Załączniki
ABXd1.png