Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
To forum jest dobre ponieważ nikt tutaj nikomu niczego nie narzuca. Różni ludzie tutaj piszą lepiej gorzej jednak wszystko to może być punktem wyjścia poszerzenia horyzontu. Wreszcie każdy człowiek potrzebuje punktu odniesienia dla swoich niejednokrotnie karkołomnych wątpliwości, potrzebuje zwyczajnie sprzężenia zwrotnego. Kasa tutaj ma drugorzędne zdarzenie. Szacunek to jest coś czego nie kupisz za całe złoto świata.
Patryk Rozgwiazda
Widzę, że znasz się na GPW skoro masz shorta na indeks wig20 czyli rozumiem kontrakt future?
Wszyscy piszą zawsze, że zagraniczny kapitał wpompował do góry itd nic innego nie są wstanie wymyśleć. czyli teraz sprzedaje na górce komu? Nam? Myślisz, że Polski inwestor indywidualny to idiota kupuje od niego? Wiesz jaki udział jest kapiatłu zagranicznego w GPW teraz ile 40% mniej ?
Co do pieniędzy, że być komuś dawał pls to jak mówienie, że jak wygram w totka parę milionów to Ci dam milion.
Pieniądź to narkotych zawsze był i jest i większość rzeczy dla niego robimy.
Czy wędkarz jest taki dobry dla ryb bo dokarmia ryby w jeziorze przed zarzuceniem wędki?
Widzę, że znasz się na GPW skoro masz shorta na indeks wig20 czyli rozumiem kontrakt future?
Wszyscy piszą zawsze, że zagraniczny kapitał wpompował do góry itd nic innego nie są wstanie wymyśleć. czyli teraz sprzedaje na górce komu? Nam? Myślisz, że Polski inwestor indywidualny to idiota kupuje od niego? Wiesz jaki udział jest kapiatłu zagranicznego w GPW teraz ile 40% mniej ?
Co do pieniędzy, że być komuś dawał pls to jak mówienie, że jak wygram w totka parę milionów to Ci dam milion.
Pieniądź to narkotych zawsze był i jest i większość rzeczy dla niego robimy.
Czy wędkarz jest taki dobry dla ryb bo dokarmia ryby w jeziorze przed zarzuceniem wędki?
SP500 teraz w odniesieniu do usrednionego przebiegu kilku poprzednich wiekszych korekt
- Załączniki
-
- Patryk Rozgwiazda
- Stały bywalec
Sebo, WIG 20 shortuję za pomocą ING Turbo. Dokładnych statystyk odnośnie GPW nie pamiętam, ale mniej więcej przedstawia się to tak, że udział inwestorów indywidualnych w tej chwili to jakieś 18%, jakieś bodajże 30% to instytucje i ponad połowa to zagranica. Zwłaszcza jeśli chodzi o WIG 20, wyraźny jest tutaj wpływ zagranicy, czasami odnoszę wręcz wrażenie, że ta giełda należy do nich, a nie do nas. Strasznie to mówić w taki sposób, ale nasza rodzima giełda od iluś lat to straszna padaka. Jak w 2011 po kryzysie szybko odrobili te 3000pkt, tak potem już tylko gorzej. Potem 5 lat w trendzie bocznym, a w 2016 kiedy na wielu giełdach hossa miała się w najlepsze, zaczęli nurkować w dół. No a tak naprawdę całe te wzrosty w 2017, którymi media się ekscytowały to było tylko wyjście na powierzchnię. Jacyś zagraniczni spekulanci wypompowali, zarabiając jednocześnie na umacniającej się złotówce, teraz wyraźnie odchodzą. Niskie obroty, zerowa aktywność, tylko spadki są przy dużych obrotach. Jest wiele analiz gdzie poszukują przyczyn słabości GPW, mi się wydaje, że istotny może być czynnik polityczny (PiS), no i to, że zupełnie nie było skoku Kowalskich na akcje jak w 2007, dużo ludzi potraciło pieniądze i chyba po prostu się sparzyło. Aktualnie ciężko mi sobie wyobrazić wzrostowy kierunek na GPW, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że jesteśmy bardzo uzależnieni od zagranicy. Zresztą było tyle lat na hossę u nas i jakoś jej nie było, wątpię żeby miała się zacząć wtedy, kiedy na innych giełdach ma się już kończyć. Zaleta tego wszystkiego jest taka, że jesteśmy bardzo tanią giełdą i nie spadniemy, aż tak bardzo, myślę, że warto czekać z gotówką i kupować za jakiś dłuższy czas.
Udział inwestorów zagranicznych od wielu lat jest zbliżony czyli 50% w tym wielu to po prostu my bo nie rozróżnia się jaka narodowość inwestuje.
Problem jest ten sam to indywidualni inwestorzy, których jest bardzo mało około 17%. Dlatego muszą być zmiany na GPW. Dziwi mnie, ze są kolejni prezesi i nic nie robią.
Po następne skoro udział zagranicy jest niech będzie 50% to nie znaczy że teraz jest 5%. Komu mają opchnąć i po co ?
Zostają im TFI i inne a one mają znowu kasę od kogo ? Społeczeństwa a Ci nie palą się aż tak na giełdę, więc pisanie jak kto zagranica wchodzi i wychodzi to jakieś bajki.
Dobra nieważne, jest za mała i za dużo dziwnych rzeczy się dzieje.
Co do Turbo to powiem to ... hm nie powiem jednak.
Problem jest ten sam to indywidualni inwestorzy, których jest bardzo mało około 17%. Dlatego muszą być zmiany na GPW. Dziwi mnie, ze są kolejni prezesi i nic nie robią.
Po następne skoro udział zagranicy jest niech będzie 50% to nie znaczy że teraz jest 5%. Komu mają opchnąć i po co ?
Zostają im TFI i inne a one mają znowu kasę od kogo ? Społeczeństwa a Ci nie palą się aż tak na giełdę, więc pisanie jak kto zagranica wchodzi i wychodzi to jakieś bajki.
Dobra nieważne, jest za mała i za dużo dziwnych rzeczy się dzieje.
Co do Turbo to powiem to ... hm nie powiem jednak.
Marzec do 24/03 (posiedzenie FEDu) to będzie huśtawka bez trzymanki -> ruch na SP500 z kategorii +/i 100pkt w tydzień lub +/- 50pkt w dzień to istny szum. I tak coś musi przegiąć coś...
Ostatnio to FED/PPT prawie stracił kontrolę nad rynkiem -> oj mocno im się pod dupą paliło oj mocno ...
Sami widzicie jaka zabawa. Poniedziałek rozpoczynamy pewnie od lekkiego spadku indeksu dolara i wzrostu cen ropy -> Libia zamknęła jakieś pole -> to tymczasowe of course. Może retest ropy na 64$ - who knows... Oczywiście wzrost cen ropy ma kolejny mankament ... 10Y znowu stracą podnosząc LIBOR i wywołując presję na ceny akcji. Masło maślane...
Teraz to będzie czas twardych nerwów :) Ruch po +/-2% to taka norma :)
Do 24/03 będziemy latać z taką zmiennością, że na dziennych swingach pewnie będzie można i po +10% robić. Może 24/03 FED powie, że to ostania podwyżka (dovish), albo stanie się jescze bardziej hawkish. Jak dovish wtedy będzie ostatni wystrzał inflacyjny ropa po te 80$ złoto wybije ponad 1400$ itp itd, 10Y spadną bo podwyżek nie będzie, realne stopy procentowe mocno ujemne się staną. Natomiast punkt zwrotny przed nami i w/g mnie będzie gdzies z końcem marca :) Może to będzie ten moment gdzie będzie super wystrzał SP500 i ostatni run przed faktycznym crashem...
Już Kuroda sraczki dostał jak Yena na 105 zobaczył i ogłosił brak ograniczeń w QE, jutro ECB i stopy i pewnie to samo, wtedy dolar zyska i presja na ceny akcji. Tak czy siak jest ŹLE... Jak dolar będzie tracił to Chiny, Japonia itp zaczną masowo pozbywać się UST -> 10Y -> 3.0% -> ŹLE. Jak dolar będzie zyskiwał -> ŹLE -> presja na deflacyjne spadki akcji.
Jak kolwiek zobaczmy jest ŹLE -> musi jakieś oczyszczenie nastąpić.
Ostatnio to FED/PPT prawie stracił kontrolę nad rynkiem -> oj mocno im się pod dupą paliło oj mocno ...
Sami widzicie jaka zabawa. Poniedziałek rozpoczynamy pewnie od lekkiego spadku indeksu dolara i wzrostu cen ropy -> Libia zamknęła jakieś pole -> to tymczasowe of course. Może retest ropy na 64$ - who knows... Oczywiście wzrost cen ropy ma kolejny mankament ... 10Y znowu stracą podnosząc LIBOR i wywołując presję na ceny akcji. Masło maślane...
Teraz to będzie czas twardych nerwów :) Ruch po +/-2% to taka norma :)
Do 24/03 będziemy latać z taką zmiennością, że na dziennych swingach pewnie będzie można i po +10% robić. Może 24/03 FED powie, że to ostania podwyżka (dovish), albo stanie się jescze bardziej hawkish. Jak dovish wtedy będzie ostatni wystrzał inflacyjny ropa po te 80$ złoto wybije ponad 1400$ itp itd, 10Y spadną bo podwyżek nie będzie, realne stopy procentowe mocno ujemne się staną. Natomiast punkt zwrotny przed nami i w/g mnie będzie gdzies z końcem marca :) Może to będzie ten moment gdzie będzie super wystrzał SP500 i ostatni run przed faktycznym crashem...
Już Kuroda sraczki dostał jak Yena na 105 zobaczył i ogłosił brak ograniczeń w QE, jutro ECB i stopy i pewnie to samo, wtedy dolar zyska i presja na ceny akcji. Tak czy siak jest ŹLE... Jak dolar będzie tracił to Chiny, Japonia itp zaczną masowo pozbywać się UST -> 10Y -> 3.0% -> ŹLE. Jak dolar będzie zyskiwał -> ŹLE -> presja na deflacyjne spadki akcji.
Jak kolwiek zobaczmy jest ŹLE -> musi jakieś oczyszczenie nastąpić.
- Patryk Rozgwiazda
- Stały bywalec
Mi to się ta sytuacja na SP500 aktualnie niezwykle kojarzy z bitcoinem i tym schematem bańki spekulacyjnej - mieliśmy bull trap i taki return to normal, a ostatnio znowu zaczęli lecieć. Te wzrosty w piątek były rzutem na taśmę, po 3 mocno spadkowych dniach na koniec ledwo wyciągnęli te 0,5% zieleni. Jeszcze w tle ta wojna handlowa, strasznie słaby moment wybrali na coś takiego. Chociaż dla niektórych każda przecena to chyba nadal ''okazja'' na Amazona i Netflixa :D
Bitcoina banki centralne nie ratowały ...
Tutaj to nie takie jasne...
We Włoszech wygrywa partia anty europejska ... super :) Nic tylko może w końcu przyszedł czas na ten ultra-long EURUSD aby się zwijać ... czas pokaże...
EURUSD w dół = SP500 w dół = DXY do góry = 10Y w dół (rentowności)... = GOLD w dół = ROPA w dół
Jak będzie patrzamy :)
Tutaj to nie takie jasne...
We Włoszech wygrywa partia anty europejska ... super :) Nic tylko może w końcu przyszedł czas na ten ultra-long EURUSD aby się zwijać ... czas pokaże...
EURUSD w dół = SP500 w dół = DXY do góry = 10Y w dół (rentowności)... = GOLD w dół = ROPA w dół
Jak będzie patrzamy :)
Dopiero co pisałem o tym jak partie populistyczne wygrywają ... Włochy wydają się być przesądzone...
Swoją drogą, EURUSD spadł po wyborach wtedy indeks dolara podniósł się do 90.10 i co na to SP500? Prawie -1.00% ...
Opanowali, znowu wrócili poniżej odrobinę 90.00. EURUSD podbite ponownie (kompletny brak sensu - skoro w teorii wygrywa partia która nie chce strefy EURO) i rynek się stabilizuje na 0.00%.
Nie mogę aż się doczekać co się stanie jak indeks dolara wywali w górę tak na 91-92 ... W drugą stronę też mało co pomoże bo jak wywali na 88-89 to 10Y pociągną w dół wszystko a mocne EURUSD zatopi DAX ... Aż pełen podziwu jestem co się wydarzy, bo aż nie mogę sobie tego wyobrazić...
Żeby było śmiesznie Powell jest wielkim przeciwnikiem QE (i chyba właśnie na powyższym wykresie to widać...) ... Wiedmann (następca Draghiego) w sumie ... też jak nie jeszcze większym niż Powell, ale co innego gadać, a co innego być potem w loży prezesa banku centralnego.
Swoją drogą, EURUSD spadł po wyborach wtedy indeks dolara podniósł się do 90.10 i co na to SP500? Prawie -1.00% ...
Opanowali, znowu wrócili poniżej odrobinę 90.00. EURUSD podbite ponownie (kompletny brak sensu - skoro w teorii wygrywa partia która nie chce strefy EURO) i rynek się stabilizuje na 0.00%.
Nie mogę aż się doczekać co się stanie jak indeks dolara wywali w górę tak na 91-92 ... W drugą stronę też mało co pomoże bo jak wywali na 88-89 to 10Y pociągną w dół wszystko a mocne EURUSD zatopi DAX ... Aż pełen podziwu jestem co się wydarzy, bo aż nie mogę sobie tego wyobrazić...
Żeby było śmiesznie Powell jest wielkim przeciwnikiem QE (i chyba właśnie na powyższym wykresie to widać...) ... Wiedmann (następca Draghiego) w sumie ... też jak nie jeszcze większym niż Powell, ale co innego gadać, a co innego być potem w loży prezesa banku centralnego.
Tu macie ciekawostkę dlaczego teraz jest tak bardzo wręcz ciekawie ...
EURUSD dotknął 1.227 to DXY = 90.10 SP500 = -0.90%, od razu ratunek EURUSD z powrotem na 1.233 DXY=89.90, SP500 = -0.15%
Możecie się śmiać z tych ruchów o te tysieczne, ale już do tego stopnia doszliśmy, że tysięczne powodują ruchy po -1.00% na indeksach :)
EURUSD dotknął 1.227 to DXY = 90.10 SP500 = -0.90%, od razu ratunek EURUSD z powrotem na 1.233 DXY=89.90, SP500 = -0.15%
Możecie się śmiać z tych ruchów o te tysieczne, ale już do tego stopnia doszliśmy, że tysięczne powodują ruchy po -1.00% na indeksach :)
Przykład kolejnego cyrku i manipulacji aby indeksy utrzymać chociaż na 0.00%
Dane ze strefy EURO coraz gorsze a kurs EURUSD do góry ...
Ale manipulacja EURUSD na długo nie pomoże - wolą aby ludzie kredytów nie spłacali póki co...
10Y :
Dane ze strefy EURO coraz gorsze a kurs EURUSD do góry ...
Ale manipulacja EURUSD na długo nie pomoże - wolą aby ludzie kredytów nie spłacali póki co...
10Y :
Ja cały czas się upieram że mamy formację podwójnego dołka na DXY. Nawet ta na Fu500, fakt nie zrealizowała się w 100%. To jest bardzo silna formacja. Euras nie ma siły do góry. Po wystrzale znowu zawraca w dół. Jen na konsoli na 105 z tendencją do up. Taki boczniak że oh. Doskonale to widać na M15. Ropa na H4 buduje pin bara.
W każdym razie ja trzymam się wersji sell.
Jako ciekawostkę załączam wykres D1 funduszu Mr. Buffetta. Ten wykres bardzo przypomina złoto jak było po 2 tyś. Tutaj też była formacja podwójnego dołka zrealizowana. W moim przekonaniu nic tutaj obecnie nie przemawia za wzrostami.
W każdym razie ja trzymam się wersji sell.
Jako ciekawostkę załączam wykres D1 funduszu Mr. Buffetta. Ten wykres bardzo przypomina złoto jak było po 2 tyś. Tutaj też była formacja podwójnego dołka zrealizowana. W moim przekonaniu nic tutaj obecnie nie przemawia za wzrostami.
- Załączniki
-
Ostatnio zmieniony 05 mar 2018, 12:52 przez Gregory, łącznie zmieniany 1 raz.
Jedno co mnie niepokoi to wykres H4 SP500 CFD. Wygląda jakby bardzo chcieli zrobić RGR i jakbyśmy byli na linii szyi. Mam nadzieję że się mylę. Może ktoś ma inną opinię? Byłaby bardzo pomocna. :)
Drugi wariant może zechcą z tego zrobić lokalny kanał w górę. To byłoby dobre, bo zwykle następuje z takiego wybicie dołem i kontynuacja trendu - patrz DAX D1.
Drugi wariant może zechcą z tego zrobić lokalny kanał w górę. To byłoby dobre, bo zwykle następuje z takiego wybicie dołem i kontynuacja trendu - patrz DAX D1.
Opcja zielona czy czerwona? Swoją drogą DXY już 90.10 prawie, zaraz SP500 pewnie z -1.00% zobaczymy...