Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Awatar użytkownika
eranet
Stały bywalec

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: eranet » 17 lut 2018, 08:28

Należy pamietać, że wisielec wymaga potwierdzenia, tzn. następna świeca powinna zamknąć się poniżej poziomu korpusu wisielca. Jeśli rzeczywiście jest to wisielec to nie ma co oczekiwać, że 2450 zatrzyma spadki, wsparcie na tyg to dopiero <2200pkt.
Gdzieś w tamtym tyg rzucił mi się w oczy artykuł, że FED nie przejmuje się spadkami na rynku akcji, dopiero spadek o kolejne 16-17% będzie miał znaczenie o ile dobrze zapamiętałem...

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 17 lut 2018, 08:46

Nie nazwałbym tego breloczkiem raczej to przypomina harami.

GrzegorzM

Post autor: GrzegorzM » 17 lut 2018, 14:31

Takie coś znalazłem. W skrócie wygląda na to że ostatnia korekta faktycznie miała związek z manipulacją na VIX. Mechanizm wygląda następująco:

1) agresywne zagranie na kupno opcji na SP500
2) to powoduje wzrost VIX
3) ETFy monitorujące VIX sprzedają akcje

Bo jeśli tak to być może katalizatorem nie był wcale rynek pracy ale właśnie taka zagrywka tych samych którzy obstawili wystrzał VIX'a. To też oznacza że korekta była wywołana sztucznie. Daleki jestem od snucia teorii spiskowych ale wygląda to sensownie, white paper powstał jakiś czas temu.

Pytanie do spec-grupy tego forum. Wydaje się prawdopodobne? Sam nie jestem w stanie zweryfikować hipotez tego researchu..

Źródła:
https://www.cboe.com/micro/vix/vixwhite.pdf (white paper opisujący sam VIX)
https://papers.ssrn.com/sol3/Delivery.c ... 79&mirid=1 (white paper opisujący potencjalny mechanizm manipulacji na VIX)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 17 lut 2018, 14:53

GrzegorzM pisze:Takie coś znalazłem. W skrócie wygląda na to że ostatnia korekta faktycznie miała związek z manipulacją na VIX. Mechanizm wygląda następująco:

Bo jeśli tak to być może katalizatorem nie był wcale rynek pracy ale właśnie taka zagrywka tych samych którzy obstawili wystrzał VIX'a. To też oznacza że korekta była wywołana sztucznie. Daleki jestem od snucia teorii spiskowych ale wygląda to sensownie, white paper powstał jakiś czas temu.

Pytanie do spec-grupy tego forum. Wydaje się prawdopodobne? Sam nie jestem w stanie zweryfikować hipotez tego researchu..
Oczywiście, że tak. Natomiast teraz jak jest VIX (wyczyszczony), to żebyśmy nie zobaczyli zabawy na wzrost VIXa...

Teraz problem się pojawia inny i gorszy od tego cholernego VIXa ... Zniknęła płynność na rynku. Tak jak była tak jej nie ma. Drobne 1% sprzedaży może wywołać lawinę teraz jak FED wypompował płynność. Wzrosty po 2% robione są prawie zerowym wolumenem - tu cały czas coś jest nie tak od ostatniego spadku.

Uważam, że przyszły tydzień będzie serio przełomowy. Inwestorzy kasy już nie mają, żeby to pchać dalej, a ile banki centralne mogą tego kupować, jak akcje kupują to niedługu staną się właścicielem wszystkich spółek na ziemi (tak w teorii oczywiście)... Obligacje ultra-tanie w stosunku do akcji, wszyscy płacą za akcje które P/E mają po 200-500.

Przyszły tydzień pokaże, czy Banki Centralne dały zgode do opuszczenia pokładu i postraszenia inwestorów tak, żeby uznali, że obligacje to jednak trzymać trzeba... To ostatnie odbicie po spadku było tak gwałtowne, taki super-hiper short covering połączony z interwencją banku centralnego.

Obrazek

Gdzie jesteśmy?

Obrazek
Ostatnio zmieniony 17 lut 2018, 15:22 przez Greg, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 17 lut 2018, 15:03

SEC prowadzi teraz drugie śledztwo, bo ktoś zgłosił ponoć opisany mechanizm manipulowania VIX-em, bez potrzeby kupowania opcji, a jedynie przez publikacje fałszywych notowań kursów. Według zgłaszającego, to jest bug w systemie liczenia VIX-a. CBOE twierdzi natomiast, że opisany mechanizm nie ma prawa bytu w rzeczywistym świecie. Zobaczymy czy coś wyjdzie z tego śledztwa.

Rynek opcji na S&P 500 jest zbyt duży, żeby ktokolwiek był w stanie nim manipulować w sposób organiczny, czyli sztucznie zawyżając popyt. To tak jakby mówić, ze ktoś jest w stanie manipulować akcjami Apple. Kapitalizacja i płynność są po prosu zbyt duże na tego typu cuda. Co innego, jeśli w mechanizmie liczenia VIX-a istnieje rzeczywiście jakaś dziura...

Awatar użytkownika
eranet
Stały bywalec

Post autor: eranet » 17 lut 2018, 16:43

Wczoraj na Twiterze widziałem info, że Rosjanie oskarżeni o manipulowanie Vixem

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 17 lut 2018, 16:53

To oczwiście istny żart był ... Wszystko to przecież wina Rosji :)

Awatar użytkownika
eranet
Stały bywalec

Post autor: eranet » 17 lut 2018, 17:25

Greg pisze:To oczwiście istny żart był ... Wszystko to przecież wina Rosji :)
Nie dość, żem głupi i ang nie znam, to jeszcze po kilku drineczkach zachciało mi się interpretować twity... :-)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 17 lut 2018, 19:18

No to mamy przyszły tydzień zabawę i loterię :

Dolar :

Obrazek

Rentowności obligacji :

Obrazek

TSI (Tweeter Sentiment Index - sam stworzyłem taki indeks po ilości wpisów które czytam) = Dolar upada, złoto 2000$, rentowności obligacji 10Y=3.5%, giełda do góry buy-the-dip, ropa 80$, kasa do ShortVIX

zatem znająć życie będzie odwrotnie :

indeks dolara do góry, złoto -> 1200$, rentowności obligacji 10Y=2.6%, giełda w dół, strach na buy-the-dip, ropa 50$, VIX = 40 (ktoś kto ostanio wydawał dziesiątki MLN$ na wzrost VIXa chyba chce mieć niezły zwrot z inwestycji).

Awatar użytkownika
eranet
Stały bywalec

Post autor: eranet » 17 lut 2018, 21:48

Do poczytania
https://realinvestmentadvice.com/the-gr ... -02-16-18/
Ps. DXY blisko odwrotu, a to oznacza spadki złota, ropy, indeksów, nie spodziewam się USD/Pln poniżej 3,30
Tu jeszcze David Brady
Instead of providing full detailed updates, I’ll provide my summary insights, and if anyone has any questions re the details, just ask me. But given that the DXY is driving everything else these days I will spend a little time on this one.

Got the overnight lower low in price coupled with positive divergence in the RSI and MACD on Thursday night and then the dollar popped Friday.
We also got a positively divergent higher low in the DSI at 23 compared to the low of 8 in Jan. Now at 29.
The EUR/USD showed a negatively divergent higher high on Friday, also dollar supportive.
Funds cut their net EUR longs to the lowest level since Dec’17. Another sign of a possible bottom in the dollar / DXY
The DXY just put a double bottom in place on the monthly chart at the 200-month moving average, also just above the lower TL of its upward trending channel. (Btw – A failure to reach the top of this channel at 107-110 will set us up to break the lower TL and head down to 85, 83 or even 80 next imho)
We can also see the double bottom on the weekly chart and the positively divergent low Friday.
We also have a double bottom in the weekly RSI in Sept and Jan.
The Daily chart shows the positive divergences most clearly but it also shows that the RSI and MACD Line have plenty of room to rise over the coming weeks.
I truly believe that the stage is set for a decent sized rally in the dollar to 94-96. This would weigh on the S&P, OIL, and Gold – I expect these all to fall again anyway but a rally in the dollar just adds confidence to those forecasts.

We closed right on resistance at 89.03 on Friday. If we head up Monday, next resistance is the double top at 90.45. Support is at the overnight low Thursday at 88.15. Let’s play this one by ear, level by level, but right now, I’m extremely bullish. This is playing out as I expected, so far, so good. The implications for everything else is huge!

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 17 lut 2018, 22:03

Kris pisze:Lub ta grupa, która taką kasę wrzuciła w VIX chce właśnie żeby tak lud myślał a zysk będzie wyjęty zupełnie w innym miejscu i pokryje stratę na VIX:) (czy taki scenariusz jest prawdopodobny ?)
Nie... :) Nikt nie wydaje na raz dziesiątek i setek MLN$, żeby je stracić... Gdyby było tak jak Ty mówisz, to ogromna kasa by musiała iść gdzieś indziej ... No właśnie a nie poszła...

Awatar użytkownika
eranet
Stały bywalec

Post autor: eranet » 17 lut 2018, 22:22

Kris pisze:eranet. No właśnie obawiam się, że masz rację i pociąg zaczyna ruszać (w poniedziałek będę musiał podjąć decyzję czy wskoczyć w ten ostatni wagon). I być może to na co czekam (odbicie ) właśnie już ruszyło. A jeśli tak to złoto w dół na Gregowe 1250$ i zajebiste wybicie dolara.
Być może mamy podwójne dno na usd/pln, ostatni ruch w górę to było 12-13 groszy, próba złapania samego dołka uda się 1/100, ale nie o to chodzi, by wejść w samym dołku, tylko we właściwym kierunku...

Maniek

Post autor: Maniek » 18 lut 2018, 11:48

Pozdrawiam Wszystkich,

Czytam z przyjemnością, a czasem też udzielają mi się emocje postów Grega - moje emocje z lektury.
Nie wypowiadam się na razie, bo uważam, że aby pisać trzeba mieć wiedzę w stopniu upoważniającym do sensownego zabrania głosu... w przeciwnym razie poziom dyskusji spada co obserwowałem na innych forach, na których niektórzy stąd też bywali i się ewakuowali lub założyli swoje strony (vide: głupi/bmen)

Obserwuję i nie wiem, czy mieć nadzieję, że Greg ma rację czy bać się, że Greg ma rację i w najbliższych dniach/tygodniach SMC 2018 stanie się faktem.

M.

taifun7

Post autor: taifun7 » 18 lut 2018, 17:45

Witam Wszystkich,

znalazłem ten wątek wczoraj wieczorem i udało mi się go przeczytać w całości dzisiejszego ranka. Bardzo dziękuję za dużą dawkę wartościowej wiedzy.
Większość z Was gra tutaj krótkoterminowo. Mam na myśli okres 2-5 dni. A co sądzicie o zapakowaniu się na SQQQ lub Sh i potrzymaniu tego przez powiedzmy 2-3 lata? Czy nie jest to tzw. "pewniak" ?

eleste
Stały bywalec

Post autor: eleste » 18 lut 2018, 18:06

Sqqq na dwa trzy lata to raczej pewniak na stratę. Zobacz sobie wykres nasdaq100 i sqqq przez dwa lata i zobacz sobie jak się rozjeżdża - zawsze na niekorzyść sqqq

Zablokowany