Nie istnieje, a miesiąc temu, gdy pierwszy raz przebiliśmy MA200 w dół spierałeś się bodajże z Tomkiem, że na 100% już nie ma szans na powrót powyżej. Okazało się inaczej ale oczywiście nie masz problemu żeby przekuć to w swój kolejny sukces prognostyczny. Oprócz szerokiej wiedzy zazdroszczę Ci też pewności siebie :-) no offenceGreg pisze:Zauważcie, że MA200 w Bear Market nie istnieje... Rynek sobie przelatuje przez nią bez oporów, a do góry też aby trap as much retail suckers as possible...
Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
To odnajdź tego posta. Powiedziałem wtedy, że na bank ZAMKNIE dzisiaj poniżej MA200... Potem mówiłem, żeby wykreślić MA200 ze słownika... Nawet RETEST został wyznaczony na poziomie 2790 (ponad MA200) i jedna z wersji wyglądała tak :
A TEST wychodzi ponad MA200, więc nie opowiadaj :) Odnalazłem dla Ciebie tego screena ... Jak wyżej ...
Tu ładniej rozpisane...
A TEST wychodzi ponad MA200, więc nie opowiadaj :) Odnalazłem dla Ciebie tego screena ... Jak wyżej ...
Tu ładniej rozpisane...
W tym się ciężko pomylić ... Jedyna deliberacja jak wysoko WAVE #3 nas pośle teraz :)arku pisze:Nie istnieje, a miesiąc temu, gdy pierwszy raz przebiliśmy MA200 w dół spierałeś się bodajże z Tomkiem, że na 100% już nie ma szans na powrót powyżej. Okazało się inaczej ale oczywiście nie masz problemu żeby przekuć to w swój kolejny sukces prognostyczny. Oprócz szerokiej wiedzy zazdroszczę Ci też pewności siebie :-) no offenceGreg pisze:Zauważcie, że MA200 w Bear Market nie istnieje... Rynek sobie przelatuje przez nią bez oporów, a do góry też aby trap as much retail suckers as possible...
Coraz większe problemy GE... to już znacznie cięższa waga niż nasz ulubieniec na M.
ufff musiałem przeczytać grubo ponad 100 stron by nadrobić zaległości z podróżowania, jedynie co zauważyłem ale to minimalnie to umocnienie dolara zagranicą.
Żadnych chińczyków z szynkami nie zauważyłem, za to ich jest pełno jako turystów w różnych zakątkach Azji. Na bank w ręku mieli telefon a nie szynkę. Fot walą tyle ile wlezie. Widać też, że mają co wydawać więc portfele nie są puste.
Za to białych ubywa i jest coraz mniej.
Więc po tym co widziałem, nie widać by Chiny miały zniknąć na 10 lat.
Ludzie sobie żyją jak żyli i tyle. To jest właśnie piękne a nie wykresy czy cyferki.
Ropa w końcu spadła, bo naprawdę już rosła i końca nie było widać.
Czy ten następny cykl przypadkiem nie będzie bardzo krótki, czyli moment spadku złota i nawrotki kontra dolar?
Dwa lata maks ?
Jak człowiek przestaje tym żyć i jest odcięty od tego, to ciężko wrócić z powrotem na tory i jeszcze na odpowiednie. Kompletnie nie mogę się teraz odnaleźć.
Żadnych chińczyków z szynkami nie zauważyłem, za to ich jest pełno jako turystów w różnych zakątkach Azji. Na bank w ręku mieli telefon a nie szynkę. Fot walą tyle ile wlezie. Widać też, że mają co wydawać więc portfele nie są puste.
Za to białych ubywa i jest coraz mniej.
Więc po tym co widziałem, nie widać by Chiny miały zniknąć na 10 lat.
Ludzie sobie żyją jak żyli i tyle. To jest właśnie piękne a nie wykresy czy cyferki.
Ropa w końcu spadła, bo naprawdę już rosła i końca nie było widać.
Czy ten następny cykl przypadkiem nie będzie bardzo krótki, czyli moment spadku złota i nawrotki kontra dolar?
Dwa lata maks ?
Jak człowiek przestaje tym żyć i jest odcięty od tego, to ciężko wrócić z powrotem na tory i jeszcze na odpowiednie. Kompletnie nie mogę się teraz odnaleźć.
Tak, wtedy rynek wyceni rate-cuts w US i wtedy gwałtownie DXY spadnie, ale w tym samym czasie i złoto ... To będzie moment ostatni aby wejść w DXY w dołku zanim wystrzeli w kosmos...Kris pisze:Scenariusz alternatywny: A co jeśli teraz DXY zacznie gwałtownie lecieć w dół możliwe ? oczywiście ze możliwe......(Osobiście na dzisiaj ponownie jestem w PLN)
PS : nowy artykuł zaraz się pojawi zaraz go gdzieś wrzucę, bo już tych korektowców nie mogę słuchać...
[quote]Bear market – faza przejścia z bull market i troche o budowie portWela inwestycyjnego.[/quote]
To teraz damy stary wykres (nowy zrobiłem dlatego, że stary odziwo bardzo długo nie chciał mi się otworzyć i zawieszał przeglądarkę i potem zjechał mi gdzieś na dół i go nie odnalazłem). Bo niektórzy nie wierzą, że to idzie schematem...
Następny krok okolice 2400-2450, potem bounce 2580 i trach okolice 2000pkt na SP500...
Przesuwam linę retestu na 2815 (sorry pomyłka bo było 2790pkt...)...
Stary wykres :
I ten sam (wytłuściłem linie...)
Następny krok okolice 2400-2450, potem bounce 2580 i trach okolice 2000pkt na SP500...
Przesuwam linę retestu na 2815 (sorry pomyłka bo było 2790pkt...)...
Stary wykres :
I ten sam (wytłuściłem linie...)
I będzie ta korekta, gdy zaraz coś walnie, gdzie rynek zacznie wyceniac rate-cuts...Kris pisze:Greg zgadzam się z Tobą co do całości ale obecnie prosi się o korektę (Toć daj pospekulować trochę ;) )
Czy gaz pójdzie w stronę ropy? Dość gwałtowny miał wzrost ostatnio?
Taka ciekawostka~
To teraz nanieś gdzie 10Y-2Y były poniżej 30bps ... to zobaczysz gdzie są korekty a gdzie bear market...
No to dodajemy do 3xshort gaz ... kolejną działeczkę...
No to dodajemy do 3xshort gaz ... kolejną działeczkę...
Ten wpis może być elementem książki ;-).
Co do tego punktu:
Sektory rotują. Po cyklu Strong DXY (Strong TECH) przyjdzie cykl Low DXY (Strong Value). A to oznacza, że gdy będziemy trzymać np. Apple w swoim portfolio (TECH), to okaże się, że 20 lat nie będziemy w stanie odrobić strat. Cykl Semiconductors z 2001 roku potrzebował aż 17 lat aby odrobić straty (bez uwzględnienia inflacji). Więcej o long-term portfolio i “czary mary” z budowaniem portfela inwestycyjnego – czyli jak z Kowalskiego zrobić debila - w podsumowaniu 2018/2019, ale już teraz chciałem zaznaczyć, że :
Jak budujesz portfel i go dywersyfikujesz = nie masz zielonego pojęcia co robisz i gdzie jesteś w cyklu gospodarczym. Istne lotto, do momentu gdy trafisz bear market i go nie rozpoznasz (bo jak dywersyfikujesz to na pewno go nie rozpoznasz), albo nie dostosujesz się do danego cyklu i inwestujesz w surowce w deflacji, albo w Emerging Markets w końcówce cyklu gospodarczego. Bardzo szybko cały zysk nie dość, że stopnieje, to jeszcze będzie go bardzo trudno odzyskać.
Jeśli będzie low DXY i strong value to EM i surowce powinny w następnym cyklu mocno odbić.
Zrozumiałe jest że kto dziś ma FANG nie odrobi strat przez 20 lat.
Ale powinien straty na surowcach i EM szybko odrobić w następnym cyklu.
Co do tego punktu:
Sektory rotują. Po cyklu Strong DXY (Strong TECH) przyjdzie cykl Low DXY (Strong Value). A to oznacza, że gdy będziemy trzymać np. Apple w swoim portfolio (TECH), to okaże się, że 20 lat nie będziemy w stanie odrobić strat. Cykl Semiconductors z 2001 roku potrzebował aż 17 lat aby odrobić straty (bez uwzględnienia inflacji). Więcej o long-term portfolio i “czary mary” z budowaniem portfela inwestycyjnego – czyli jak z Kowalskiego zrobić debila - w podsumowaniu 2018/2019, ale już teraz chciałem zaznaczyć, że :
Jak budujesz portfel i go dywersyfikujesz = nie masz zielonego pojęcia co robisz i gdzie jesteś w cyklu gospodarczym. Istne lotto, do momentu gdy trafisz bear market i go nie rozpoznasz (bo jak dywersyfikujesz to na pewno go nie rozpoznasz), albo nie dostosujesz się do danego cyklu i inwestujesz w surowce w deflacji, albo w Emerging Markets w końcówce cyklu gospodarczego. Bardzo szybko cały zysk nie dość, że stopnieje, to jeszcze będzie go bardzo trudno odzyskać.
Jeśli będzie low DXY i strong value to EM i surowce powinny w następnym cyklu mocno odbić.
Zrozumiałe jest że kto dziś ma FANG nie odrobi strat przez 20 lat.
Ale powinien straty na surowcach i EM szybko odrobić w następnym cyklu.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2018, 16:05 przez durin, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdzie ta banda suckersów i wiernych fanów? Ciekawe czy przy 130$ też to Piece of Shit będą dalej trzymać... Będę drwił teraz na lewo i prawo z tej spółki i tych co wtopią na niej i na long term inwesting...
16/11 poniżej 170$ ma być, bo ktoś bardzo tego oczekuje w tym i ja :)
16/11 poniżej 170$ ma być, bo ktoś bardzo tego oczekuje w tym i ja :)