Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Obudzili się ;)
Twoim zdaniem dalej pro-spadkowy DAX, dzisiaj tylko rebound?dammad pisze:DAX
Pozamykane. DAX musi spróbować się zamknąć powyżej 11700-750~ inaczej może być kiepsko i lecimy na 11200 - 10500.dammad pisze:
Mam short target na DAXa na 11600 i 11400~ Powinno się pokryć gdzieś z nawrotką na SP500~
To co teraz robią to próba wyjścia ponad i pytanie czy im się uda czy wrócą do kanału poziomego do końca dnia. Dużo zależy od USA.
A było kiedyś inaczej? ;) DAX to trup i właśnie wystawił jedną nogę z szafy po przebiciu linii szyi. Zauważ, że jest on już niżej niż był podczas KOREKTY w lutym. Dalej 10800 to -20% z topu gdzieś tutaj i na 11200 będą chwilowe przystanki. Target midterm mam na 10500 i tam zamknę większość pozycji, a resztę trzymam do okolic 9500~
Ja mam swoją teorię, że do grudnia jak pisałem kiedyś EURUSD up (jest) złoto up (jest) brakuje jedynie up indeksów. Tutaj sądzę, że mogłem się pomylić i to nie będzie up, a właśnie krach.
W pierwszej wersji sądziłem, że zrobimy nowe niższe szczyty i dalej taki scenariusz dopuszczam, ale patrząc na elementy układanki to coś się musiałoby nie zgadzać. Podobnie jak Greg uważam, że coś tu kłamie. On uważa, że obligacje mają zawsze rację. Ja patrzę na rynek inaczej, ale też nie mam nawet kawałka takiej wiedzy jak on i myślę w zupełnie inny sposób, ale obstawiam, że to USD jest kluczowym czynnikiem, który nie kłamie.
Jeśli dobrze myślę i wróżę z fusów, bo to zawsze jest gdybanie na które może i faktycznie czasem nie warto tracić czasu, ale ja to po prostu lubię jako ćwiczenie :)
Short/Midterm~
Scenariusz A - DAX rebound na 12130 na retest o ile uda im się wyjść ponad 11750 co jest uzależnione od tego co zrobi USA i EURUSD. SP500 rebound na retest styczniowego ATH czyli 2870. Jak wytracą impet wzrostowy to EURUSD w dół na 1.13-1.14 oraz złoto w dół na 1210-1205$ na retest wyjścia ze strefy. I dopiero potem indeksy w dół, rajd eurusd na 1.20-1.22, a złoto wystrzał i jak się rynek skapnie, że to nie zabawa odwrócenie trendu na dolarze.
Scenariusz B - do grudnia dalsze spadki (potencjalny krach) poniżej dołków z lutego na SP500. DAX na 10500, a jak puszczą hamulce i będzie domino to nie wiem dokąd szczerze mówiąc dziś. EURUSD idzie do 1.20-1.22 w rajdzie, złoto to samo w górę. I w grudniu nawrotka, kapitał zacznie uciekać do dolara i zaliczymy rajd w drugą stronę, co ze złotem nie wiem wówczas, akcje pewnie rebound na ile dadzą radę na testy.
To tyle co wyczytałem w filiżance z fusów ;) Kluczowe jest zrozumienie zależności, ja się wciąż uczę, idzie mi lepiej lub gorzej, ale się staram łączyć to samodzielnie na swój własny sposób, bo tylko tak się tego idzie nauczyć. Greg to inna liga :) Nie dość, że dobrze łączy to jeszcze ma dużo lepszy timing do wielu rzeczy. I tutaj właśnie sprowadzamy takie wróżenie zawsze do tego samego. CZAS.
Aha i co istotne, a może wpływać na ocenę sytuacji. Greg opisał, że w 7 dni spadliśmy tyle co w 7 miesięcy urośliśmy dlatego w tym roku jestem niedźwiedziem. Na tą chwilę mam 15% portfela long, reszta to shorty lub cash. Zmieni to się dopiero za ~2 lata.
Ja mam swoją teorię, że do grudnia jak pisałem kiedyś EURUSD up (jest) złoto up (jest) brakuje jedynie up indeksów. Tutaj sądzę, że mogłem się pomylić i to nie będzie up, a właśnie krach.
W pierwszej wersji sądziłem, że zrobimy nowe niższe szczyty i dalej taki scenariusz dopuszczam, ale patrząc na elementy układanki to coś się musiałoby nie zgadzać. Podobnie jak Greg uważam, że coś tu kłamie. On uważa, że obligacje mają zawsze rację. Ja patrzę na rynek inaczej, ale też nie mam nawet kawałka takiej wiedzy jak on i myślę w zupełnie inny sposób, ale obstawiam, że to USD jest kluczowym czynnikiem, który nie kłamie.
Jeśli dobrze myślę i wróżę z fusów, bo to zawsze jest gdybanie na które może i faktycznie czasem nie warto tracić czasu, ale ja to po prostu lubię jako ćwiczenie :)
Short/Midterm~
Scenariusz A - DAX rebound na 12130 na retest o ile uda im się wyjść ponad 11750 co jest uzależnione od tego co zrobi USA i EURUSD. SP500 rebound na retest styczniowego ATH czyli 2870. Jak wytracą impet wzrostowy to EURUSD w dół na 1.13-1.14 oraz złoto w dół na 1210-1205$ na retest wyjścia ze strefy. I dopiero potem indeksy w dół, rajd eurusd na 1.20-1.22, a złoto wystrzał i jak się rynek skapnie, że to nie zabawa odwrócenie trendu na dolarze.
Scenariusz B - do grudnia dalsze spadki (potencjalny krach) poniżej dołków z lutego na SP500. DAX na 10500, a jak puszczą hamulce i będzie domino to nie wiem dokąd szczerze mówiąc dziś. EURUSD idzie do 1.20-1.22 w rajdzie, złoto to samo w górę. I w grudniu nawrotka, kapitał zacznie uciekać do dolara i zaliczymy rajd w drugą stronę, co ze złotem nie wiem wówczas, akcje pewnie rebound na ile dadzą radę na testy.
To tyle co wyczytałem w filiżance z fusów ;) Kluczowe jest zrozumienie zależności, ja się wciąż uczę, idzie mi lepiej lub gorzej, ale się staram łączyć to samodzielnie na swój własny sposób, bo tylko tak się tego idzie nauczyć. Greg to inna liga :) Nie dość, że dobrze łączy to jeszcze ma dużo lepszy timing do wielu rzeczy. I tutaj właśnie sprowadzamy takie wróżenie zawsze do tego samego. CZAS.
Aha i co istotne, a może wpływać na ocenę sytuacji. Greg opisał, że w 7 dni spadliśmy tyle co w 7 miesięcy urośliśmy dlatego w tym roku jestem niedźwiedziem. Na tą chwilę mam 15% portfela long, reszta to shorty lub cash. Zmieni to się dopiero za ~2 lata.
Dziś kolejne przesłuchania Brunsona -> USDTRY od kilku dni leci, dziś może być ciekawie.
W shortach trzeba mieć odpowiedni czas wejścia inaczej mimo spadków długo będziemy odrabiać straty, za pożyczone pieniądze, tak więc Greg mimo wczesnego wejścia jesteś chyba na minusie i teraz będzie musiał uśredniać ceny, no bo jak inaczej?
Nie czytam Bialka, bo nie lubie jego dopasowan teorii i wykresow sprzed 20 lat do obecnej sytuacji wiec nie wiem co pisze.
A buy the dipowcy uznali ze to okazja zstrzymali sie na 2790 i zapewne dzisiaj kolejna wyprzedaz poleci jeszcze glebsza od wczorajszej. Zobaczymy.
A buy the dipowcy uznali ze to okazja zstrzymali sie na 2790 i zapewne dzisiaj kolejna wyprzedaz poleci jeszcze glebsza od wczorajszej. Zobaczymy.
Jedyny short na minusie do nasdaq swoja droga jak tak to ciekawi.
A i oczywiscie ropa i drip.
A i oczywiscie ropa i drip.
Juz pisalem, ale chodzi Ci o EURUSD czy EURPLN?Petrus pisze:Dlaczego euro idzie do góry? Greg zgodnie z twoim założeniem powinno lecieć w dół.
Dla mnie to tak wygląda na SP500 (DAX podobnie wygląda)
Mamy kanał 2748-2776 i dopóki 4h świeczka się nie zamknie ponad nim lub poniżej to można sobie grać, bo wracają cały czas up/down jak widać już 5 raz :) I do tego potencjalnie mamy megafon (wiem, że wielu bawi nazwa) więc zakres ruchów nam rośnie, a dopóki nie wybiją ograniczeń formacja gra.
Zbliżenie jak ładnie respektują poziomy intraday.
Mamy kanał 2748-2776 i dopóki 4h świeczka się nie zamknie ponad nim lub poniżej to można sobie grać, bo wracają cały czas up/down jak widać już 5 raz :) I do tego potencjalnie mamy megafon (wiem, że wielu bawi nazwa) więc zakres ruchów nam rośnie, a dopóki nie wybiją ograniczeń formacja gra.
Zbliżenie jak ładnie respektują poziomy intraday.
Mowie w ciemno. 2790 to retest do break the ice aby wciagnac jak najwieksza ilosc retail do zabawy.... Zapewne ten opor nie zostanie wybity a dzisiejszy dzien zakonczymy nizej niz wczorajszy. Nie po to byl sygnal wczoraj z jaka lekkoscia wywalili MA200 i zamkneli dzien, gdy my stwierdzamy wejscie rynku w deflacje i zabawe w dol wg Wyckoffa.
Nie powinno być już dzisiaj odbicie, bo to przecież korekta?
:)
:)
Jest odbicie, ale 10y solidnie w dół, jak jutro obligacje też tak polecą, to pociągną za sobą akcje o >1%.
- Patryk Rozgwiazda
- Stały bywalec
Ja poszedłem long na EEM właśnie. Jak to Greg powiedział x stron wcześniej - "make it or break it". Jesteśmy w najbardziej kluczowym momencie ostatnich lat na wielu aktywach. Ja uważam, że będzie make it.
Skoro spowolnienie gospodarcze w Polsce jest nieuniknione jak to parkiet napisal to jestes pewien tego long EEM i ze zrobi make it?
Jestem po lekturze, bo przygotowuję prasówkę na niedzielę. I chciałbym coś dodać do w/w posta.dammad pisze:Short/Midterm~
Parę puzzli więcej wskoczyło na swoje miejsce w mojej głowie i sądzę, że będziemy mieć 2 w 1. A mianowicie mocne odbicie na retest w/w poziomów czyli ATH lutowego na SP500 i potem drop z wybiciem dołków, małej korekcie i pogłębieniu, a to wszystko właśnie w perspektywie najbliższych kilku tygodni/miesięcy.