Blade pisze:
Greg, jak wg Ciebie będą wyglądać pierwsze 24-48h po wystąpieniu eventu, na który czekamy?
Pytanie było do Grega, ale jeśli mogę dorzucę się.
Nie znam się na technicznych aspektach działania giełd, więc potraktuj to z przymrużeniem oka, ale z tego co czytam od dawna powstała taka teoria w mojej głowie.
Sądzę, że spadki będą niesamowicie gwałtowne i głębokie rzędu kilkunastu % w sesji, a wszystko będzie spowodowane dominem czyli połączeniem algorytmów + ogromną ilością kapitału w ETFach (m.in lewarowanych) + brak płynności na rynkach + wyciąganiu kasy przez ulice w panice.
Uważam, że to nie będzie przypominać poprzednich krachów, ponieważ żyjemy dziś w innym świecie pod względem technicznym (przepływ danych, informacji, prędkość działania). Wszystko jest znacznie bardziej zautomatyzowane niż kiedyś i zależne od siebie, więc dla mnie to takie domino/lawina w jednym na ogromną skalę.
Zmienność jaka zapanuje wtedy na rynkach będzie wprost oszałamiająca, bo spodziewam się też, że odbicia będą lecieć w iść w górę. W ogóle co kryzys mam wrażenie, że ta zmienność jest coraz większa.