Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Widać, że wszystko się układa pod jutrzejszą podwyżkę stóp ... Zapewne FED zamierza być uber-hawkish ... Następna "korekta" jak się zdarzy to trzeba popatrzeć czy 10Y-2Y się inwertowały. Jak tak to wiadomo gdzie idziemy...
Widzę właśnie, pytam czy w Twoim scenariuszu ten element jest brany pod uwagę.Greg pisze: A nie widzisz tego inflationary spike na ropie który teraz leci?
Zawsze jest inflationary spike na ropie. Teraz pytanie czy okolo 73$ to jest to bo ropa to 1:1 EURUSD a wiec 1.18 w ramach wave 2...
Sie przekonamy
Sie przekonamy
Greg, dzisiaj czytałem jakąś opinię, że podwyżka FED jest już wliczona w cenę dolara. Ale chyba trudno o takie założenie?
Dlaczego trudno? Wszyscy się od dawna spodziewają, że będzie podwyżka, FED też tak mówi, to dlaczego ma być nie wliczona? Jak sobie spojrzysz na historyczne wykresy to USD umacnia się najbardziej PRZED cyklem podwyżek i samymi podwyżkami, co jest normalne.Hermetic pisze:Greg, dzisiaj czytałem jakąś opinię, że podwyżka FED jest już wliczona w cenę dolara. Ale chyba trudno o takie założenie?
no własnie ciekawie zachowuje się przed i zaraz po podwyżcze stóp. $ potrafi się umacniać, żeby zaraz po ogłoszeniu zacząć spadać. przy ostatniej podwyżcze trochę się chyba zmieniło, bo zaczął chyba spadać przez jedeń dzień, żeby później się umocnić 2018-06-13. jutro dodatkowo QT będą robić. ciekawe jak to wyjdzie, tym razem. Ten QT to tam narazie jeszcze nie widać, żeby robił jakieś duże ruchy, aż może do tego equilibrium, które może nastąpić w pewnym momencie.
Bo USD to nie tylko stopy procentowe. Od dawna się trąbi, że kapitał ucieka do Ameryki, bo reszta świata śmierdzi. Strefa euro w permanentnym kryzysie, Chiny zadłużone pod kurek, EM to samo, o Japonii nie wspominając. Wszędzie niskie stopy, jak nie ujemne. A w Ameryce rosnące stopy, QT i, póki co, rosnąca gospodarka.Dziros pisze:no własnie ciekawie zachowuje się przed i zaraz po podwyżcze stóp. $ potrafi się umacniać, żeby zaraz po ogłoszeniu zacząć spadać. przy ostatniej podwyżcze trochę się chyba zmieniło, bo zaczął chyba spadać przez jedeń dzień, żeby później się umocnić 2018-06-13. jutro dodatkowo QT będą robić. ciekawe jak to wyjdzie, tym razem. Ten QT to tam narazie jeszcze nie widać, żeby robił jakieś duże ruchy, aż może do tego equilibrium, które może nastąpić w pewnym momencie.
Napisałeś, że rynek nie reaguje na QT, wszyscy o tym QT zapomnieliście ile kasy jest nadrukowane a jak mizerne jest QT?
To może tak, idźcie na basen i wylejcie wodę szklanką od wody. To tak to wygląda, nie wiem ile to zajmie ale strasznie długo by basen opróżnić z wody tą szklanką.
Dlatego te QT jest gówno warte, łatwo się drukowało gigantyczną ilość i nie łatwo się to usunie z gospodarki. Mamy podnoszenie stóp i QT by jakoś to wyglądało i przyspieszyć x2. Dalej jest to beznadzieja.
To może tak, idźcie na basen i wylejcie wodę szklanką od wody. To tak to wygląda, nie wiem ile to zajmie ale strasznie długo by basen opróżnić z wody tą szklanką.
Dlatego te QT jest gówno warte, łatwo się drukowało gigantyczną ilość i nie łatwo się to usunie z gospodarki. Mamy podnoszenie stóp i QT by jakoś to wyglądało i przyspieszyć x2. Dalej jest to beznadzieja.
Dodatkowo Mario zamierza wyłączyć drukarki, zobaczcie co się stało w 2014r jak Fed wyłączył drukarnie. Goldmany prognozują słabszego dolara. https://twitter.com/AntBarton89/status/ ... 7409457152sebo pisze:Napisałeś, że rynek nie reaguje na QT, wszyscy o tym QT zapomnieliście ile kasy jest nadrukowane a jak mizerne jest QT?
Oczywiście, że rynek ma wliczone, ale pamiętajcie, że będzie również jakiś przekaz/rozmowy. Ostatnio trochę spuścił z tonu Powell po dogadaniu się z Trumpem? ale już w kilku miejscach czytałem, że mogą być znacznie bardziej hawkish na 2019 co samo w sobie może dać sygnał do umocnienia się USD, a nie spadków. Szczególnie, że FED zmienia zasady gry od nowego roku o czym pisałem wcześniej.
Może QT jest oficjalne np. 40 mld miesięcznie, i takie nie oficjalne pod stołem. Nikt nie wie ile banki centralne drukują, tak samo w drugą stronę.
Cena ropy powinna jeszcze podskoczyć, lub utrzymać się na takim poziomie dłużej, to osłabi jeszcze bardziej transport i kraje rozwijające się. Zima kondartiewa jest długa, dopiero od zakończenia podnoszenia stóp procentowych złoto zacznie rosnąć. Póki co złoto będzie spadać.
Obecny poziom rentowności jest przerażający.
Cena ropy powinna jeszcze podskoczyć, lub utrzymać się na takim poziomie dłużej, to osłabi jeszcze bardziej transport i kraje rozwijające się. Zima kondartiewa jest długa, dopiero od zakończenia podnoszenia stóp procentowych złoto zacznie rosnąć. Póki co złoto będzie spadać.
Obecny poziom rentowności jest przerażający.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2018, 19:25 przez onufry, łącznie zmieniany 2 razy.
Goldmany też dosyć często się mylą :)noth pisze:Goldmany prognozują słabszego dolara. https://twitter.com/AntBarton89/status/ ... 7409457152
https://comparic.pl/prognozy-goldman-sa ... iewypalem/
Natomiast w tym wypadku też myślę, że podwyżki FED-u już są w cenie. Będzie kupowanie plotek, czyli koniec QE w Europie i być może jakaś wizja podnoszenia stóp, a z drugiej strony sprzedawanie faktów czyli już podniesionych stóp na dolarze.
Indeks dolara zmierza w kierunku poziomu 89-90 w najbliższym okresie.
Mam na myśli drugi kwartał 2019 roku.
Wszystko stoi jak zaklęte poza US30. Notowania czekają na jutrzejszy dzień i właściwie nie na informację o podwyżce bo pewnie będzie lecz na konferencję prasową. Jednak nie oczekiwałbym jakiś fajerwerków.