Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Ponoć dzisiaj weszliśmy oficjalnie do grona krajów developed...
Pump & Dump ... Ale mi developed skoro nasza waluta nie jest składową indeksu dolara ... Potraktujmy to wyróżnienie z przymróżeniem oka i bez komentarza.
Pump & Dump ... Ale mi developed skoro nasza waluta nie jest składową indeksu dolara ... Potraktujmy to wyróżnienie z przymróżeniem oka i bez komentarza.
Z tego co wiem to na indeks dolara składa się ledwie kilka walut, więc sporo krajów rozwiniętych zostało pominiętych. Poza tym chyba tylko FTSE uznało nas za kraj rozwinięty, a cała sprawa jest ogromnie umowna :)Greg pisze:Ponoć dzisiaj weszliśmy oficjalnie do grona krajów developed...
Ja kojarzę, że w zeszłym roku jakoś na jesień już ktoś nas zaliczył do developed. W zasadzie to dobre pytanie, kto o tym decyduje i jakie są kryteria?Rastignac pisze:Z tego co wiem to na indeks dolara składa się ledwie kilka walut, więc sporo krajów rozwiniętych zostało pominiętych. Poza tym chyba tylko FTSE uznało nas za kraj rozwinięty, a cała sprawa jest ogromnie umowna :)Greg pisze:Ponoć dzisiaj weszliśmy oficjalnie do grona krajów developed...
Zaliczyli nas dawno a oficjalnie dzisiaj weszlismy i to do FTSE wiec tego mniej znaczacego. Ogolnie pic na wode.
W piatek spadki byly? Ciekawe co sie przez weekend stanie lub w pn tuz przed otwarciem.
W piatek spadki byly? Ciekawe co sie przez weekend stanie lub w pn tuz przed otwarciem.
Ano dziękuje. Oczywiście nie ma tu nic z Nostradamusowania, tylko z umiejętnego łączenia faktów. Od 2017 pracowałem nad systemem, a właściwie algorytmem wykrywania krachów giełdowych, ale nie dlatego, że "Jutro będzie krach, bo tak i akcje spadną -75%, bo tak". To forum jest pewnego rodzaju eksperymentem, żeby to po prostu sprawdzić na żywym organizmie, a nie z zacisza i potem wyskoczyć jak królik z kapelusza i powiedzieć ... "A nie mówiłem, też tak mi się wydawało".dammad pisze:Zgadzam się, ale Greg nie jest żadnym Nostradamusem, a po prostu specjalistą w swojej dziedzinie z bardzo dużą wiedzą i rewelacyjnym zmysłem przyczynowo-skutkowym. A jak będzie dokładnie przekonamy się za parę lat o ile wciąż tutaj będziemy :)
Algorytm załączył się 26/01/2018 i włączył global bear market i wyznaczył strzał na 4Q2018, albo szerzej 2H2018/1H2019. Tego też dnia spełnił pierwsze podejrzenie bear market od 2009 roku. Czy słusznie? Zobaczymy. Wiele jeszcze muszę doprecyzować, ale póki co chyba wychodzi całkiem nieźle. Nie jestem super trejderem i nie łapie 100% dołów i 100% topów, ale mam zbyt wiele inwestycji niepłynnych, które muszę upłynnić, żeby nie wyjść jak Zabłocki na mydle i dlatego muszę mieć system wczesnego ostrzegania.
W skali całego globu akcji włączył się tutaj i Ci co śledzą to forum dobrze wiedzą jak było i że nie ściemniam :) Problem jest taki, że po 10 latach nikt już nie rozumie sposobu powstawania bear-market, a każdy uważa, że rynek wiecznie będzie iść do góry. Zbyt dużo jest projekcji każdego roku, że rynek idzie 50% w dół bo tak, dlatego wszyscy wychowani na erze QE i wiecznego byka uważają, że nigdy nic złego się nie stanie i zawsze i wszędzie BTFD. Nie będzie i wszyscy co tak uważają zdziwią się gdy kasy z bankomatu nie wypłacą, a konto brokerskie zostanie zablokowane, bo w/g mnie czeka nas global bear market jakiego od blisko 100 lat nie widzieliśmy czyli od 1929 roku.
26/01/2018 włączył się pierwszy raz trigger "GLOBAL BEAR MARKET"...
Giełda i rynek jest jak puzzle. Jedni oglądają je z przodu i mówią nierealne aby to ułożyć, a ja patrzę od tyłu i widzę drobne cyferki 1-2-3-4-5 ... i wiem jak to ułożyć. To wymaga 8-12h dziennie pracy, ale chyba daje się to nieźle ogarniać :)
Wyznaczyliśmy też 2Q/3Q2018 EARNINGS PEAK, z tego samego algorytmu :
4 miesiące i duża różnica ... Zapomnieliście już o bear market po 10 latach blisko bull-market :)
(26/01/2018 algorytm włączył bear market global)
Dług w USD zabije wszystkich w late-cycle i z 8% GDP zrobi -5% ...
Kryzys finansowy niemożliwy do przewidzenia? Oczywiście, że możliwy :
Greg pisze:W piatek spadki byly? Ciekawe co sie przez weekend stanie lub w pn tuz przed otwarciem.
*CHINA CANCELS TRADE TALKS WITH THE U.S.: WSJ
*TRUMP SAYS `HAVE A LOT MORE' ON TARIFFS IF CHINA RETALIATES
A to nie maiała być teraz baza deflacji?Greg pisze:Zobaczymy kto będzie mieć jaja aby przelatywać dalej wyżej gdy PMI zbliża się do 50 ... + rosnące ceny (inflation)
Deflacja na miejscu mocnych walut a złotówka per peso to jeden worek z tym ze złotówka jest troszkę głębiej schowana.
To już poruszaliśmy i to pokazuje, że nigdy większość tego nie zrozumie, ale żyć z czegoś trzeba a to raczej Ci nie opłaci wszystkich rachunków co miesiąc, za długi horyzont czasowy.Greg pisze:
To wymaga 8-12h dziennie pracy, ale chyba daje się to nieźle ogarniać :)
Giełda to dodatek do pensji i poświęcanie większości czasu trzeba to kochać, ale z miłości nie wyżywisz się i bliskich.
Rentier w średnim wieku 36-45 lat to klucz ...
Dokładnie tak jak mówisz ... Inflacja podbija PMI spada wtedy inflacja zamienia rynki w deflację.PL_Andrev pisze:A to nie maiała być teraz baza deflacji?Greg pisze:Zobaczymy kto będzie mieć jaja aby przelatywać dalej wyżej gdy PMI zbliża się do 50 ... + rosnące ceny (inflation)
A to nie o tym gadamy cały czas i trafnie strzelilismy w Turcję, Argentynę, Chiny, Indie, oraz czekamy na ten kawałek? Książki nie czytałem nawet jej nie mam, ale coś mi się wydaje, że idzie tym samym tokiem rozumowania co my tutaj od stycznia...
Tesla mówi, hej jutro odbierasz Model 3... Ludzie lecą kasę wpłacają a tuż po wpłacie :
"Sorry, odbiór anulowany, następny termin na za 3 tygodnie".
Jak nadal nie widzicie tu oszustwa to już nie wiem jak to lepiej pokazać...
"Sorry, odbiór anulowany, następny termin na za 3 tygodnie".
Jak nadal nie widzicie tu oszustwa to już nie wiem jak to lepiej pokazać...
- Załączniki
-