Mamy objęcie bessy na tygodniowym, zamknęli się poniżej poprzedniego ATH. Jednoznaczny sygnał do spadków we wrześniu. Jak długo będę trwać i na ile się rozwiną zobaczymy. Spodziewam się jednak większej korekty, bo do jakiś drastycznych spadków wciąż brakuje katalizatora jak mówi Greg.dammad pisze:Potencjalne odwrócenie trendu na SP500?
Nie gram na formacjach, ale nie sposób nie zauważyć, że mamy 3 czarne kruki na SP500. Są to trzy dzienne spadkowe świece każda z dość solidnym korpusem. Widać, że są wyciągane od dołu więc ktoś kupuje w nadziei na obronę poprzedniego ATH (pytanie kto?)
Kluczowy poziom 2875~ (strefa poprzedniego ATH) to tygodniowe zamknięcie, które powinni dziś obronić, aby dać sygnał do wzrostów. W innym wypadku po objęciu bessy (świeczka z 30 sierpnia) na D1, będziemy mieć to samo, ale na tygodniówce, a to będzie oznaczać kolejne, silniejsze potwierdzenie, że coś jest nie w porządku, a ostatnie wyjście ponad ATH i wybicie z kanału wzrostowego to był tylko fake.
Zaznaczone też kolorowymi liniami są strefy, których w razie spadków będą bronić w mojej opinii, szczególnie z nastawieniem na zieloną jako otwarcie miesięcznej świecy z której wyszedł impuls na nowe ATH. Potencjalnie jeśli pójdziemy w bok i korekta się nam zacznie powoli rozwijać możemy testować dno kanału wzrostowego na jesień. Przebicie 2800-2790 jest kluczowe dla silniejszych spadków o czym wcześniej wspominałem.
Zanegowanie w/w scenariusza w momencie wybicia ostatniego topu oczywiście. Dodam też, że czekam na zajęcie pozycji long/short na SP500, a obecnie shortuję od kilkunastu dni DAXa z targetem na 11700 (11800 min / 11500 max)
Ciekawy case znów jeśli chodzi o zachowanie giełdy w dniu wczorajszym. Najpierw zejście na dół i wybranie longów po czym wyszli silnie do góry zwijając shorty. W tym momencie "przypadkiem" pojawia się tweet Trumpa o cłach i spadają gwałtownie (w ogóle cła to największa ściema i zasłona dymna dla mnie tego co się dzieje w tym roku, ale pewnie m.in szykują sobie grunt, aby mieć na co / na kogo zwalić winę za kryzys)