Możesz rozwinąć jakie konsekwencje grożą firmom jeśli jednak wykupią wszystko? Czy te zapowiedzi są wiążące w jakikolwiek sposób?Greg pisze:Hehehe ... Żeby nie było, że a nie mówiłem ... Zapowiedzi buy-backów zaczynają się rozmijać z rzeczywistością... Ostatnie 4M przed nami a tu połowa zrealizowana z zapowiedzi ... Mają jeszcze szanse, ale jestem ciekaw czy firmy idą po rozum po głowy opowiadając o słabych prognozach na przyszłość i się wycofają aby kasę oszczędzić ...
Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Zapowiedzi to co innego niż wykup. Zawsze możesz się wycofać... Rynek dyskontuje przyszłość. Więc jeżeli zapowiadane były buy-backi to kurs rósł. Jezeli teraz cofną to spadnie...
A pamiętacie moją opinie o spółkach łupkowych, które wałkujemy?
Tadam, o ile wcześniej było to widać na forum tutaj ... A wszystkim wmawiają, że break even jest 30$ ... NIE JEST ...
https://www.nytimes.com/2018/09/01/opin ... round.html
Nic tylko najechać na Iran, zabrać im pola naftowe, gdy sektor łupkowy padnie ... W sumie kupy się trzyma... Łupki nie mają szans z konwencjonalnym wydobyciem, ale to wiadomo od dawna było...
A pamiętacie moją opinie o spółkach łupkowych, które wałkujemy?
Tadam, o ile wcześniej było to widać na forum tutaj ... A wszystkim wmawiają, że break even jest 30$ ... NIE JEST ...
https://www.nytimes.com/2018/09/01/opin ... round.html
Nic tylko najechać na Iran, zabrać im pola naftowe, gdy sektor łupkowy padnie ... W sumie kupy się trzyma... Łupki nie mają szans z konwencjonalnym wydobyciem, ale to wiadomo od dawna było...
- Plastic Tofu
- Stały bywalec
Świetna obserwacja i trudno przecenić fakt, że przykład idzie z góry, jak kiedyś prosty człowiek mógł uczyć się zachowania i stylu u elit, dzisiaj wydaje się, że klasa nam panująca wyznacza kolejne dno od którego mamy nadzieję, że się odbijemy, ale nadzieja po raz kolejny okazuje się płonna. Myślę, że tragedią dzisiejszych czasów jest brak szpicy sumienia i moralności narodu, na granicy której powinna stać klasa polityczna.Kris pisze:Kejumbija. W woli ścisłości chodziło mi właśnie o to żeby nie uogólniać i właśnie nie sprowadzać wszystkiego do mentalności narodu i to jakiegokolwiek. W każdym narodzie są ludzie uczciwi prawi jak i szumowiny, lenie i kłamcy, źli z natury i to bez znaczenia jaką szerokość geograficzna będziemy rozpatrywali. Co do kultury i jakości ( klasy ) politycznej (hmmmm ) w Polsce to jakby odmienny temat ale naprawdę nie chce już tego roztrząsać.........(Oglądałem część ceremonii pogrzebowej Senatora McCain, którego wszyscy praktycznie darzyli szacunkiem, słuchałem przemówienia Busha potem Obamy i zastanawiałem się czy kiedykolwiek w Polsce nasi panowie politycy tak będą potrafili się zachowywać jak potrafią zachowywać politycy w USA pomijając rudego blondyna ,który praktycznie jest wyjątkiem potwierdzającym regułę.....)
Thx, zacne!dammad pisze:(...)
Podrzucam linka do tygodniowej prasówki w moim wydaniu, którą wrzuciłem tutaj na forum - viewtopic.php?f=4&t=254
(...)
To co dzisiaj obstawiamy?
USD/TRY + 10ITY.B -> EUR/USD
Już lirka pod 6.70 się gotuje żeby wylecieć rakietą do góry tak samo jak włoskie obligacje i zapewnienia partii, że chyba nie uda im się zmieścić w limicie deficytu narzuconego przez EU, a jedynym kupcem bondsów jest tylko ECB...Kejumbija pisze:To co dzisiaj obstawiamy?
Chyba podsypali nieco na uspokojenie...
Czyli dzisiaj będą robić dobry nastrój na 1. dzień szkoły i 1. poniedziałek września. Sieją optymizm :)
Czyli dzisiaj będą robić dobry nastrój na 1. dzień szkoły i 1. poniedziałek września. Sieją optymizm :)
Oprócz waluty, PMI w Turcji też poleciało: Aug Manufacturing PMI: 46.4 (lowest since May 2018) v 49.0 prior
Witam po urlopie!
Ja lubię być słowny więc mały rachunek sumienia robię, bo pisać łatwo, ale przyznać się do błędów znacznie trudniej choć wstydu nie ma :)
24.08
23.08
22.08
21.08
20.08
17.08
14.08
13.08
---
Dalej nie ma sensu się cofać, ale mam zamiar od czasu do czasu wracać do tego co piszę, aby utrzymać odpowiedni poziom merytoryczny.
Ja lubię być słowny więc mały rachunek sumienia robię, bo pisać łatwo, ale przyznać się do błędów znacznie trudniej choć wstydu nie ma :)
24.08
Dziś - Na tą chwilę USA idzie w tym kierunku, zobaczymy co będzie pod koniec września o ile nie będzie podwyżki?Co myślisz o tym scenariuszu z oknem czasowym na wiosnę 2019? Pachnie zbyt podobnie jak dot.com dla mnie... coraz bardziej z każdym miesiącem, brakuje jedynie ostatniego rajdu akcji.
Dziś - Bez zmian dla mnie. W strefie oporowej bez wyraźnego sygnału czyli czekamy na dolara.Złoto / Na razie nic nie pokonuje. Dół kanału to 1204-1206 i właśnie tam stoi teraz, a ma jeszcze całą strefę konsolidacji do ugryzienia i potem górę kanału do wybicia 1218-1220 i kolejny opór na 1235. Plus potwierdzenia oczywiście, więc to będzie dłuższa zabawa, a i tak zależna od USDCNY w dużej mierze
23.08
Dziś - Pułapki nie było wyszli w górę i podobnie jak złoto obecnie w strefie neutralnej w której EURUSD siedziało przeszło 2,5 miesiąca czyli j/w czekamy na dolara :)Nie rozpędzajmy się z tym dolarem Panowie. Na 1.18 z RGRa czy pułapka?
Dziś - Podtrzymuje zobaczymy co dalej.Moim zdaniem DAX ma jeden kierunek -> na 11700.
22.08
Dziś - Wróżba nie trafiona.To co Panowie? Podajemy wróżby? Spadamy i zamykamy SP500 na koniec miesiąca poniżej 2825? :)
Dziś - Na dobrej drodze, a nie sądzę, aby wpakowanie Luli do więzienia wiele pomogło w dłuższym terminie.Brazylia i Real poleci, bo wybory i ogromna przewaga oszołomów, a to w żaden sposób nie wróży dobrze gospodarce.
Dziś - Powell zrobił za katalizator i dolar się osłabił.Moim zdaniem szansę na ruch mogą spowodować jutro/pojutrze bankierzy po spotkaniach :) Pójdzie jakiś news czy wypowiedzieć po wspólnych ustaleniach bądź jakoś nieoficjalnie i będzie katalizator.
Dziś - Shorty zamknięte z małym profitem i BE, a long dowieziony i zrealizowany ciut wyżej niż zakładałem.No to jeszcze raz~ Ładny pin bar zrobili pytanie czy to kierunek czy pułapka ;) Scenariusz 1: Od wczoraj w shortach z topu: TP1 2842, TP2 2790 Scenariusz 2: Longi z 2842 i 2790 z krótkimi SL na przebicie topu i wywiezienie sprzedających Pewnie zależy też co powiedzą w Jackson :)
21.08
Dziś - Nie, ale za to będzie kolejna runda bałaganu w Syrii.A poważnie to moim zdaniem nie będzie konfliktu USA - IRAN bezpośrednio.
20.08
Dziś - Rynek wycenił 2 podwyżki, moim zdaniem jest szansa o czym pisałem jeszcze wcześniej, że jednej z nich nie będzie. Powell już zmienił retorykę, a obecnie pojawia się pytanie czy faktycznie osiągnęli już co chcieli i pokulamy się do wiosny czy to wszystko jakaś zasłona dymna. USA - CHINY na uspokojenie już nie liczę, a dokładając do tego USA - EU sądzę, że będzie to tylko eskalować z czasem.Nie. W tamtym scenariuszu zmierzam ku temu, że brak podwyżki i/lub "rozmowy" na linii USA-Chiny mogą uspokoić nastroje, spowodować korektę dolara, paromiesięczne wzrosty na giełdach i odbicie na całym bajzlu, który spadał w tym roku.
17.08
Dziś - Nic odkrywczego, poszli na top po wyjściu górą z konsolidacji.Są w tym momencie w konsolidacji i latają jak porąbani góra dół. Moim zdaniem właśnie się określa kierunek na następne kilkanaście dni, a może tygodni. UP powyżej 2742 i potwierdzenie 2750+ idziemy na top SP500 DOWN poniżej 2834 wybicie dołka i 2820, 2790 jak wcześniej pisałem.
Dziś - Nie. Obronili poziom i zrealizowali oRGR, a potem go wybili.EURUSD właśnie odbiło się od oporu na 1.14200~ lecimy?
Dziś - Dolar się osłabia, FED zmiękł, rynki EM uklepały dno? ale mimo wszystko są nadal w strefie neutralnej moim zdaniem.A ja dalej swoje ;) że podwyżki może nie być we wrześniu... Będzie krach na rynkach EM do tego czasu i FED wycofa się z podwyżki, dolar się osłabi, rynki EM up i na jesień będzie odreagowanie/podany tlen. A w grudniu dołożymy do pieca i poprawimy na wiosnę i game over?
14.08
EURUSD przeszło jak masło po krótkim reteście w/w poziomu, a DAX po kilku dni męczenia doszedł na 12599 i koryguje obecnie.Stawiam na korektę EURUSD z retestem 1.15100 i wyjście DAXa na 12600 o ile domkną lukę.
13.08
EURUSD przeszło test gładko, podobnie GBPUSD, a AUD odbił się od strefy i słabo to wygląda. Złoto idealnie testuje opór w strefie ~1205.Euro powoli koryguje zobaczymy kiedy będzie testować 1.1490-1.1510, Funt też pcha się do góry i pomaca pewnie 1.2850 jak starczy sił. W najgorszej sytuacji jest AUD bo ma kawałek na 0.73600 i pytanie co Dr. Cooper zrobi. Złoto ma chęci wrócić do kanału, ale najpierw ciężki retest 1205
---
Dalej nie ma sensu się cofać, ale mam zamiar od czasu do czasu wracać do tego co piszę, aby utrzymać odpowiedni poziom merytoryczny.
Jak to Greg mówi czekamy teraz na nagłówki: "disappointed" i "surprised"
dzisiaj giełda w US zamknięta - Labor Day
Tak dzien wolny dzisiaj...
Greg,dlaczego uważasz że dolar w złotówkach w nadchodzącym kryzysie będzie historycznie drogi. Mocno przebijając max z poprzednich zawirowań 2001,2007?
Surprise czy disappointment?
THE POWER OF CHINA
Tak długo jak Niemcy trzymają fason, a my jesteśmy na zero z deficytem handlowym tak jest spoko. Jak Niemcy zwolnią a nasz deficyt eksploduje to jesteśmy bezbronni wobec tego, że 10 lat przejedliśmy boom i ani 1$ nie odłożyliśmy.
THE POWER OF CHINA
Dlatego, że nie mamy nic rezerw a trzymamy się jedynie dzięki temu, że Niemcy nie mają PMI blisko 50. Gdy Niemcy mocniej zwolnią to my nie exportujemy = coraz większy deficyt (bo nasz rząd przecież nie zabierze socjalu), a ten deficyt zapewne pójdzie w ślad ze wzrostem DXY czyli spadkiem EURUSD, więc nam oberwie się jako walucie, a nasz bank centralny nie ma za bardzo jak zainterweniować, bo nie mamy rezerw.Bolo pisze:Greg,dlaczego uważasz że dolar w złotówkach w nadchodzącym kryzysie będzie historycznie drogi. Mocno przebijając max z poprzednich zawirowań 2001,2007?
Tak długo jak Niemcy trzymają fason, a my jesteśmy na zero z deficytem handlowym tak jest spoko. Jak Niemcy zwolnią a nasz deficyt eksploduje to jesteśmy bezbronni wobec tego, że 10 lat przejedliśmy boom i ani 1$ nie odłożyliśmy.
We wrześniu będzie się działo. Czekają nas zwroty akcji jak w "Modzie na sukces" :)
- Załączniki
-