Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Zastanawia mnie właśnie tylko kwestia tego, gdzie konkretnie są te wszystkie mieszkania, bo raczej nie w dużych miastach.
Tak jak mówisz Kris, najbardziej stracą na wartości pewnie mieszkania w wielkiej płycie i te małych miastach czy nawet na wsiach.
Przynajmniej tak by wynikało z tego, że ludzie dalej migrują z wsi do największych miast.
Tak jak mówisz Kris, najbardziej stracą na wartości pewnie mieszkania w wielkiej płycie i te małych miastach czy nawet na wsiach.
Przynajmniej tak by wynikało z tego, że ludzie dalej migrują z wsi do największych miast.
Na starość sam chętnie przeprowadziłbym się w takie miejsce, ale stanowczo nie teraz.
Ciężko w takich miastach o pracę i nie bardzo jest co robić w wolnym czasie.
A co do domków szeregowych od dewelopera to nawet na obrzeżach Wrocławia występują ceny w okolicy 4 tysięcy za m2, reklamują to jako domy w cenach mieszkań.
Ciężko w takich miastach o pracę i nie bardzo jest co robić w wolnym czasie.
A co do domków szeregowych od dewelopera to nawet na obrzeżach Wrocławia występują ceny w okolicy 4 tysięcy za m2, reklamują to jako domy w cenach mieszkań.
Dante pisze:A jak się odniesiecie do tego:
Największy wyż w historii Polski przypada na lata 50-te. Blisko 800 tys. urodzeń co roku.
Zakładając średni rok narodzin dla tego pokolenia jako 1955, w 2025 będą mieli 70 lat. Zakładając średni wiek emerytalny w Polsce 62.5, będą już 7.5 roku na emeryturze.
Średnia długość życia w Polsce ok. 78 lat.
W tym czasie na rynek będzie wchodzić pokolenie 2000, dołek urodzeń to 2003 ok. 350 tys. dzieci.
Rynek zostanie zalany mieszkaniami po odchodzących dziadkach, których nie będzie komu przekazać. Aktywa banków staną się toksyczne.
Cały artykuł http://podtworca.blogspot.com/2018/08/p ... -2025.html
A tymczasem...
https://bezprawnik.pl/klopoty-budowlanki/
Ja zmierzam zmienić rezydencję podatkową na Estonię, wyprowadzić się na 3/4 roku z Polski na stałe. Przenieść się kontynentu na wyspę. Normalne życie w Polsce przypomina survival. To nie jest życie.
Ja nie chcę kombinować z podatkami, nigdy tego nie robiłem jednak fiskalizm powinien być rozsądny sprzyjający rozwojowi a nie przypominać zamordyzm. A już frywolność w finansach publicznych jest dla mnie nie do przyjęcia. Mam trzy firmy od wielu lat coś o tym wiem.
QT sie robi to grzeje silniki ;)Kris pisze:DXY grzeje silniki.........
W pn taryfy na Chiny na 200B$ zaczna obowiazywac
Rośnie bo FED zwija dolary, a tym w tym samym czasie Emerging Markets ich coraz bardziej potrzebują ... Nie rozumiem ludzi dlaczego twierdzą, że dolar ma spadać...
AUD/USD (mój cel około 0.4-0.5) ... AUD/USD jest ponoć najlepszym wskaźnikiem deflacji/inflacji ... w dół -> deflacja, w górę -> inflacja
AUD/USD (mój cel około 0.4-0.5) ... AUD/USD jest ponoć najlepszym wskaźnikiem deflacji/inflacji ... w dół -> deflacja, w górę -> inflacja
A to mnie zastanawia kiedy to pęknie ... ten rozjazd pomiędzy Emerging Markets i USA...AUD/USD DOWN 1%, TOUCHES NEW YTD LOW OF 0.7188; EYES 0.7167
IT10Y = 3.25% ... Ktoś tu traci kontrolę nad Włochami ...
ECB dodrukuj, to umocnisz strasznie DXY ... Ale jajca ... Nie dodrukujesz? Ok IT10Y= 5.0% i koniec strefy EURO?
Nice ... Nie chciałbym być w skórze Draghiego teraz...
ECB dodrukuj, to umocnisz strasznie DXY ... Ale jajca ... Nie dodrukujesz? Ok IT10Y= 5.0% i koniec strefy EURO?
Nice ... Nie chciałbym być w skórze Draghiego teraz...
Jakbym był Jeromem Powellem to :
a/ zwiększyłbym QT
b/ na chama podwyższał stopy
c/ stabilizowałbym giełdę schodkowo w dół przez PPT
d/ czekał do rozwalenia strefy EURO
e/ zasiałbym panikę puszczając PPT wywołując krach
f/ poczekałbym aż kraje wyemitują swoją walutę po rozwaleniu EURO.
g/ muszą iść po dolara aby ją uwiarygodnić
h/ mam chętnych na nowe 10-20T$ długu
Bingo!
a/ zwiększyłbym QT
b/ na chama podwyższał stopy
c/ stabilizowałbym giełdę schodkowo w dół przez PPT
d/ czekał do rozwalenia strefy EURO
e/ zasiałbym panikę puszczając PPT wywołując krach
f/ poczekałbym aż kraje wyemitują swoją walutę po rozwaleniu EURO.
g/ muszą iść po dolara aby ją uwiarygodnić
h/ mam chętnych na nowe 10-20T$ długu
Bingo!
To prawda, ale z punktu widzenia polskiego rezydenta już nie jest tak kolorowo, bo teraz musisz udowodnić, że istnieje sens biznesowy otwierania firmy w Estonii, tzn. musisz udowodnić, że masz tam klientów, zatrudniasz pracowników etc., bo inaczej podpadasz pod tę cholerną klauzulę obejścia prawa podatkowego.Kris pisze:W Estoni jest bajka spółki nie płacą w ogóle podatku dochodowego dopiero jak chcesz wyciągnąć kasę ze spółki musisz zapłacić.....natomiast spółka może zawsze pożyczyć kasę na procent 0,00001 % .....
To zależy jaki rodzaj działalności zamierzasz prowadzić. Ja mam firmę nawet tutaj w Polsce która zatrudnia 0 pracowników. A ja sam w niej pracuję 3 dni w miesiącu. Pieniądze które zarabia ta firma natychmiast inwestuję i rozszerzam jej działalność. Mają firmę Estoni nie musisz mieć tam klientów. Firma może być nastawiona tylko na eksport.Tomek pisze:To prawda, ale z punktu widzenia polskiego rezydenta już nie jest tak kolorowo, bo teraz musisz udowodnić, że istnieje sens biznesowy otwierania firmy w Estonii, tzn. musisz udowodnić, że masz tam klientów, zatrudniasz pracowników etc., bo inaczej podpadasz pod tę cholerną klauzulę obejścia prawa podatkowego.Kris pisze:W Estoni jest bajka spółki nie płacą w ogóle podatku dochodowego dopiero jak chcesz wyciągnąć kasę ze spółki musisz zapłacić.....natomiast spółka może zawsze pożyczyć kasę na procent 0,00001 % .....
Ostatnio zmieniony 31 sie 2018, 18:16 przez Gregory, łącznie zmieniany 1 raz.
@KejumbijaKejumbija pisze:Rozumiem, że ból sprawia 500+ i 300+ itp. Nie będę bronił, bo to nie miejsce. Ale nie jest to czarne/białe jak piszesz.Greg pisze:Wysoko jesteśmy ... Jak wpakuje nam się deficyt budżetowy i dolar wzrośnie to mamy ogromne potrzeby pożyczkowe, a rezerw mało ... Prawie jak Argentyna ... O_O ... To pokazuje, że przeżarliśmy w czasie prosperity wszystko na rozdawnictwo... Ale jaja ... że aż tak źle to nie sądziłem...
Problemem nie jest to, że następuje transfer pieniędzy z jednej grupy do drugiej, ale - obsługa zadłużenia, która pożera naszą kasę. Idziemy dalej - kto załatwił nam największy przyrost tego zadłużenia? Kto prywatyzował resztki majątku państwowego i co z tymi pieniędzmi zrobił? Kto zmarnotrawił pieniądze publiczne (wiesz ile kosztował Stadion Narodowy?) i twierdził, że warto wywalać kasę, bo dzięki Euro-spoko, turyści zostawią u nas walizki pieniędzy?
Grzechów wymieniałbym więcej, ale nie o to chodzi. Chciałem tylko napisać, że to nie programy socjalne są winne.
Nie powiedziałem tego .... Powiedziałem, że w czasie boomu przeżarliśmy wszystko. Nie mówię, że to wina PiS czy PO, czy to wina 500+, 300+ czy prywatyzacja majątku czy budowa Stadionu Narodowego. Niestety, zgadnij która władza oberwie... Ta, przy której zmianie przywali kryzys...
Podstawowym problemem Polski jest że inwestuje w dobra niematerialne czyli naukę. Nie wspiera instytutów badawczych, nie potrafi, nie chce wykorzystać potencjału naukowego. Stąd też cieszą się jak dzieci że powstaje nowa montownia która nigdy nie będzie naukową wartością dodaną. System szkolnictwa jest na poziomie połowy XX wieku zupełnie nie przystaje do obecnych czasów.
Się Elon ze swoim odpowiednikiem z 2001 roku się nie spotka chyba ... Też wizjoner i charakter ... No cóż pech ... Akurat 16 lat mineło wyszedł i czas na kolejny dot.com tech bubble burst...