Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
wujt
Stały bywalec

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: wujt » 31 sie 2018, 05:29

Jaki może być efekt tego, że Erdogan wypnie się na NATO i przyłączy się do SCO? I jak myślicie jakie jest tego prawdopodobieństwo?

https://russia-insider.com/en/prepare-s ... er/ri24536

Kejumbija

Post autor: Kejumbija » 31 sie 2018, 09:06

wujt pisze:Jaki może być efekt tego, że Erdogan wypnie się na NATO i przyłączy się do SCO? I jak myślicie jakie jest tego prawdopodobieństwo?
https://russia-insider.com/en/prepare-s ... er/ri24536
Jak to zwykle w takich sprawach - nie wiemy co pod stołem jest/będzie handlowane przy okazji sojuszów. Prawdopodobieństwo oczywiście jest, ale moim zdaniem USA właśnie pokazuje, jakie są konsekwencje skoku w bok.

Osobiście nie uważam, aby FED i otoczenie Trumpa grało przeciwko sobie. Moim zdaniem - grają w dobrym duecie jako dobry i zły policjant. Trump - jako twarz negocjacyjna musi pokazać czasem, że nawet FED może go czasem posłuchać. Stąd ta szopka z zeszłego tygodnia. Dzięki temu Trump może grać z innymi (potężnymi) państwami z pozycji dominującej. Mają robić tak, jak wygodnie jest USA.
Zapewne jeszcze nie raz zobaczymy podobne przedstawienie dostosowane do okazji.

Wyobrażam sobie też scenariusz, kiedy kryzys, jeśli do niego dojdzie, zamieni całe regiony/państwa w jedną wielką akcję promocyjną, jakiej Biedronka jeszcze nie widziała. I zgodnie z cyklem, kto ma cash, ten rządzi. Państwa zabijają się o względy "sponsora". Amerykańskie spółki o dobrej kondycji mogą wykorzystać ten moment do zniszczenia konkurencji / zwiększenia udziału w rynku globalnym (także poprzez przejęcia za pół darmo). Scenariusz - jak w post PRLu, gdzie najpierw doprowadzano do bankructw przedsiębiorstwa poprzez kredyty na amoralny procent, a następnie - książę na złotym koniu wykupywał za 100zł przedsiębiorstwo.
Schemat działał i działa nadal.

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 31 sie 2018, 09:07

Greg pisze:Wysoko jesteśmy ... Jak wpakuje nam się deficyt budżetowy i dolar wzrośnie to mamy ogromne potrzeby pożyczkowe, a rezerw mało ... Prawie jak Argentyna ... O_O ... To pokazuje, że przeżarliśmy w czasie prosperity wszystko na rozdawnictwo... Ale jaja ... że aż tak źle to nie sądziłem...

Wniosek : Trzymamy się jeszcze bo deficytów za dużych nie mamy - jak dojdą deficyty to bycie 2gą Argentyną mamy zapewnione praktycznie, bo nawet rezerw odpowiednich nie mamy ...

https://www.zerohedge.com/news/2018-08- ... ere-answer
\
Tym lepszy powód by trzymać te dolarki pod materacem.

Kejumbija

Post autor: Kejumbija » 31 sie 2018, 09:46

Greg pisze:Wysoko jesteśmy ... Jak wpakuje nam się deficyt budżetowy i dolar wzrośnie to mamy ogromne potrzeby pożyczkowe, a rezerw mało ... Prawie jak Argentyna ... O_O ... To pokazuje, że przeżarliśmy w czasie prosperity wszystko na rozdawnictwo... Ale jaja ... że aż tak źle to nie sądziłem...
Rozumiem, że ból sprawia 500+ i 300+ itp. Nie będę bronił, bo to nie miejsce. Ale nie jest to czarne/białe jak piszesz.
Problemem nie jest to, że następuje transfer pieniędzy z jednej grupy do drugiej, ale - obsługa zadłużenia, która pożera naszą kasę. Idziemy dalej - kto załatwił nam największy przyrost tego zadłużenia? Kto prywatyzował resztki majątku państwowego i co z tymi pieniędzmi zrobił? Kto zmarnotrawił pieniądze publiczne (wiesz ile kosztował Stadion Narodowy?) i twierdził, że warto wywalać kasę, bo dzięki Euro-spoko, turyści zostawią u nas walizki pieniędzy?
Grzechów wymieniałbym więcej, ale nie o to chodzi. Chciałem tylko napisać, że to nie programy socjalne są winne.

Hermetic
Stały bywalec

Post autor: Hermetic » 31 sie 2018, 10:26

Sądzicie, że przy tym kryzysie spróbują wprowadzić jakąś walutę międzynarodową, albo może USA zacznie ratować sytuację i inne Państwa, ale kosztem likwidacji gotówki. Coś na zasadzie pomożemy wam, ale wprowadźcie ustawę zakazująca gotówki, albo narzucona waluta? Czy jeszcze za wcześnie na takie zagrania?

wujt
Stały bywalec

Post autor: wujt » 31 sie 2018, 10:35

Pytanie trochę z innej beczki. Wczoraj prowadziłem dysputę ze znajomym na temat gospodarki i mój interlokutor wysnuł teorię, jakoby ludzie przez to, że oszczędzają, hamują gospodarkę (według niego wydawanie ją napędza). Jakoś nie specjalnie wydaje mi się, że ma rację, ale póki co moja wiedza nie jest na tyle obszerna, żeby merytorycznie odpowiedzieć. Zatem pytam Was, jakie jest Wasze stanowisko odnośnie takiej tezy?
Ostatnio zmieniony 31 sie 2018, 10:39 przez wujt, łącznie zmieniany 1 raz.

Kejumbija

Post autor: Kejumbija » 31 sie 2018, 10:39

wujt pisze:Pytanie trochę z innej beczki. Wczoraj prowadziłem dysputę ze znajomym na temat gospodarki i mój interlokutor wysnuł teorię, jakoby ludzie przez to, że oszczędzają, hamują gospodarkę. Jakoś nie specjalnie wydaje mi się, że ma rację, ale póki co moja wiedza nie jest na tyle obszerna, żeby merytorycznie odpowiedzieć. Zatem pytam Was, jakie jest Wasze stanowisko odnośnie takiej tezy?
Pytanie pierwsze podstawowe - co jest miarą rozwoju gospodarki?
Np. jeśli ktoś wybije na osiedlu wszystkie okna ludziom, oni zaniosą gotówkę do szklarza (nie oszczędzają), to PKB rośnie, ale czy to jest rozwój? (sorki za skrót myślowy).

Kejumbija

Post autor: Kejumbija » 31 sie 2018, 11:02

I jeszcze jedno dot. źródła obecnej sytuacji Polski. Nie będę wklejał artykułu, ale link http://warsztatanalityka.pl/zadluzenie- ... latniczym/
Można sobie zerknąć jak przyrastał dług zagraniczny z podziałem na okresy. Wnioski (także polityczne) to już wg uznania.

Kejumbija

Post autor: Kejumbija » 31 sie 2018, 11:52

wujt pisze:Pytanie trochę z innej beczki. Wczoraj prowadziłem dysputę ze znajomym na temat gospodarki i mój interlokutor wysnuł teorię, jakoby ludzie przez to, że oszczędzają, hamują gospodarkę (według niego wydawanie ją napędza). Jakoś nie specjalnie wydaje mi się, że ma rację, ale póki co moja wiedza nie jest na tyle obszerna, żeby merytorycznie odpowiedzieć. Zatem pytam Was, jakie jest Wasze stanowisko odnośnie takiej tezy?
Jeszcze jeden link: http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui ... ki&lang=en
i cytat:
Dane o poziomie oszczędności są istotne dla oceny zdolności poszczególnych krajów do gromadzenia nadwyżek kapitału nie tylko dla realizacji indywidualnych potrzeb, ale który może być wykorzystany także dla krajowych inwestycji. Brak wewnętrznych źródeł kapitału staje się albo barierą rozwoju albo prowadzi do wzrostu jego importu i zadłużenia zagranicznego, co w końcu także może stać się hamulcem przyszłego wzrostu gospodarczego.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 31 sie 2018, 13:34

Dzis dzien QT a od przyszlego miesiaca juz 50B$ idzie z QT ...jeszcze stopy podwyzsza we wrzesniu to juz bajlando dla Emerging Markets...

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 31 sie 2018, 13:52

ceny mieszkan w Polsce najwyzsze od 10 lat. bedzie tylko roslo ... sluchajac w radiu jadac podpisac akt notarialny sprzedazy mieszkania... ;)

Ceny walut sa losowe - kolejne zlote slowa z radia

wujt
Stały bywalec

Post autor: wujt » 31 sie 2018, 14:04

Kris pisze:Wzrost gospodarczy w Polsce : https://www.money.pl/gospodarka/wiadomo ... 14683.html
Streszczenie artykułu poniżej:
Lepiej nie będzie

Kejumbija

Post autor: Kejumbija » 31 sie 2018, 14:20

Hehe, no dokładnie (szkoda, że to śmiech przez łzy).

Tak jeszcze dodam do zadłużenia zagranicznego Polski. Z definicji liczone ono jest jako zobowiązania rezydentów wobec nierezydentów. Dzięki temu dowiemy się, że w rękach rezydentów mamy poniżej 50% długu (z czego ok. 30% denominowanych do walut obcych - zdaje się EUR najbardziej).
Ale jak pokopiemy głębiej, to okazuje się, że rezydent to wcale nie znaczy, że od razu Polak, czy też kapitał polski (a tylko że został zarejestrowany w PL). Stąd pewnie można wywnioskować, jaki % sektora bankowego jest faktycznie polski i mamy nieco poszerzony obraz dramatu.
Edit: dlatego też na spotkania z frankowiczami i bankowcami przestano już zapraszać i słuchać frankowiczów.

To pokazuje, jak silną ręką trzymają nas za jaja. Niech tylko spróbują coś wprowadzić, za co zapłacić będą musiały banki...
Ale żeby nie było - dramat ten zafundowali nam "reformatorzy", którzy zdaje się reformują już Ukrainę.

wujt
Stały bywalec

Post autor: wujt » 31 sie 2018, 15:34

Dante
Stały bywalec

Post autor: Dante » 31 sie 2018, 15:46

A jak się odniesiecie do tego:

Największy wyż w historii Polski przypada na lata 50-te. Blisko 800 tys. urodzeń co roku.

Zakładając średni rok narodzin dla tego pokolenia jako 1955, w 2025 będą mieli 70 lat. Zakładając średni wiek emerytalny w Polsce 62.5, będą już 7.5 roku na emeryturze.

Średnia długość życia w Polsce ok. 78 lat.

W tym czasie na rynek będzie wchodzić pokolenie 2000, dołek urodzeń to 2003 ok. 350 tys. dzieci.

Rynek zostanie zalany mieszkaniami po odchodzących dziadkach, których nie będzie komu przekazać. Aktywa banków staną się toksyczne.
Obrazek

Cały artykuł http://podtworca.blogspot.com/2018/08/p ... -2025.html

Zablokowany