Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: Greg » 20 sie 2018, 23:33

Aż nie wiem co się bardziej opłaca ... Czy podcierać się boliwarami czy kupić rolkę papieru toaletowego?

Obrazek

Lub zakup kurczaka

Obrazek

wujt
Stały bywalec

Post autor: wujt » 21 sie 2018, 00:09

Rastignac pisze: Widocznie Brazylijczykom spodobało się to co się dzieje w Wenezueli i też chcą socjalizmu pełną gębą. Nie rozumiem latynosów kompletnie, oprócz tych z Chile. Zabrakło Pinochetów i helikopterów :)
Chyba nie do końca...

https://www.zerohedge.com/news/2018-08- ... g-turn-war

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 21 sie 2018, 00:40

Maro
Stały bywalec

Post autor: Maro » 21 sie 2018, 07:39

Wszyscy o kryzysie na zewnątrz, a co myślicie o Getin Banku i Idea banku, nie myślicie że te dwa podmioty mogą wywołać kryzys na naszym podwórku (spójrzcie na wczorajsze spadki)?

Hermetic
Stały bywalec

Post autor: Hermetic » 21 sie 2018, 09:08

Trump wczoraj znowu palnął, że mu się nie podoba polityka FED. Ciekawe.

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 21 sie 2018, 09:31

Hermetic pisze:Trump wczoraj znowu palnął, że mu się nie podoba polityka FED. Ciekawe.
Standard już w jego wydaniu. Z czegoś ta korekta USD się musiała urodzić, a Trump się nadaje idealnie na impuls.

95.50 osiągnięte zobaczymy co zrobią.

Grubo wszyscy są zapakowani...

"Już za parę dni, za dni parę
Weźmiesz plecak swój i gitarę.
Pożegnania kilka słów, Pitagoras , bądźcie zdrów,
Do widzenia wam, canto, cantare."

Obrazek

WhyNot

Post autor: WhyNot » 21 sie 2018, 09:43

Rosja palnela się w cyklu ale mimo to w lipcu zakupiła 800k oz of gold. Mam wrażenie że coniektore kraje poprostu nie będą patrzyły jak ich gospodarki są zdolowane poprzez high DXY.

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 21 sie 2018, 10:11

Moim skromnym zdaniem fakt, że Chiny i Rosja akumulują złoto od lat w tak dużych ilościach nie jest bez powodu. Nie robią tego w horyzoncie kilkuletnim moim zdaniem, a na kolejne dekady. Nam umyka szerszy obraz, bądź też jesteśmy za malutcy, aby cokolwiek wiedzieć, bo jeszcze za wcześnie po prostu.

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 21 sie 2018, 10:20

dammad pisze:Moim skromnym zdaniem fakt, że Chiny i Rosja akumulują złoto od lat w tak dużych ilościach nie jest bez powodu. Nie robią tego w horyzoncie kilkuletnim moim zdaniem, a na kolejne dekady. Nam umyka szerszy obraz, bądź też jesteśmy za malutcy, aby cokolwiek wiedzieć, bo jeszcze za wcześnie po prostu.
Ja dodałbym jeszcze, że praktycznie wszystkie BC mają złoto, a banki największych krajów mają największe rezerwy. To jest dla mnie potwierdzenie, że złoto to wciąż pieniądz i żadne pierdzielenie "ekspertów" tego nie zmieni. Ba, nawet IMF ma złoto i to 28x więcej niż np taka Polska: https://www.imf.org/external/about/gold.htm

Z innej beczki, ktoś jedzie, albo ma znajomego? Szykuje się ciekawa impreza ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 21 sie 2018, 10:22

Ja mam coraz mniejszą wiarę w tzw. crash. Optuję raczej za korektami mniej lub bardziej licznymi takimi max 150$ na SP500. Skoro my widzimy że Tesla może zbankrutować i co to oznacza dla rynku to widzą to również inni. Skoro miałaby by być punktem zapalnym to w tej sytuacji rozsądnym byłoby jej przejęcie i tak pewnie się stanie.
Amazon nie powiedział zapewne ostatniego słowa jeśli chodzi o cenę akcji. Aktualnie testuje usługi parabankowe pod postacią przechowywania depozytów na poczet kolejnych zakupów. Jeśli to się sprawdzi wejdzie szerzej w ten sektor i pewnie powstanie Amazon bank. Co z pewnością da kopa notowaniom.
Co do Tesli to być może przejmie ją Apple. Problemem Tesli nie jest zły produkt, nie jest nim technologia, jest nim złe zarządzanie. Przejęcie Tesli i odsunięcie Elona może dać jej szansę. A Apple miałoby nowy kierunek rozwoju zwłaszcza że ostatnio się nieco wypaliło jeśli chodzi o zupełnie nowe produkty.

Patrząc chłodno na to co się dzieje zaraz 2- 3 dni wybijemy szczyt na SP500 to da impuls do bardziej dynamicznego ruchu w górę. W moim przekonaniu następny przystanek dla SP500 3048 tj. 261,8 fibo. Przebite 161,8 tj. 7323 na US 100 i wielokrotnie testowane stanowi teraz bardzo silne wsparcie i raczej wskazuje kierunek w górę niż w dół. Taka jest moja opinia.

Co do DXY nie wiem czy ruch w kierunku 100 jest możliwy. Skoro ma spowodować destrukcję finansów na zewnątrz, EM , i w konsekwencji na koniec uderzyć USA to jest duże prawdopodobieństwo że pochód DXY w tym kierunku będzie zatrzymany.

Co do złota. Tak naprawdę nikt nie wie ile mają go Chiny i Rosja. Nikt nie wie ile tak naprawdę jest złota USA i oby się nie okazało że nie ma go tam "wcale" lub jest w mizernej ilości. Chiny skupują po cichu złoto i co jakiś czas podają jego ilość choć wszyscy twierdzą że jest to cyfra nieprawdziwa i bardzo zaniżona. Rosja kupuje złoto ale też o tym nie należy zapominać wydobywa je. Powiązanie waluty ze złotem, a już kilka jaskółek było, powoduje nerwową reakcję US. Z pewnością jest to kwestia dość istotna dla USA skoro tak się tego obawiają że są gotowi na działania wojenne z tego powodu. Zapowiedź jedynie złotego dinara spowodowała tak naprawdę wojnę w Afryce północnej za którą odpowiedzialność ponosi USA i wtórnie głupia Unia która dała się w to wciągnąć. USA wyszło z tego obronną ręką powodując jednocześnie destabilizację UE i fundując jej kryzys imigracyjny który jeszcze odegra bardzo ważną rolę w destabilizacji unii.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2018, 10:38 przez Gregory, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 21 sie 2018, 11:39

Co się ropie stało? Nie widzę, żadnego newsa, a poszła -2%

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 21 sie 2018, 15:23

cezary692 pisze:
dammad pisze:Co się ropie stało? Nie widzę, żadnego newsa, a poszła -2%
tak mi się skojarzyło z newsami...
Często mnie bawi jak rynek wykonuje ruch i wszyscy pseudo znawcy owego rynku dopasowują różne wydarzenia jako powód owego ruchu i widać na portalach jak to i owo wydarzenie spowodowało taki ruch. W sensie szukania uzasadnienia po czasie - dlaczego tak a nie inaczej. Zresztą w analizie technicznej tak samo.

To w nawiązaniu do dyskusji Grega z Tomkiem czy kot macha ogonem czy ogon kotem. Pewnie prawda jak zwykle po środku jak podczas większości dyskusji akademickich.
Prawda, ale mi nie chodzi o uzasadnienie, a bardziej o informacje na które reaguje rynek czy też sam ich wydźwięk.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 21 sie 2018, 15:39

dammad pisze:Co się ropie stało? Nie widzę, żadnego newsa, a poszła -2%
Nic ... EURUSD do góry ...

1/ USDTRY

Obrazek

2/ EURUSD

Obrazek

Awatar użytkownika
Gregory
Forumowy wyga

Post autor: Gregory » 21 sie 2018, 15:39

Dzisiaj powinniśmy zrobić podwójny top co najmniej na SP500. Brakuje 10$ więc niezbyt dużo.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 21 sie 2018, 15:47

Chyba ch... wyjdzie z tych Tesli ... Jakto... nagle make money jest ważne?

Obrazek

Zablokowany