Stock Market Crash 2018 - live comments
-
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Cześć Panowie,
czytam Wasz wątek od początku, wciąga niczym dobry serial :)
Mam do Was pytanie dotyczące korony isladzkiej, myślicie, że dostanie po tyłku w takim samym stopniu względem dolara jak PLN ?
Od jakichś 5 mies straciły ok 10%, natomiast pln/isk buja sie od jakiegoś roku na podobnym poziomie.
Islandia doszła do siebie po kryzysie, ostatnimi laty bardzo wielu naszych rodaków przyleciało tu żyć/zarabiać. Nadmuchana jest duża bania na mieszkaniach, zastanawiam sie jak tym razem odbije sie na nich kryzys.
Do rzeczy..wymieniłem część kapitału na usd ale zastanawiam się nad isk, nie wiem jaka jest zależność pomiedzy naszymi walutami pln/isk.
Myślicie, że dolar to jedyna bezpieczna przystań ?
Pozdrawiam
czytam Wasz wątek od początku, wciąga niczym dobry serial :)
Mam do Was pytanie dotyczące korony isladzkiej, myślicie, że dostanie po tyłku w takim samym stopniu względem dolara jak PLN ?
Od jakichś 5 mies straciły ok 10%, natomiast pln/isk buja sie od jakiegoś roku na podobnym poziomie.
Islandia doszła do siebie po kryzysie, ostatnimi laty bardzo wielu naszych rodaków przyleciało tu żyć/zarabiać. Nadmuchana jest duża bania na mieszkaniach, zastanawiam sie jak tym razem odbije sie na nich kryzys.
Do rzeczy..wymieniłem część kapitału na usd ale zastanawiam się nad isk, nie wiem jaka jest zależność pomiedzy naszymi walutami pln/isk.
Myślicie, że dolar to jedyna bezpieczna przystań ?
Pozdrawiam
Nic nie wiem o koronie islandzkiej. W ogóle się nie orientuje ... Tak USD to jedyny safe-haven
Jak lubicie Intela po 57$ to polubicie po 47$ już (6M low), swoją drogą w kolejeczce jutro NVIDIA i Micron... Jak Microna po 62$ lubiliście to już 50$ ... Jeszcze z -50% to go...
Jak lubicie Intela po 57$ to polubicie po 47$ już (6M low), swoją drogą w kolejeczce jutro NVIDIA i Micron... Jak Microna po 62$ lubiliście to już 50$ ... Jeszcze z -50% to go...
Zachęcam do porównania do roku 1929. FED zmniejszył obowiązkową stopę rezerw do 10%(rezerwa cząstkowa) i do 3 % dla depozytów terminowych. Rynek został zalany inflacją(odsetki dla bankierów im większa inflacja tym lepiej).Bańka rosła coraz bardziej, dzięki łatwej pożyczce. Rosły też firmy co nie dawały przychodu i był nic nie warte, tak jak teraz. Później Fed zaczął podnosić stopy procentowe koło 1928r, ale było już za późno. Między imperiami kolonialnymi toczyły się wojny celne. W pewnym momencie zabrakło osób które mogły by podtrzymać wzrosty. Teraz jest lepiej bo są jeszcze buybacki i ECB i Kuroda. W październiku w czwartek panika zrobiła -13 % na całej giełdzie amerykańskiej. Nastał czas deflacji, zaczęły upadać masowo banki (Fed wykasza konkurencje), my mamy już swojego faworyta do upadłości.
Marian jedyna bezpieczna przystań to są shorty. Po co uciekać do aktywa które mało stracą, zamiast zarobić.Marian2018 pisze: Myślicie, że dolar to jedyna bezpieczna przystań ?
Pozdrawiam
Ostatnia faza inflationary slow down, stock peak then crashGreg pisze:Coś się nam wygeneruje (nie mam pojęcia co - i mało mnie to obchodzi),
Ostatnio zmieniony 14 sie 2018, 21:38 przez onufry, łącznie zmieniany 1 raz.
Dokładnie tak będzie ... Zrobimy powtóreczkę 1929-1949 (wcześniejsza ZIMA Kondratieva) pewnie gdzies w między czasie koło 2030 z jakąś wojenką i cykl się zamknie. Kluczem zwrotnym w/g mnie będzie rozwalenie się strefy EURO lub Japońskiego Yena, jednak stawiam na strefę EURO jako #1.
Aby doprowadzić do takiej deflacji DXY musi dojść do nieskończoności...
Aby doprowadzić do takiej deflacji DXY musi dojść do nieskończoności...
Czyżby to jednak Turcja miałaby zostać tym zapalnikiem? Erdo jedzie z USA bez wazeliny
https://www.economist.com/europe/2018/0 ... more-chaosOn August 14th, just as Turkey’s currency began to recover from one of its worst weeks in decades, Mr Erdogan announced a boycott of American electronic products, escalating a diplomatic crisis with his NATO ally. “If they have the iPhone, there is also Samsung on the other side,” Mr Erdogan said. “We also have our own Venus Vestel,” he added, referring to a Turkish-made smartphone brand.
Mr Erdogan refused over the weekend to make any concessions to his American allies or to economic reality. He referred to the currency crisis as a coup against him and his government. “These are bullets, cannonballs and missiles of an economic war waged against our country,” he said in one speech, referring to dollars, euros and gold.
He also refused to endorse any decisive action by the central bank, which has not raised lending rates over the past two months (and which is assumed to be unable to do so without the president’s approval). Interest rates are a “tool of exploitation”, Mr Erdogan said.
Turkey’s economy was headed for a hard landing long before the latest row with America. The sanctions only seem to have hastened the impact. “Turkey is on the edge of a severe corporate debt crisis, the bill for which will be paid by the government and the public,” says Ugur Gurses, an economist. “We are watching a train wreck in slow motion.”
Turcja będzie pre-zapalnikiem, to musi być coś większego... Jak pięknie populistyczne rządy autorytatywne wybrane przez zniszczoną klasę średnia rozwalą kraje ...
Słowo surprise mnie zadziwia ... Znowu zgadliśmy :)14 Aug - 04:30:32 PM [RTRS] - CRUDE FUTURES FALL IN POST-SETTLEMENT TRADE AFTER API DATA SHOW SURPRISE BUILD IN U.S. CRUDE INVENTORIES
To się USDRUB ucieszy!!!!Crude +3.66MM (EXPECTED -6.00MM)
Gasoline -1.56mm
Distillate +1.94mm
Cushing +1.64mm
Może ... :)
Kolejna ciekawostka ... Akurat 2840 na SP500 ...
Widzicie te świeczki? Czyżby 1920$ to top na Amazonie?
Kolejna ciekawostka ... Akurat 2840 na SP500 ...
Widzicie te świeczki? Czyżby 1920$ to top na Amazonie?
Są duże szanse na wybicie tego pin bara. Normalnie powinno się tutaj postawić sell. Jednak nie jest normalnie jak sami wiemy a Ty mówisz.
Sądzę że jest duża rywalizacja i będą chcieli być drugą bilionową spółką a to zdaje się jest przy 2060.
Dodatkowo kurs rośnie na rosnących mimo wszystko obrotach.
Sądzę że jest duża rywalizacja i będą chcieli być drugą bilionową spółką a to zdaje się jest przy 2060.
Dodatkowo kurs rośnie na rosnących mimo wszystko obrotach.
- Załączniki
-
Ostatnio zmieniony 14 sie 2018, 23:02 przez Gregory, łącznie zmieniany 1 raz.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mortgage-backed_securityonufry pisze:Tabela MBS co oznacza? Bo ust obligi?
Turcja odpowiada ledwie za 1% światowego PKB i nie jest jakimś specjalnym uczestnikiem globalnego handlu czy systemu bankowego. Rykoszetem może dostać właściwie wyłącznie hiszpański bank BBVA, który ma największą ekspozycję na Turcję. Wątpię, żeby spadek wartości liry miał jakiekolwiek dalsze globalne konsekwencje.wujt pisze:Czyżby to jednak Turcja miałaby zostać tym zapalnikiem?
Marian jedyna bezpieczna przystań to są shorty. Po co uciekać do aktywa które mało stracą, zamiast zarobić.onufry pisze:Marian2018 pisze: Myślicie, że dolar to jedyna bezpieczna przystań ?
Pozdrawiam
Słuszne podejście przynajmniej na część kapitału, jednak mam pytanie czy shortujecie upadające waluty? obserwuję lirę od dłuższego czasu, ale to co tam się dzieje... na prawdę trzeba mieć mocne nerwy i kapitał, jednak ostatnie spadki kuszą żeby się dołączyć do trendu, jak myślicie na ile Turcji starczy te 6B$ na interwencje na rynku? Wg mnie to jedyny powód chwilowego odwrócenia trendu i kwestia kiedy znowu na usdtry przebijemy 7 i pójdziemy dalej
Dolar powolutku pnie się. Jak na razie tegoroczny szczyt 3.81. złoto zachwiało się przy 1200 ale opor był krótki. Dobijemy do 4zl za USD i być może stopy podskocza.
Tydzien? Zobaczymy wg mnie dead cat bounce na Turcji i lirze
Turcja jest pre zapalnikiem. Zapalnikiem jest to ze strong dollar powoduje dazenie dlugu EEM do zera a to juz banalny sposob do wysadzenia Europejskiego systemu bankowego.Tomek pisze:Turcja odpowiada ledwie za 1% światowego PKB i nie jest jakimś specjalnym uczestnikiem globalnego handlu czy systemu bankowego. Rykoszetem może dostać właściwie wyłącznie hiszpański bank BBVA, który ma największą ekspozycję na Turcję. Wątpię, żeby spadek wartości liry miał jakiekolwiek dalsze globalne konsekwencje.wujt pisze:Czyżby to jednak Turcja miałaby zostać tym zapalnikiem?
Nie moze bo Hiszpania Portugalia Grecja i Wlochy sie wysadza. A przez to ze nie podnosi a FED podnosi wraz z QT dolar jest coraz mocniejszy co powoduje ze banki w Hiszpani Portugali Grecji i Wloszech zaczynaja miec problemy z dlugiem EEM w ksiegach. To jest szach m.. (jeszcze a i t brakuje)