Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Inflationary slow down jest fazą przejściową. Ma w sobie troche hossy i troche bessy. Cechy hossy :
-nowe szczyty na nasdaq
- apple kosztuje 1bln , Tesla podbija cenę
Cechy recesji :
-slow down- wyniki są coraz gorsze , ucieczka kapitału z akcji
- Coraz więcej krajów zaczyna być w recesji
- wojny handlowe
-podwyżki stóp ,QT
Inwestycja w złoto będzie dobra dopiero w deflacji według kółka.
-nowe szczyty na nasdaq
- apple kosztuje 1bln , Tesla podbija cenę
Cechy recesji :
-slow down- wyniki są coraz gorsze , ucieczka kapitału z akcji
- Coraz więcej krajów zaczyna być w recesji
- wojny handlowe
-podwyżki stóp ,QT
Inwestycja w złoto będzie dobra dopiero w deflacji według kółka.
Chiny zdecydowanie się bronią dewaluując yuana, więc tutaj bym się nie rozpędzał ;) Pytanie tylko do którego momentu im się to będzie opłacać, bo jednak jakieś ruchy już zaczęli wykonywać w celu zatrzymania spadków.
Kawka zrobiona, pasy zapięte, możemy startować Panowie ;)
Kawka zrobiona, pasy zapięte, możemy startować Panowie ;)
DAX w mojej ocenie w perspektywie krótszej i dłużej. Uwaga dziś na poziom 12300! Otworzyli - 0,7% na start, zobaczymy co zrobią do 9.
Ostatnie kilka miesięcy
Ostatnie lata
Ostatnie kilka miesięcy
Ostatnie lata
Zakładając, że wybijemy się z tego trójkąta dołem to jaki widzisz docelowy poziom spadków?
Chodzi mi oczywiście o perspektywę najbliższych dni/tygodni.
PS. Nie wiem czy to tylko u mnie, ale nie mogę się zalogować do Degiro...
Uwaga też na SPX, bo jak pisałem dotarł do 1 strefy czyli 2820 i ona jest powiązana z tym co się dzieje jak nie wytrzyma idą na 2790, które jest bardzo ważną strefą (scenariusz 1 obronią i zrobią retest 2840-2850 i dalej w dół / scenariusz 2 nie obronią i idą na dno kanału 2740-50 i stamtąd nastąpi odbicie na retest 2790~) Ciekawe co PPT na to ;)
Co ten jen tak nisko? W Japonii nowe drukarki włączyli?
Cykle łączy to że gospodarka oparta jest na zadłużeniu. To że rynki są bardziej rozbudowane, zwiększa tylko zadłużenie i przyszłą deflację. Globalizacja wygląda tak, że każde państwo ma dług którego nie da rady spłacić co jest częścią cyklu.Tomek pisze:dzisiaj gospodarka USA wyglada jednak troche inaczej niż gospodarka osiemnastowiecznej Francji czy Anglii, ktore tez badał Kondratiew. Dzisiaj mamy banki centralne, nie mamy dolara powiązanego ze złotem, a za to mamy rozbudowane rynki, kupę skomplikowanych instrumentów finansowych, globalizacje etc.
Ja bym tam jakichś specjalnych analogii z tego nie wyciągał i nie oczekiwał, ze dzisiejsza gospodarka zachowa się tak samo jak ta z przed dwustu lat...
PS. I jeszcze jedno pytanie retoryczne: skoro te wszystkie cykle są takie proste i przewidywalne, to czemu najbogatszymi ludźmi na świecie nie są profesorowie ekonomii? :)
Narazie wszystko się zgadza tnote idzie do góry a commodities na dół.
Ostatnio zmieniony 13 sie 2018, 08:41 przez onufry, łącznie zmieniany 1 raz.
To jest wróżenie z fusów i budowanie oczekiwań, ale to rynek rozstrzygnie pamiętajcie. Mało mnie obchodzi gdzie mogą dotrzeć, bardziej mnie interesuje gdzie są i co mogą zrobić z tym faktem ;)Dante pisze:Zakładając, że wybijemy się z tego trójkąta dołem to jaki widzisz docelowy poziom spadków?
11285, 10600? i 9500 (ostatni poziom to dno kanału -30% od topu realny w przypadku wysypania się systemu na jesień)
A tak sobie kolorowałem w maju na szybko i ruch jaki wykonali do dziś~
.
Osobiście sądzę, że dzisiaj/jutro pójdzie jakiś komunikat i utrzymają oba poziomy na dax i sp500, a także to opanują na chwilę w myśl zasady, że to nie może być takie proste wszystko i przecież nie będą dolewać benzyny do ognia, a wybiegną z gaśnicą, prawda? Jeśli jednak nie to będę ready ;)
EURUSD otworzyło się luką bessy, jeśli ma być jakakolwiek korekta dzisiaj muszą ją zamknąć czyli wybić poziom 1.14117 dzisiaj, a za 1 podejściem się nie udało.
EURUSD otworzyło się luką bessy, jeśli ma być jakakolwiek korekta dzisiaj muszą ją zamknąć czyli wybić poziom 1.14117 dzisiaj, a za 1 podejściem się nie udało.
USD czy PLN? ;)Kris pisze:dammad. Ja ponownie jestem szczęśliwym posiadaczem PLN :) zobaczymy czy dobrze zrobiłem :)
Jeszcze 5 minut zobaczymy co Europa powie... DAX otwarcie z luką bessy zobaczymy czy będą próbowali domykać.
Jak jeszcze parę dni temu pisałem, że przeskoczyliśmy z mrugającego zielonego, na zółte to mam wrażenie, że żółte zaczęło właśnie mrugać i już wszyscy to widzą...
Jak jeszcze parę dni temu pisałem, że przeskoczyliśmy z mrugającego zielonego, na zółte to mam wrażenie, że żółte zaczęło właśnie mrugać i już wszyscy to widzą...
USD/JPY w dół? To chyba tylko chwilowe i też powinno iść do góry?
Ten kryzys będzie największy w historii. Ponieważ w trakcie recesji, będą conajmniej 2 duże krachy i jeden walutowy który się powoli zaczyna. Kółko mówi że najpierw pęknie bańka na akcjach (faang). Po dłuższym okresie czasu nastąpi kryzys bankowy (DB ,bail in) i później kilka lat osłabienia gospodarczego wymieszanego z deflacją. Na górce obstawiam że vxx będzie za 200k.
Kryzys się już zaczął czy jeszcze? Kupiłeś to VXX? Po ile? Wiesz jak to działa?onufry pisze:Ten kryzys będzie największy w historii. [...] Na górce obstawiam że vxx będzie za 200k.
PS. Dziwię się, że wśród tylu zwolenników rożnorakich "cykli" nikt jeszcze nie powołuje się na Armstronga, który zredukował już wszystko do liczby PI ;)