Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Cokolwiek nie powiedzieć to tylko Greg jak mantra przestrzegał przed tą firmą.
A myślałem że takie rzeczy tylko w Polsce
A może to porostu kolejna zagrywka Muska na podbicie ceny i wybicie shortów...
No jasne ... Tylko teraz co SEC zrobi ... bo to jest przestępstwo.
Jeśli to tylko zagrywka na podbicie ceny, to zgodnie z amerykańskim prawem, jest to manipulacja kursami akcji i jest nielegalna, więc to jakaś straszna lekkomyślność by musiała być ze strony Muska. Z drugiej strony CEO Netfliksa kiedyś na miesiąc przed wynikami ogłosił na Facebooku, że raport kwartalny będzie super i SEC uznał to potem za dozwoloną formę interakcji z inwestorami, więc w sumie diabli wiedzą.
PS. Zeszła blokada i kurs jest na 371$ aktualnie. To teraz mam zagwozdkę czy zamykać opcje czy czekać na unormowanie się sytuacji...
PS. Zeszła blokada i kurs jest na 371$ aktualnie. To teraz mam zagwozdkę czy zamykać opcje czy czekać na unormowanie się sytuacji...
Wejdźcie sobie na Twittera i zobaczcie jaka egzaltacja panuje na profilu Muska. Normalnie wyznawcy a nie inwestorzy.
A kurs teraz oczywiście rakieta. Teraz tylko czekać aż spadnie XD
A kurs teraz oczywiście rakieta. Teraz tylko czekać aż spadnie XD
...or so (evil laughter).
To sa jaja.
Jakie są przesłanki pod taki ruch Muska? Co zyska tym zagraniem?
Po pierwsze i ostatnie convertible bonds będzie mógł zamienić na akcję nie spłacając obligacji... To jest clue... Po drugie może ewentualnie uda mu się wyemitować nowy dług i znajdzie chętnych, bo potrzebuje (ja tak szacuje, bo Morgan Stanley szacuje 2.5B$ do końca Q4) pomiędzy 3-5B$ na już. Najlepsze, że ten ruch na akcjach nie wykazał entuzjazmu w obligacjach, a nie było nawet akcji aby dodać do shortów bo nikt nie coverował, a shorty się doładowały na tej zwyżce.
Jeżeli jego ruch okaże się fałszywy to pozew za pozwem się posypie...
Jeżeli jego ruch okaże się fałszywy to pozew za pozwem się posypie...
Sam siebie zacytuję z innego wątku z marca 2018:
Jeśli to jest prawdziwy news i dojdzie rzeczywiście do zdjęcia firmy z giełdy, to będzie dla Muska super informacja. Dla mnie też zresztą, bo średnią cenę nabycia mam po 180$ :P Ciekawe tylko, kto taki odważny się zrobił, żeby złożyć ofertę za 71 mld USD. Może rzeczywiście Apple?
viewtopic.php?f=3&t=30&start=210Tomek pisze:A Musk od dawna powtarzał, że jego wizją jest zdjęcie Tesli z giełdy i przekazanie w prywatne ręce. Moim zdaniem spina się to w logiczną całość, to ewentualne przejęcie ich przez kogoś, np. przez Apple.
Jeśli to jest prawdziwy news i dojdzie rzeczywiście do zdjęcia firmy z giełdy, to będzie dla Muska super informacja. Dla mnie też zresztą, bo średnią cenę nabycia mam po 180$ :P Ciekawe tylko, kto taki odważny się zrobił, żeby złożyć ofertę za 71 mld USD. Może rzeczywiście Apple?
Kto Ci kupi firmę z -2.5B$ working capital za 71B$?
Ktoś kto ma know-how technologiczny oraz 230 mld gotówki w kasie i ni huhu nie ma pojęcia na co ją wydać? :) Nie wiem, ale myślę, że szybko się dowiemy. Obstawiam Apple, Tencent albo Geely. No albo ten saudyjski fundusz. Oni w końcu chcą się przestawiać z gospodarki opartej na ropie w kierunku nowych technologii.
Tutaj jest pełne memo: https://www.tesla.com/blog/taking-tesla ... cle_inline
Nie wygląda to na puste gadanie, tylko raczej na gotowy deal, który czeka jedynie na zatwierdzenie przez akcjonariuszy. Jeśli jest inaczej, to Musk będzie miał na głowie potężny proces wytoczony przez tych wszystkich short-sellerów, którzy zaraz potracą małe fortuny.
PS. W after-hours ciągle można kupić akcje za 378 USD jakby ktoś chciał zaspekulować pod te 420 USD :)
Tutaj jest pełne memo: https://www.tesla.com/blog/taking-tesla ... cle_inline
Nie wygląda to na puste gadanie, tylko raczej na gotowy deal, który czeka jedynie na zatwierdzenie przez akcjonariuszy. Jeśli jest inaczej, to Musk będzie miał na głowie potężny proces wytoczony przez tych wszystkich short-sellerów, którzy zaraz potracą małe fortuny.
PS. W after-hours ciągle można kupić akcje za 378 USD jakby ktoś chciał zaspekulować pod te 420 USD :)
Nie sądzę, żeby żadna z tych firm była tak głupia ... żeby kupować takie coś ala produkcja w namiocie itp itd ... Marzenia ...
1/ 1.618 NASDAQ, 2.618 SP500
2/ Dollar na początku 3-ciej fali
3/ Rentowności w rising wedgeu z record short
4/ Ogromne wydarzenie przed nami, co nami wstrząśnie...
5/ Złoto na wsparciach 2-letnich (akurat gdy dolar przed początkiem 3-ciej fali)
Let's wait and see. Nie wierzę, żeby w tym momencie rynek wykreował cokolwiek pozytywnego dla Elona Muska...
Swoją drogą mamy :Tesla Elon Musk goes from saying "funding secured" at 12:49PM est, to internal email to Tesla employees at 3:30PM EST "I’m considering taking Tesla private"
with NO MENTION OF FUNDING
1/ 1.618 NASDAQ, 2.618 SP500
2/ Dollar na początku 3-ciej fali
3/ Rentowności w rising wedgeu z record short
4/ Ogromne wydarzenie przed nami, co nami wstrząśnie...
5/ Złoto na wsparciach 2-letnich (akurat gdy dolar przed początkiem 3-ciej fali)
Let's wait and see. Nie wierzę, żeby w tym momencie rynek wykreował cokolwiek pozytywnego dla Elona Muska...
Widać to i w polskich mediach ... wow ... A Greg powiada, poczekajcie aż spowolnienie w DE spowoduje spadek eksportu w Polsce to jak kurs USDPLN wystrzeli to Morawiecki z 5% inflacji zobaczy...
Tak się kończą buy-backi, gdy wyniki nie idą ... Tak jak ostrzegałem ... Rekordowe zapowiedzi buy-backów i pierwsze wycofania, gdy wyniki przestają iść...
DISNEY: COMPANY HALTS STOCK BUYBACKS UNTIL DEBT RATING RISES
Coming to every levered company near you soon