Greg pisze:Jutro pre-market wyniki Chevron i Exxon ... czyli trzon sektora Energy. Sektor Energy (wbrew pozorom, że ropa rośnie) laguje w wynikach póki co. Po 2Q podliczymy ... Energy ma ogromny dług i rosnące stopy procentowe zabijają im biznes i EPSy. Ropa rośnie, ale odsetki od długu i koszt inflacji z powodu cen ropy też im wpływa na "zyski", więc sumarycznie Energy powinno lagować w ramach końcówki cyklu ...
Moi faworyci do rozczarowań w ramach już 2Q2018 to :
-Automotive
-Semiconductors
-Energy
-Real Estate (tu jeszcze nie jestem pewien)
Nie ma to jak głupota ... 10.5B$ w końcówce cyklu za shale oil, które ma gigantyczne długi i straty i interest rates idą do góry i inflationary slow-down zabije ceny ropy ... Good luck BP... Gratulacje BHP.
Akurat znam BP b dobrze, mam niedużą pozycję otwartą long. Przeżyłem z tą firmą wypadek w zatoce i zjazd z 60$ do 27 i powrót do 50+, szortowanie zjazdu ropy i powrót do dzisiejszych poziomów. Inwestowałem w Transocean przykra sprawa i duże swingi, sandridge engy i nawet udalo mi sie kiedys kupic udziały w pompach.
BP próboło wejść w permian od 3-4 lat, gdyż swoje pola sprzedało apaczom po zatoce. Musieli to zrobić bo opinia publiczna by ich zjadła. Teraz trafiła się okazja bo BHP to dopiero nie ma pojęcia co robi w tym biznesie. Były przymiarki poprzedniej zimy ale cena nie była wystarczająca. oceniane to pole jest na 12.5 może 13 bln oraz dochodzi wojna celna z Chinami, a to jeszcze by pchnęło wydobycie z amerykańskich złóż lądowych, które bez tego w ostatnich latach eksplodowało. Bakken stał się manną z nieba dla S Dakoty Oklahoma doi anadarko, a Texas stoi na Barnett, Eagle Ford I Permianie, który jest chyba z nich wszystkich najpłytszy, a to oznacza cza-czing przy kasie. Myślę,że ten zakup to jest gra na następną dekadę dla BP tym bardziej, że tam jest też mnóstwo gazu, który z dużym powodzeniem może zapewniac sporą część dochodu. A i jeszcze jest Trump co powinno wszystkim pomóc w budowie sieci przesyłowej.
Pożyjemy zobaczymy, ale myślę, że to dobry deal.