Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Awatar użytkownika
onufry
Stały bywalec

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: onufry » 27 lip 2018, 00:12

Bartek pisze:Onufry o jakiej zmianie prawa w Unii Europejskiej piszesz?
PS: Długo Ciebie nie było, jak tam Twoje shorty? Trzymasz jeszcze?
Ograniczenie lewara, od 50% margin level a nie 30% tracisz akcje, ochrona przed ujemnym saldem.
Straciłem vixy, z własnej głupoty. Został mi tylko QID, ale nie spoczne jak nie kupie pochodnej vixa. Do końca lipca jak coś kupisz to zostaje ci to.na starym lewarze ja niestety nie zdążę.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 27 lip 2018, 00:53

ECB forecast inflacji ... A złoto 1220$ ... Na Marsie chyba to ECB żyje ... Mamy szczyt inflacji lub zaraz tuż po najlepszych earningsach/GDP i idziemy do deflacji ... W tyłek sobie takie prognozy mogą robić... Kto tam te prognozy robi ... Na 2020 szczyt inflacji robią jak earnings zawracają a DXY z 88 low wspina się coraz wyżej...

Obrazek

Inflacja dopiero od 1Q2016 się ruszyła. Szczyt jej przypadnie na ok 3-4Q2018 ale złoto już wyprzedza oczekiwania inflacyjne... Boże kogo oni tam zatrudniają? ECB nawet stóp nie zdążył podnieść i zrobić QT jak przegapił cały moment i jest za późno... ECB z BoJ doprowadzą swoją głupotą to kryzysu ... ECB do EURO a BoJ do Yena ... Za przyszłe problemy w gospodarce laurkę można wysłać Draghiemu i Kurodzie ... Zatem im więcej ECB i BoJ zrobi stimulus package (czyli QE) tym bardziej umocni DXY i mocniejszą deflację wybierze (zakładając, że FED robi QT i podnosi stopy) ... Istna komedia... Chcą dobrze a wyjdzie dramat...

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 27 lip 2018, 01:24

Jutro pre-market wyniki Chevron i Exxon ... czyli trzon sektora Energy. Sektor Energy (wbrew pozorom, że ropa rośnie) laguje w wynikach póki co. Po 2Q podliczymy ... Energy ma ogromny dług i rosnące stopy procentowe zabijają im biznes i EPSy. Ropa rośnie, ale odsetki od długu i koszt inflacji z powodu cen ropy też im wpływa na "zyski", więc sumarycznie Energy powinno lagować w ramach końcówki cyklu ...

Moi faworyci do rozczarowań w ramach już 2Q2018 to :

-Automotive
-Semiconductors
-Energy
-Real Estate (tu jeszcze nie jestem pewien)

Nie ma to jak głupota ... 10.5B$ w końcówce cyklu za shale oil, które ma gigantyczne długi i straty i interest rates idą do góry i inflationary slow-down zabije ceny ropy ... Good luck BP... Gratulacje BHP.

Obrazek

Bartek
Stały bywalec

Post autor: Bartek » 27 lip 2018, 01:54

SEC rule 201- Tomek cos o tym pisał ale bez wyjasniania. Jak to dokładnie działa?
Dzisiaj obowiązywało to na FB- od 15.30 był zakaz shortowania FB.
Zakaz bedzie obowiazywal do 28 lipca.
To tłumaczy dlaczego prawie w ogole dzisiaj nie było większych wahan na notowaniach FB od rozpoczecia sesji az do jej zakonczenia.
Czy jutro tez bedzie obowiazywal zakaz krotkiej sprzedazy bez warunkow czy dopiero jak kurs spadłby o kolejne 10%?

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 27 lip 2018, 02:23

O kurde ... No to się zacznie ... jak puści ...

Obrazek

Awatar użytkownika
Plastic Tofu
Stały bywalec

Post autor: Plastic Tofu » 27 lip 2018, 07:18

Greg pisze:Jutro pre-market wyniki Chevron i Exxon ... czyli trzon sektora Energy. Sektor Energy (wbrew pozorom, że ropa rośnie) laguje w wynikach póki co. Po 2Q podliczymy ... Energy ma ogromny dług i rosnące stopy procentowe zabijają im biznes i EPSy. Ropa rośnie, ale odsetki od długu i koszt inflacji z powodu cen ropy też im wpływa na "zyski", więc sumarycznie Energy powinno lagować w ramach końcówki cyklu ...

Moi faworyci do rozczarowań w ramach już 2Q2018 to :

-Automotive
-Semiconductors
-Energy
-Real Estate (tu jeszcze nie jestem pewien)

Nie ma to jak głupota ... 10.5B$ w końcówce cyklu za shale oil, które ma gigantyczne długi i straty i interest rates idą do góry i inflationary slow-down zabije ceny ropy ... Good luck BP... Gratulacje BHP.

Obrazek
Akurat znam BP b dobrze, mam niedużą pozycję otwartą long. Przeżyłem z tą firmą wypadek w zatoce i zjazd z 60$ do 27 i powrót do 50+, szortowanie zjazdu ropy i powrót do dzisiejszych poziomów. Inwestowałem w Transocean przykra sprawa i duże swingi, sandridge engy i nawet udalo mi sie kiedys kupic udziały w pompach.
BP próboło wejść w permian od 3-4 lat, gdyż swoje pola sprzedało apaczom po zatoce. Musieli to zrobić bo opinia publiczna by ich zjadła. Teraz trafiła się okazja bo BHP to dopiero nie ma pojęcia co robi w tym biznesie. Były przymiarki poprzedniej zimy ale cena nie była wystarczająca. oceniane to pole jest na 12.5 może 13 bln oraz dochodzi wojna celna z Chinami, a to jeszcze by pchnęło wydobycie z amerykańskich złóż lądowych, które bez tego w ostatnich latach eksplodowało. Bakken stał się manną z nieba dla S Dakoty Oklahoma doi anadarko, a Texas stoi na Barnett, Eagle Ford I Permianie, który jest chyba z nich wszystkich najpłytszy, a to oznacza cza-czing przy kasie. Myślę,że ten zakup to jest gra na następną dekadę dla BP tym bardziej, że tam jest też mnóstwo gazu, który z dużym powodzeniem może zapewniac sporą część dochodu. A i jeszcze jest Trump co powinno wszystkim pomóc w budowie sieci przesyłowej.
Pożyjemy zobaczymy, ale myślę, że to dobry deal.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 27 lip 2018, 08:26

BP to jest w ogóle fajna firma. Oni teraz od dwóch lat bardzo mocno stawiają, np. na platformy wiertnicze obsługiwane... bez ludzi. Wszystko sterowane jest zdalnie, a na platformy wpadają tylko ekipy remontowe. Platformy połączone są światłowodami z bazą, w czasie rzeczywistym zbierana jest masa informacji, wszystko monitorowane i całym procesem wydobycia sterują autonomiczne komputery. To jest generalnie chyba trend teraz, który znacznie obniża koszty wydobycia. Z tych odwiertów offshorowych break-even-point spadł już o jedną trzecią w ciągu ostatnich paru lat, więc niższe koszty produkcji będą offsetowały ewentualne spadki cen ropy.
deepwater.png
A co do łupków, to rzeczywiście ropa ropą, ale Trump robi teraz deale zapewniające USA większy kawałek tortu w eksporcie gazu, którego udział w rynku energetycznym wzrośnie w ciągu następnych dwudziestu lat o 30%. Tak więc to zdecydowanie projekt długoterminowy, dlatego też mi się wydaje, że z punktu widzenia BP, to jest krok w dobrym kierunku. To trochę jak z Alicją w Krainie Czarów – trzeba biec, żeby stać w miejscu i trzeba biec dwa razy szybciej, żeby iść do przodu. Wydaje mi się, że BP postanowiło biec :)
statistic_id282774_oil-products-demand-outlook-worldwide-2016-2040.png

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 27 lip 2018, 11:53

Niech stawiaja i sie zadluzaja... teraz czas na najwieksze spadki cen ropy... i najwiekszy koszt obslugi zadluzenia

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 27 lip 2018, 11:59

Ale oni mieli na koniec Q1 22 mld gotówki w kasie. Myślę, że stać ich na to, żeby sobie przejąć inną firmę za połowę tej kwoty. Ja akurat nie lubię spółek, które nie reinwestują gotówki, bo uważam że nie po to powstały spółki handlowe, żeby trzymać sobie bez sensu gotówkę w kasie, tylko żeby tą gotówką obracać budując wartość dla akcjonariuszy na lata do przodu. Co więcej! Uważam, że kiszenie gotówki w takiej ilości na kontach to jest działanie na szkodę spółki i na szkodę jej akcjonariuszy :P
Zrzut ekranu 2018-07-27 o 11.57.00.png
I czy Ty czasem nie przesadzasz z tymi kosztami obsługi zadłużenia? Stopy są ciągle historycznie na najniższych poziomach. W latach 90-tych średnie stopy były powyżej 5%, a mimo tego gospodarka radziła sobie całkiem nieźle. W latach 80-tych, kiedy giełda wyrabiała nowe rekordy, stopy były średnio po 9% i firmy jakoś sobie radziły. A tu mamy wizje wzrostu z 2 do 4% na przestrzeni dwóch lat i od razu już jakieś kasandryczne wizje armagedonu się pojawiają z tego tytułu. Poprzednie recesje wybuchały zarówno przy stopach 3% (1957 r.), 9% (1969 r.), 12% (1974 r.), 18% (1980 r.), 8% (1990 r.), 6% (2000 r.), 5% (2008 r.). Ja tu nie widzę jakiejś specjalnej prawidłowości.
fredgraph.png

Hermetic
Stały bywalec

Post autor: Hermetic » 27 lip 2018, 12:12

https://pl.investing.com/news/economy-n ... fed-179493

Bardzo dobre szacunkowe wyniki gospodarki w USA, dalsze podwyższanie stóp.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 27 lip 2018, 12:17

No właśnie, gospodarka nie tylko nie zwalnia, ale jeszcze się rozpędza. Jak się jedzie 200 km/h autostradą na siódmym biegu, to nagle nie można wrzucić wstecznego, tylko trzeba stopniowo zredukować biegi, zwolnić, a dopiero potem można pomyśleć o tym, żeby jechać wstecz. Gospodarka też przecież nagle ze wzrostu 4% GDP w jedną noc nie zmieni się w -2% i od razu w recesję.

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 27 lip 2018, 12:52

Też jestem pearmabearem, ale poddaje się specjalnej terapii pod tytułem btfd :) za dużo zysków mi przeszło koło nosa za takie nastawienie ;)
Jestem tak stary, że pamiętam początki forum jak Greg straszył recesją w pierwszych postach, ale ja to rozumiem bo też słuchałem Petera Shiffa to dopiero pearmabear :)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 27 lip 2018, 12:55

Twitter daje czadu
Załączniki
A9442EDD-939C-495E-8A93-7BAB3FBD6706.png

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 27 lip 2018, 12:59

Jestem tak stary, że pamiętam początki forum jak Greg straszył recesją w pierwszych postach, ale ja to rozumiem bo też słuchałem Petera Shiffa to dopiero pearmabear :)
Doom & gloom się sprzedaje, wystarczy spojrzeć na Zerohedge. Z drugiej strony trudno ignorować to co pokazuje yield curve. Ja tam jasnowidzem nie jestem, zwyczajnie mam swoją strategię i swoje przekonania. Na ten moment wolę krótkoterminową spekulację. A co będzie to będzie. W końcu pierwsza zasada to nie tracić kapitału!

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 27 lip 2018, 13:34

Twitter -16% PM. Robi nam się wyprzedaż na Nasdaqu :)

Zablokowany