Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Też się nad tym zastanawiam Cezary. Ostatnio już nawet jawnie mainstreamowane media coraz częściej wspominają o potencjalnym kryzysie na skalę epicką i ten element układanki nie pasuje do reszty.
No to zauważcie, że większość osób na tym forum zaczyna już powątpiewać w ten nadchodzący kryzys. Kryzys przyjdzie wtedy, jak zrezygnowani zamkniecie shorty i otworzycie longi. Poza tym, myślę że kryzys nawet jakby przyszedł przy pełnym szumie CNBC i tak byłby turbo zaskoczeniem dla większość ludzi, w każdym zakątku świata, gdyż nie siedzą oni w finansowych mediach jak my, garstka zapaleńców.
Prawdę napisałeś, jednak ja w niego nie wątpię, bo każdy kiedyś przyjść musi ;) A short-long to raczej dziś jestem neutralny. To co daje rynek shortować staram się ostrożnie brać i odwrotnie szukam również okazji na krótkoterminowe longi, ale to wszystko małą częścią kapitału w oczekiwaniu, aż się w końcu zdecydują. Jak rozmawiam z "normalnymi" ludźmi spoza środowiska to zupełnie temat traktowany jak jakiś wymysł? coś ich niedotyczącego, mało ważnego. Taka świadomość w społeczeństwie niestety.
Tematu kryzusu, czy ogólnie tematu inwestowania?Kris pisze:Ja juz od dłuższego czasu nawet z bliskimi przyjaciółmi nie poruszam tego tematu. Nie ma sensu...........
- Plastic Tofu
- Stały bywalec
Nie sądzę, przyjacielu, że tu jest jedna osoba, która nie wierzy w kryzys i że niebawem on nadejdzie. Kwestia jest tylko słowa niebawem. Czy to będzie już w Q3 czy w 2020? Stąd tak ważna jest grupa, gdyż wierzę, że te różne poglądy tu wyrażane i uśrednione będą barometrem kryzysu i łatwiej nam jako członkom grupy będzie podjąć decyzje nt inwestowania.No to zauważcie, że większość osób na tym forum zaczyna już powątpiewać w ten nadchodzący kryzys. Kryzys przyjdzie wtedy, jak zrezygnowani zamkniecie shorty i otworzycie longi. Poza tym, myślę że kryzys nawet jakby przyszedł przy pełnym szumie CNBC i tak byłby turbo zaskoczeniem dla większość ludzi, w każdym zakątku świata, gdyż nie siedzą oni w finansowych mediach jak my, garstka zapaleńców.
Jeśli zaś wspominamy o rozmowach ze znajomymi, to pamiętam jakiś rok temu jak znajomy mnie poprosił o wskazowki jak inwestować i padło pytanie o minimum potrzebne do otwarcia konta. Byłem wtedy jako klient w Scottrade (broker) i rzuciłem, że z 500$. Nasze stosunki po tym trochę się ochłodziły. Kilka miesięcy później gdzieś tam nasze drogi się przecieły i pytam jak tam z inwestowaniem i w ogóle o co biega? Kumpel jasno powiedział, że naciągam ludzi na kasę bo minimum aby otworzyć konto było 2500$. Dobra, moja wina, posypałem głowę popiołem, postawiłem piwo i strzeliliśmy niedźwiedzia. Na tym męskie przeprosiny się kończą więc pytam co dalej z tym inwestowaniem? O nie, nie, ponieważ oni czuli się oszukani to wydali te pieniądze na wakacje, a o inwestowaniu zapomnieli bo skoro trzeba tak dużo, żeby otworzyć konto i nie wiadomo czy się zarobi to nie dla nich.
- Plastic Tofu
- Stały bywalec
Miałem o tym wspomnieć ale nie chciałem się powtarzać, Cezary = dużo plusówKris pisze:Tofu. Zgadzam się z Tobą w pełni a i kapitalnie ujął to Cezary w przypowieści o ślepych mędrcach i słoniu.
FED od tego miesiąca zwiększa QT ... DXY powinien zyskać na sile bo od lipca pozbywa się ... 40B$ miesięcznie ... W/g schematu. Inaczej mówiąc zwija miesięcznie 40B$ z obiegu... Zobaczymy czy im to wyjdzie.
Jeżeli tak to interest rates zaczną podskakiwać 10Y do góry, obligacje zaczną tracić i powinno wywierać presję na ceny akcji, które powinny spaść, a kasa z akcji powinna przepłynąć do obligacji obniżając poziom rentowności. Największe QT jest przewidziane na 30/07.
Jeżeli tak to interest rates zaczną podskakiwać 10Y do góry, obligacje zaczną tracić i powinno wywierać presję na ceny akcji, które powinny spaść, a kasa z akcji powinna przepłynąć do obligacji obniżając poziom rentowności. Największe QT jest przewidziane na 30/07.
Wcale nie znaczy, że DX nie spadnie jeszcze zanim pójdzie do góry... Who knows. W każdym razie ... Lubie to :) Niech już ta ropa zacznie patrzeć co się w Chinach dzieje, a nie na zapasy w USA tylko patrzy i patrzy i patrzeć skończyć nie może...Kris pisze:Czyli mogę sobie odpuścić pobożne życzenie osłabienia DXY ?
Za każdym razem jak Chiny podają wyniki GDP to można strzelać, albo 6.7% albo 6.8% ... To dlaczego Chiny są -25% i są w bear market i aż sovereign fund musi dorzucać kasę, bo jak tzw. collateral (zabezpieczenie długu na cenach akcji) na akcjach z powodu ich spadków zacznie być wymagalny i jak ruszy panika i wyprzedaż, bo akcje spadną, to deflacja zwali chińskiego smoka z nóg.
Świetnie, ale czemu giełda -25%? Od razu widać jak te wyniki są drukowane ...
Świetnie, ale czemu giełda -25%? Od razu widać jak te wyniki są drukowane ...
M.in. chyba dziś FED spuszcza parę robiąc QT i zgarnia dolary z rynku ... Od razu widać...
QT w tle indeksy od razu reagują ... Albo ktoś tu napompuje banię FAANG ... Tak, tak -> do Ciebie mówię USD/JPY, albo zaczniemy stopniowo spuszczać parę z indeksów. Widać, że 10Y-2Y się podnoszą z 24 jest dziś 27, a to nie dobre dla cen akcji.
Nazwanie nurka który utratował dzieci w Tajlandii pederastą, za to, że ten powiedział, żeby Elon swoją łódź podwodną wsadził sobie tam gdzie jest ciemno, bo na nic się to nie przyda a to tylko zabieg PRowy + dotacje dla GOP dają nowy hashtag #BoycottTesla ... Jeszcze ze 100 Model 3 niech się popsuje tuż powyjechaniu z namiotu i za chwilę 2Q Earnings Call, mam nadzieje, że ubawię się tak samo jak na 1Q... a nawet lepiej ... Taaaaaaak, zdecydowanie będzie zabawniej na 2Q.
Czasami takie durne zachowania dają impuls do pękania bańki ... (choć nie mówię, że to się teraz dzieje). Taka kropeczka nad i, która już inwestorów po prostu rozłożyła na łopatki.
Zwróćcie uwagę na wolumen tygodniowy. Fundy uciekają, bo kto tyle akcji może opchnąć. Już T-Rowe (2gi największy fund) wyszedł w 3M ostatnie ze spółki (albo jest poza dziesiątką).
Czasami takie durne zachowania dają impuls do pękania bańki ... (choć nie mówię, że to się teraz dzieje). Taka kropeczka nad i, która już inwestorów po prostu rozłożyła na łopatki.
Zwróćcie uwagę na wolumen tygodniowy. Fundy uciekają, bo kto tyle akcji może opchnąć. Już T-Rowe (2gi największy fund) wyszedł w 3M ostatnie ze spółki (albo jest poza dziesiątką).
Upsi ... Konwersja modelu 3 jest ok 30% z zamówień (a niby mieli mieć 100%, jednak zamówić a sprzedać to nie to samo...) ... No cóż gdzie ten 35k$ model (nie ugryze się w język i powiem ... A nie mówiłem, że go nie będzie?) ... A póki co ...
Upsi #2 ... Jak to prawda to ciekawie się robi #BoycottTesla :P
Upsi #2 ... Jak to prawda to ciekawie się robi #BoycottTesla :P
I think some reporters should contact Tesla and ask they why they are not allowing customers to cancel and request refunds.
Może ze względu na to, że korekta w lutym 2018 nie odpaliła panicznej wyprzedaży, "kryzys" przyjmie formę 1-3 letniego trendu bocznego w czasie którego dojdzie do przetasowań na rynkach EM i w wycenach akcji i innych aktywów. W ramach tego trendu bocznego będą występowały korekty na poszczególnych rynkach i aktywach, ale rozproszone w czasie.
Ładni miss wyników na Netflixie ... Skończyły się milionowe dodawanie nowych kont... Kasy brak...