Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
durin
Stały bywalec

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: durin » 13 lip 2018, 21:49

Greg pisze:Pierwszy raz przyznaje, aby przy tych poziomach trzymać długie pozycje ... trzeba być kretynem albo nie mieć zielonego pojęcia jak działa giełda... Ok można zyskać jeszcze pewnie pare % do góry, ale przy spreadach 10Y-2Y bliskich 20bps to już ktoś musi być kozakiem, aby czuć tak rynek do jednego dnia...
Zależy jakie akcje się ma. Przypuszczam, że masz na myśli akcje FANGu jako te nieodpowiednie.

Jen jednak dłużej jest niszczony, więc obstawiam że jen padnie pierwszy. Widać że na tej parze jest nerwowo.

Awatar użytkownika
Plastic Tofu
Stały bywalec

Post autor: Plastic Tofu » 13 lip 2018, 22:10

Rastignac pisze:@dammad
To tylko Twoja interpretacja, ja się tu nie licytuję na dłuższego, tylko bronię prawa ludzi do ekscytacji czym chcą. I w jaki sposób odbiegam od tematu? Przecież 90% dyskusji tutaj jest o DXY.
Wrzucasz niesprawdzone info i strofujesz innych, że niby piszą nie w temacie.
Rastignac ma rację, trochę emocji jest potrzebne, bez tego to jest zykła harówa. Kup, sprzedaj, kup, sprzedaj - to może automat, a trzeba się cieszyć z udanej transakcji i rzucić kilkoma paniami lekkich obyczajów jak jest na czerwono. To jest rynek i to jest piękne.
A odnośnie mierzenia to nikt nie czytał Liar's Poker i nikt nie słyszał o "Big Swinging Dick"? Rynek to esencja mierzenia więc jeśli faktycznie gość robi 40% w rok czy pół to niech wyciągnie i pokaże... w co inwestuje i uczmy się od niego, a nie dowalamy sobie za jeden extra wpis.

Amazon dzisiaj zamknął sie powyżej $1800. BOOOOOOOOOYAHHHHHHHH
Jim-Cramer2-600x360.jpg

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 13 lip 2018, 22:18

Amazon zamknął ponad 1800$ bo USDJPY osiągnęlo jakiś astronomiczny poziom... Poza tym 36% SP500 to Amazon, więc kogo nie pchać jak Amazona do momentu gdy wyniki nie rozczarują?????????
durin pisze:
Greg pisze:Pierwszy raz przyznaje, aby przy tych poziomach trzymać długie pozycje ... trzeba być kretynem albo nie mieć zielonego pojęcia jak działa giełda... Ok można zyskać jeszcze pewnie pare % do góry, ale przy spreadach 10Y-2Y bliskich 20bps to już ktoś musi być kozakiem, aby czuć tak rynek do jednego dnia...
Zależy jakie akcje się ma. Przypuszczam, że masz na myśli akcje FANGu jako te nieodpowiednie.

Jen jednak dłużej jest niszczony, więc obstawiam że jen padnie pierwszy. Widać że na tej parze jest nerwowo.

Nie. Myślę ogólnie o indexie NASDAQ...

Ale myślę, że Yen padnie i chwilę po nim EURO windując USD to poziomu absurdu...

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 13 lip 2018, 22:26

Lubicie Turcje? No cóż ich bank sector jest -40% ... Pewnie następne -50% też polubicie jak tylko DX wybije ponad 95 :) Ale wtedy patrzcie Indie!!!!!!!!!!!!!!!! O innych Emerging Markets nie wspominam...

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 13 lip 2018, 22:36

Where are we?

Obrazek

Sądzę, że (oszukane) unemployment dąży do zera i do perfekcji hahahaha... Jasne ... Chyba czarno na białym widać czemu ten kryzys spowodowany dodrukiem pieniądza będzie mega-depresją...

Obrazek

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 13 lip 2018, 22:49

Plastic Tofu pisze:A odnośnie mierzenia to nikt nie czytał Liar's Poker i nikt nie słyszał o "Big Swinging Dick"? Rynek to esencja mierzenia więc jeśli faktycznie gość robi 40% w rok czy pół to niech wyciągnie i pokaże... w co inwestuje i uczmy się od niego, a nie dowalamy sobie za jeden extra wpis.
Problemem w internecie jest to, że nie ma jak takich rzeczy udowadniać, bo przecież nie dam nikomu dostępu do konta. Musiałbym na bieżąco pisać kiedy wchodzę i kiedy wychodzę ze swoich pozycji, a tego robił nie będę, bo będzie to wpływać emocjonalnie na moje decyzje. Bardziej chodziło mi o to, że przy takich ryzykownych zagraniach ciężko się nie ekscytować, kiedy masz zyski lub straty rzędu 40% w ciągu pół roku. Nawet jeśli to jest te klika % portfela.
Pisałem już wcześniej czym spekuluję, ale powtórzę. Boję się siedzieć teraz w jakichkolwiek akcjach długoterminowo, więc spekuluję krótkoterminowo na spółkach wydobywczych złota z lewarem, czyli popularna zabawa w NUGT/DUST i JNUG/JDST. Od 2 lat prawie dzień w dzień. Jest to o tyle fajna rzecz, że kopanie złota to dosyć nudny biznes, więc odpada ślezdenie newsów jak na Tesli. Trzeba być tylko na bieżąco z geopolityką i dolarem. Zmienność na GDX/GDXJ jest wystarczająca do częstego przechodzenia z long na short i z powrotem. Jest to w 95% zabawa wykresami i w 5% śledzenie geopolityki, żeby nie być zaskoczonym np. takimi wydarzeniami jak Brexit czy choćby decyzje o stopach procentowych, przy których są konkretne wahnięcia. A i tak nie jest łatwo!

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 13 lip 2018, 22:58

Ale się zmienia ...

Obrazek

Obrazek
Problemem w internecie jest to, że nie ma jak takich rzeczy udowadniać, bo przecież nie dam nikomu dostępu do konta. Musiałbym na bieżąco pisać kiedy wchodzę i kiedy wychodzę ze swoich pozycji, a tego robił nie będę, bo będzie to wpływać emocjonalnie na moje decyzje. Bardziej chodziło mi o to, że przy takich ryzykownych zagraniach ciężko się nie ekscytować, kiedy masz zyski lub straty rzędu 40% w ciągu pół roku. Nawet jeśli to jest te klika % portfela.
Pisałem już wcześniej czym spekuluję, ale powtórzę. Boję się siedzieć teraz w jakichkolwiek akcjach długoterminowo, więc spekuluję krótkoterminowo na spółkach wydobywczych złota z lewarem, czyli popularna zabawa w NUGT/DUST i JNUG/JDST. Od 2 lat prawie dzień w dzień. Jest to o tyle fajna rzecz, że kopanie złota to dosyć nudny biznes, więc odpada ślezdenie newsów jak na Tesli. Trzeba być tylko na bieżąco z geopolityką i dolarem. Zmienność na GDX/GDXJ jest wystarczająca do częstego przechodzenia z long na short i z powrotem. Jest to w 95% zabawa wykresami i w 5% śledzenie geopolityki, żeby nie być zaskoczonym np. takimi wydarzeniami jak Brexit. A i tak nie jest łatwo!
To kwestia wprawy ... Nie ma innej long-term strategii niż ... Oczywiście pomylisz się 6-12M ... Ale kto o to dba gdy inwestujesz 5% za każde 5bps 10Y-2Y poniżej 30bps 10Y-2Y????????????????

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 13 lip 2018, 23:09

Co się stanie gdy DX wyleci ponad 95...

Dlaczego DX=95 to magic level? No chyba widać :

Obrazek

Gdy DXY dąży do nieskończoności dług krajów EEM dąży do zera, więc cena akcji Deutsche Banku dąży do zera.
Gdy DXY dąży do nieskończoności waluty krajów EEM dążą do zera, więc wzrost gospodarczy krajów EEM dąży do zera...

Liczą się tylko 3 rzeczy :

1/ Cykl
2/ Obligacje i ich rentowności
3/ Indeks waluty rezerowej

Nic innego nie ma racji bytu ... Albo to coś wynika z opcji 1 i 2 i 3

I niech nikt nie wciska Wam, że jest to skomplikowane... Nie jest. Jest to banalne. Oczywiście pomylicie się o pare miesięcy, max rok, ale nie chodzi o angażowanie 100% kapitału od razu. Wszystko giełda pokazuje na tacy...

Mam nadziej, że za moimi postami pokazuje jak to dawkować i jak odkyrwac coś co jest w teorii nie do przewidzenia.

Awatar użytkownika
Plastic Tofu
Stały bywalec

Post autor: Plastic Tofu » 13 lip 2018, 23:21

Rastignac pisze:
Plastic Tofu pisze:A odnośnie mierzenia to nikt nie czytał Liar's Poker i nikt nie słyszał o "Big Swinging Dick"? Rynek to esencja mierzenia więc jeśli faktycznie gość robi 40% w rok czy pół to niech wyciągnie i pokaże... w co inwestuje i uczmy się od niego, a nie dowalamy sobie za jeden extra wpis.
Pisałem już wcześniej czym spekuluję, ale powtórzę. Boję się siedzieć teraz w jakichkolwiek akcjach długoterminowo, więc spekuluję krótkoterminowo na spółkach wydobywczych złota z lewarem, czyli popularna zabawa w NUGT/DUST i JNUG/JDST. Od 2 lat prawie dzień w dzień. Jest to o tyle fajna rzecz, że kopanie złota to dosyć nudny biznes, więc odpada ślezdenie newsów jak na Tesli. Trzeba być tylko na bieżąco z geopolityką i dolarem. Zmienność na GDX/GDXJ jest wystarczająca do częstego przechodzenia z long na short i z powrotem. Jest to w 95% zabawa wykresami i w 5% śledzenie geopolityki, żeby nie być zaskoczonym np. takimi wydarzeniami jak Brexit czy choćby decyzje o stopach procentowych, przy których są konkretne wahnięcia. A i tak nie jest łatwo!
Nie miałem na myśli dostępu do konta, a własnie wymianę info, KONTAKTY, to, że czasem jest kogo zapytać i przy takiej ilości ludzi ktoś podpowie, Idee, przemyślenia, pomysły itp. Ja nie jestem w stanie robić to krótkoterminowo, bo praca czasem pozwala siedzieć tu 2-3 godziny dziennie, a miałem w tym roku w pracy jazdę 10 tygodniową z 2 wolnymi dniami więc staram się to robic nazwijmy to średnioterminowo. Marzy mi się przejśc na codzienny trading ale to kiedyś. Wydaje mi się, ze nie ma nic złego aby było to miejsce gdzie można podzielić się sukcesem i naprawdę nie mam na myśli jakichś codziennych wynurzeń, ale zwykłe ludzkie reakcje. Dlatego np lubię stocktwits.com bo tam ta walka pomiędzy bykami i niedżwiedziami pokazuje emocje. A na razie tak trzymaj i Happy Trading.

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 13 lip 2018, 23:27

Plastic Tofu pisze: Wydaje mi się, ze nie ma nic złego aby było to miejsce gdzie można podzielić się sukcesem i naprawdę nie mam na myśli jakichś codziennych wynurzeń, ale zwykłe ludzkie reakcje. Dlatego np lubię stocktwits.com bo tam ta walka pomiędzy bykami i niedżwiedziami pokazuje emocje. A na razie tak trzymaj i Happy Trading.
Dzięki i wzajemnie!

W temacie DXY. Taki wykresik z analizy UBS z początku roku:
Obrazek
Top na 120. Wyobrażacie sobie to? :)

@Greg
Sprawdziłem tego Celente i faktycznie kojarzę gościa, ale nie czytałem go ani nie słuchałem. Za to zasubskrybowałem go na yt, bo robi fajny przegląd newsów z tygodnia i nie jest jasnowidzem-oszołomem. Dzięki :)
Ostatnio zmieniony 13 lip 2018, 23:31 przez Rastignac, łącznie zmieniany 1 raz.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 13 lip 2018, 23:35

Rastignac pisze:
Plastic Tofu pisze: Wydaje mi się, ze nie ma nic złego aby było to miejsce gdzie można podzielić się sukcesem i naprawdę nie mam na myśli jakichś codziennych wynurzeń, ale zwykłe ludzkie reakcje. Dlatego np lubię stocktwits.com bo tam ta walka pomiędzy bykami i niedżwiedziami pokazuje emocje. A na razie tak trzymaj i Happy Trading.
Dzięki i wzajemnie!

W temacie DXY. Taki wykresik z analizy UBS z początku roku:
Obrazek
Top na 120. Wyobrażacie sobie to? :)

@Greg
Sprawdziłem tego Celente i faktycznie kojarzę gościa, ale nie czytałem go ani nie słuchałem. Za to zasubskrybowałem go na yt, bo robi fajny przegląd newsów z tygodnia i nie jest jasnowidzem-oszołomem. Dzięki :)
Do Twojego wykresu (znaczy UBS) uważam, że mamy szansę na double top ala 120 czyli top z 2001 roku ... (choć przy około 100-110 bym sam osobiście uciekał z $ do złota)

A co do Celente ... Tak jedyna osoba, która mam live zasubskrybowaną... Co prawda teraz nie słucham go codziennie, ale ze 2-3 razy na tydzień słucham go ...

PS : Chyba jasno widać, że 2001 to był kryzys z kategorii DXY dąży do nieskończoności Emerging Markets (EEM) się wywalają i na koniec dot.com crash (tech)... A 2007 to słaby DXY i wywalenie USA... (value). Zatem 2018-2020 crash to znowu "dot.com" crash i EEM crash wpierw. TECH zjeżdzają -70% i zaczynamy cykl z kategorii buy value sell tech...

Bartek
Stały bywalec

Post autor: Bartek » 13 lip 2018, 23:45

Amazon jest przed Prime Day i można było się spodziewać wzrostu kursu. W poniedziałek też najprawdopodobniej będzie zachowywał się znacznie lepiej od rynku. I ich konkurenci też będą rośli. Jak nie zdążyliście to zapiszcie sobie na przyszły rok żeby tydzień lub dwa tygodnie przed Prime Day wziąć AMZN i sprzedać w dzień przed Prime Day/ w Prime Day lub krótko po. PS: Greg właśnie w tym bym upatrywał że AMZN właśnie teraz tak urósł bo większość ludzi widzi w tym zarobek rzędu kilku procent w kilka dni. Zobaczymy jak pójdzie im Prime Day ale przecież oni chcą pobić rekord sprzedaży z poprzedniego roku więc tak przygotują ofertę żeby to zrobić.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 13 lip 2018, 23:48

Bartek. Nie śledzę kompletnie co Amazon robi ... Ale pytanie (nie wiem czy słuszne)... Gdyby USDJPY spadło to czy AMAZON osiągnąłby 1800$???????

Poza tym :

Obrazek

W/g schematu ... (Amazon to giga-bańka ...)

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 14 lip 2018, 00:11

Blablabla ... W teorii TOP : 7400 na NASDAQu ...

Giga depresja ... (jak patrzę na krach 2008 to myślę czy to była drobniutka korekta ... A tam prawie system się załamał ... LOL)

Obrazek

Bartek
Stały bywalec

Post autor: Bartek » 14 lip 2018, 00:15

Tak myślę że AMZN by osiągnął 1800 niezależnie od kursu jena.
Przepraszam ale ja nie rozumiem jak kurs jena ma mieć wpływ na spółkę.
Amazon rósł jak ta para spadałą, róśł jak kurs był stabilny i rósł jak para rosła.
Więc podsumowując AMZN rośnie niezależnie od ruchu tej pary walutowej.
Poza tym przy każdym zamieszaniu związanym z taryfami kapitał leciał do TECH i teraz jak Trump powiedział o kolejnych 200 to też zadziałał ten sam mechanizm.
Uważam, że trochę przeceniamy to,że część firm jest niedochodowa- one w wielu przypadkach korzystają z taniego finansowania żeby się szybciej rozwijać i żeby zgarnąć większą cześć rynku. Większość tych firm robi to świadomie.
I jeszcze jedno moje spostrzeżenie na temat spłaszczającej sie krzywej rentownosci- nie zdziwiłbym się a nawet podejrzewam ze tak bedzie ze przy spadku z 25 punktow do 10 punktow czy do zera czyli do calkowitego wyplaszczenia - moze to sie odbywac przy doskonałych nastrojach na gieldach i rosnacych wszystkich indeksach.
A teraz moje pytanie do bardziej doświadczonych- czy w obecnych warunkach jest w ogole mozliwy kryzys w USA skoro wszyscy go wypatruja i na niego czekaja?

Zablokowany