Dzięki AdamAdam78 pisze:Witam
Wklejam linka do Qnews https://qnews.pl/pl/news/goldman-sachs- ... ing-market
Jest tutaj omówiony fragment raportu z Goldmana. Wygląda na to, że Polska w tym momencie jest najtańszym rynkiem względem historii, na drugim miejscu Kolubia ( o której wspominał kiedyś Tomek) . Moim zdaniem warto przeczytać i samodzielnie wyciągnąć wnioski.
Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
z podlinkowanego powyżej raportu GS wcale nie wynika, że warto u nas inwestować i , że jest jakaś "okazja" do zakupów
z polską giełdą sprawa jest dosyć prosta - nie ma skąd przyjść impuls zakupowy
z polską giełdą sprawa jest dosyć prosta - nie ma skąd przyjść impuls zakupowy
- Plastic Tofu
- Stały bywalec
@Greg
i to jest relatywnie słaba informacja, ale bądźmy trochę optymistami, cały mój portfel jest na zielono, tak zaraz AMZN się trochę gibnie na minus i TSLA wraca z zaświatów, ale nie jest jeszcze źle i potencjału jeszcze trochę zostało. Najbardziej martwi mnie ABBV ale do reszty jestem nastawiony lekko pozytywnie.USDJPY słabnie, więć wiadomo ... FAANG słabnie, więc indexy ... słabną
Niech BoJ drukuje, Japończycy wszystko przyjmą na klatę.
- Plastic Tofu
- Stały bywalec
Trochę optymizmu nam tu potrzeba:
Pewnie każdy już wiedział ale dodam. ACTA 2 nie przegłosowana. Zabrakło 30+ głosów. Zapewne przy tej determinacji przejdzie, tak jak to było z wejściem do Unii Europejskiej. Będą referenda/głosowania aż kiedyś się uda.
Złoto obecnie z pktu widzenia PLN nie jest w promocji. Ta cena utrzymuje się od dłuższego czasu. Cena uncji spadła o 100$ ale zarazem wartość dolara wzrosla.
Złoto obecnie z pktu widzenia PLN nie jest w promocji. Ta cena utrzymuje się od dłuższego czasu. Cena uncji spadła o 100$ ale zarazem wartość dolara wzrosla.
- Załączniki
-
Gartman shorty zamknął :) Small Caps + Nasdaq wymiatają, cała reszta laguje, wliczając cały świat. Ale czemu Small Caps z P/E=300 tak dobrze idzie to nie mam pojęcia. Generalnie Small Caps idzie do góry gdy DXY idzie do góry i odwrotnie.Plastic Tofu pisze:Trochę optymizmu nam tu potrzeba
Mnie to bardzo zastanawia czy BoJ polegnie czy ECB polegnie ... Obstawiam, że jeden z tych 2ch, ale BoJ daje jako #1... w 40% spółek BoJ jest w pierwszej 10tce właścicieli... 60% długu rządowego ma BoJ ... Przy następnej recesji to BoJ będzie właścicielem chyba całej gospodarki Japonii...durin pisze:Niech BoJ drukuje, Japończycy wszystko przyjmą na klatę.
USDJPY w baaaaaaaaaaaaaardzo ciekawym miejscu :
Weszliśmy już w 27bps ...
Bo... Co prawda unemployment wzrósł do 4.0% z 3.8% i płace zawodzą, ale miejsc pracy przybywa choć tempo się zmiejsza, więc ... Tak mamy pewność, że więcej podwyżek stóp procentowych nam FED da, więć od razu 10Y-2Y zaczyna lecieć w dół.
Dolar chwilę osłabł ... Chyba nie wie co się stało. Dajmy mu chwilkę
Bo... Co prawda unemployment wzrósł do 4.0% z 3.8% i płace zawodzą, ale miejsc pracy przybywa choć tempo się zmiejsza, więc ... Tak mamy pewność, że więcej podwyżek stóp procentowych nam FED da, więć od razu 10Y-2Y zaczyna lecieć w dół.
Dolar chwilę osłabł ... Chyba nie wie co się stało. Dajmy mu chwilkę
US Bank Index ... Tak jak Dow Jones ... Poniżej MA200 -> No banks no new all time highs... (widać jak w lutym 2018 był max (póki co...))
- Plastic Tofu
- Stały bywalec
Wczoraj był dobry dzień, a dzisiaj powrót do realiów.
Wiedziałem, że 10y-2y się zmniejszy po dobrym raporcie bo szansa, że FED odpuści podwyżkę niknie w oczach.
Ilość miejsc pracy całkiem całkiem , ale zarobki spodziewałem się podobne w numerach tylko na zielono.
Czy ktoś tu śledzi biotech??? Ruchy na niektórych firmach są co najmniej zastanawiające, dzisiaj BIIB od końca maja REGN tylko dla przykładu. Potrzebuję opinii czy to pojedyńcze wyskoki, czy zaczynemy trend na bio??
Wiedziałem, że 10y-2y się zmniejszy po dobrym raporcie bo szansa, że FED odpuści podwyżkę niknie w oczach.
Ilość miejsc pracy całkiem całkiem , ale zarobki spodziewałem się podobne w numerach tylko na zielono.
Czy ktoś tu śledzi biotech??? Ruchy na niektórych firmach są co najmniej zastanawiające, dzisiaj BIIB od końca maja REGN tylko dla przykładu. Potrzebuję opinii czy to pojedyńcze wyskoki, czy zaczynemy trend na bio??
Zazieleniło się ;)
Ja mam trochę drobniaków w: TGTX, ELOX, ALNY, VRAY, MGEN. Biotech to zawsze dobry pomysł na dywersyfikację portfolio, byle by skromny udział trzymać w tym sektorze.Plastic Tofu pisze:Czy ktoś tu śledzi biotech??? Ruchy na niektórych firmach są co najmniej zastanawiające, dzisiaj BIIB od końca maja REGN tylko dla przykładu. Potrzebuję opinii czy to pojedyńcze wyskoki, czy zaczynemy trend na bio??
Ten BIIB tak chyba skoczył, bo akurat trzy dni temu dostał całą masę ponownych dobrych rekomendacji:
Teraz healthcare i biotech są w ogóle ponownie w łaskach analityków, bo co rusz jakiś upgrade się pojawia.
Popatrz na Illumina i PacBio. Ta pierwsza ma już nieźle wyrobioną pozycję na rynku, druga to spory potencjał wzrostu. W ogóle temat sekwencjonowania genomów to jest potencjalna żyła złota.Plastic Tofu pisze: Czy ktoś tu śledzi biotech??? Ruchy na niektórych firmach są co najmniej zastanawiające, dzisiaj BIIB od końca maja REGN tylko dla przykładu. Potrzebuję opinii czy to pojedyńcze wyskoki, czy zaczynemy trend na bio??
Może nie w temacie, ale ciekawi mnie, gdzie się podział " Gregory"? Nie pisze od dawna, a obok Grega wnosił chyba najwięcej na to forum. Szkoda.
- Plastic Tofu
- Stały bywalec
@TMan, @Tomek
Dzięki za info. Kupiłem zajawkowo PACB i ELOX (jak nie mam w portfelu to te wszystkie listy można o kant...)
Czy to już trend, czy tylko pojedyńcze wzrosty?
Dzięki za info. Kupiłem zajawkowo PACB i ELOX (jak nie mam w portfelu to te wszystkie listy można o kant...)
Czy to już trend, czy tylko pojedyńcze wzrosty?