Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: Greg » 03 lip 2018, 22:44

Plastic Tofu pisze:FED musi też grać pod Trumpa, właśnie FED obniżył prognozy dla USA ale to nic nie znaczy jeśli inni będą na czerwono. Na pewno pamiętasz polski rząd w blasku reflektorów kiedy Polska była zieloną wyspą. Trump chce wynieść USA na wyżyny, ale mogą też to być pagórki kiedy inni będą w depresji.
Na Trumpa przecież FED zwali winę ... Jego wina będzie nie FEDu ... :) Widziałeś kiedyś, żeby FED pomimo obniżenia prognoz zjechał z obniżkami stóp (ja nie widziałem nawet w 2008 roku...)
Kris pisze:Greg. Cały czas masz otwarte pozycje na short ropy czy odpuściłeś?
Mam ... Jak ropa dziś dobijała pod 75$ to akurat byłem w knajpie i stwierdziłem, że ha może czas dodać 0.5%, ale jak wróciłem to spadła...

1% DWT
1% DRIP
2% TESLA Short
1% Short GDX
2% Long US Bonds
2% Short Nasdaq Index (1% short NASDAQ, 1% short Semiconductors)
1% VIX
55% USD Cash
30% PLN Cash
5% Other Cash.

To tak na oko w long term (PS : na dzisiaj stan)

Moja strategia opiera się o to cholerne kółko (cykl) + dla rozpoznania spready obligacji (inverted yield-curve global/US -> dążenie do inverted yield curve i wyprzedawanie wszysciego aby na recesje się przygotować) + przebieg cyklu DXY czy EURUSD ...

Obrazek

Dla EURUSD już można wyodrębnić co takiego stało się na górnej linii trendu ... Jednak fala #3cia w realu zmiecie rynki z powierzchni ziemi ... Bo fala #1 to same "dziadostwa" poszły do piachu...

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 03 lip 2018, 23:18

Kris pisze:Greg. Bardzo rozsądnie masz to poukładane. (Cenisz sobie spokojny sen : ) ) PS ja pośpieszyłem się ze sprzedażą dolara i pozostaje mi czekać..........obym się nie przejechał ale to czas narysuje........Zwróć uwagę, że swingi na DXY są coraz słabsze i na moje jest szansa na korektę. Jestem ciekawy jak Ty to widzisz ? PS z Twojego wykresu to raczej nie zanosi się na korektę
W/g mnie EURUSD ma szanse na 1.20 i max co widzę to DX (nie mylić z DXY, bo DX to futures i ja się na to patrzę) na 92.5 i to jest ostatnia możliwość, albo DX na 94 i teraz jak na weekly wybije ponad 95 to uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu zobaczymy co to znaczy krach na Emerging Markets! Zresztą masz wykres : mniej niż 3.55 nie będzie w/g mnie. Pytanie czy fala #2 już się skończyła czy jeszcze nie :

Obrazek

Awatar użytkownika
Plastic Tofu
Stały bywalec

Post autor: Plastic Tofu » 03 lip 2018, 23:28

@Greg
Na Trumpa przecież FED zwali winę ... Jego wina będzie nie FEDu ... :) Widziałeś kiedyś, żeby FED pomimo obniżenia prognoz zjechał z obniżkami stóp (ja nie widziałem nawet w 2008 roku...)
FED nie jest wybierany, a Trump i republikanie tak. Więc wszystko leci na Trumpa, ale jak podniosą dolara i EM się zwalą to Trump powie, że jesteśmy jedyną szalupą ratunkową dla tego rozchwianego świata. Jak nie możesz rozhulać swojej gospodarki to może być wyścig do dna. Kto jest zielony w zalewie czerwieni ten wygrywa, a to obiecał Trump swoim wyborcom, że będą zmęczeni zwycięstwami. Nie sądzę, że już są ale jakikolwiek plus przy minusach całego świata da się przekuć na sukces.

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 03 lip 2018, 23:53

Chińczycy są zieloni ostatnio ;)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 04 lip 2018, 00:07

Plastic Tofu pisze:@Greg
FED nie jest wybierany, a Trump i republikanie tak. Więc wszystko leci na Trumpa, ale jak podniosą dolara i EM się zwalą to Trump powie, że jesteśmy jedyną szalupą ratunkową dla tego rozchwianego świata. Jak nie możesz rozhulać swojej gospodarki to może być wyścig do dna. Kto jest zielony w zalewie czerwieni ten wygrywa, a to obiecał Trump swoim wyborcom, że będą zmęczeni zwycięstwami. Nie sądzę, że już są ale jakikolwiek plus przy minusach całego świata da się przekuć na sukces.
To im nie pomoże ... Bo korporacje USA dostaną strasznie w tyłek na krachu EEM i będzie powtórka z 2001 roku ... Nie da się tego przekuć na sukces jakkolwiek to ugryziesz (tzw. synchronized global growth). Za chwilę zobaczysz rozczarowanie EPSami koncernów z USA, właśnie spowodowanych rosnącym dolarem i zabijaniem wszystkiego oprócz USA w ostatniej fazie cyklu. Skończy się oooo tak :

Obrazek

A gdzie był luty 2008 (4M później ogłoszono bear market ... jeden głupi kwartał gdzie niespodziewanie wyniki spadły...)

Obrazek

Otóż SP500 stał w miejscu (ponoć się konsolidował, aby iść na new all-time highs ... ale analogia co?, szkoda, że inverted yield curve im leciał, ale wtedy to słaby dolar załatwił USA, teraz jest ciutkę inaczej, bo to mocny dolar załatwi EEM i USA chwileczkę potem)
Rastignac pisze:Chińczycy są zieloni ostatnio ;)
No korekta zawsze jest w locie w dół ... :) Ja jestem ciekaw w jakim tempie Chińczycy się pozbędą rezerw walutowych i czy zaczną wyprzedawać US Treasuries co spowoduje już w ogóle zawałę w USA niezłą..., bo wtedy 10Y podskoczą grubo pewnie pod 4%(?) a to na potęgę wzmocni dolara i spowoduje gigantyczny odpływ ze wsząd kasy... do US Treasuries.

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 04 lip 2018, 00:10

Greg pisze:
Plastic Tofu pisze:
Rastignac pisze:Chińczycy są zieloni ostatnio ;)
No korekta zawsze jest w locie w dół ... :) Ja jestem ciekaw w jakim tempie Chińczycy się pozbędą rezerw walutowych i czy zaczną wyprzedawać US Treasuries co spowoduje już w ogóle zawałę w USA niezłą..., bo wtedy 10Y podskoczą grubo pewnie pod 4%(?)
To był żart. Na chińskich giełdach spadki są oznaczane kolorem zielonym, a wzrosty czerwonym! :)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 04 lip 2018, 00:37

Aaaa myślałem, że o jednym dniu mówiłeś np. dzisiaj, bo cośtam odbiło nawet ;)

Swoją drogą USDCNY ma długą drogę przed sobą ... (a co to dla złota znaczy, skoro USDCNY rośnie złoto spada...)

Obrazek

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 04 lip 2018, 00:47

Greg pisze: Swoją drogą USDCNY ma długą drogę przed sobą ... (a co to dla złota znaczy, skoro USDCNY rośnie złoto spada...)
Zobaczymy, bo złoto znowu na mocnym wsparciu. Dzisiaj odbiło zgodnie z planem i skasowałem na minersach ładny procent. Odrobiłem ostatni bull trap z nawiązką. Jestem w stanie uwierzyć w ostatni flush na $1200 (spot), ale nie niżej. IMO teraz jest czas na wchodzenie w spółki wydobywcze (krótkoterminowo), o ile nie będzie zaraz kolejnego kryzysu płynności.
Nie wiem skąd ta mowa o USDCNY teraz. Zwykle wszyscy wskazywali na korelację USDJPY.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 04 lip 2018, 00:48

Naoglądałeś się za dużo chyba Gerarda Celente z tym 1200$ za gold :) Zgadza się?

10Y-2Y ...
Spread b/t 10-Yr & 2-Yr Treasury Yields...
Jul '09: 2.53%
Jul '10: 2.37%
Jul '11: 2.72%
Jul '12: 1.31%
Jul '13: 2.14%
Jul '14: 2.15%
Jul '15: 1.76%
Jul '16: 0.87%
Jul '17: 0.94%
Today: 0.30% (flattest since August 2007)
DJ Industrial już pod MA200, no ale z takim yield-curve i tylko podbijaniem 7 spółek FAANG to raczej nie dziwota, że nikt tego nie widzi... (ponoć się konsoliduje, aby iść na new all-time highs... ROFL :) )

Obrazek

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 04 lip 2018, 00:50

Greg pisze:Naoglądałeś się za dużo chyba Gerarda Celente z tym 1200$ za gold :) Zgadza się?
Szczerze nie mam pojęcia kto to jest. Nie oglądam już nikogo, bo w nikogo oprócz siebie nie wierzę :). Straciłem za dużo pieniędzy na cudzych analizach. Jestem >40% YTD na minersach, więc nie jest źle. Oczywiście to mały kapitał na takie zagrywki, ale da się wyżyć.
Ostatnio zmieniony 04 lip 2018, 00:57 przez Rastignac, łącznie zmieniany 1 raz.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 04 lip 2018, 00:53

To jedyny gość, którego warto słuchać swoją drogą...

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert

Post autor: Rastignac » 04 lip 2018, 00:55

W takim razie cieszę się, że się ze mną zgadza :D

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 04 lip 2018, 01:01

Rastignac pisze:Nie wiem skąd ta mowa o USDCNY teraz. Zwykle wszyscy wskazywali na korelację USDJPY.
USDJPY już nie działa. Złoto się przerzuciło od ok roku na USDCNY. Kiedyś tak było, ale śmieciowy Yen stracił ten status wspaniały ...
Rastignac pisze:W takim razie cieszę się, że się ze mną zgadza :D
Yep, zgadza się z Tobą ;) Też uważa, że niżej niż 1200$ złoto nie zejdzie ... ale ja się z nim za to nie zgadzam, a teraz tak idzie bounce z 50$ na złocie pewnie zanim runie w dół w ramach deflacyjnej fazy... Bounce się należy :) Albo złoto albo dolar. Albo Chiny i Yuan, albo USA i USD ... Albo USA albo EEM -> trzeba obstawiać ...

Obrazek

Coś tu w ogóle się nie zgadza ... Smart Money uciekaja jak mogą :

Obrazek

Awatar użytkownika
Plastic Tofu
Stały bywalec

Post autor: Plastic Tofu » 04 lip 2018, 01:11

@Greg
To im nie pomoże ... Bo korporacje USA dostaną strasznie w tyłek na krachu EEM i będzie powtórka z 2001 roku ... Nie da się tego przekuć na sukces jakkolwiek to ugryziesz (tzw. synchronized global growth). Za chwilę zobaczysz rozczarowanie EPSami koncernów z USA, właśnie spowodowanych rosnącym dolarem i zabijaniem wszystkiego oprócz USA w ostatniej fazie cyklu. Skończy się oooo tak :
Czyszczenie świata finansów być musi i tu jestem zgodny, natomiast jest tylko jedna zagadka = timing. Kiedy to wszystko się zwali? I tu jestem optymistą, bo zakładam jeszcze pół roku do tego by spread zszedł do 0, a potem wykresy pokazują 6-8 miesięcy do korekty. Czyli jeszcze powinniśmy mieć około roku luzu.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 04 lip 2018, 01:15

Plastic Tofu pisze:Czyszczenie świata finansów być musi i tu jestem zgodny, natomiast jest tylko jedna zagadka = timing. Kiedy to wszystko się zwali? I tu jestem optymistą, bo zakładam jeszcze pół roku do tego by spread zszedł do 0, a potem wykresy pokazują 6-8 miesięcy do korekty. Czyli jeszcze powinniśmy mieć około roku luzu.
To zerknij co się stało w 2001 roku ze spreadami 10Y-2Y ... Jak w jeden miesiąc z +0.30 zrobiły się -0.50 ... EEM się wywaliło i rynek gwałtownie wycenił recesje w USA... A 20 lat później mamy jeszcze bardziej zacieśniony global synchronized growth, więc powinno być znacznie szybciej niż w 2001 roku, tylko większy kraj musi się wywalić na mocnym dolarze w ramach 3ciej fali...

Moja teza brzmi ...

Słaby DXY wywalający USA = inverted yield curve zawraca i mamy rok luzu

Obrazek

Mocny DXY wywalający EEM = nagły pionowy spadek i gwałtowne zawrócenie yield curve i rok luzu skrócił się w 3M luzu...

Obrazek

Czarny yield-curve 10Y-2Y, czerwony SP500

Itp itd... Teraz USA jest jeszcze mocniej powiązana z EEM i ich korporacje (niż 10 i 20 lat temu), więc będzie ciekawie obserwować yield-curve, to w/g mnie czasu będzie znacznie mniej niż w 2001 roku, bo domino szybko poleci...

Zablokowany