Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: dammad » 02 lip 2018, 19:34

I mamy dolara po 3.8~ W 2,5 miesiąca wzrost o 13,5% sic! Dokładnie połowa spadków od 2016 skorygowana. Giełda -30%...

Grzecznie prosimy o korektę do 3.55?

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 02 lip 2018, 19:41

dammad pisze:I mamy dolara po 3.8~ W 2,5 miesiąca wzrost o 13,5% sic! Dokładnie połowa spadków od 2016 skorygowana. Giełda -30%...

Grzecznie prosimy o korektę do 3.55?
Jak pęknie DX na 95 weekly to będziesz mieć dolca po 4.00 i rynki runą koleje 10-20% w tym USA ... To mój scenariusz... Chcesz korekte na 3.55? To FED musi się wycofać z QT i USA musi mieć gorsze wyniki a PMI ma najwyższe (odczyt dzisiaj) więc rynek z automatu umocnił dolara, bo kalkuluje nowe podwyżki stóp procentowych.
WhyNot pisze:Już 1.73% w jeden dzień to gruba sprzedaż. Może dobije do dwóch procent. Strzelam że do końca roku 4.20zl za PLN bo wątpię By trend się zmienil. WIG z rana był na plusie gdzie obecnie -0.50%. I tak prawie wszedzie. Mam wrażenie że kryzys nie nastąpi do dwóch lat a do jesieni. Za dużo się dzieje.
Ja obstawiam 4ty kwartał tego roku ... Pytanie tylko kiedy EURUSD spadnie poniżej 1.15 i zaliczy drogę do 1.05 to będzie ten moment... Globalny yield-curve jest już inverted ...

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 02 lip 2018, 19:52

Na jesień zgadzam się, ale dalej czekam na odreagowanie rynków w wakacje, aby zając ze spokojem pozycje.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 02 lip 2018, 20:03

Greg wchodzi w spadki w Rosji, bo się zastanawiam czy to ten właśnie moment.

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 02 lip 2018, 20:28

Greg, a co powiesz o 7 letnim cyklu dolara? Zgadzałoby się, że pod koniec roku/początek następnego w fazie kryzysu wybijamy nowy szczyt w kanale, a potem następuje zmiana cyklu i to będzie schyłek dolara i reset systemu monetarnego? Coś ala na wykresie poniżej.

Obrazek

Maro
Stały bywalec

Post autor: Maro » 03 lip 2018, 12:14

Kris pisze:To się trochę nawyrabiało :) Pomimo tego co się dzieje spokojnie czekam na korektę na dolarze :)
czytam ten wątek niemal od samego początku i obserwuje Twoją walkę z kursem USD i tak się zastanawiam, skoro USD "uciekł" to nie bierzesz pod uwagę "włożenia" chociaż części kapitału w inne ciekawe rzeczy typu korona norweska, która ostatnio bardzo ładnie odbija od dołka, lub srebro, które jeszcze w wycenie na złotówki jest całkiem tanie, a jakby nie patrzeć jest to pośrednio inwestycja w USD tylko ze swego rodzaju dźwignią - oczywiście mowa tu o fizycznym zakupie i zabezpieczeniu chociaż części kapitału zanim reszta ciekawych i dość bezpiecznych jak na obecne realia instrumentów "ucieknie" jak USD

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 03 lip 2018, 16:38

1/ USDJPY w dół = NASDAQ w dół -> od razu widać, że tylko to ciągnie 7 spółek, pytanie za 100pkt czy BoJ to ciągnie i jak tylko odpuszcza to lecimy...
2/ USDCNY w dół = Gold w górę -> interwencja PBOC
3/ 10Y spadają ... deflacja - global slow down :
Obrazek
4/ Ropa rozjechana. 10Y (obligacje to #1 co mają rację) rosną (rentowności spadają), a ropa wykańcza Emerging Markets + drogi dolar. Dziś tankowałem i jakie moje zdziwienie (no dobra wcale się nie zdziwiłem) widząc Premium paliwo po 5.50 już :D ... No cóż drogi dolar + droga ropa raj dla inflacji w Emerging Markets ...
5/ Durable Goods Orders :
Ujemne, więc 10Y spadają - deflacja :
Obrazek
Strefa EURO nie lepie... Tu PPI wysoko (inflacja)
Retail sales też nie podbija :
Obrazek

Ceny ropy + spadki durable goods orders zabiją teraz EPSy spółek, więc trzeba poczekać chwilkę :)

Teraz pytanie za 1M pkt. Który bank centralny straci kontrolę nad walutą :

a) FED
b) ECB
c) BoJ
d) PBOC

Tu będzie super deflacja ... QE infinity do momentu gdy któraś waluta straci zaufanie z tych ważniejszych .

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 03 lip 2018, 16:40

dammad pisze:Greg, a co powiesz o 7 letnim cyklu dolara? Zgadzałoby się, że pod koniec roku/początek następnego w fazie kryzysu wybijamy nowy szczyt w kanale, a potem następuje zmiana cyklu i to będzie schyłek dolara i reset systemu monetarnego? Coś ala na wykresie poniżej.

Obrazek
Zgadzam się z tym wykresem w 100%. Gdy DXY będzie 100-120 zamieniam wszystkie dolce na złoto ...

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 03 lip 2018, 16:50

Bankrut ... Shortuje ponownie od 351$ (nawet gdzieś wcześniej pisałem) ... Okazało się, że Model 3 wcale się nie sprzedaje ... O systemie produkcji w namiocie nie ma co pisać ... W tym kwartale 20 executive'ów już odeszło ... Następny Theranos zbliża się coraz szybszymi krokami ...

Obrazek

Szczury uciekajcie!

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 03 lip 2018, 17:28

10Y-2Y = 29bps ... Ale zapitala w dół :P

Ropa w/g modelu dolara i poziomu interest rates jest o ... 13$ za wysoko...

Patrzcie jak rynek wycenia spowolnienie obniżając rentowności obligacji (wycenia obniżki stóp procentowych... - słabiutkie dane z durable goods orders wyszły (ludzie nic nie kupują -> zaraz przełoży się na EPSy...)

Obrazek

Dziros
Stały bywalec

Post autor: Dziros » 03 lip 2018, 17:40

hah. każdy ma swój własny cykl na dolarze. tutaj kolega pisze 7 letni, trader21 ma 16 letni :-]
https://youtu.be/rnenxOHMTRo?t=735
w sumie polecam cały wykład, bo dzisiaj dodany. żeby zapobiec tutaj spinaczy, wrzucam to tylko, bo powinno się info z różnych źródeł ciągnąć, żeby złożyć jakoś wsio do kupy, co by miało sens. później czas sam weryfikuje prognozy. także na spokojnie. Nie ma również osób nieomylnych.

@Greg, jeżeli rynek już wycenia powoli obniżki stóp, to myślisz, że nie dojdzie do podwyżek kolejnych w tym roku? mi się wydaje, że FED chyba nie zatrzyma się z podwyżkami, dopóki coś grubszego się nie stanie.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 03 lip 2018, 17:46

Dziros pisze:hah. każdy ma swój własny cykl na dolarze. tutaj kolega pisze 7 letni, trader21 ma 16 letni :-]
w sumie polecam cały wykład, bo dzisiaj dodany. żeby zapobiec tutaj spinaczy, wrzucam to tylko, bo powinno się info z różnych źródeł ciągnąć, żeby złożyć jakoś wsio do kupy, co by miało sens. później czas sam weryfikuje prognozy. także na spokojnie. Nie ma również osób nieomylnych.

@Greg, jeżeli rynek już wycenia powoli obniżki stóp, to myślisz, że nie dojdzie do podwyżek kolejnych w tym roku? mi się wydaje, że FED chyba nie zatrzyma się z podwyżkami, dopóki coś grubszego się nie stanie.
Trader21 jest zafixowany na to, że dolar już upada czyli w/g schematu DXY dąży do zera ... Ja się z nim nie zgadzam. Uważam, że mamy cykl DXY dąży do nieskończoności w tym cyklu -> co ma sens, bo Emerging Markets spadają jak przegniłe śliwki z drzew :)

Myślę, że nie dość, że dojdzie do kolejnych podwyżek to jeszcze QT (czyli utajone podwyzki) będą nie dość, że kontynuowane to ich ilość zostanie zwiększona.

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 03 lip 2018, 17:47

Dziros pisze:hah. każdy ma swój własny cykl na dolarze. tutaj kolega pisze 7 letni, trader21 ma 16 letni :-]

To dokładnie ten sam cykl ;) Można go liczyć jako 7-8~ lub łącznie 16~ lat.

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 03 lip 2018, 17:53

Greg pisze:

Trader21 jest zafixowany na to, że dolar już upada czyli w/g schematu DXY dąży do zera ... Ja się z nim nie zgadzam. Uważam, że mamy cykl DXY dąży do nieskończoności w tym cyklu -> co ma sens, bo Emerging Markets spadają jak przegniłe śliwki z drzew :)

Myślę, że nie dość, że dojdzie do kolejnych podwyżek to jeszcze QT (czyli utajone podwyzki) będą nie dość, że kontynuowane to ich ilość zostanie zwiększona.
Hmm... akurat nie wiem czemu się nie zgadzasz, bo on podobnie jak Ty jednak zgadza się z wykresem, który wrzuciłem wcześniej. Rozmawiałem o tym z nim dzisiaj i potwierdza, że najbardziej realny scenariusz to właśnie wyskok USD w końcowej fazie do poziomów 105-110~ w 2018/2019, a potem odwrócenie cyklu. Co prawda dopuszcza też inny scenariusz związany z EU i polityką ECB, ale to już inny temat.

Dziros
Stały bywalec

Post autor: Dziros » 03 lip 2018, 18:00

Greg pisze: Myślę, że nie dość, że dojdzie do kolejnych podwyżek to jeszcze QT (czyli utajone podwyzki) będą nie dość, że kontynuowane to ich ilość zostanie zwiększona.
czyli zakładając scenariusz z aktualną sytuacją, że rynki już zakładają obniżki stóp, których nie będzie a będą podwyżki, to czy to się przełoży znowu na umocnienie dolara jak dojdzie do powyżek stóp? może ewentualne spadki na akcjach?

Zablokowany