Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: Greg » 18 cze 2018, 16:16

W Turcji to tam hiper-inflacja wybuchnie i Erdogan to wie w/g mnie USDTRY = 4.8 a będzie grubo wyżej... Wzywa do wymiany bo liczy na to, że może Turcy mają gigantyczne pokłady walut i przez wymianę spowodują to, że Lira zacznie zyskiwać, ale jak premier do tego wzywa to ja jestem pierwszy do pójścia do banku i wypłacenia w gotówce walut obcych hehehe....

$TUR to będzie na poziomie 10$ ... Czekam z utęsknieniem który kraj zostanie zabrany na wyższym dolarze ... Nie mogę się zdecydować ... Chiny czy Indie ... Jeden z tych dwóch... Chiny to już sporo spadły, ale Indie mają też pole do popisu na dewaluującej się walucie. Na razie to Chińska waluta dostała wobec USD ...

USDCNY :

Obrazek

Ale USDINR to już w ogóle śmieć ... Teraz pytanie kiedy inflacja tak dotknie Indie, że zjadą o 30% w dół ... Niech tylko ta waluta przekroczy te 2 czerwone kreski a w/g mnie się zacznie zjazd w Indiach... Ale do tego trochę DXY musi dygnąć, bo póki co Indie pewnie bronią kursu przez wyprzedaż rezerw walutowych :

Obrazek

Widzimy zatem na naszych oczach jak FED kreuje kryzys ... Albo się spóźni jak w 2008 roku, albo będzie za szybko jak w 2001 czy teraz i wywala Emerging Markets... Jednak posiadanie waluty rezerowej to jest coś... Cokolwiek się stanie i tak wszyscy ją chcą...

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 18 cze 2018, 17:00

DXY weekly ... Zamknięcie weekly ponad 95.20 oznacza spory bull market na USD... Pewnie będzie RGR a więc w dół na 92.50 i potem do góry ... Bo nie wiem co musi się stać przy ECB i BoJ aby USD po 7 rate hikes nie odzyskał bull-market z najlepszymi danymi macro.

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 18 cze 2018, 18:03

10Y-2Y nie ma zwrotu ... 2001 i 2008 trend line się wywaliła, powinno teraz pionowo w dół lecieć poniżej zera :

Obrazek

durin
Stały bywalec

Post autor: durin » 18 cze 2018, 19:13

Apropos Turcji, to może być też tak że dostaje dodatkowe baty za polityke i w sumie nadchodzące wybory to okazja żeby wywalić sułtana z tronu, albo chociaż osłabić. Taki pucz 2, tylko teraz ekonomiczny. To jednak strategicznie ważne państwo dla US.
Nie do końca zrozumiałem Greg tej cześci odnośnie Twojej dyskusji z Zebergiem. Czyli raczej czeka nas deflacja według jego opinii?

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 19 cze 2018, 09:23

Teraz Indie padna. Teraz patrzmy co gieldy w USA zrobia gdy Chiny i Indie padna..
Załączniki
F34DD66F-233C-4304-8E7F-2E94FAA69BA1.png

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 19 cze 2018, 10:30

Ale ECB nam pomaga w drodze do 1.05 na EURUSD ... To znaczy giełda to wiedziała, że tak będzie ... :)
ECB's Draghi: 'significant' Monetary Accommodation Still Needed
- ECB To Be Patient In Determining Timing Of First Hike
- ECB To Take Gradual Approach After First Rate Increase
Obrazek

Jestem ciekaw czy Kris czeka na korektę cały czas ;)

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 19 cze 2018, 10:35

European Banks są uwalone jak EURUSD spadnie (mają ogromną ekspozycje na dług EEM, który leci w dół bo jest w USD, więc jego wycena masakrycznie spada, gdy tylko EUR spada wobec USD) ... Jak dolar ma dojść na ponad setkę to nie wiem co się tu wydarzy ...

Obrazek

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 19 cze 2018, 10:48

Commercials zaczynają zwiększać pozycję short na $ Co sądzisz Greg? Idziemy w górę, wysadzamy Indie i potem zejdą na to 92~?

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 19 cze 2018, 10:51

durin pisze:Nie do końca zrozumiałem Greg tej cześci odnośnie Twojej dyskusji z Zebergiem. Czyli raczej czeka nas deflacja według jego opinii?
Każdy cykl deflacyjny jest mocniejszy wraz z ilością długu ... Dochodzimy do ściany bo dług gigantyczny stopy zero a drukowanie kasy nie działa. Teraz powinny zacząć nam się walić waluty, a więc dzięki FEDowi i temu, że Europa i Japonia drukuje i to nie przynosi rezultatów kapitał zacznie uciekać panicznie tam gdzie jest najbardziej wartościowy a to jest USD w tej chwili w/g mnie... Im szybciej kapitał zacznie uciekać tym szybciej waluty zaczna sie oslabiac. Gospodarka już siada, więc co podwyższą stopy procentowe? Będzie za późno... ale będą musieli, a spora inflacja + podwyżki stóp w siadającej gospodarce to dramat.

Nie wiem czy jestem zwolennikiem aż takiej deflacji, ale Lehmann to 1/50 Deutsche Banku, a o innych Europejskich bankach nie mówię. Ich wartości assetów szybko zaczną topnieć po wzroście dolara. Cały ten dług w ich księgach krajów EEM zacznie być bezwartościowy i pytanie co wtedy?

Zaczynają zwiększać short USD bo to początek ... Daj im rok i zobaczymy co się stanie. Na razie niech trwale DXY przekroczy 95...

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 19 cze 2018, 11:43

Na niedługo się podwyżka stóp u Erdogana zdała ... Ciekawe jak szybko 5.00 zobaczymy ... Ciekawe też czy inflacja w Turcji obali Erdogana...

Obrazek

durin
Stały bywalec

Post autor: durin » 19 cze 2018, 12:28

To jakby miało przywalić sporą deflacje to lepiej chyba mieć gotówke w skarpecie niż metale szlachetne.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 19 cze 2018, 12:39

durin pisze:To jakby miało przywalić sporą deflacje to lepiej chyba mieć gotówke w skarpecie niż metale szlachetne.
Oczywiście, że tak. Metale szlachetne zawsze będą w cenie. Jeżeli złoto spadnie na 800$ to USDPLN będzie np. 8.00 (moje wartości są przjaskrawione dla dobitniejszego przykładu), ale USD w gotówce to skarb ;)

Każde skrajne wychylenie daje skrajniejszą reakcję w dół ... Ropa ... Dolar dygnął do góry i lecą surowce. Dlaczego deflacja ogromna? No to popatrzcie na ilości kontraktów na ropę ... Dodajmy DB który jest 50x większy niż Lehmann i możemy stwierdzić, że 2008 rok to był zabawą... Ropa 10$ kiedyś mówiłem ... Pomyślcie co się stanie jak to się odwróci z tak rekordowych wartości ... Wszystko jest powiązane... To pokazuje (taka ilość kontraktów na ropę), że DXY może poszybować naprawdę bardzo grubo ponad 100... , wtedy zapewne strefa EURO się rozpadnie, ale to też powtarzam po raz n-ty...

Dlaczego surowce są odwrotnie skorelowane z USD? Po pierwsze dlatego, że jak mam mocniejszą walutę to cena danego towaru w danej walucie musi być niższa. Po drugie mocniejsza waluta rezerowa, cały świat pada, bo musi spłacać większe odsetki od długu... Bo jedyny słuszny dług jest w USD jako walucie rezerwowej. Inflacja wykańcza cały świat ropy potrzeba nagle 50% tego co się wydobywa i trach...

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 19 cze 2018, 12:52

Jakbyście się zastanawiali gdzie China spotkamy ... Jednak budowanie miast duchów aby GDP podbić za rekordowy dług w USD to najbardziej kretyńskie co można było zrobić i dzięki temu FED i USA łatwo lekko i przyjemnie wysadzą Chińczyków w powietrze wcześniej pozbawiając ich rezerw walutowych ... Jeżeli Chiny zaczną wyprzedawać USTreasury ... to 10Y pójdą do góry i zcrashują US Stock Market, ale to jeszcze bardziej wbrew pozorom umocni dolara, więc Chiny tego nie zrobią bo sami sobie w stopę do sześcianu strzelą ... Przegrali z USA... w/g mnie

Obrazek

WhyNot

Post autor: WhyNot » 19 cze 2018, 14:21

Ostatnimi czasy nie ma dnia aby GPW nie było na czerwono. Spada dzienne powyżej 1% a to już wyprzedaż. Dzieje się tak od dłuższego czasu. Pisałem wczesniej że jestem fanem dolara/złota. Obawiam się że dolar może się zacznie osłabić tzn chińczyk może coś namieszać. Greg wspomniales, że wchodzisz w dolara ale uznając to co się dzieje obecnie uważasz że jest obecnie dobra chwilą aby dokupić USD czy lepiej odczekać na reakcję China Town?

Zablokowany