Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
To nie idzie 1:1... dolar rosnie i od razu ropa spada albo zloto. Czasami idzie czasami jest przesuniecie ale im wieksze przesuniecie tym potem szybciej jest to wyrownywane.
Do momentu gdy cykl sie zwali i USA zaliczy dot.com bubble crash i beda musieli ciac stopy i uruchomic QE.sebo pisze:To ja mam pytanie, uwzględniam, że dolar będzie drogi jak mówisz i będzie te 100 czy 120 na indeksie, to ile czasu taki dolar będzie drogi jak długo, nie wiem strzelam 3 lata do 2021 czy może aż wywali wszystko i wszystko będzie na dnie?
Po przeczytaniu dwóch książek Jima Rickardsa mam pewne obawy czy przy zawaleniu się gospodarek na swiecie jest możliwe kolejne QE. Jeżeli ma być kolejny kryzys związany z zaufaniem do walut jako takich, a najbardziej do dolara. Bo umówmy się, że Dolar jest wart tyle ile jest wart bo uwazamy, że jest tyle wart. Nikt nie powie, że sąsiad jest bogaty bo ma Mercedesa z salonu, dom z basenem i prywatny samolot mając to wszystko na kredyt w wysokości np. 50mln zł, a zarabia 5 tyś miesiecznie. Raczej powiemy, że idiota. Tak mniej więcej wyglądają Stany teraz. Więc możliwość QE uważam za mało prawdopodobną bo to by spowodowało jeszcze większe nadszarpnięcie zaufania do naszego tzw. 'sąsiada'. Cały czas się coś mówi o walucie międzynarodowej Sdr itd. z nikąd się to nie wzięło.Greg pisze:Do momentu gdy cykl sie zwali i USA zaliczy dot.com bubble crash i beda musieli ciac stopy i uruchomic QE.sebo pisze:To ja mam pytanie, uwzględniam, że dolar będzie drogi jak mówisz i będzie te 100 czy 120 na indeksie, to ile czasu taki dolar będzie drogi jak długo, nie wiem strzelam 3 lata do 2021 czy może aż wywali wszystko i wszystko będzie na dnie?
Tak sobie myślę, że to ostatni taki rajd dolara w historii. Potem wrócimy do korzeni. Masz pokrycie w złocie czy w srebrze, ok. Nie masz to wylatujesz ze swoimi bezwartosciowymi papierami za którymi nic nie stoi tylko... dług
Też tak uważam... I też mam objekcje co się dalej stanie i czy QE jest w ogóle możliwe... 2008 jeszcze można było, teraz te wszystkie banki są już "too big to be bailed-out"... Natomiast to, że dolar "rajduje" utwierdza mnie w przekonaniu, że to jeszcze nie teraz i gdy dorajduje to na pewno będę zamieniał go na złoto i srebro... Natomiast EU uchwaliła prawo, że depozyty klientów mogą służyć za bail-out banków... Gdzieś mam ten wykres który pokazuje, że teraz dolar dojedzie inflacyjnie wszystkie kraje a na koniec upadnie, a co będzie dalej nie wiem, ale to dolar musi upaść ostatni, a póki co rośnie w gigantyczną siłę, więc to chyba nie ten czas.motokolo pisze:Tak sobie myślę, że to ostatni taki rajd dolara w historii. Potem wrócimy do korzeni. Masz pokrycie w złocie czy w srebrze, ok. Nie masz to wylatujesz ze swoimi bezwartosciowymi papierami za którymi nic nie stoi tylko... dług
QE to zło i nigdy nie powinno było go być. Spółek zombie mamy tyle, że głowa mała, produktywność ujemna, 75% spółek z IPO w 2017 to same straty i ani 1$ zysku, a wszystkie modele biznesowe w rozsypce i tylko ładnie na papierze wygląda...
Emerging Markets vs SPX ... Lipski bez Siary ... Lipski już odpada ... Siara go będzie musiał dogonić... SP500 bez Emerging Markets nie istnieje i vice-versa... (wykres poniżej) Wyjątek to TECH... W ogóle tu są cechy late cycle :
Oraz zmiany 10Y-2Y :-Mature Fed hiking cycle
-Commodity rally
-Tech/Financials leading
-Flatter yield curve
-Tight labor market
-Rising inflation
-Peaking PMI
-Surging consumer/NFIB confidence
-Tight credit spreads/low VIX
-High corporate leverage
-Low vacancy
Spread b/t 10-Year and 2-Year Yields...
Jun '09: 2.51%
Jun '10: 2.53%
Jun '11: 2.61%
Jun '12: 1.34%
Jun '13: 1.85%
Jun '14: 2.15%
Jun '15: 1.65%
Jun '16: 0.91%
Jun' 17: 0.81%
Today: 0.35% (flattest since August 2007)
Do spółek z NASDAQa TECH brakuje nam jednego kwartału gdzie EPSy zrobią collapse... Na bazie słabnących krajów EEM ... Takie zaskoczenie jak 3Q2007 gdzie o dziwo nagle spółki pokazały na hurra dużo gorsze wyniki niż prognozowano.
Next week oczekuję c.d. 3ciej fali na DXY i zobaczymy kiedy dobijemy na 98-99 ... Do obserwacji wszystkie ETFy na Emerging Markets, albo całościowy EEM z zasięgiem 38$...(obecnie 45$), patrzymy kiedy USA się dołączy, może się rozkorelować jeszcze przez jakiś czas..., ale powinien zacząć się dołącząć. Niższe EEM spowoduje grawitację indeksów z USA...
Mnie najbardziej interesują Chiny i Indie ... oraz gdy przyjdzie czas na NASDAQ to będzie szybciutko.. Bo ze 30% indeksów to 7 spółek, więc niech AAPL, Amazon itp się wyłożą na EPSach z powodów problemów EEM i będzie "jajcarsko"...
Mnie najbardziej interesują Chiny i Indie ... oraz gdy przyjdzie czas na NASDAQ to będzie szybciutko.. Bo ze 30% indeksów to 7 spółek, więc niech AAPL, Amazon itp się wyłożą na EPSach z powodów problemów EEM i będzie "jajcarsko"...
Bailout to jak ratują bank z zewnętrznych pieniędzy, a za pieniądze klientów i obligatariuszy to mamy bail-in ;).Greg pisze:Natomiast EU uchwaliła prawo, że depozyty klientów mogą służyć za bail-out banków...
Ja prędzej obstawiam, że jak USD będzie miało upaść to zostanie wprowadzony jakiś rodzaj "bancora", czyli globalnej waluty opartej o jakiś koszyk towarów, być może z uwzględnieniem złota. Ale nie zaprzątam sobie tym głowy, bo o "globalnym resecie" słyszę od wielu lat, np. od ruskiego trolla cynika9.
Ah przepraszam faktycznie ... bail-in :)Rastignac pisze:Bailout to jak ratują bank z zewnętrznych pieniędzy, a za pieniądze klientów i obligatariuszy to mamy bail-in ;).Greg pisze:Natomiast EU uchwaliła prawo, że depozyty klientów mogą służyć za bail-out banków...
Ja prędzej obstawiam, że jak USD będzie miało upaść to zostanie wprowadzony jakiś rodzaj "bancora", czyli globalnej waluty opartej o jakiś koszyk towarów, być może z uwzględnieniem złota. Ale nie zaprzątam sobie tym głowy, bo o "globalnym resecie" słyszę od wielu lat, np. od ruskiego trolla cynika9.
Ja też sobie nie zaprzątam, bo żeby global-reset był to USD musi najpierw wybić sufit i pozostać jedyną wartościową walutą... Dlatego uważam, że będziemy mieli spore kłopoty ze strefą EURO teraz/za chwilę/niedługo...
Greg o jakiej formie złota/srebra mówisz fizycznej czy ETF na złoto/srebro?
Ile index dolara musi mieć, żebyś myślał o zamianie?
Jeśli fizyk to jak masz zamiar kupić za dolary, zamieniając, dolary na PLN czy jakiś diler sprzeda CI za USD nie licząc po jakimś tam swoim kursie ?
Ile index dolara musi mieć, żebyś myślał o zamianie?
Jeśli fizyk to jak masz zamiar kupić za dolary, zamieniając, dolary na PLN czy jakiś diler sprzeda CI za USD nie licząc po jakimś tam swoim kursie ?
Fizyka tylko, monety itp itd ... Nie ma znaczenia za co mi sprzeda ... Koszt kupna złota to SPOT+1.5% ... więc mało, srebro dużo więcej, ale ono się odpali tak z 3x mocniej niż złoto...
Macie po lutym bull market na światowych rynkach ... EFA to ETF na wszystkie akcje świata... No ale dopiero co widzieliśmy jak Emerging Markets odpadają od bandy ... Jak to jest bull market chart i to ma potrwać jeszcze 2-3 lata (ten bull market) i 10Y-2Y są 35bps to ja święty chyba jestem...
Cięzko to porównać do 2007, bo w 2007 to niski DXY zabił US (a teraz jest wysoki DXY zabija EEM), a ten ETF nie jest dostępny za 2001 rok (i ciężko pokazać tą sytuację z punktu widzenia 2001 gdzie to wysoki DXY zabił EEM a potem wrócił do USA), ale no widać 1:1 ... Teraz pomyślcie co się stanie gdy DXY dojdzie do 100 i gdzie będzie EFA ... tak z -20% niżej, czy więcej?
Poza tym ... To Emerging Markets wyznaczają wzrost... Nie ma Emerging Markets zapomnijmy o wzrostach, zatem niech FED zaciska politykę i inflacja szybciej zabija Emerging Markets! Ten wykres pokazuje, że za 5 miesięcy jesteśmy mocno w d... na giełdzie :
Macie po lutym bull market na światowych rynkach ... EFA to ETF na wszystkie akcje świata... No ale dopiero co widzieliśmy jak Emerging Markets odpadają od bandy ... Jak to jest bull market chart i to ma potrwać jeszcze 2-3 lata (ten bull market) i 10Y-2Y są 35bps to ja święty chyba jestem...
Cięzko to porównać do 2007, bo w 2007 to niski DXY zabił US (a teraz jest wysoki DXY zabija EEM), a ten ETF nie jest dostępny za 2001 rok (i ciężko pokazać tą sytuację z punktu widzenia 2001 gdzie to wysoki DXY zabił EEM a potem wrócił do USA), ale no widać 1:1 ... Teraz pomyślcie co się stanie gdy DXY dojdzie do 100 i gdzie będzie EFA ... tak z -20% niżej, czy więcej?
Poza tym ... To Emerging Markets wyznaczają wzrost... Nie ma Emerging Markets zapomnijmy o wzrostach, zatem niech FED zaciska politykę i inflacja szybciej zabija Emerging Markets! Ten wykres pokazuje, że za 5 miesięcy jesteśmy mocno w d... na giełdzie :
Ho ho ho ...
To teraz kiedy 59,00... się pojawi ...
Stronger the dollar lower crude oil, Emerging Markets are crashing do tego... (więc na co tyle ropy jest w ogóle potrzebne?????????????????????????)
Znacie moje podejście, shortuje z 3x lewarem ropę i z 3x lewarem XOP ... (DRIP) oraz long Gas ale x1 ... (Gaz w USA odpowiada za produkcję energii, a rekord ciepła powoduje ogromne zużycie prądu do klimatyzatorów...)
To teraz kiedy 59,00... się pojawi ...
Stronger the dollar lower crude oil, Emerging Markets are crashing do tego... (więc na co tyle ropy jest w ogóle potrzebne?????????????????????????)
Znacie moje podejście, shortuje z 3x lewarem ropę i z 3x lewarem XOP ... (DRIP) oraz long Gas ale x1 ... (Gaz w USA odpowiada za produkcję energii, a rekord ciepła powoduje ogromne zużycie prądu do klimatyzatorów...)
Dumb money adding to SP500 long, smart money start record net short! on SP500 (zawodowcy chcą zwalić rynek... ktoś się dziwi skoro 10Y-2Y są 35bps?). Od początku kwietnia 2018 commercials (smart money) dokładają na potęgę shortów na każdym wybiciu SP500.
Ostatnim razem jak pisałem, że ropa ma record short (dumb money record long) to spadła już prawie 10$, dumb money było record long na ropie i pochodnych ... Teraz czas zobaczyć na ropie record long na smart money ...
No ale zupdatetowałem koło cyklu ... Skoro idziemy w stronę disinflationary slow-down to jakim cudem Gold czy oil ma być po 2000$ czy 100$ ??????????????? (Wojna zmienia temat ... ale gdy oil wyskoczy na 100$ to nawet nie dojdzie na 100$ jak inflacyjnie zcrashuje wszystko)
Ostatnim razem jak pisałem, że ropa ma record short (dumb money record long) to spadła już prawie 10$, dumb money było record long na ropie i pochodnych ... Teraz czas zobaczyć na ropie record long na smart money ...
No ale zupdatetowałem koło cyklu ... Skoro idziemy w stronę disinflationary slow-down to jakim cudem Gold czy oil ma być po 2000$ czy 100$ ??????????????? (Wojna zmienia temat ... ale gdy oil wyskoczy na 100$ to nawet nie dojdzie na 100$ jak inflacyjnie zcrashuje wszystko)
Te parę dni daje do myślenia, co jak co, ale byłem ostatnio long a teraz, mam mieszane uczucia. Jednak weekend zostaje do przemyślenia i analizy tego co się działo i tego co się może stać.
Mimo, że nie przepadam za shortowaniem bo to nie dla mnie, to od paru dni delikatnie kupuję. Dwa dni temu pozbywałem się ETF ze spółkami wydobywającymi srebro i widzę, że dobrze zrobiłem.
Zobaczymy przyszły tydzień czy warto brać short na złoto. Na razie obserwacja dolara.
Greg dzięki za odpowiedz, w tamtym roku dowiadywałem się o zakup za $ złota/srebra bez przeliczania po jakiś kursach. Niestety mimo, że możesz kupić za $ to i tak przeliczają z USD na PLN i niby w dolarach kupujesz, ale jak chcesz kupić w USD + marża to już nie chcą.
Zawsze zastanawiała mnie kwestia co z tego, że kupisz tego dużo i komu później to sprzedasz. Musi dość dużo wzrosnąć, bo pewnie -200zł straty będzie na sztuce przy sprzedaży dilerowi.
Mimo, że nie przepadam za shortowaniem bo to nie dla mnie, to od paru dni delikatnie kupuję. Dwa dni temu pozbywałem się ETF ze spółkami wydobywającymi srebro i widzę, że dobrze zrobiłem.
Zobaczymy przyszły tydzień czy warto brać short na złoto. Na razie obserwacja dolara.
Greg dzięki za odpowiedz, w tamtym roku dowiadywałem się o zakup za $ złota/srebra bez przeliczania po jakiś kursach. Niestety mimo, że możesz kupić za $ to i tak przeliczają z USD na PLN i niby w dolarach kupujesz, ale jak chcesz kupić w USD + marża to już nie chcą.
Zawsze zastanawiała mnie kwestia co z tego, że kupisz tego dużo i komu później to sprzedasz. Musi dość dużo wzrosnąć, bo pewnie -200zł straty będzie na sztuce przy sprzedaży dilerowi.
Kiedy chcesz to zobaczyć? Skala dynamiki spadku złota była dość silna, i nie wiadomo czy aby nie mamy chwilowego dołka.sebo pisze:Mimo, że nie przepadam za shortowaniem bo to nie dla mnie, to od paru dni delikatnie kupuję. Dwa dni temu pozbywałem się ETF ze spółkami wydobywającymi srebro i widzę, że dobrze zrobiłem.
Zobaczymy przyszły tydzień czy warto brać short na złoto.
Człowiek zawsze mądry po fakcie...
Greg prognzuje 800$/oz, ale nie wiadomo w jakim horyzoncie czasowym.
Dlatego nie wchodzę na razie bo jestem long takie mam nastawienie do złota i jakoś niskich kursów nie widzę.
Każdy się myli.
Ja nawet nie jestem w stanie oszacować ile będą kosztowały truskawki a co dopiero złota.
Każdy się myli.
Ja nawet nie jestem w stanie oszacować ile będą kosztowały truskawki a co dopiero złota.