Stock Market Crash 2018 - live comments
Re: Stock Market Crash 2018 - live comments
Sebo się pytało ostatnio jakim cudem Rosja może spadać, przecież tyle mają złota ... i DXY będzie tak długo wywalać gospodarki ... aż wywali giełdę w USA... a więc powtórka 2001 dot.com bubble...
Ano ... stronger Dollar lower Russia ...
Ano ... stronger Dollar lower Russia ...
Wszyscy co śledzą ten topic niech się zastanowią co się wydarzy gdy DXY=120... bo w/g mnie 100 to spokojnie w tym roku zrobimy, zresztą wiecie to bo od zawsze to mówiłem, że DXY>100 w 2018 ...
Ah dołącze ten wykres ... Na razie DXY z 88 na 95 doleciał ... (jak lubicie inflację 2% to polubicie 4%...) ;)
Jak DB zbankrutuje na rosnącym DXY ... To zaraz jadę całą kasę wypłacić z konta ...
Ah dołącze ten wykres ... Na razie DXY z 88 na 95 doleciał ... (jak lubicie inflację 2% to polubicie 4%...) ;)
Jak DB zbankrutuje na rosnącym DXY ... To zaraz jadę całą kasę wypłacić z konta ...
NASDAQ i 7 spółek TECH ciągnie indeksy? Super... Patrzcie gdzie jest China ...
Turkish banks are 225B$ short USD ... They're fu..ked up... and Turkish economy is fu..ked up as well... (inne Emerging Markets też tak shortują USD...)
Należy tutaj wspomnieć, że ZTE spadło tyle z powodu kary nałożonej na tę firmę przez USA z powodu handlu z Iranem i NK, a nie po prostu z powodu rosnącego DXY.Greg pisze:ZTE ... Taka Chińska firma ... TECH... Jak w USA byłem to kupowałem od nich router LTE aby w samochodzie mieć ... -60% ... Patrzcie jak USA (i FED) dojadą Chiny za ambicje w posiadaniu waluty rezerwowej ... Wszystko albo nic...
Greg, masz kase w DB że taka panika :)? Czy efekt domina przewidujesz i wszystkie banki europy się sypną?
Jeszcze mnie nurtuje kwestia czy EM mogą się jakoś bronić przed rosnącym dolarem np. dać wysokie stopy procentowe i drukować swoje lokalne waluty? Tylko to pewnie hiperinflacja i Wenezuela. Chociaż Japonia sobie już drukuje jeny X lat i co prawda nacjonalizuje całą gospodarke, ale jakoś żyje.
Jeszcze mnie nurtuje kwestia czy EM mogą się jakoś bronić przed rosnącym dolarem np. dać wysokie stopy procentowe i drukować swoje lokalne waluty? Tylko to pewnie hiperinflacja i Wenezuela. Chociaż Japonia sobie już drukuje jeny X lat i co prawda nacjonalizuje całą gospodarke, ale jakoś żyje.
surowce chyba poczuły wczorajszy rajd dolara:
Jeżeli spojrzymy na reakcję w 2008r w którym RPP pozwoliła się osłabić EURPLN z 3,25 do 4,6 nie liczyłbym na podnoszenie stóp. Spowolnienie gospodarcze w eurozonie także do tego nie zachęci. Najbardziej spodziewanym przeze mnie scenariuszem jest brak zmiany do jesieni 2019. Jeżeli natomiast jakaś zmiana miałaby zajść to bardziej spodziewałbym się obniżki stóp (przy problemach w eurozonie) niż podwyżki.Greg pisze: Zobaczymy przy ilu DXY nasza RPP zacznie podciagac stopy procentowe... widzac jak PLN traci...
O dzisiaj to już wszędzie czerwień na grubo. Greg chyba pojechał po kasiore ;-).
Gdzie ta kasa odpływa? Do US bonds?
Gdzie ta kasa odpływa? Do US bonds?
Dzisiaj jest trzeci piątek trzeciego miesiąca kwartału, więc wygasają wszystkie opcje/kontrakty na akcje i indeksy, zatem nie ma się co emocjonować rozhulanym rynkiem :)
Thorwald pisze:Jeżeli spojrzymy na reakcję w 2008r w którym RPP pozwoliła się osłabić EURPLN z 3,25 do 4,6 nie liczyłbym na podnoszenie stóp. Spowolnienie gospodarcze w eurozonie także do tego nie zachęci. Najbardziej spodziewanym przeze mnie scenariuszem jest brak zmiany do jesieni 2019. Jeżeli natomiast jakaś zmiana miałaby zajść to bardziej spodziewałbym się obniżki stóp (przy problemach w eurozonie) niż podwyżki.Greg pisze: Zobaczymy przy ilu DXY nasza RPP zacznie podciagac stopy procentowe... widzac jak PLN traci...
Tyle, że ten scenariusz z 2008 był inny ... tam to inflacja wykończyła USA a potem Emerging Markets, teraz jest odwrotnie, to Emerging Markets jest wykańczane przez inflację. 2 typy kryzysów :
1/ Rosnące DXY przegrzewa Emerging Markets i tak inflacja spowalnia gospodarkę i trafia do USA (2001)
2/ Malejące DXY przegrzewa USA i tam inflacja spowalnia gospodarkę i trafia do Emerging Markets (2008)
A mówiłem poczekaj na spadki cen ropy? ;) Masz swoje złoto ...Kris pisze:Złoto pięknie trzyma poziom +- 1300$ a to bardzo zastanawiające po podwyżce stóp i prognozach kolejnych. :) Coś mi się wydaje, że świat przestaje wierzyć w papierowo/elektroniczne paskudztwa różnych krajów które nie maja żadnego pokrycia w niczym Ps. tym nawet w piecach nie da się palić......
Złoto trochę zlagowało DXY ...
Zgodnie z kółkiem cyklu faza inflacyjna styczeń 2016 - kwiecień 2018 ... Ropa 26$ -> 72$, chyba, że to jeszcze nie koniec... Emerging Markets zwalniają ... The stronger the dollar the lower the Emerging Markets -> lower commodities -> faster slow-down -> sprzężenie zwrotne do USA ... Ten cykl jest inny niż 2008 jak kolega wyżej zauważył... Ten cykl powala najpierw Emerging Markets i dojdzie do USA... Kraje EEM na tanim pieniądzu pobrały ogromny dług w USD, a teraz stopy w USA rosną znacznie szybciej niż w innych krajach i kapitał będzie coraz mocniej odpływał z EEM widząc tak atrakcyjnego dolara ... Tak naprawde to kapitał jeszcze nawet nie zaczął dobrze odpływać... Przy DXY=100 będziemy patrzeć się na domino wywracających się USDxxx walut... Te kraje dostaną mocnej inflacji, która spowolni bardzo silnie ich rozwój i na dodatek będą musiały bardzo mocno podnosić stopy procentowe... Przepis na kataklizm gotowy...
Tu powinno być January 2016 faza startu inflationary recovery phase... Kółko vs EEM jak w zegarku leci... Od January 2016 piękny wzrost EEM + Commodities + Gold... Ale się skończył.
Tu powinno być January 2016 faza startu inflationary recovery phase... Kółko vs EEM jak w zegarku leci... Od January 2016 piękny wzrost EEM + Commodities + Gold... Ale się skończył.
To ja mam pytanie, uwzględniam, że dolar będzie drogi jak mówisz i będzie te 100 czy 120 na indeksie, to ile czasu taki dolar będzie drogi jak długo, nie wiem strzelam 3 lata do 2021 czy może aż wywali wszystko i wszystko będzie na dnie?
Jeszcze wczoraj po decyzji FED wyglądało to całkiem inaczej...Greg pisze:A mówiłem poczekaj na spadki cen ropy? ;) Masz swoje złoto ...
Zresztą chyba oba spadły równocześnie, więc nie można traktować ropy jak wskaźnika wyprzedzającego.