Sprzedaż smartfonów R/R

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Sprzedaż smartfonów R/R

Post autor: Greg » 06 sty 2018, 23:18

Kojarzycie akcję, że nikt po nowe smartfony Appla się nie ustawił pomimo, że bramki nawet ustawiono a przyszły 2 osoby? Gdzieś w Azji była taka sytuacja. Swoją drogą zastanawiałem się ile można wciskać ludziom to samo czyli szkło z przodu, metal z tyłu z dziurką na aparat, żeby ludzie krzyczeli WOOOOOOOOOW. Wygląda na to, że to się ... skończyło. Ludzie trzymają coraz dłużej telefony, mają coraz większy kredyt do spłacenia i jedynie co to Apple może zmuszać ludzi do zmiany przez updatey spowolniające starsze modele, ale szał się chyba kończy.

Czas na short AAPL ? Nieeeee, banki centralne nie puszczą tego :)

W ujęciu roczmy 2017 rok urósł raptem o 1.2% w stosunku do 2016. The END.

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Re: Sprzedaż smartfonów R/R

Post autor: Greg » 07 sty 2018, 00:20

Dokładka :

Coraz mniej osób wymienia smartphone'a

Obrazek

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 07 sty 2018, 15:00

Ja też już nic nie zmieniam, ale co do apple zastanawiałem się nad inwestycją (jak spadnie i to mocno)
Słuszna uwaga apple miał produkty, 6, 7 i 8 i rynek już ma to co chciał i więcej nie wchłonie.
Kredyty na telefony trzeba spłacić a później znowu zakup na kredyt, jest jeden problem, są co nowy model droższe, nie pamiętam teraz ale chyba 1000$ więc najnowszy model jest najdroższy, to samu u konkurenta Samsunga mega drogie telefony w tym roku tzn w tamtym. W tym roku czy przyszłym jak wypuszcza model i będzie jeszcze droższy nie ma opcji by się sprzedały. Znam maniaków apple i w tym roku Iphone X nie kupili mimo, że co nowy model to już go mieli, na własne oczy widzę zmiany.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 07 sty 2018, 16:14

Ja też jestem fanem produktów Apple, ale sam ciągle mam starego iPhone'a SE, bo jakoś mnie te "iksy" nie przekonują. Ciężkie, duże, nieporęczne, niewygodne, no i nie mają tego cholernego wyjścia na normalne słuchawki. Aczkolwiek...

DSkAabqXkAY2s0D.jpg-large.jpg
Z tego też powodu trzymam w portfelu skromniutki pakiet Apple, jako gra pod tax-cuty i repatriację tych ich 220 miliardów dolarów, a ostatnio dokupiłem Samsunga po tym, jak sobie wyliczyłem, że wartość wewnętrzna jego akcji znajduje się +70% od dzisiejszej ceny. Najchętniej to bym postawił z tej czołówki na Huawei, bo to jest potencjał jakich mało, no ale to prywatna spółka niestety.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 08 sty 2018, 19:10

Jeszcze dodam, że ciekawym rynkiem też są kamery sportowe, lider i rewelacyjny marketing GoPro, sam posiadam, choć Sony dla mnie jest najlepsze, duża konkurencja od chińskich producentów Yi itd.

Dzisiaj - 20% zastanawia mnie czy to będzie bankrut, ich produkty ostatnie są wręcz słabe, ich nowości beznadziejne, co roku wypuszczają ten są produkt dla mnie. Moja kamera była chyba 4 razy w serwisie gopro i nie byli wstanie poprawić problemu, za każdym razem otrzymuję nową z ta samą wadą.
Załączniki
Screen Shot 2018-01-08 at 19.10.36.png
GoPro -20%
Screen Shot 2018-01-08 at 19.08.20.png

Awatar użytkownika
eranet
Stały bywalec

Post autor: eranet » 08 sty 2018, 22:38

To chyba odp.
Załączniki
DTDFWHkWAAUIMwb.jpg

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 09 sty 2018, 10:03

Tak mieli wpadki z dronami, ale kurs leci w dół od dawna, produkty coraz gorze.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 28 sty 2018, 01:00

Dobre jest też to, że APPLE tnie prognozy sprzedaży Modelu X o 50% ...

Albo :

1/ Rynek się już nasycił i ma dość
2/ Konsumenci kasy już nie mają na corocznego nowego iPhone'a bo LIBOR wzrósł i raty kredytów i hipotek poleciały do góry
3/ Ile można wciskać szkło z przodu czarne z tyłu

Pamiętam jak miałem iPhone'a 6 i czekałem na premiere iPhone'a 7 tylko dlatego, że w tym starym miałem 16GB i zdjęć nie robię, ale aplikacje nie chciały mi się instalować. Z tych 16GB to z 11-12GB było wolne bo system zajmował coraz więcej. W dniu premiery poszedłem do Apple Stora czy tak to się tam nazywa - tłum ludzi. Mówie dawajcie mi Model 7 kolor dowolny byle nie różowy 128GB.
-Nie ma.
-A co jest?
-Są tylko 256GB i parę 32GB
-Dobra dawaj 256GB i idę do kasy.

Dostałem telefon stoję w kolejce, gdzie z 5 kas było. Na całą kolejkę jak się przypatrywałem kto to kupuje i za co byłem jedyny który nie kupił tego telefonu na kredyt czy/i/lub w ratach ...

Ale kurs APPLA raczej nie spadnie. Kto się przejmuje, że o 50% tną prognozy sprzedaży ;)

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 28 sty 2018, 17:01

Jak dla mnie sprzedaż będzie coraz słabsza tak jak pisałem wcześniej, kurs akcji rosnąć już nie powinien, albo będzie stał w miejscu albo spadnie.
Nikt już nic nie kupuje. Nowe pomysły są ? Nie nie ma nowych pomysłów, stare kotlety odsmażane.

ODPOWIEDZ