Żeby to nie zaginęło w odmętach wykresowego spamu, postanowiłem wyodrębnić jak osobny temat.Plastic Tofu pisze:Wczoraj był dobry dzień, a dzisiaj powrót do realiów.
Czy ktoś tu śledzi biotech??? Ruchy na niektórych firmach są co najmniej zastanawiające, dzisiaj BIIB od końca maja REGN tylko dla przykładu. Potrzebuję opinii czy to pojedyńcze wyskoki, czy zaczynemy trend na bio??
Sektor biotechnologii jest bardzo ciekawy i wspaniale rokuje na przyszłość. Ponieważ sam siedzę w tym zawodowo, postanowiłem dorzucić swoje "insider's info" odnośnie tego co obecnie jest dominującym trendem w całym sektorze, czyli sekwencjonowaniu genomów. Od mniej więcej 10 lat odbywa się ogromny postęp w tej dziedzinie, zwanej potocznie NGS lub WGS (odpowiednio Next Generation Sequencing lub Whole Genome Sequencing). Głównym motorem tegoż jest znaczący spadek kosztów sekwencjonowania, który jeszcze 10 lat temu liczony był w mln$/genom, a obecnie spadł do <1000$. Mówimy tu o genomie ssaczym/ludzkim, sekwencjonowanie genomu bakteryjnego jest jeszcze tańsze. Otwiera to ogromne możliwości jeżeli chodzi o spersonalizowaną medycynę opartą o indywidualny kod genetyczny każdego osobnika. W UK ruszył kilka lat temu projekt 100 000 Genomes, który jest pionierskim przedsięwzięciem mającym na celu określenie profilu chorobowego populacji Anglii i Walii w oparciu o który będzie można w przyszłości diagnozować występowanie chorób o podłoży genetycznym dla każdej osoby.
https://www.genomicsengland.co.uk/the-1 ... s-project/
Wysoce prawdopodobne jest, że kolejne kraje zaczną wdrażać podobne programy pilotażowe, aby w przyszłości rozwijać spersonalizowaną medycynę u siebie. To wszystko wymaga sekwencerów oraz zaopatrzenia je w odpowiednie reagenty, czyli tzw. sequencing chemistry. Te muszą dostarczyć firmy, które posiadają patenty na swoje własne metody sekwencjonowania. Obecnie największym graczem na rynku i głównym motorem spadku kosztów jest Illumina, która przejęła obecną technologię od firmy Solexa. Głównymi produktami firmy są sekwencery MiSeq, HiSeq i najnowszy NovaSeq. Innym ważnym graczem jest ThermoFisher Scientific ze swoim systemem IonTorrent, wspomniane tu już Pacific Biosciences czyli PacBio, który ma w ofercie SMRT i w końcu brytyjski Oxforde Nanopore z dwoma różnymi systemami PromethION i MinION. Z tego co kojarzę ta ostatnia firma obecnie nie jest notowana na giełdzie. Oprócz samego hardware wszystkie te firmy oferują systemy analizy danych, cloud storage itp. ale nie ma to większego znaczenia dla naszych rozważań.
Jeśli chodzi o udział w rynku to wrzucę taka mapkę
http://enseqlopedia.com/ngs-mapped/
Od razu widać, że Illumina rulezz, ale dodam jeszcze takie zestawienie
https://www.genengnews.com/the-lists/to ... s/77901078
Nie będę tu wrzucał notowań tych firm, ich finansów itp, bo to znajdziecie sami i przeanalizujecie o wiele lepiej nią ja ;) Zresztą po cichu na to liczę. Mam nadzieję, że temat się rozwinie, chętnie też odpowiem jeśli macie jakieś pytania odnośnie sekwencjonowania.