Spółki do shortowania
Re: Spółki do shortowania
Wyniki FB lepsze od oczekiwanych i juz 4% do gory
FACEBOOK 1Q REV. $15.08B, EST. $14.97B,
ADJ EPS. $1.89, EXP. $1.63
FACEBOOK 1Q DAILY ACTIVE USERS 1.56B, EST. 1.56B
MICROSOFT 3Q REV. $30.6B, EST. $29.86B,
EPS. $1.14, EXP. $1.00
FACEBOOK 1Q REV. $15.08B, EST. $14.97B,
ADJ EPS. $1.89, EXP. $1.63
FACEBOOK 1Q DAILY ACTIVE USERS 1.56B, EST. 1.56B
MICROSOFT 3Q REV. $30.6B, EST. $29.86B,
EPS. $1.14, EXP. $1.00
-
- Stały bywalec
Mam pytanko odnośnie sprzedawania akcji na krótko, nigdy tego nie robiłem stąd moje pytanie. Czy jeżeli pożyczymy od kogoś akcje i je sprzedamy, to czy jest jakiś maksymalny czas aby takie akcje zwrócić pożyczkodawcy? Czy to pożyczkodawca/broker decyduje o momencie zwrotu (odkupienia) akcji prze ze mnie na giełdzie bez względu na to czy kurs spadł czy wzrósł?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Tylko Ty decydujesz o tym, kiedy taką pozycję chcesz zamknąć. W rzeczywistości osoba, od której pożyczyłeś akcje, żeby je sprzedać, nie będzie tą samą osobą, której akcje kiedyś zwrócisz odkupując je na rynku, bo broker strony transakcji dobiera losowo.
Zerknijcie na taką spółkę jak CBL, dziadostwo jakich mało. To jest REIT na centra handlowe w USA. Ta mała górka może być niezłą okazją, żeby zagrać na krótko pod upadającą branżę :)
A tutaj jeszcze prognozy zysków i EPS-ów na dwa kolejne lata :)
A tutaj jeszcze prognozy zysków i EPS-ów na dwa kolejne lata :)
Ten short CBL już ponad 20% dał zarobić, ale mam kolejnego gagatka z tego samego podwórka: Capstead Mortgage (NYSE: CMO). Kurs bardzo ładnie ostatnio odbił na bazie rewizji prognoz zysków:
Ale... ta spółka raczej nie ma pozytywnej historii dowożenia swoich wyników :)
Ale... ta spółka raczej nie ma pozytywnej historii dowożenia swoich wyników :)
To moze coca cola?
Po tym tajemnym edztwie moze byc wpierdziel
https://vimeo.com/340292407?ref=fb-shar ... YUJ9dPss7E
Po tym tajemnym edztwie moze byc wpierdziel
https://vimeo.com/340292407?ref=fb-shar ... YUJ9dPss7E
Ktoś shortuje GOL ? Po ostastnich rewizjach zysków kurs wystrzelił już ponad 50 % ? Nie wiem czy to nie jest przesadzona reakcja albo nawet short squee:)
Chociaż chyba to nie wygląda na squeez patrząc na ten wykres ? Co myślicie ?
- Załączniki
-
To raczej nie był squeeze, bo chyba trochę za wcześnie ten short interests spadł. Ja zamknąłem na części rachunków shorty przy 9.99 USD, tak jak pisałem jeszcze parę tygodni temu, że czekam na jednocyfrowy kurs. Niestety nie na wszystkich mi się udało, bo nieopatrznie dałem all-or-none i niektóre nie weszły. Tutaj w tej firmie zyskowność bardzo fajnie strzeliła, no i sentyment w Brazylii ostatnio pomógł też, ale również wydaje mi się, że fala optymizmu jest trochę zbyt duża, także tam gdzie nie udało mi się zamknąć shortów, to czekam cierpliwie na jakąś korektę :)
Natomiast po ostatniej wypowiedzi FED-u z zeszłego tygodnia pozamykałem całą resztę shortów, głównie nieruchomościowych i retailowych, z całkiem miłymi wynikami 20-40%. Teraz to z 7% portfela po krótkiej stronie mi zostało. Pod koniec czerwca jest G20, na którym Trump ma się spotkać z Jinpinem, więc może znowu będzie sytuacja z kategorii deal-or-no-deal. Jak będzie źle, to odnowię krótkie pozycje, a póki co liczę na umiarkowany optymizm na rynku.
Natomiast po ostatniej wypowiedzi FED-u z zeszłego tygodnia pozamykałem całą resztę shortów, głównie nieruchomościowych i retailowych, z całkiem miłymi wynikami 20-40%. Teraz to z 7% portfela po krótkiej stronie mi zostało. Pod koniec czerwca jest G20, na którym Trump ma się spotkać z Jinpinem, więc może znowu będzie sytuacja z kategorii deal-or-no-deal. Jak będzie źle, to odnowię krótkie pozycje, a póki co liczę na umiarkowany optymizm na rynku.
Aż się prosi o kolejne wejście: