Spółki do shortowania

Gramy na spadki. Przewartościowane, nadmuchane, przeeksponowane. Stawiamy na przebicie każdego balona.
Maro
Stały bywalec

Re: Spółki do shortowania

Post autor: Maro » 08 lut 2019, 18:29

Czy ktoś dobrze ogarniający analizę techniczną mógłby pomóc zinterpretować wykres SNAP i MU w interwale d1,w1? Proszę o pomoc :)

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 08 lut 2019, 19:26

Na Snapa mam shorta, zostało upakowane sporo towaru po tym wybiciu. Szansa na spadki za całą giełdą, jednak patrząc na W1 to z czasem mogą wyjść wyżej czyli 10.5$ i to będzie świetne miejsce do ponowienia shorta.

Polecam obserwować codziennie teraz i jeśli zamkną D1 powyżej topu to SL.

MU nie gram short. Wolumenowo i na wykresie nie wygląda słabo, więc jak już to po korekcie long.

Maro
Stały bywalec

Post autor: Maro » 08 lut 2019, 20:27

dammad dziękuję za odpowiedź, co do SNAPa utwierdziłeś mnie, że dobrze kombinuję, a co do MU w jakich rejonach widzisz dobry poziom pod shorty (silny opory)? czy raczej jesteś tu nastawiony na wzrosty?

Awatar użytkownika
dammad
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: dammad » 09 lut 2019, 01:25

Wówczas kiedy pojawi się większy wolumen prospadkowy. Potencjalnie 10.5$? Long z okolic 34$ na tej samej zasadzie czyli byczy wol na dołku, a cały spadek na malejącym.

Pytanie jak się zachowa giełda ogólnie, bo to też ma znaczenie. Cierpliwości i samodzielnie podejmuj decyzje, a całość tego typu postów traktuj wyłącznie jako jeden ze wskaźników.

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 28 lut 2019, 11:05

Witam wszystkich.
Nie jestem zwolenikiem grania na krótko ale jak Tomek radzi 30 % portfela w short to zacząłem rozglądać się za spółkami które mogą się do tego nadawać . I tak sobie poszukałem THC. Spółka z sektora health z mega zadłużeniem i wartością księgową poniżej zera. Spółka jechała na stratach przez ostatnie kilka lat ale ostatnio zaskoczyła pozytywnym zyskiem tylko nie wiadomo czy jest to zdarzenie jednorazowe czy spółka faktycznie tak jak prezes obiecuje przechodzi restrukturyzację i zacznie zarabiać. Narazie przyglądam się z boku zobaczymy co z tego wyniknie.

THC_chart.png
THC_technical_chart.png

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 28 lut 2019, 21:00

Etf, który wyprzedził spadki indeksów ITB (home construction). 20 września zaczął spadać ITB, a główne indeksy od 3 października.
Od 25 lutego zaczęła się korekta, a może coś więcej.

itb.png

Ceny kontraktów na drewno, które odgrywa dużą rolę dla budowy domów w USA. Sprawdziłem pozycje spekulacyjne i komercyjni mają małą pozycję na spadki gdy jeszcze przed chwilą była pozycja long.

Screenshot_2019-02-28 Commitments of Traders (COT) Charts - Barchart com.png

lumber.png

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 28 lut 2019, 21:11

Najbardziej wrażliwy sektor w razie spadków półprzewodniki, etf na wzrosty SMH lub na spadki *3 SOXS.

smh.png

EEM - podwójny szczyt czy korekta ?

eem.png

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 06 mar 2019, 17:44

Wracając do mojego THC. Spółka nie daje żyć i spróbuję zagrać na krótko wykorzystując strategie opcyjną shortsyntetic :) Gram na korektę w tym trendzie gdyż fundamenty moim zdaniem są żenujące a restrukturyzacja którą prezes chce przeprowadzić nie koniecznie przyniesie tak wymarzone skutki przynajmniej w krótkim terminie. ( PS nie rozumię jak akcje mogą kosztować 30 USD gdzie Trangible book value jest poniżej 0 tym bardziej ze nie jest oto spółka z sektora tech) Open po 29.00 USD TP 22.00 USD SL 32.00 USD . Zagranie czysto spekulacyjne , pozycję zamknę i tak i tak przed wynikami w Maju jeżeli TP i SL nie wywali nie zależnie czy będzie strata czy zysk .
Załączniki
thc.png

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 06 mar 2019, 17:49

Zerknąłem tak na szybko – okropna jest ta spółka (i droga!). Podłączę się pod shorta, dzięki za tip :)

Krzych_option fun
Stały bywalec

Post autor: Krzych_option fun » 13 mar 2019, 17:33

Ja dziś zagrałem na spadek THC, ale delikatnie 1 PUT strike 31. Wygaśnięcie maj 2019

arku
Stały bywalec

Post autor: arku » 14 mar 2019, 10:39

może i fundamentalnie ta spółka jest przewartościowania i nadaje się na shorta, ale technicznie nie wygląda tak źle. Jeśli kurs wyrysuje nowy lokalny szczyt czyli zamknie się powyżej 30 są duże szanse na dotarcie w okolice 36 (spadkowa LT) i dopiero tam rozpatrywałbym krótka sprzedaż

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 14 mar 2019, 19:34

Dokładnie arku masz rację . Technicznie to jest bardzo bycze i sentyment się poprawił do tej spółki po wynikach. Może faktycznie będzie teraz kolorowo i spółka zacznie zarabiać bo próbuje się restrukturyzować sprzedając nierentowne szpitale. Poz tym prasa ostatnio bardzo pozytywnie się wypowiada na temat tej spółki i nawet Stock Report Plus podniósł ocenę średnią na 8 gdzie jeszcze niedawno było 4 bodajże. Jednak mi coś tu nie pasuje może szukam dziury w całym. W każdym razie pozostaje short jednak jak tylko cena trochę spadnie kupie calle aby zabezpieczyć pozycję i czekam do wyników w Maju. Jak okaże się że 1 Q też będzie zyskowny to będę zamykał a jeżeli się nie uda to calle zostaną i max strata jest znana:)

P.S.
Tomek potwierdź tylko że jeżeli shortsyntetic zostanie zabezpieczony callem na ten sam dzień wygaśnięcia to czy cała pozycja się wyzeruje?

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 14 mar 2019, 20:27

Hubert pisze:
14 mar 2019, 19:34
Tomek potwierdź tylko że jeżeli shortsyntetic zostanie zabezpieczony callem na ten sam dzień wygaśnięcia to czy cała pozycja się wyzeruje?
W takim wypadku będziesz miał hedge idealny, bo ryzykujesz tylko premie z kupionego CALL-a, wiec teoretycznie to jest OK, ale w praktyce to przerost formy nad treścią, bo prostsza pozycja syntetyczna do „short synthetic” to... BUY PUT.

Finalny efekt będzie identyczny :)

jumper

Post autor: jumper » 14 mar 2019, 20:50

Na pierwszy rzut oka wszystkie serwisy piszą pozytywnie, natomiast od początku tego roku zyskała 50% i były już drobne korekty - ostania 10%.
THC idzie do góry i cały czas poprawia wyniki, moim zdaniem instynkt stadny podtrzyma ten trend - popieram to co pisze arek.
Trzeba poczekać jeszcze chwilę, a potem spróbować short.

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 14 mar 2019, 21:02

Tomek pisze:
14 mar 2019, 20:27
Hubert pisze:
14 mar 2019, 19:34
W takim wypadku będziesz miał hedge idealny, bo ryzykujesz tylko premie z kupionego CALL-a, wiec teoretycznie to jest OK, ale w praktyce to przerost formy nad treścią, bo prostsza pozycja syntetyczna do „short synthetic” to... BUY PUT.

Finalny efekt będzie identyczny :)

Tylko shortsyntetic łatwiej zarządzać w krótkim terminie:
1. Nie ma delty wiec zawsze zyskuje i traci tyle samo
2. Jest IV neutral czyli możemy wchodzić nie martwiąc się ze nam spadnie IV i wartość puta pójdzie w pizdu :)
3 łatwiej zarządzać pozycja , Miałem okazje kupić heage revesial risk za 50 USD ale chciałem kupić za zero :)

Kupienie puta jest oczywiście najprosztsze ale nie zawsze najefektywniejsze w krótkim terminie :)

ODPOWIEDZ