Spółki do shortowania

Gramy na spadki. Przewartościowane, nadmuchane, przeeksponowane. Stawiamy na przebicie każdego balona.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Re: Spółki do shortowania

Post autor: Tomek » 04 paź 2017, 21:30

Uroki spekulacji :)

Żeby podbić absurdalność tych technologicznych IPO w stylu Roku to powinni je jeszcze wyceniać w Bitcoinach... Na ostatnim IPO snapchatowskiej efemerydy zarobiłem ponad 20% szortując to cholerstwo, to może i teraz się uda :)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 11 paź 2017, 22:32

Jak członkowie FEDu mówią (parafrazując), że super, że są huragany i niszczą, bo ludzie będą musieli brać kredyty co wesprze PKB, no to super... Tak ostatni wzrost (w/g mnie "dead cat bounce") w samochodówce to tylko zasługa huraganów. Tu nie ma żadnego uzasadnienia do hurra optymizmu dla tego sektora.

Kupuj plotki sprzedawaj fakty. Plotki = to wzrost sprzedaży aut, Fakt = zasługa huraganów i zniszczonych 0.5M samochodów.

Wyszedł nowy raport o autach.

Obrazek

Na razie indeks stanął :

Obrazek

Ale zobaczcie jak używki tracą (lipiec do sierpnia 2017)

Obrazek

Teraz złóżcie do kupy :

1/ Nadmiar używek na rynku
2/ Potwierdzają to spadające ceny używek
3/ Spadająca sprzedaż nowych aut (nie wpadajmy w hura optymizm po huraganie) (spadają używki + spadają nowe = nadpodaż i to sroga)
4/ W teorii podwyżki stóp procentowych (a więc droższe koszta obsługi długu)
5/ Poziom odsetek od kredytów detalicznych w USA w 2007r przy 5.25% był 320B$, teraz przy 1.25$ też dobija do 320B$
6/ Zaległości w spłatach rat kredytów nieśmiało pną się w górę
7/ Morgan Stanley jak straci na wartościach aktywów 3.5% to bankrutuje (módlby się aby ceny ich zabezpieczeń nie spadły), Lehmann jak bankrutował miał 3.2% (najlepiej Wells Fargo 6.5%)
8/ FED mówi, że nie wie o co chodzi.
9/ Jak dobijemy na SP500 do 2717 to mamy rekordowego byka od 1945r. :)

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 24 paź 2017, 15:18

Przypominam spółki, które niedługo ogłoszą swoje wyniki finansowe. Sugerując się przeszłymi wynikami istnieje duże prawdopodobieństwo, że podane spółki znowu zawiodą.

PSA - 25.10
psa.png

SPG - 27.10
spg.png

SC 27.10
sc.png

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 24 paź 2017, 15:22

cd.
CAR - 6.11
car.png

Dodam jeszcze procent pozycji krótkich dla każdej spółki sc 5.12% spg 5.7% psa 8.1% car 34%.
Najbardziej ciekawie wyglądają największe pewniaki do spadków czyli psa oraz car. Dla car zagrałbym pod silny ruch ruch akcji o nieokreślonym kierunku.

Screenshot-2017-10-24 Avis Budget Group Inc (CAR) Historical Data of Short Interest, Institutional Ownership, and Insider O[...].png
Screenshot-2017-10-24 Public Storage (PSA) Historical Data of Short Interest, Institutional Ownership, and Insider Ownership.png

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 26 paź 2017, 16:01

PSA -4.5%

210 nov 2017 - 4.10 do 4.60, dzisiaj 10.10 do 12.00 czyli ok 150%

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 27 paź 2017, 15:38

SPG -5%
spg.png

psa.png

SC + 3

sc.png

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 30 paź 2017, 18:51

Wygląda na pewniaka do lotu w dół i to srogo...

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 31 paź 2017, 15:41

Widzę podobieństwo NVIDII do wielkiego następcy po NIKE czyli Under Armour - a taka moda na to Under Armour była ... Teraz bankrut za chwilkę, a nawet Endomondo chyba nazwę zmieniło na Under Armour...

Obrazek

I wbijcie sobie i sami popatrzcie na ten wykres z góry względem :

Obrazek

No i mój ulubieniec, który nigdy ani 1$ nie zarobił. Mam nadzieje, że jak teraz House of Cards likwidują, to sam się zlikwiduje, sam trzymam sporego shorta na tym.

Obrazek

Santander Consumer USA Holding odbił na bazie euforii o cięciach podatków dla klasy średniej i niższej (że będą mieli kaskę na spłaty zaległości, gdzie już teraz 9.1% kredytów mają spisanych na straty)

marttin

Post autor: marttin » 31 paź 2017, 17:40

Dziś właśnie też zwróciłem uwagę na UAA i ten piękny 17% spadek . Kolejne otwarcie w ciągu roku z luką w dół

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 01 lis 2017, 01:30

marttin pisze:Dziś właśnie też zwróciłem uwagę na UAA i ten piękny 17% spadek . Kolejne otwarcie w ciągu roku z luką w dół

W takim tempie pękają banieczki ;) Słowami Tomka :

Wchodzisz schodami, zjeżdżasz windą ;) Aż sobie otworzyłem artykuły tuż przed krachem na Under Armour i sporo argumentów :

Declining FCF
Shrinking margins
Higher inventory
Insider selling
An already lofty valuation

Dziś -23% Under Armour ... To już kapitulacja ...

MariuszW

Post autor: MariuszW » 01 lis 2017, 09:13

Z tym UA to sam gdzieś rok temu lub dwa przy cenie 80 USD, myslałem o kupnie bo wydawało mi się, że ciuchy mają fajne i mogą zwojowac świat. Druga rzecz to ciuchy były drogie wiec raczej nie dla mass, do tego jeszcze wszędzie sponsoring, reklamy...aż zobaczyłem że łebki pod blokiem w UA zaczęli chodzić... wtedy zrozumiałem że spółka jednak nie ma przyszłości .. ( przynajmniej w moim rozumieniu - bez analizy finansowej ;)
Działają wspólnie z Endomondo ;)chociaż nie wiem czy ich nie kupili.

Netfliks - to nie tylko HoC, ale mają kilka ciekawych seriali, np dziwny serial ale Stranger Things tudzież Billions więc moga być dalej na fali.
Czy spółka ma szanse wkońcu zarobić ? Myślę, że tak, ale pytanie kiedy ? Aż mi się przypomina trochę historia amazona ok 2000 r. Także zdaje mi się, że dopiero po tej hossie ;) jak ktoś powie sprawdzam, a chyba zaczyna się powoli rynek składac na pojedynczych spółkach. Bo coraz więcej spółek zalicza jednodniowy spadek powyżej 5%. Co oznacza, że albo dystrybucja na szerszą skale zaczyna się, albo to już kolejna fala dystrybucji.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 05 lis 2017, 18:28

MariuszW pisze:Netfliks - to nie tylko HoC, ale mają kilka ciekawych seriali, np dziwny serial ale Stranger Things tudzież Billions więc moga być dalej na fali.
Czy spółka ma szanse wkońcu zarobić ? Myślę, że tak, ale pytanie kiedy ? Aż mi się przypomina trochę historia amazona ok 2000 r. Także zdaje mi się, że dopiero po tej hossie ;) jak ktoś powie sprawdzam, a chyba zaczyna się powoli rynek składac na pojedynczych spółkach. Bo coraz więcej spółek zalicza jednodniowy spadek powyżej 5%. Co oznacza, że albo dystrybucja na szerszą skale zaczyna się, albo to już kolejna fala dystrybucji.

Netflix zacznie się wybijać wtedy gdy wprowadzi ogromną ilość reklam płatnych przerywanych do ich seriali - inaczej model biznesowy jest skazany na bankructwo. Szybko opowiem Wam historię którą do tej pory pamiętam.

W latach 1992-1995 mając ponad 10-15 lat pojechałem z rodzicami do Chorwacji (pamiętam, że mój tata płacił wtedy markami niemieckimi). To mój pierwszy wypad za granicę był (aż sam nie wiem czemu to pamietam). Pojechaliśmy do miejscowości PULA. Mieliśmy wtedy Renault 21 (znaczy tata miał), bez klimy, bez wspomagania, ogólnie dramat, sprzedal go potem mojemu przyszłemu szwagrowi, który do tej pory wspomina to auto jako największą porażkę życia, ale...

W Puli pojechaliśy do centrum, wychodze z auta i widzę strasznie brzydki samochód - patrzę - jakiś napis KIA - stwierdzam, rany - kto coś tak brzydkiego może kupić.

Nie wiem czemu pamiętam tą sytuację do dziś. Wiśnowa KIA - tak brzydka, że do dziś to pamiętam.

Dlaczego to przytaczam? Ano dlatego, że :

Biznes robi się podnosząc sobię poprzeczkę cierpliwie w czasie do góry. Jeżeli dół to 0% a top to 100%, a zaczynam od 30% pnę się do 50% potem do 70% itp itd. Netflix i Tesla zaczęły od 95%. Te spółki nie mają żadnego pola manerwu do pójścia w górę - bo wszyscy od nich tego oczekują, ale poziom do jazdy w dół jest przeogromny.

Netflix robi super-produkcje. Extra - tyle, że co roku są coraz bardziej kosztowne, a ludzie oczekują czegoś jeszcze lepszego co kosztuje jeszcze więcej i tak z 5B$ rocznie wydatków robi się 8B$ rocznie wydatków na produkcje. House of cards może jest fajne w USA czy Europie, ale Chiny jakoś tego nie łykają. Zastanawia mnie jak można mieć 100MLN osób, które subskrybują moje produkcje, a ja jestem co kwartał 0.5B$ w plecy? Dodatkowo im więcej mam subskrybentów to więcej jestem w plecy. To biznes z kategorii dałem im 100% oni chcą teraz 300%!

Macie efekt tego co się dzieje, gdy spółka od razu pozycjonuje się jako 95% ze 100%. To zawsze jest kandydat do upadku. ZAWSZE!

PS : Amazon nigdy nie był aż tak w plecy, więc porównywanie Netflixa, Tesli do Apple czy Amazona ma się nijak. Apple i Amazona praktycznie nigdy nie miało strat a jak już to kosmetyczne a potem wykładniczo szły do góry. Tesla i Netflix od 10 lat wykładniczo idą ale w dół. Zresztą Apple czy Amazon, nigdy nie mówiły, że będą dominowały na rynku komputerów, telefonów, handlu e-commerce czy usług cloud-computing. Do tej pory Amazon jest prawie 1B$ stratny na handlu per kwartał, zarabia tylko dzięki cloud-services i ich usługach Amazon S3 (AWS). To spółki, od których nikt nic nie oczekiwał, a czego rynki oczekują od Netflixa i Tesli? Że Netflix wyprze Hollywood, a Tesla będzie jedyną marką na rynku EV. Taka jest różnica.

Wyobraź sobie, że teraz musisz komuś powiedzieć :

Mam 100MLN subskrybentów i jestem 0.5 milarda straty w plecy co kwartał

Pogratulują Ci, czy Cię wyśmieją, że się nadajesz jako co najwyżej sprzedawca kebabów?
Każdy umie stworzyć biznes oparty na stratach i pożyczkach. Dosłownie każdy, a w erze taniego pieniądza jest to super-proste. Niestety dług leci wykładniczo do góry a nie w dół - co pokazuje jak model biznesowy jest zepsuty.

W pewnym momencie nawet przy niskich stopach ockiesz się gdzie masz 50MLD$ długu i nawet przy 1% stopach nie jesteś już w stanie tego łyknąć dalej. Dług zawsze zabija, tyle, że wszystkim WYDAJE się, że w pewnym momencie nastąpi zwrot.

NIE NASTĄPI. NIGDY NIE NASTĘPUJE.

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 07 lis 2017, 18:17

car.png

CAR STRADDLE
Zakup
CALL 41 DEC 2017 - 2.65
PUT 41 DEC 2017 - 2.55

Dzisiaj
CALL 41 DEC 2017 - 0.25
PUT 41 DEC 2017 - 6.3

Szału nie ma, wystarczyło zagrać na spadek ;) Patrzę na wykres i nie widać szans na odbicie, kurs leci jak kamień :>

marttin

Post autor: marttin » 10 lis 2017, 14:05

Disney ogłosił uruchomienie platformy streaming- owej jako konkurencji dla Netflix i z niższą ceną abonamentową. start planują na 2019

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 29 lis 2017, 16:52

marttin pisze:Disney ogłosił uruchomienie platformy streaming- owej jako konkurencji dla Netflix i z niższą ceną abonamentową. start planują na 2019

I z AMAZONEM umowę na to podpisał o hostingu, (ale to od dawna było wiadomo) ale :

Dzisiejsze spadki to wynik oczywiście tego, że reforma podatkowa okazuje się wcale nie reformą w takim rozumieniu rynku jaki rozumiał. Wcale korporacje nie zyskają tyle ile się wszystkim wydawało (znaczy rynki z 10x przeceniły reformę chyba). Na efekty długo nie trzeba czekać. Czy odbije? Nie wiem :) Ale trudne do przewidzenia to nie było, bo rząd wcale nie może przyciąć podatków bo wywali się na długu i coraz większych deficytach o czym nawet FED przestrzega i to dosłownie : że dodanie nawet 1.5T$ do długu pogorszy i tak już złą sytuację. Zatem faworyci wzrostów lecą. Na dodatek te marne tax-cuty wcale nie posłużą do wzrostu produktywności i tworzenia miejsc pracy, ale co najwyżej do wypłaty dywidendy itp, a nie tego Trump oczekiwał chyba heheh :

https://www.bloomberg.com/news/articles ... -investors

Zobaczymy co dalej, jak ostatnie 25% wzrostów oparte było na super reformie podatkowej. Już wiadomo, że ani to reforma, ani nie jest super :

Ogólnie :

Obrazek

Szczególnie :

NVIDIA :

Obrazek

NFLX :

Obrazek

AAPL : (2.5% spadku na Apple to istny krach ;) )

Obrazek

ODPOWIEDZ