LYNX Broker

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Re: LYNX Broker

Post autor: glina » 12 cze 2020, 15:58

Probujesz kupic Akcje czy ETFy?

pixel

Post autor: pixel » 12 cze 2020, 16:06

Wg mnie akcje, chciałem ustawić zlecenie na zakup O (realty income corp)
(pomylilem działy - bo używałem wyszukiwarki - używam IB, ale to ponoć to samo)
wcześniej chciałem ustawić zlecenia na GPW (testowo, poza zakresem realnej ceny) i tez nie przepuściło

Wojtas
Stały bywalec

Post autor: Wojtas » 14 cze 2020, 10:45

Reanoe pisze:
01 maja 2020, 10:50
w IB opłata za konto 10USD miesięcznie, w Lynx 0.

Opłata 10 USD miesięcznie odliczana od prowizji, co warto podkreślić.
Jeśli zrobisz transackje na 8 USD sumarycznych prowizji w miesiącu, to zapłacisz tylko brakujące 2 USD opłaty.
A jeśli zrobisz transakcje na 10 USD i więcej prowizji w danym miesiącu, to tej opłaty nie zapłacisz w ogóle.

10 USD to nie jest znacząca opłata. Większe koszty to notowania, prasa specjalistyczna, specjalistyczne serwisy, szkolenia, itp. I tym bym się przejmował jeśli już chcesz wejść w giełdę na poważnie.

Ogólnie opłaty to jednak kwestia indywidualna. Jeśli ktoś jest inwestorem (inwestuje na długie miesiące) to ma inne preferencje niż spekulant, który kupuje i sprzedaje często (nawet codziennie). W jednym i drugim przypadku prowizje będą miały zupełnie inną wagę.

GPR

Post autor: GPR » 14 cze 2020, 18:06

Zawsze. Ale to zawsze ..
przed poleceniem brokera powinno się zadać pytania:
- ile posiadasz pieniędzy teraz
- na jaki termin kupujesz
- czy i ile będziesz inwestować co miesiąc
Żeby IB sie opłacało trzeba mieć dużo pieniędzy. I to nie dużo teraz tylko sporo (jak dla polaka) co miesiąc.
Jeśli chcesz zainwestować dajmy na to poniżej 50.000zł na dłuższy termin to lepiej wybrać innego brokera (np Lynks) i zapłacić raz niż co miesiąc płacić te 10$.

korver

Post autor: korver » 19 cze 2020, 09:20

Witam,

od wczoraj mam dziwny problem z platformą Lynx Trading. Po zalogowaniu nie "ładują" się kursy akcji, ani żadne informacje. Na czerwono miga napis "DATA", ale status jest "connected". Sprawdzałem na dwóch internetach i jest to samo, więc to nie problem z siecią. Ktoś ma jakiś pomysł, gdzie tkwi przyczyna? Załączam screen (o ile uda mi się poprawnie wstawić ;) )

https://zapodaj.net/79f9798b0855b.png.html

Obrazek

Stanis

Post autor: Stanis » 19 cze 2020, 10:24

Jeszcze raz zainstaluj platforme Lynx z oficjalnej strony.

korver

Post autor: korver » 19 cze 2020, 14:49

Stanis pisze:
19 cze 2020, 10:24
Jeszcze raz zainstaluj platforme Lynx z oficjalnej strony.

dzięki, pomogło :)

kuba
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: kuba » 28 lip 2020, 19:57

Mam pytanie o wypłatę środków z Lynx - mam tam trochę dolarów i chiałbym je przelać na polskie konto (mBank konkretnie). Czy ktoś może robił już taki przelew i może mi powiedzieć, czy 'po drodze' nie została pobrana jakaś prowizja? Np. jakiś bank pośredniczący? Lynx/IB podaje, że pierwszy przelew w miesiącu jest darmowy, ale jeśli dobrze rozumiem, to USD byłyby przesłane z banku w USA i nie chciałbym się naciąć na jakieś dodatkowe opłaty.

Czy może lepiej w Lynx zamienić USD na PLN i przesłać złotówki? Może ktoś coś doradzić?
Dzięki!

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Post autor: Hubert » 28 lip 2020, 20:29

Bezpieczniej przelać złotówki z reszta skoro wypłacasz to chyba złotówki Ci są potrzebne chyba ze do działaności ci są potrzebne USD . Dolary będą wysłane z USA wiec możesz się naciąć na jakieś delikatne koszty ale ja nie wiem na jakie niestety.

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 28 lip 2020, 22:05

kuba pisze:
28 lip 2020, 19:57
Mam pytanie o wypłatę środków z Lynx - mam tam trochę dolarów i chiałbym je przelać na polskie konto (mBank konkretnie). Czy ktoś może robił już taki przelew i może mi powiedzieć, czy 'po drodze' nie została pobrana jakaś prowizja? Np. jakiś bank pośredniczący? Lynx/IB podaje, że pierwszy przelew w miesiącu jest darmowy, ale jeśli dobrze rozumiem, to USD byłyby przesłane z banku w USA i nie chciałbym się naciąć na jakieś dodatkowe opłaty.

Czy może lepiej w Lynx zamienić USD na PLN i przesłać złotówki? Może ktoś coś doradzić?
Dzięki!

Strzelam, że przelew w dolarach bedzie kosztował 15$, a w zł jest darmowy.

rebahas
Stały bywalec

Post autor: rebahas » 29 lip 2020, 12:08

kuba pisze:
28 lip 2020, 19:57

Dzięki!

Jeżeli chcesz mieć USD i je trzymać na koncie w mbanku to musisz się pogodzić, że opłaty za przelew jakieś będą, bo to będzie normalnie SWIFT szło. Jeżeli jednak chcesz mieć PLN to lepiej to wymienić w IB, bo kurs ma świetny i potem darmowy przelew PLN już na konto.

kuba
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: kuba » 29 lip 2020, 13:30

No właśnie chciałem mieć USD i się zastanawiam co mi taniej wyjdzie. Liczyłem, że ktoś już robił taki przelew i będzie w stanie mniej więcej powiedzieć ile prowizji po drodze zniknęło.

Chyba nie będę ryzykował i zamienię na PLNy. Dzięki wszystkim za odpowiedzi

rebahas
Stały bywalec

Post autor: rebahas » 29 lip 2020, 13:44

kuba pisze:
29 lip 2020, 13:30
No właśnie chciałem mieć USD i się zastanawiam co mi taniej wyjdzie. Liczyłem, że ktoś już robił taki przelew i będzie w stanie mniej więcej powiedzieć ile prowizji po drodze zniknęło.

Chyba nie będę ryzykował i zamienię na PLNy. Dzięki wszystkim za odpowiedzi

Tego ci nikt nie powiem, bo to zależy od banku docelowego. Różne banki mają różne banki pośredniczące ale też i różne opłaty i nawet jak się w banku zapytasz to nikt ci nie udzieli odpowiedzi ile ten przelew może kosztować. Niestety SWIFT jest monopolistą sterowany przez USA i dopóki krypto nie przebije się szerzej dopóty stan taki będzie trwał.

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 29 lip 2020, 14:03

Mbank oferuje dość dobre kursy wymiany walut i bez dodatkowych prowizji. Może warto sobie policzyć czy nie bardziej opłaci sie przelać z lynx/IB zł po to, żeby przewalutować potem w mbanku na $. Wszystko zależy od kwoty, którą chcesz wymienić.

Jeszcze jedna zaleta jest taka, że euro i dolary możesz wypłacić fizycznie w placówce mbanku.

miw83

Post autor: miw83 » 30 lip 2020, 07:41

Trzeba by to dobrze sprawdzić bo nie ręczę, ale dla USD jak by założyć konto walutowe w polskim Citibanku(czyli dawnym Banku Handlowym) to jest możliwość że przelewy z Lynx/IB na większość walut z kont denominowanych w tych samych walutach będą darmowe bo Lynx/IB korzysta głównie z Citibanku a Citibank oferuje obecnie normalną komercyjną usługę darmowych przelewów walutowych międzynarodowych między Citibankami z różnych państw. No ale jak napisałem, nie ręczę, poza tym bardziej egzotyczne waluty wcale nie muszą być w Citibankach.

Lista banków korespondentów mbanku jest tutaj ale to nie znaczy że przelew będzie musiał iść dokładnie tą ścieżką:
https://www.mbank.pl/pdf/msp-korporacje ... obcych.pdf

Na chwilę obecną bym obstawiał np.(dla USD)
(Lynx/IB->CitiUSA)->CitiPL->mBank (przelew z CitiPL do mBank w USD może być uznany za normalny SWIFT i będą potrącone międzynarodowe prowizje)
albo
(Lynx/IB->CitiUSA)->jakiś bank w USA z listy korespondentów mBank(Wells/Chase/DB)->mBank

W drugą stronę natomiast raczej by było(dla USD)
mBank->(Wells/Chase/DB)->CitiUSA

Jeśli chodzi o opłaty to Wells ma za przychodzące międzynarodowe $16, CitiUS $15 a Chase $15 natomiast za wychodzące odpowiednio $45, $35 i $40. I też nie jestem w żaden sposób pewien tych informacji. Nie wiem czy CitiUS będzie pobierał za przelewy do CitiPL(i w drugą stronę), jest jak wyżej napisałem duża szansa że nie. Nie wiem też jak z innymi bankami a z tymi z PL, radzę sobie podzwonić tylko też trzeba wiedzieć że jedna baba na infolinii może powiedzieć co innego niż druga baba. No i finalnie trzba też wiedzieć że niektóre banki mają różne specjalne umowy i wcale nie muszą stosować takich ww. opłat tylko zupełnie inne.

Jeszcze bym zadzwonił do Lynx/IB i się pytał otwarcie czy wiedzą przez jakie banki idą przelewy, czasem tak jest że brokerzy z własnego doświadczenia będą w stanie coś poradzić.

ODPOWIEDZ