LYNX Broker

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Re: LYNX Broker

Post autor: glina » 28 kwie 2020, 23:21

Zakladajac konto w IB jestes klientem IB UK, o ile to jakiekolwiek pocieszenie :-)

Stan

Post autor: Stan » 28 kwie 2020, 23:37

tak, wiem, jednak w kontekscie brexitu jednak jest pewien dyskomfort ;) przy czym majątek na terenie USA (vide akcje, pieniądze na kontach itp) podlegają nadal prawu USA co nie jest idealne z perspektywy EU. Z UK to możesz dyskutować jak zapomnisz hasła do konta :)

Reanoe

Post autor: Reanoe » 01 maja 2020, 10:50

Stan pisze:
28 kwie 2020, 22:09
Nie mogę się połapać jaki jest sens otwierania konta w Lynx zamiast w IB? Przecież to tylko pośrednik z gorszymi stawkami. Czy się mylę i coś mi umyka?
w IB opłata za konto 10USD miesięcznie, w Lynx 0. Jeśli nie handlujesz tylko robisz zakupy żeby trzymać do śmierci i jeden dzień dłużej, to odpada Ci 120USD rocznej opłaty.

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 01 maja 2020, 11:20

w IB opłata za konto 10USD miesięcznie, w Lynx 0. Jeśli nie handlujesz tylko robisz zakupy żeby trzymać do śmierci i jeden dzień dłużej, to odpada Ci 120USD rocznej opłaty.

no nie bardzo - jeśli doinwestowujesz swój kapitał cyklicznie (np co miesiąc lub 3 m-ce) i dokonujesz transakcji kupna, to w Lynx bodaj płacisz 4.95$ jako fee, zatem jak dokupisz w miesiącu 2 różne aktywa, to i tak zapłacisz te 10 dolków. Zresztą, o czym my tu gadamy :-) na koncie brokerskim jak IB powinieneś mieć kapitał większy niż 10k $, więc nawet przyjmując te 120$ kosztów, to jest 1.2% kapitału, więc jeśli nie generujesz zysku większego niż te 120$ (które wg niektórych jest "nieopłacalne"), to może nie warto, żeby inwestować w ogóle :D
pomijam fakt, że samym wystawianiem opcji możesz sobie "pokryć" koszt rocznego utrzymania.

generalnie ta opłata jest pomijalna w zasadzie, chyba że ktoś zapakował na konto 500$ i liczy na miliony :-)

Reanoe

Post autor: Reanoe » 01 maja 2020, 17:18

Nie wiem co nie bardzo. Ja przedstawiam różnicę między kontami, bo o to było pytanie. To co się bardziej komu opłaca, to każdy kto chce inwestować powinien umieć sobie sam policzyć mając te informacje i wiedząc co on będzie chciał robić na koncie.

mlubinski
Forumowy wyga

Post autor: mlubinski » 01 maja 2020, 18:14

Ok, skrot myslowy, chodzilo mi o to, ze nie ma znaczenia czy masz 10$ na miesiac i niskie prowizje , czy konto za 0 i duze prowizje.

rebahas
Stały bywalec

Post autor: rebahas » 03 maja 2020, 13:02

mlubinski pisze:
01 maja 2020, 18:14
Ok, skrot myslowy, chodzilo mi o to, ze nie ma znaczenia czy masz 10$ na miesiac i niskie prowizje , czy konto za 0 i duze prowizje.

Też jestem tego zdania. Miałem w Sogo 2.88$ i jak sobie policzyłem mimo, że dużych ruchów nie robiłem to w zasadzie nie ma różnicy Sogo vs IB.

cheppeniathan

Post autor: cheppeniathan » 03 maja 2020, 18:56

Witam,
jestem przed otwarciem rachunku w Lynx. Po otwarciu chciałbym zakupić ETF ZSIL który jest w CHF.
Mam kupione CHF po dużo niższym kursie niż obecnie. W takiej sytuacji chyba lepiej będzie mi zaznaczyć przy zakładaniu konta w Lynx, że przelew wykocham w CHF a nie PLN? Przewalutowywanie PLN na CHF po aktualnym kursie jest dla mnie niekorzystne i będę musiał zapłacić jeszcze 20 zł. za nie. Dobrze myślę? Jeśli tak to, czy ktoś orientuje się ile kosztuje przelew franków z polskiego banku na rachunek Lynx? Pozdrawiam

rebahas
Stały bywalec

Post autor: rebahas » 03 maja 2020, 19:26

cheppeniathan pisze:
03 maja 2020, 18:56
Witam,
jestem przed otwarciem rachunku w Lynx. Po otwarciu chciałbym zakupić ETF ZSIL który jest w CHF.
Mam kupione CHF po dużo niższym kursie niż obecnie. W takiej sytuacji chyba lepiej będzie mi zaznaczyć przy zakładaniu konta w Lynx, że przelew wykocham w CHF a nie PLN? Przewalutowywanie PLN na CHF po aktualnym kursie jest dla mnie niekorzystne i będę musiał zapłacić jeszcze 20 zł. za nie. Dobrze myślę? Jeśli tak to, czy ktoś orientuje się ile kosztuje przelew franków z polskiego banku na rachunek Lynx? Pozdrawiam

Sprawdź czy możesz wpłacić CHF do Lynx, bo to nie jest takie oczywiste. Obsługa każdej waluty brokera po prostu kosztuje, więc mogą być ograniczenia. Co do przelewu to pewnie pójdzie SWIFT to już zależy ile Ty płacisz za przelew i jeszcze koszty pośredniczące, które zazwyczaj broker odciąga od Twojego przelewu.

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga

Post autor: glina » 03 maja 2020, 19:35

Czy LYNX uzywa tych samych kont co IB? Na logike tak, bo Lynx to nakladka na IB.
W tej sytuacji, konto IBAN dla CHF u IB to :
CH20 8909 5000 0105 6967 4

Upewnij sie jednak, zeby nie przelewac w ciemno. Zaplacisz tyle ile skasuje cie twoj bank, podejzewam ze ok. 100zl.

cheppeniathan

Post autor: cheppeniathan » 20 maja 2020, 08:00

glina pisze:
03 maja 2020, 19:35
Czy LYNX uzywa tych samych kont co IB? Na logike tak, bo Lynx to nakladka na IB.
W tej sytuacji, konto IBAN dla CHF u IB to :
CH20 8909 5000 0105 6967 4

Upewnij sie jednak, zeby nie przelewac w ciemno. Zaplacisz tyle ile skasuje cie twoj bank, podejzewam ze ok. 100zl.

Taki numer jak podałeś dostałem od LYNX do wpłaty.
Nie ma mowy o wpłacie w ciemno ponieważ trzeba im najpierw podać nr konta z jakiego będzie wykonany przelew i ustalić kwotę.
Przy rejestracji konta nie ma możliwości wybrać jako walutę wpłaty CHF ale nie jest to problemem jeśli się do nich zadzwoni/napisze.

GPR

Post autor: GPR » 07 cze 2020, 12:19

mlubinski pisze:
01 maja 2020, 11:20
no nie bardzo - jeśli doinwestowujesz swój kapitał cyklicznie (np co miesiąc lub 3 m-ce) i dokonujesz transakcji kupna, to w Lynx bodaj płacisz 4.95$ jako fee

Nigdzie nie widze takiej opłaty. Za to widzę:

Jeśli wartość Twojego rachunku (papiery wartościowe+ gotówka) wynosi mniej niż 1.000 USD (lub
równowartość w innej walucie) i nie wydasz przynajmniej 1 USD (lub równowartości w innej
walucie) w ciągu miesiąca kalendarzowego, wówczas nakładana jest opłata za nieaktywność:

Opłata za brak aktywności = 1 USD -opłata miesięczna.

Generalnie aby wyjść LYNKS = IB musisz zrobić 2 transakcje miesięcznie (bo min fee w Lynks to 5$ przy zakupie w USA).
O ile teraz (przy ewentualnych okazjach) zrobisz te 2 transakcje to pytanie czy miesiąc w miesiąc będziesz robił tyle transakcji?

Ja osobiście nie dysponuje wielką gotówką a przy zakupie nie wychodzę poza 1% fee. Dla 5$ z LYNKS 1% to suma ok 500$ czyli 2000zł.
Zatem 2 transakcje w miesiącu to dla mnie 4000zł. Raczej mało prawdopodobne bym co miesiąc wkładał dodatkowe 4000zł a już tym bardziej sprzedawał i kupował tracąc po 1% na sprzedaży i kupnie + podatki (bo gdzie tu zarobek przeliczony na czas poświęcony na znalezienie odpowiedniego aktywa + dodatkowe nerwy).

GPR

Post autor: GPR » 10 cze 2020, 19:46

Konto w Lynks jest denominowane w USD? (jeśli nie to czy można na takie zamienić czy jakis nowy rachunek trzeba otwietać itp)
Jak to wygląda przy przelewie z banku polskiego? Od razu kupują dolce po aktualnym kursie?
Ile zwykle ucina funduszy na tej transakcji?
Jaki jest spread w Lynks?
Ze strony wynika że OD 0,1 a jaki jest w praktyce? (gdybym chciał kupić akcje rosyjskie, chińskie itp)

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 12 cze 2020, 11:27

W ramach głównego rachunku dostępnych jest wiele subrachunków w różnych walutach (od PLN, przez EUR i USD, po RUB). Przy generowaniu danych do przelewu poprzez stronę brokera wybierasz, w jakiej walucie chcesz dokonać wpłaty i wtedy otrzymujesz określone dane banku z rachunkiem w tejże walucie. Jeśli wybierzesz PLN, otrzymasz dane do przelewu do polskiego oddziału Citibanku z numerem rachunku w PLN. Jeśli wybierzesz USD, otrzymasz dane do wpłaty na amerykański oddział Citibanku prosto na rachunek rozliczany w USD. Nie następuje tu więc żadna automatyczna zamiana, a pieniądze księgowane są na platformie w takiej walucie, w jakiej je wpłacisz. Potem dopiero sam masz możliwość wymiany tych walut ręcznie po kursach... międzybankowych.

pixel

Post autor: pixel » 12 cze 2020, 15:54

Kiedy wiadomo, że otrzymało się "trading permission"?
Dostaje komunikat o braku trading permissions przy kupowania akcji na NYSE... w ustawieniach konta dla stocks mam zaznaczone wszystko oprócz Chin.

ODPOWIEDZ