Broker zagraniczny pod inwestycję długoterminowa
Re: Broker zagraniczny pod inwestycję długoterminowa
tutaj masz co nieco nt. pożyczania akcji, też mi się wydaje, że nie warto. Ja mam Custody.
https://www.stockwatch.pl/forum/wpisy-5036_DEGIRO.aspx
https://www.stockwatch.pl/forum/wpisy-5036_DEGIRO.aspx
Na stronie Degiro masz dokument jakie są konta co zawierają jakie są opłaty, wybierz takie jakie Ci odpowiada.
Ja nie lubię pożyczać więc nie pożyczam i mam takie konto. Jak lubisz to wybierasz inne konto, Degiro działa na zasadzie wewnętrznych transakcji i pożyczania dlatego im zależy na tym, ale masz opcje wyboru.
Dywidenda jest fajnym dodatkiem, ale jak pisałem musisz mieć większa kwotę zainwestowaną no i też trzymać te akcje na koncie.
Jeśli masz dużą kasę to moim zdaniem warto zainteresować się i zbudować portfel dywidendowy.
Nie czytajcie jakieś forum gdzie są stare wpisy bo to bez sensu, macie w pl na stronie wszystko opisane, bez sensu jest podawanie linków to archaicznych wpisów.
Po następne z tego co pamiętam ostatnio wprowadzili dodatkowe opłaty za trzymanie papierów na poszczególnych giełdach, raz w roku płacisz opłatę, za każdą giełdę ale o tym proponuję sobie przeczytać. Na stronie wszystko jest opisane w sposób czytelny. No i aktualny!
Ja nie lubię pożyczać więc nie pożyczam i mam takie konto. Jak lubisz to wybierasz inne konto, Degiro działa na zasadzie wewnętrznych transakcji i pożyczania dlatego im zależy na tym, ale masz opcje wyboru.
Dywidenda jest fajnym dodatkiem, ale jak pisałem musisz mieć większa kwotę zainwestowaną no i też trzymać te akcje na koncie.
Jeśli masz dużą kasę to moim zdaniem warto zainteresować się i zbudować portfel dywidendowy.
Nie czytajcie jakieś forum gdzie są stare wpisy bo to bez sensu, macie w pl na stronie wszystko opisane, bez sensu jest podawanie linków to archaicznych wpisów.
Po następne z tego co pamiętam ostatnio wprowadzili dodatkowe opłaty za trzymanie papierów na poszczególnych giełdach, raz w roku płacisz opłatę, za każdą giełdę ale o tym proponuję sobie przeczytać. Na stronie wszystko jest opisane w sposób czytelny. No i aktualny!
Tak jest tam coś takiego że raz w roku pobierają opłatę za posiadanie akcji z danego rynku i z góry jest to określone i niezależne od obrotu czy ilości akcji. Nie pamiętam kwoty ale nie są to jakieś kosmiczne kwoty raczej rzędu 3-5 euro . Ale to faktycznie musiałbyś przeczytać bo z głowy nie pamiętam
co do pożyczania akcji nic się raczej nie zmieniło w stosunku do tego co jest opisane na forum.
Tak, jest to bodajże 2,5 euro maksymalnie, płatne z tytułu otwartej pozycji dla danej giełdy.
Tak, jest to bodajże 2,5 euro maksymalnie, płatne z tytułu otwartej pozycji dla danej giełdy.
Jednak po dokładniejszej analizie zdecyduję się na SogoTrade.
Głównie ze względu na konto w USD, możliwość reinwestycji dywidendy oraz w pewnym sensie nie odpowiada mi to że DeGiro pożycza moje akcje.
Kosztowo wydaje mi się że przy moim volumenie nię będzie to robiło dużej różnicy.
Głównie ze względu na konto w USD, możliwość reinwestycji dywidendy oraz w pewnym sensie nie odpowiada mi to że DeGiro pożycza moje akcje.
Kosztowo wydaje mi się że przy moim volumenie nię będzie to robiło dużej różnicy.
Przecież możesz się nie zgodzić n pożyczanie akcji, masz różne konta.
SogoTrader niestety z tego co pamiętam 5$ transakcja a to nie jest aż tak mało. Kwestia jak często robisz transakcje.
SogoTrader niestety z tego co pamiętam 5$ transakcja a to nie jest aż tak mało. Kwestia jak często robisz transakcje.
Zgadza się sebo, mogę nie zgodzić się na wypożyczanie i wybrać konto Custody, ale wtedy mam prowizję za realizację dywidendy +1EUR+3%, co przy kwartalnych dywidendach, moze wyglądać nie ciekawie.
Dodatkowo tak jak wspomniałem, Degiro nie posiada programu reinwestycji dywidendy, co oznacza, że będę musiał manualnie kupować dodatkowe akcje, co wiąże się ponownie z opłatami.
Biorąc to pod uwagę, nie sądzę abym wyszedł dużo gorzej na SogoTrade.
Dodatkowo tak jak wspomniałem, Degiro nie posiada programu reinwestycji dywidendy, co oznacza, że będę musiał manualnie kupować dodatkowe akcje, co wiąże się ponownie z opłatami.
Biorąc to pod uwagę, nie sądzę abym wyszedł dużo gorzej na SogoTrade.
Dokładniej rzecz biorąc wygląda to tak: 1,00 EUR + 3,00% od dywidendy (max 10,00%)
Czyli w moim rozumieniu maksymalnie 10% ściągną od dywidendy jako całości, kwartalnie czy rocznie to już chyba nie ma tu znaczenia.
przy okazji, jeśli jeszcze nie założyłeś konta w Sogotrade skorzystaj proszę tak jak ja to zrobiłem z któregoś linka z tego wątku:
viewtopic.php?f=4&t=22
Czyli w moim rozumieniu maksymalnie 10% ściągną od dywidendy jako całości, kwartalnie czy rocznie to już chyba nie ma tu znaczenia.
przy okazji, jeśli jeszcze nie założyłeś konta w Sogotrade skorzystaj proszę tak jak ja to zrobiłem z któregoś linka z tego wątku:
viewtopic.php?f=4&t=22
Ja miałem przez 3 lata konto w Dif Broker,oraz w SAXO.Bardzo byłem zadowolony z poziomu usług DIF Brokera ,gdzie jedna Pani ANIA potrafiła kilkanaście razy więcej przekazać niż siedzący w garniturach pseudo opiekunowie klienta w SAXO.Wtedy mieli jescze biuro w W-wie.DIF broker ma bardzo dużo do zaoferowania ,można samemu inwestować ,spekulować na wszystkim to co ma SAXO,jeśli nie ma instrumentu ,który nas interesuje to dodadzą bezproblemu .Dla laików ułożą portfel np.z samych ETF-ów,wszystko pod ryzyko jakie klient akceptuje .Wystarczy spojrzeć na wyniki tych gotowych portfeli,-średnio 30% rocznie.Platforma taka sama jają ma SAXO.Nie wiem czy nie wrócę po nowym roku do Dif Brokera,polecałem kila osobą ,są jak narazie bardzo zadowoleni,a czym są tak nikłe koszty w porównaniu do brokerów angielsko języcznych ? niczym.Liczy się kontakt ,język polski ,fachowość ludzi tam pracujących.
A to prawda Pani jest rewelacyjna, pomoc na wysokim poziomie.
Jest jeden wielki minus, prowizje.
Nie wiem jak jest teraz, miałem kontakt z nimi chyba dwa lata temu jakoś tak.
Teraz zerknąłem na ich prowizje, 15$ za transakcję. Dobre biuro ale opłaty mają fiu fiu.
Ja ostatnio zbyt dużo robiłem transakcji, a szczególnie, że w tym roku i poprzednim robiłem pakietami. Może jak ktoś robi raz na ruski rok to się opłaca.
Po następne dzień dobry coś kojarzę nick, kiedyś nie wiem czy nie rozmawialiśmy o Saxo I Dif.
Jest jeden wielki minus, prowizje.
Nie wiem jak jest teraz, miałem kontakt z nimi chyba dwa lata temu jakoś tak.
Teraz zerknąłem na ich prowizje, 15$ za transakcję. Dobre biuro ale opłaty mają fiu fiu.
Ja ostatnio zbyt dużo robiłem transakcji, a szczególnie, że w tym roku i poprzednim robiłem pakietami. Może jak ktoś robi raz na ruski rok to się opłaca.
Po następne dzień dobry coś kojarzę nick, kiedyś nie wiem czy nie rozmawialiśmy o Saxo I Dif.
Nie wiem, czy dobrze robię odkopując temat sprzed dwóch lat, ale w sumie interesuje mnie dokładnie to samo, tyle, że na chwilę obecną. Jaką platformę poradzilibyście dzisiaj komuś kto zakłada inwestycję długoterminową, głównie rynek amerykański, prawdopodobnie kilka/kilkanaście operacji w roku, dobrze, żeby była możliwość zapłacenia 15% podatku od dywidendy, a nie 30%. Dzięki za pomoc.
1. IB
2. Lynx
3. DeGiro
I tak musisz sie rozliczac z polskim US wiec musisz placic 19% podatku.
2. Lynx
3. DeGiro
I tak musisz sie rozliczac z polskim US wiec musisz placic 19% podatku.
Jak nie jakoś mega profesjonalnie to polecam XTB prowizje na poziomie lynx, wszystko sprawnie chodzi, szybkie przelewy, brak problemów z pitami itp
mlubinski, Maro dzięki za pomoc. Mam w tej chwili konto na XTB, ale tam niestety podatek od dywidend z USA wynosi 30% (jest pośrednik). Z tradycyjnych domów maklerskich w Polsce chyba tylko citi ma 15%, ale prowizje są tam zabójcze (minimum za transakcje: 25USD dla USA i 20E dla większości Europy).
Na razie mój portfel jest dość skromny i chyba zostanę przy tym XTB. Przy obecnych poziomach dywidend, portfel musiałby być wielokrotnie większy, żeby gra była warta świeczki, ale na dłuższą metę pewnie faktycznie trzeba było by przejść na IB.
Na razie mój portfel jest dość skromny i chyba zostanę przy tym XTB. Przy obecnych poziomach dywidend, portfel musiałby być wielokrotnie większy, żeby gra była warta świeczki, ale na dłuższą metę pewnie faktycznie trzeba było by przejść na IB.
Lukasz pisze: ↑23 kwie 2019, 22:56mlubinski, Maro dzięki za pomoc. Mam w tej chwili konto na XTB, ale tam niestety podatek od dywidend z USA wynosi 30% (jest pośrednik). Z tradycyjnych domów maklerskich w Polsce chyba tylko citi ma 15%, ale prowizje są tam zabójcze (minimum za transakcje: 25USD dla USA i 20E dla większości Europy).
Wg mnie słusznie, manewr przejścia można zawsze spokojnie wykonać przy odpowiedniej skali, prowizję za sprzedaż, odkupienie i przelewy to nie jest jakoś mega dużo, a u polskiego brokera jest łatwiej formalnie z podatkami i nie ma tu jakichś dziwnych opłat i kar