Broker zagraniczny pod inwestycję długoterminowa
Broker zagraniczny pod inwestycję długoterminowa
Cześć,
Jestem zainteresowany inwestowaniem w amerykańskie spółki dywidendowe.
Moja strategia polega na tym, że przez kilka lat będę budował swoje portfolio, a zysk z dywidendy reinwestował.
Prawdopodobnie miesięcznie będę robił ~1-2 transakcje (max).
W związku tym, chciałbym zapytać, który broker najlepiej nadaje się do takiej strategii długoterminowej buy and hold?
Zależy mi również, aby była możliwość złożenia wniosku W-8BEN oraz re-inwestycji dywidendy.
Dodam równeiż, że IB raczej odpada, ze względu na mc opłatę 10USD. Ponieważ mogą się trafić miesiące, w które nie będę wykonywał transackji.
Z góry dziękuje za pomoc.
Jestem zainteresowany inwestowaniem w amerykańskie spółki dywidendowe.
Moja strategia polega na tym, że przez kilka lat będę budował swoje portfolio, a zysk z dywidendy reinwestował.
Prawdopodobnie miesięcznie będę robił ~1-2 transakcje (max).
W związku tym, chciałbym zapytać, który broker najlepiej nadaje się do takiej strategii długoterminowej buy and hold?
Zależy mi również, aby była możliwość złożenia wniosku W-8BEN oraz re-inwestycji dywidendy.
Dodam równeiż, że IB raczej odpada, ze względu na mc opłatę 10USD. Ponieważ mogą się trafić miesiące, w które nie będę wykonywał transackji.
Z góry dziękuje za pomoc.
Re: Broker zagraniczny pod inwestycję długoterminowa
Cześć, Degiro będzie najlepsze do takiej strategii, bo konto jest praktycznie darmowe, transakcje śmiesznie tanie, a do podejścia „kup i trzymaj” nie potrzebujesz rozbudowanej platformy, ani wielu narzędzi. Istnieje tam tez możliwość wyłączenia automatycznego przewalutowywania na złotówki, a wiec bez problemu będziesz mógł reinwestować środki. Od dywidendy i tak jednak zostanie za każdym razem pobrany podatek, bez względu na to, co zrobisz z zyskami.
Zerknij tutaj, pisałem tam więcej o Degiro: https://www.tradingforaliving.pl/degiro-broker-opinie/
Zerknij tutaj, pisałem tam więcej o Degiro: https://www.tradingforaliving.pl/degiro-broker-opinie/
A tak w ogóle to ile % podatku od dywidenty, pobieraja wam od spółek z USA w Degiro? 15 czy 30%?
Z tego co mam w wyliczeniach podawanych przez DeGiro to z dywidendy wyjdzie mi 30% podatku
Ale 30% od spółek notowanych na giełdzie w USA czy od spółek zarejestrowanych w USA? Ja nie mam niczego na Degiro, to nie potwierdzę.
mam pierwszą dopiero dywidendę w DeGiro i jest to z HCLP
A na pewno zgłosiłeś im formularz W8-BEN? Można go wypełnić na platformie w zakładce „Dane konta”. Ten formularz mówi o tym, ze korzystasz z umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania pomiędzy Polska i USA, a wiec podatki od dywidend od spółek amerykańskich płacisz w zredukowanej wysokości 15%.
30% będzie pobierane od ETF-ów, w których siedzą firmy spoza USA, czy od wszystkich ADR-ów.
Tak to powinno wyglądać na Degiro:
30% będzie pobierane od ETF-ów, w których siedzą firmy spoza USA, czy od wszystkich ADR-ów.
Tak to powinno wyglądać na Degiro:
Mogę Ci później sprawdzić ile pobierają ale oni z tego co pamiętam nie podawają dokładnie tylko trzeba sobie policzyć plus wydaję mi się,że zależy od konta jakie się ma.
Tomku - mam to dokładnie tak zrobione jak na Twoim zdjęciu i wyliczając wyjdzie 30% dywidendy
Napisałem do DeGiro i odpowiedz jest w tym tonie, że w przypadku gdy spółka zarejestrowana jest jako Limited Partnership pobierane jest 39% i W-8BEN nie ma wpływu na obniżenie tej dywidendy. I załącznik do tego typu spółki :
https://www.irs.gov/individuals/interna ... ithholding
Napisałem do DeGiro i odpowiedz jest w tym tonie, że w przypadku gdy spółka zarejestrowana jest jako Limited Partnership pobierane jest 39% i W-8BEN nie ma wpływu na obniżenie tej dywidendy. I załącznik do tego typu spółki :
https://www.irs.gov/individuals/interna ... ithholding
O kurcze, rzeczywiście. Sprawdziłem u siebie na IB, bo tam mam HCLP, i faktycznie podatek od dywidendy został pobrany w wysokości dokładnie 39,6%. Nie wiedziałem, że dla spółek LP obowiązuje wyższa stawka.
jak to mówią - człowiek uczy się całe życie a i tak umiera głupi :D
Też się ostatnio zdziwiłem, że podatek wyniósł aż tak dużo.
Przy zakładaniu konta w degiro pamiętaj też, by nie wybierać typu konta "Custody" bo od każdej dywidendy pobierana jest wtedy jeszcze dodatkowa opłata w wysokości 1 euro i 3% (max 10%).
Przy zakładaniu konta w degiro pamiętaj też, by nie wybierać typu konta "Custody" bo od każdej dywidendy pobierana jest wtedy jeszcze dodatkowa opłata w wysokości 1 euro i 3% (max 10%).
I będą Twoje akcje pożyczać itd.
Dość sporo kasy trzeba mieć by z dywidendy coś wynikało. Nie wiem czy dla paru złoty na teraz warto.
Dość sporo kasy trzeba mieć by z dywidendy coś wynikało. Nie wiem czy dla paru złoty na teraz warto.
Dywidenda jest fajnym dodatkiem. Fakt jak chcesz mieć ładną dywidendę to musisz wydać sporo kasy na akcję, jednak wydaje mi się że jak dostajesz dywidendę taką nie planowaną a kurs rośnie - tak mam np z HCLP - to jest to fajny dodatek
Dziękuje za wasze cenne opinie.
Najprawdopodobniej zdecyduję się na konto w DeGiro, ze względu na niskie koszty. Oczywiście nie będę brał konta "Custody" w celu uniknięcia opłat za realizację dywidendy. Jeśli dobrze rozumiem, to ta opłata jest pobierana pomimo re-inwestycji zysku z dywidendy?
Najprawdopodobniej zdecyduję się na konto w DeGiro, ze względu na niskie koszty. Oczywiście nie będę brał konta "Custody" w celu uniknięcia opłat za realizację dywidendy. Jeśli dobrze rozumiem, to ta opłata jest pobierana pomimo re-inwestycji zysku z dywidendy?
sebo co masz dokładnie na myśli mówiąc nie warto?sebo pisze:I będą Twoje akcje pożyczać itd.