Jaki broker zagraniczny dla osoby zaczynającej przygodę z globalnymi rynkami?
Jaki broker zagraniczny dla osoby zaczynającej przygodę z globalnymi rynkami?
Cześć wszystkim,
Jestem nowy na forum, dosłownie przed chwilą założyłem konto, aby móc się was poradzić w kwestii wyboru brokera zagranicznego dla osoby dopiero zaczynającej przygodę z rynkami zagranicznymi nie posiadającej dużo kapitału na start (kilka tyś złotych), a raczej nastawionej na systematyczną mozolną jego budowę poprzez regularne dopłacanie do rachunku (podoba mi się idea traktowania konta maklerskiego jak swego rodzaju konta oszczędnościowego).
Portfel, który chciałbym zacząć budować miałby horyzont "na całe życie" (obecnie mam 23 lata) i zakładałby kupowanie głównie akcji poszczególnych firm. Docelowym i idealnym scenariuszem byłoby na starsze lata odcinanie z niego napływających dywidend i tym samym wypracowanie Sobie dodatkowego źródła solidnych dochodów.
Transakcji na portfelu ogólnie nie byłoby znacząco dużo, w zależności od aktualnej sytuacji rynkowej, jeśli pojawiałyby się okazje to wiadomo, że byłoby ich więcej niż zwykle, nie chciałbym tu się jakoś sztywno pasywnie ograniczać do konkretnej liczby miesięcznie.
Zależy mi na wysokim bezpieczeństwie moich środków, dostępie do szerokiej gamy rynków umożliwiającej solidną dywersyfikację geograficzną oraz w miarę niskich opłatach na ile to możliwe.
Co w związku z tym możecie mi poradzić i dlaczego ten broker a nie inny?
Z góry dzięki wszystkim tęgim głowom na tym forum za pomoc i poświęcony czas na odpowiedź :)
Jestem nowy na forum, dosłownie przed chwilą założyłem konto, aby móc się was poradzić w kwestii wyboru brokera zagranicznego dla osoby dopiero zaczynającej przygodę z rynkami zagranicznymi nie posiadającej dużo kapitału na start (kilka tyś złotych), a raczej nastawionej na systematyczną mozolną jego budowę poprzez regularne dopłacanie do rachunku (podoba mi się idea traktowania konta maklerskiego jak swego rodzaju konta oszczędnościowego).
Portfel, który chciałbym zacząć budować miałby horyzont "na całe życie" (obecnie mam 23 lata) i zakładałby kupowanie głównie akcji poszczególnych firm. Docelowym i idealnym scenariuszem byłoby na starsze lata odcinanie z niego napływających dywidend i tym samym wypracowanie Sobie dodatkowego źródła solidnych dochodów.
Transakcji na portfelu ogólnie nie byłoby znacząco dużo, w zależności od aktualnej sytuacji rynkowej, jeśli pojawiałyby się okazje to wiadomo, że byłoby ich więcej niż zwykle, nie chciałbym tu się jakoś sztywno pasywnie ograniczać do konkretnej liczby miesięcznie.
Zależy mi na wysokim bezpieczeństwie moich środków, dostępie do szerokiej gamy rynków umożliwiającej solidną dywersyfikację geograficzną oraz w miarę niskich opłatach na ile to możliwe.
Co w związku z tym możecie mi poradzić i dlaczego ten broker a nie inny?
Z góry dzięki wszystkim tęgim głowom na tym forum za pomoc i poświęcony czas na odpowiedź :)
Re: Jaki broker zagraniczny dla osoby zaczynającej przygodę z globalnymi rynkami?
Większość ludzi tutaj używa Interactive Brokers lub ich europejskiej wersji, czyli Lynx Brokers. To firma amerykańska, ale IB dla europejczyków jest zarejestrowana w UK. Prowizje są niższe niż u konkurencji, dostęp do wielu rynków zagranicznych. Minusem dla mniejszych kont na pewno jest opłata 10$ za miesiąc, ale ta opłata nie jest pobierana jeśli wyrobisz te 10$ (lub więcej) w prowizjach. Również jeśli wyrobisz w prowizjach np. 5$ to pobiorą Ci jako opłatę tylko brakujące 5$. Ja korzystam z IB i póki co jestem zadowolony.
Nie wiem jakie masz doświadczenie z rynkami, ale jeśli jesteś początkujący i nastawiony na spokojne budowanie portfela, to z mojej strony mogę zasugerować, żebyś poczytał o inwestowaniu pasywnym przy użyciu ETF'ów. W skrócie: zamiast kupować akcje konkretnych spółek, kupujesz pakiet kilkudziesięciu do kilku tysięcy spółek, np. cały amerykański S&P 500. Jest na ten temat mnóstwo dobrych książek i artykułów. Okazuje się, że dobór indywidualnych spółek to ciężki kawałek chleba. Mnóstwo pracy, którą trzeba w to włożyć, a na końcu i trudno wygrać z rynkiem na dłuższą metę. Kupując ETF'y nie próbujesz wygrać z rynkiem, tylko płynąć z jego nurtem. Nie twierdzę, że z rynkiem nie da się wygrać, bo jest mnóstwo przykładów, że się da, ale niestety statystyka nie jest po Twojej stronie.
Powodzenia.
Nie wiem jakie masz doświadczenie z rynkami, ale jeśli jesteś początkujący i nastawiony na spokojne budowanie portfela, to z mojej strony mogę zasugerować, żebyś poczytał o inwestowaniu pasywnym przy użyciu ETF'ów. W skrócie: zamiast kupować akcje konkretnych spółek, kupujesz pakiet kilkudziesięciu do kilku tysięcy spółek, np. cały amerykański S&P 500. Jest na ten temat mnóstwo dobrych książek i artykułów. Okazuje się, że dobór indywidualnych spółek to ciężki kawałek chleba. Mnóstwo pracy, którą trzeba w to włożyć, a na końcu i trudno wygrać z rynkiem na dłuższą metę. Kupując ETF'y nie próbujesz wygrać z rynkiem, tylko płynąć z jego nurtem. Nie twierdzę, że z rynkiem nie da się wygrać, bo jest mnóstwo przykładów, że się da, ale niestety statystyka nie jest po Twojej stronie.
Powodzenia.
Re: Jaki broker zagraniczny dla osoby zaczynającej przygodę z globalnymi rynkami?
Cześć
Zachęcamy do lektury działu 'Platformy i brokerzy' bo to znajdziesz wszystko a nawet więcej - naprawdę teraz młodym ludziom już całkowicie wyłączyli myślenie? ;)
PS do moderatorów - chyba już czas zrobić przypięty temat w stylu "Zanim zadasz pytanie koniecznie to przeczytaj" czy coś w tym stylu. Co Wy na to?
Zachęcamy do lektury działu 'Platformy i brokerzy' bo to znajdziesz wszystko a nawet więcej - naprawdę teraz młodym ludziom już całkowicie wyłączyli myślenie? ;)
PS do moderatorów - chyba już czas zrobić przypięty temat w stylu "Zanim zadasz pytanie koniecznie to przeczytaj" czy coś w tym stylu. Co Wy na to?
Cześć
Dzięki rebahas za sugestię, ale już przeglądałem i niestety nie znalazłem aktualnych satysfakcjonujących mnie odpowiedzi skrojonych pod moją strategię, stąd postanowiłem stworzyć nowy temat.
Większość ludzi tutaj używa Interactive Brokers lub ich europejskiej wersji, czyli Lynx Brokers. To firma amerykańska, ale IB dla europejczyków jest zarejestrowana w UK. Prowizje są niższe niż u konkurencji, dostęp do wielu rynków zagranicznych. Minusem dla mniejszych kont na pewno jest opłata 10$ za miesiąc, ale ta opłata nie jest pobierana jeśli wyrobisz te 10$ (lub więcej) w prowizjach. Również jeśli wyrobisz w prowizjach np. 5$ to pobiorą Ci jako opłatę tylko brakujące 5$. Ja korzystam z IB i póki co jestem zadowolony.
Powodzenia.
Dzięki wielkie LukaszB za odpowiedź i sugestie :) A jeszcze pozwolę sobie dopytać jak wygląda kwestia minimalnego depozytu w IB i ewentualnych opłat za przelewy i przewalutowania? Support rozumiem tylko angielski?
Depozyt do IB darmowy w PLN na Polskie konto. Wyplata w dowolnej walucie na dowolne konto swiata (na twoje nazwisko) raz w miesiacu darmowa.
Przewalutowanie po kursie miedzybankowym ze spreadem liczonym w 4 miejsca po przecinku. Za kazda transakcje FX stala oplata 2$. Zakup akcji/ETF w zaleznosci od rynku. W USA 0.35$ od transakcji, na rynkach Azjatyckich i Europejskich ok 2$ od transakcji.
I tez jak najbardziej polecam ETF. Malo kto wygrywa z rynkiem dlugoterminowo, choc oczywiscie kazdemu trafiaja sie szczesliwe strzaly (i dla rownowagi w naturze takze totalne wtopy ;-) ).
Przewalutowanie po kursie miedzybankowym ze spreadem liczonym w 4 miejsca po przecinku. Za kazda transakcje FX stala oplata 2$. Zakup akcji/ETF w zaleznosci od rynku. W USA 0.35$ od transakcji, na rynkach Azjatyckich i Europejskich ok 2$ od transakcji.
I tez jak najbardziej polecam ETF. Malo kto wygrywa z rynkiem dlugoterminowo, choc oczywiscie kazdemu trafiaja sie szczesliwe strzaly (i dla rownowagi w naturze takze totalne wtopy ;-) ).
rebahas pisze: ↑06 maja 2020, 13:09Cześć
Potwierdzam, już zaczyna być to nudne, same pytania typu jaki broker itd.
Ludzie są tak leniwy, że trzeba na tacy podać i oni są najważniejsi po żądają pytanie i czekają a czemu nie zaczną od czytania? Teraz wszyscy walą oknami i drzwiami na giełdę.
rebahas pisze: ↑06 maja 2020, 13:09Cześć
Sama idea jest ok i pomysł na temat z FAQ ma ręce i nogi, ale jeśli ktoś, tak jak nasz nowy kolega Nash, ma konkretniejsze pytania i chciałby poznać opinie innych, to ja nie widzę w tym nic złego. W końcu od tego też jest forum. Jeśli kogoś irytują takie zapytania wystarczy ignorować te tematy.
//
Co do wątku, jeśli masz horyzont, jak to nazwałeś, "na całe życie" i kładziesz nacisk na bezpieczeństwo środków, to sugeruję wybrać brokera z renomą i sprawdzoną marką. Ja mam IB i jestem zadowolony.
zatem przy takiej kwocie odradzałbym Interactive Brokers ponieważ... nie zrobisz takiego obrotu by nie płacić 10$ a kwota 10$ miesięcznie to bardzo duży % twoich POTENCJALNYCH zarobków. Poza tym sa jeszcze jakieś inne obostrzenia których nie za bardzo rozumiem. Bodaj musisz mieć 2000$ na koncie inaczej płacisz dodatkowe 20$ ?
I teraz pytanie.. jeśli nie IB to co?
Dlatego ja (uwaga słowo klucz) spróbowałem założyć taki wątek zbiorczy w którym jeśli WY (w domyśle użytkownicy konkretnych platform/klienci brokerów) byście pomogli to mógłby robić za właśnie taki FAQ temat w którym były by wszystkie potrzebne informacje (mam nadzieje uzupełniane przez was/mnie na bieżąco) aby nowa osoba mogła podliczyć który broker najbardziej sie sprawdzi:
viewtopic.php?f=18&t=478
Wracając ...
Degiro jest dobre do akcji UE (zakładam ze odejdzie koszt przewalutowania na eur) a i prowizje US nie są drogie.
Z informacji które obecnie posiadam LYNKS nie będzie złą opcją jesli uzbierasz do 10k zł.
Jednak jeśli jesteś nowy (tak jak i ja) polecałbym najpierw konto w Polskim banku (ING, BOŚ mBank) i grę na GPW na mniejszych nominałach jako trening przed akcjami zagranicznymi bo na tych są większe marże co wymusza granie większą gotówką a zatem tez z mniejszą elastycznością i mniejszą "zabawą". Nie jesteś bogaczem więc zawsze patrz na MINIMALNĄ marże od zakupu.
Ja proponuje, by wszystkie posty "Jakiego brokera wybrać ?" przenieść do oddzielnego działu. Wszystkie nowo zarejestrowane osoby mogłyby przez pierwsze dwa tygodnie pisać tylko w tym jednym dziale. Te forum zamienia się powoli w forum z powtarzanymi co chwila banalnymi pytaniami początkujących, którzy nie chcą najpierw przeczytać wątków które odpowiadają na ich pytania.
Besso pisze: ↑06 maja 2020, 18:16Sama idea jest ok i pomysł na temat z FAQ ma ręce i nogi, ale jeśli ktoś, tak jak nasz nowy kolega Nash, ma konkretniejsze pytania i chciałby poznać opinie innych, to ja nie widzę w tym nic złego. W końcu od tego też jest forum. Jeśli kogoś irytują takie zapytania wystarczy ignorować te tematy.
No popatrz na ostatni czas ile się tego typu pytań pojawiło w zasadzie takich samych albo bardzo podobnych. Wątek o IB ma ponad 30 stron i według mnie ewentualnie tam można zadać pytanie jak czegoś nie ma. Każdy broker polecany/omawiany przez ludzi z forum ma swój wątek i nie są to dwa zdania. Do tego na stronie Tomka jest opis większości brokerów dobrych na początek i nie tylko, dlatego uważam, że tego typu wątki nie mają naprawdę sensu, bo się wszystko rozjeżdża - takie moje 3 gr.
Nie miałem na myśli aby tworzyć jakiegoś FAQ tylko bardziej napisać krótkie info, że jak ktoś szuka brokera na początek to niech przeczyta artykuły Tomka i potem ewentualnie pyta już w wątkach poszczególnych brokerów.
Zaraz trochę to uporządkuję, a temat zamykam.