Questrade - kanadyjski broker z dostępem do ETF w U.S.

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
dziadol

Questrade - kanadyjski broker z dostępem do ETF w U.S.

Post autor: dziadol » 25 mar 2020, 08:47

Co sądzicie o brokerze Questrade? Ktoś korzystał?

To broker Kanadyjski, daje ekspozycję na rynki amerykańskie (można mieć konto w USD i w CAD). Cieszy się sporą popularnością w Kanadzie.
Ciekawe jest to, że dopuszcza darmowe transfery EFT - czy da się to jakoś wykorzystać, żeby zoptymalizować koszty wypłacanych pieniędzy? Nie do końca rozumiem czym EFT jest a czym nie jest, czy to znaczy, że będę mógł przelać kasę np. do Transferwise albo nawet Paypal?

Choć niepokoi mnie zapis 'In order to send an EFT a void cheque from a bank account is required.'

Niestety druga opcja to 'standardowy' przelew 40$

Prowizje za aktywa tutaj:
https://www.questrade.com/pricing/self- ... plans-fees

Koszty przelewów tutaj:
https://www.questrade.com/pricing/self- ... nistrative

Zastanawiam się jeszcze nad opodatkowaniem dywidend, Polska i Kanada mają podpisaną ustawę o podwójnym opodatkowaniu, pytanie jaki jest odpowiednik formularza W-8BEN, z tego co przeglądałem w ustawie byłoby to podobnie jak w USA - 15% podatku w Kanadzie + 4% w Polsce (choć w samej Kanadzie jest to 25%).

Zachęcam do dyskusji, czy jest to alternatywa na tańszy dostęp do amerykańskich giełd?

mlubinski
Forumowy wyga

Re: Questrade - kanadyjski broker z dostępem do ETF w U.S.

Post autor: mlubinski » 25 mar 2020, 09:03

weź zrób coś pożytecznego i po prostu się dowiedz (poprzez kontakt bezpośredni z tym brokerem) i wtedy mając odpowiedzi ze źródła dotyczące procedur dla obywateli EU, wtedy się podziel na forum.

dziadol

Post autor: dziadol » 25 mar 2020, 09:07

Oczywiście, że to zrobiłem już wcześniej, czekam na odpowiedzi. Może już któryś z forumowiczów przeszedł tę ścieżkę wcześniej.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 25 mar 2020, 09:56

Sam ja przejdź dla własnego doświadczenia.

rebahas
Stały bywalec

Post autor: rebahas » 25 mar 2020, 10:00

Widzę że miotasz się z tym brokerami. Zamiast szukać i wynajdywać koło na nowo napisz tutaj dokładnie na czym Ci zależy i myślę że na pewno uzyskasz odpowiedź.

dziadol

Post autor: dziadol » 25 mar 2020, 10:09

rebahas pisze:
25 mar 2020, 10:00
Widzę że miotasz się z tym brokerami. Zamiast szukać i wynajdywać koło na nowo napisz tutaj dokładnie na czym Ci zależy i myślę że na pewno uzyskasz odpowiedź.

To prawda, ciągle nie mogę znaleźć odpowiedniego dla siebie brokera. Szukam taniego i bezpiecznego brokera, który da mi ekspozycje na amerykańskie ETF, do wszystkiego innego mam już brokera Lynx. Zatem co proponujesz?

rebahas
Stały bywalec

Post autor: rebahas » 25 mar 2020, 10:47

dziadol pisze:
25 mar 2020, 10:09
rebahas pisze:
25 mar 2020, 10:00

To prawda, ciągle nie mogę znaleźć odpowiedniego dla siebie brokera. Szukam taniego i bezpiecznego brokera, który da mi ekspozycje na amerykańskie ETF, do wszystkiego innego mam już brokera Lynx. Zatem co proponujesz?

Sogotrade - mam i używam, jest proste i na początek idealne. Masz na forum o nich cały wątek łącznie z reflinkami z którego jak się zarejestrujesz to jest tam jakiś bonus - już nie pamiętam jaki chyba ileś transakcji za free.

Tutaj też poczytaj
https://www.tradingforaliving.pl/jak-za ... a-granica/

miw83

Post autor: miw83 » 27 lip 2020, 17:23

I jak z tym QuestTrade, ktoś próbował czy w ogóle da radę tam założyć konto(bo to że tak napiszą w emailu jeszcze nic nie znaczy).

ODPOWIEDZ