XTB
XTB
Cześć,
zauważyłem ostatnio, że XTB również daje możliwości kupna i sprzedaży akcji..
Akcje GPW: 0,20 %, min. 2,99 PLN (bez New Connect)
Akcje zagraniczne EU: 0,12 %, min. 4,99 EUR
Akcje zagraniczne US: 0,12 %, min. 4.99 USD
jeśli chodzi o akcje GPW to praktycznie wychodzi lepiej niż 90% rodzimych domów maklerskich, nie wiem jak wypada porównianie prowizji na akcje zagraniczne.
Prosiłbym o komentarz i wasze zdanie odnośnie tej oferty
zauważyłem ostatnio, że XTB również daje możliwości kupna i sprzedaży akcji..
Akcje GPW: 0,20 %, min. 2,99 PLN (bez New Connect)
Akcje zagraniczne EU: 0,12 %, min. 4,99 EUR
Akcje zagraniczne US: 0,12 %, min. 4.99 USD
jeśli chodzi o akcje GPW to praktycznie wychodzi lepiej niż 90% rodzimych domów maklerskich, nie wiem jak wypada porównianie prowizji na akcje zagraniczne.
Prosiłbym o komentarz i wasze zdanie odnośnie tej oferty
Re: XTB
Market maker nie ma nic do do kupna/sprzedaży akcji, etf itp A jedynie cfd, Forex itp
Do częstego kupowania /sprzedawania itp się nie nadaje bo prowizję są wysokie (wcześniej było 5usd obecnie jest 10usd)
Co do giełdy Polskiej nie wiem, co do zagranicznej na poczatek/przejściowo może być, szybka i wygodna opcja
Do częstego kupowania /sprzedawania itp się nie nadaje bo prowizję są wysokie (wcześniej było 5usd obecnie jest 10usd)
Co do giełdy Polskiej nie wiem, co do zagranicznej na poczatek/przejściowo może być, szybka i wygodna opcja
Właśnie kopara mi opadała.
Zapytałem sie XTB czemu nie mogę za pomocą ich wyszukiwarki znaleźć niektórych polskich spółek i dostałem taką oto odpowiedź:
Te spółki to między innymi:
gameops - średni obrót z 20 sesji: 946 904 (ok nowa bo ma miesiąc)
apsenergy - 134 586
atm grupa - 12 938 (bo akuratnie mają zastój w interesie i dobrych akcjonariuszy którzy trzymają akcje przy dupie)
dla mnie to jednak niedopuszczalne by polski broker nie miał wszystkich polskich akcji
Zapytałem sie XTB czemu nie mogę za pomocą ich wyszukiwarki znaleźć niektórych polskich spółek i dostałem taką oto odpowiedź:
Niestety,
nie wszystkie akcje są u nas dostępne. Zależy to przede wszystkim od dostępnego wolumenu i płynności na danych spółkach. Jeśli w wyszukiwarce nie pokazuje wybranych akcji, to znaczy, że ich po prostu nie ma.
Te spółki to między innymi:
gameops - średni obrót z 20 sesji: 946 904 (ok nowa bo ma miesiąc)
apsenergy - 134 586
atm grupa - 12 938 (bo akuratnie mają zastój w interesie i dobrych akcjonariuszy którzy trzymają akcje przy dupie)
dla mnie to jednak niedopuszczalne by polski broker nie miał wszystkich polskich akcji
Tam są selektywnie spółki pododawane - nawet nie wiem czym się kierowali podczas tej selekcji. Ale generalnie jakoś to działa - największa uperdliwość to niemożność składania zleceń oczekujących poza sesją.
Z zalet, to ukazane wszystkie nasze punkty wejścia na wykresach i w miarę to jakoś wszystko estetycznie wygląda (nie to co Degiro na przykład)