Fidelity Investments - broker z USA

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
_Deco_10

Fidelity Investments - broker z USA

Post autor: _Deco_10 » 18 wrz 2018, 20:56

Z racji tego, że DIF wychodzi bardzo drogo, chciałbym się gdzieś przenieść z myślą o ETF-each. Wiem, że jest Sogotrade ale coraz więcej użytkowników ma zastrzeżenia do tego brokera.
W amerykańskich recenzjach i wśród traderów bardzo dobre oceny zbiera Fidelity Investments, do tego opłata za transakcję niewiele wyższa niż w Sogo bo 4,95 USD. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym brokerem?

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Re: Fidelity Investments- broker z USA

Post autor: Tomek » 18 wrz 2018, 21:38

Na 90% Fidelity nie otwiera kont Polakom bez amerykańskiego SSN.

Co masz na myśli mówiąc, że coraz więcej użytkowników ma zastrzeżenia do SogoTrade?

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 18 wrz 2018, 21:51

To co wspomniał Tomek, więc nie założysz po następne, zobacz jakie są opłaty za np przelewy, od 50$ wzwyż. Niektórzy wymagają 20tyś $ pierwszej wpłaty dla obcokrajowca o czym też nie informują na stronach.
Też podlegasz pod prawo USA jakby co.
Większość wymaga SSN.

Tak więc jak się wszystko policzy to DIF nie wychodzi drogo tani też nie jest. No ale to zależy ile ma się kasy.

_Deco_10

Post autor: _Deco_10 » 18 wrz 2018, 23:15

Tomek pisze:Co masz na myśli mówiąc, że coraz więcej użytkowników ma zastrzeżenia do SogoTrade?
Czytałem kilka opisów np. https://www.brokerage-review.com/articl ... -scam.aspx
a także na amerykańskich forach niezbyt pochlebnie wypowiadali się użytkownicy o tej platformie, pisali o znikających pieniądzach oraz o znaczącym spadku jakości i kontaktu z Serwisem Klienta.
Wy nie macie żadnych zastrzeżeń czy problemów?

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Re: Fidelity Investments - broker z USA

Post autor: Tomek » 19 wrz 2018, 08:25

Znikające pieniądze brzmią jak kompletna bzdura i tak należy je traktować, dopóki SEC albo FBI nie oświadczą któregoś dnia, że uruchomili śledztwo w sprawie kradzieży :) Każdy amerykański broker podlega pod dokładnie te same przepisy, te same gwarancje i te same wymogi regulacyjne, więc tu naprawdę szkoda czasu, żeby szukać tego jednego jedynego i idealnego. Najważniejsza rzecz to użyteczność platformy i przyzwoite opłaty. Cała reszta wszędzie będzie taka sama.

Co do pogorszonego supportu natomiast, to nie mogę się wypowiedzieć, bo korzystałem z niego chyba tylko dwa razy w życiu i odpowiedzi dostałem tego samego dnia.

PS. Kliknąłem w tego linka z ciekawości. Ludzie, którzy dają Sogo jedną gwiazdkę, narzekają np. na to, że infolinia działa tylko w tygodniu i nie da się tam dodzwonić w weekend; że broker nie oferuje czeków i kart płatniczych; czy że nie da się tam założyć konta emerytalnego, czyli tzw. IRA.

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 19 wrz 2018, 09:19

Swego czasu, o Degiro też pisali źle a Ci co mają/mieli konta nie mieli problemów. Czytanie w Internecie wszystkiego i powielanie to już bezmyślność.

Thorwald
Stały bywalec

Post autor: Thorwald » 19 wrz 2018, 11:09

Witam
Czyli jak mam SSN, a nie jestem amerykańskim obywatelem i adres zamieszkania podam PL to nie będzie problemu ?
Czyli Fidelity Investements traktuje wszystkich swoich klientów jako podmioty podatkowe USA i w związku z tym nie ma powodu do informowania o czymkolwiek polskiego US ?

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 19 wrz 2018, 11:17

Oj leniwi ludzie są.

Podajesz czy jesteś rezydentem czy nie.

Poproszą Cię o wskazanie adresu w USA i Social Security Number
Nie wiem czy adres weryfikują czy nie.
Załączniki
Screen Shot 2018-09-19 at 11.16.39.png

ODPOWIEDZ