Wystawianie opcji PUT, wymagania margin
Wystawianie opcji PUT, wymagania margin
Hejka.
Wiecie może czy jak wystawia się opcje PUT, to mogą się w trakcie aktywności zmienić warunki margina (chodzi mi o depozyt zabezpieczający do tych pozycji)? Podczas wystawiania opcji jest informacja ile margina zostanie zajętego (chyba 20% ceny strike). Czy broker w trakcie dużej zmienności może zmienić zdanie i chcieć więcej niż te 20%? Trochę tych opcji mam powystawianych i niestety sumując wszystkie strajki wychodzi mi jakieś 150% obecnej wartości portfela i jak się domyślacie obecnie ta wartość rośnie dość mocno (większość to akcje + call-e do nich, mam jeszcze trochę gotówki). Nie specjalnie się boję tego, że nie uda mi się tych opcji rolować aż do wygaśnięcia, boje się za to margin calla i tego, że broker mi pozamyka pozycje. Konto zamierzam uzupełniać co miesiąc, ale nie wiem czy to wystarczy... Większość tych PUT-ów mam na tickerach, które już mam (powiedzmy, że to strangle + akcje). Korzystam z Interactive Brokers.
Konkretne wartości to:
Balances
Net Liquidation Value: 133,239
Buying Power: 266,626
Available Funds: 66,657
Margin Requirements
Initial Margin: 72,488
Maintenance Margin: 70,375
Long (Equity+Cash): 142.5K
Short (Short PUTs, Short CALLs): -9.284K
Z góry dzięki!
Wiecie może czy jak wystawia się opcje PUT, to mogą się w trakcie aktywności zmienić warunki margina (chodzi mi o depozyt zabezpieczający do tych pozycji)? Podczas wystawiania opcji jest informacja ile margina zostanie zajętego (chyba 20% ceny strike). Czy broker w trakcie dużej zmienności może zmienić zdanie i chcieć więcej niż te 20%? Trochę tych opcji mam powystawianych i niestety sumując wszystkie strajki wychodzi mi jakieś 150% obecnej wartości portfela i jak się domyślacie obecnie ta wartość rośnie dość mocno (większość to akcje + call-e do nich, mam jeszcze trochę gotówki). Nie specjalnie się boję tego, że nie uda mi się tych opcji rolować aż do wygaśnięcia, boje się za to margin calla i tego, że broker mi pozamyka pozycje. Konto zamierzam uzupełniać co miesiąc, ale nie wiem czy to wystarczy... Większość tych PUT-ów mam na tickerach, które już mam (powiedzmy, że to strangle + akcje). Korzystam z Interactive Brokers.
Konkretne wartości to:
Balances
Net Liquidation Value: 133,239
Buying Power: 266,626
Available Funds: 66,657
Margin Requirements
Initial Margin: 72,488
Maintenance Margin: 70,375
Long (Equity+Cash): 142.5K
Short (Short PUTs, Short CALLs): -9.284K
Z góry dzięki!
Re: Wystawianie opcji PUT, wymagania margin
Oczywiście, że się będzie zmieniać. Jeśli Twoje pozycje będą szły w Twoją stronę - margin będzie malał. Jeśli będą coraz bliżej ITM - będzie rósł. Swoją drogą, czy na pewno wiesz jakie ryzyko wiąże się z wystawianiem opcji, jeśli pytasz o tak fundamentalne rzeczy?
OK, jeśli jest tak, jak piszesz, to jutro o tej porze powinny się u mnie zmienić te wartości, które podałem (przynajmniej w minimalnym stopniu).
Nie wydaje mi się, że zapytałem o rzecz aż tak bardzo oczywistą. Ale mogę nie mieć racji... :)
Nie jestem pewny, że zrozumiałeś moje pytanie. Tak czy inaczej, dzięki! Może ktoś jeszcze odpowie.
Nie wydaje mi się, że zapytałem o rzecz aż tak bardzo oczywistą. Ale mogę nie mieć racji... :)
Nie jestem pewny, że zrozumiałeś moje pytanie. Tak czy inaczej, dzięki! Może ktoś jeszcze odpowie.
Znalazłem raport w IB pokazujący na dany dzień ile dana pozycja zajmuje margina. Ta wartość się zmienia, tak jak napisałeś. Dzięki.
Margin call dostaniesz według twoich wyliczeń w okolicach 70 NLV .
A na czym polega mechanizm RegT Margin?
https://www1.interactivebrokers.com/en/index.php?f=1232
Generalnie może osobie w instrukcji przeczytać, ale jakie są podstawy tego mechanizmu? Możecie to w jakiś prostych słowach wytłumaczyć?
https://www1.interactivebrokers.com/en/index.php?f=1232
Generalnie może osobie w instrukcji przeczytać, ale jakie są podstawy tego mechanizmu? Możecie to w jakiś prostych słowach wytłumaczyć?
Jednak miałem rację - nie zrozumiałeś mojego pytania. Nie pytałem o to, jak zmieni mi się NLV ze względu na te obrywające PUT-y, tylko Initial Margin i Maintenance Margin. Prawie się nie zmieniły, zmiany pewnie wynikają głównie z rollowania i kursów walut. Wiem, że muszę mieć NLV większe od Initial Margin i Maintenance Margin.
Źle powyżej napisałem. Nie mam pojęcia jak liczona jest wartość Maintenance Margin Requirement. Na pewno zmienia się to w czasie, w przypadku opcji zależy też od wartości tej opcji i dodatkowo jeszcze (co było moim pytaniem) broker może te reguły zmienić - dostałem komunikat, że z powodu wysokiem zmienności wkrótce będzie zmiana i spodziewana jest zmiana o 50%.
Poza tym w IB nie ma margin call, od razu zamykają pozycje, można sobie co najwyżej ustawić alert i obserwować kolor "poduszki". Zamykają pozycje jeśli Excess Liquidity (poduszka) spadnie do zera. Excess Liquidity jest wyliczane jako Equity with Loan Value minus Maintenance Margin Requirement.
Poza tym w IB nie ma margin call, od razu zamykają pozycje, można sobie co najwyżej ustawić alert i obserwować kolor "poduszki". Zamykają pozycje jeśli Excess Liquidity (poduszka) spadnie do zera. Excess Liquidity jest wyliczane jako Equity with Loan Value minus Maintenance Margin Requirement.