Hedging pod wyniki

Wszystko, co dotyczy szeroko rozumianych instrumentów pochodnych, zwłaszcza opcji, ETF, CFD i kontraktów terminowych.
Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Hedging pod wyniki

Post autor: Hubert » 05 lut 2019, 16:58

Witam
Chciałbym was zapytać jaką stosujecie strategi zabezpieczenia akcji przed wynikami ? Czy kupujecie puty in the money czy lekko out of the money ? Jak jest optymalnie ? Termin wygasania oczywiście 60 dni bo mam zaraz po wynikach sprzedać te puty jeżeli kurs nie znurkuje.

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga

Re: Hedging pod wyniki

Post autor: Hubert » 06 lut 2019, 17:38

No i przetestowałem puty na własnej skórze jednak strategia kupienia putów ITM ( delta około 0.5) wydaje się być lepszym rozwiązaniem.

https://www.tradingview.com/x/GYgC2nJu/

Jednak dużo zależy od taktyki jaką przyjmiemy na zagranie. Ja obstawiałam bardziej pozytywne wyniki licząc że kurs po nich wystrzeli i zabezpieczałem się na wypadek mega wtopy. Kupowałem tańsze puty żeby ich wartość drastycznie nie spadała jak kurs wystrzeli. Jednak to działa w drugą stronę i nie mogłem zrealizować zysku odpowiadającego stracie na akcjach ( delta 0.33 ). Musze przeanalizować wszystkie możliwe opcje ale nauka nie idzie w las :)
Jakby ktoś z was miał podobny dylemat i lepsze rozwiązanie niech pisze .

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Re: Hedging pod wyniki

Post autor: Tomek » 11 lut 2019, 07:17

U mnie to zależy od zmienności danej spółki, bo jak akcje są mocno zmienne i wyniki mogą posłać kurs o 15% w dół w ciągu jednego dnia, to kupuję sobie OTM z deltą w okolicach .30, jako takie zabezpieczenie przed najgorszym możliwym scenariuszem. No a jeśli spółka jest w miarę stabilna, to ATM, żeby wtedy sprzedać ewentualnie po obecnej cenie. Tu nie ma jednego poprawnego rozwiązania, bo to wszystko zależy od tego, czego się spodziewasz po kursie, czy raczej zjazdu o 2% czy o 20% :)

PS. Przy mniej zmiennych akcjach dobrym pomysłem jest też równoczesne wystawienie CALL-a lekko OTM, który może trochę zniwelować koszt zakupu PUT-a.

ODPOWIEDZ