Wystawianie opcji i short volatility

Wszystko, co dotyczy szeroko rozumianych instrumentów pochodnych, zwłaszcza opcji, ETF, CFD i kontraktów terminowych.
MarcinBB
Stały bywalec

Wystawianie opcji i short volatility

Post autor: MarcinBB » 07 sty 2018, 16:26

Tomek, skoro wystawiasz opcje PUT (a więc je sprzedajesz i za to otrzymujesz premie od kupujących) to w jak jest możliwe "Więc jakby kurs zaczął mocno spadać, to zrealizują się te PUT-y i akcje zostaną kupione z coraz niższą ceną."? Akcje byś kupił gdybyś kupił opcje PUT a Ty napisałeś o wystawianiu (czyli sprzedaży), to chyba ten co kupił te PUTy może je zrealizować na potrzeby zakupu akcji? A może ja czegoś nie rozumiem?

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Re: Rosja i kraje Emerging Markets

Post autor: Tomek » 07 sty 2018, 16:46

MarcinBB, to jest odwrotnie. Jeśli kupujesz PUT-a, to kupujesz sobie prawo do sprzedaży komuś Twoich akcji, natomiast jeśli wystawiasz PUT-a, to zobowiązujesz się do kupienia akcji od kogoś (od tego, kto kupił od Ciebie wystawionego PUT-a). Tak więc, jeśli wystawisz PUT-a na RSX z poziomem 20 USD, to dostaniesz za to od razu premię gotówkową i jednocześnie masz otwarte zobowiązanie, że jak kurs spadnie poniżej 20 USD, to będziesz musiał od kogoś kupić 100 jednostek RSX po cenie 20 USD.

Zerknij tutaj: https://www.tradingforaliving.pl/opcje- ... naked-put/

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 09 sty 2018, 21:30

Ja tylko dodam jedna kluczową sprawę :

Wystawiasz opcje = ryzyko nieograniczonej straty (chyba, że tam je spreadujesz wystawiasz A, kupujesz B - coś takiego)
Kupujesz opcje = ryzyko ograniczone do ceny zakupu, zysk = nieograniczony. Strata = do ceny zakupu opcji.

Ja mam na stałe zablokowane wystawianie opcji. Nigdy, never ever.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 09 sty 2018, 22:07

E, Greg, ale tutaj mówimy o wystawianiu opcji zabezpieczonych gotówką, czyli żeby rzeczywiście kupić akcje, tylko po niższej cenie. Ja też nigdy nie wystawiam gołych opcji do spekulacji, tylko spready, a gołe opcje to jedynie wtedy, gdy faktycznie chcę żeby były wykonane, żeby kupić jakieś aktywa.

MarcinBB
Stały bywalec

Post autor: MarcinBB » 10 sty 2018, 16:47

Tomek, dzięki za wytłumaczenie, źle rozumiałem funkcjonowanie PUTów (a jedynie kierunek poprawnie). Faktycznie, metoda czajenia się na (dobry naszym zdaniem) instrument wystawianiem PUTów jest ciekawa, aczkolwiek tak jak Greg napisał - ważne jest ryzyko więc o ile sprzedaż PUT na sensowny ETF jak RSX jest ok o tyle na konkretną spółkę już niesie ze sobą dużo większe ryzyko. Bo giełda nie spadnie do 0, pojedyncza spółka może.

W ogóle nie znałem pojęcia "covered CALL" - to też jest bardzo ciekawa strategia (sell), z jednej strony minimalizacja potencjalnych zysków, ale w sumie przecież niekoniecznie :-) Chyba idealna na zarabianie na boczniakach.

Pytanie do Was, czy gdy mam na rachunku kupione akcje i wystawię CALL to z automatu mi zablokuje pod to akcje, które mam? Gdy otwieram okno opcji to niczym się ono nie różni dla walorów które posiadam od tych, których nie posiadam. Dopytam zaraz też o to DIF.

Greg, tak wiem o ryzyku wystawiania opcji, też mam w DIF zablokowane. Przy okazji ostatnio dowiedziałem się, że blokują zakup opcji gdy cena strike jest oddalona więcej niż 50% od aktualnej ceny instrumentu. Chciałem dla fanu kupić niskie PUTy Tesli na 2019 rok i nie dało rady. Oficjalny powód blokady to "takie sa restrykcje naszego kontrahenta."

MarcinBB
Stały bywalec

Post autor: MarcinBB » 10 sty 2018, 17:50

dopytałem, w DIFF nie można sprzedawać żadnych opcji, nawet na walory które się ma w portfolio :/

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Re: Wystawianie opcji

Post autor: Tomek » 10 sty 2018, 19:05

Nie musisz nawet mieć akcji na rachunku, żeby wystawić CALL-a. Teoretycznie wystarczy, że masz odpowiednią ilość gotówki, aby te akcje kupić w dniu realizacji CALL-a, żeby móc je potem odsprzedać temu, kto kupił od Ciebie tego CALL-a. A w praktyce wystarczy, że masz tylko taką kwotę, która będzie potrzebna na ewentualne odkupienie wystawionego CALL-a przed czasem, żeby zamknąć transakcję i nie dopuścić do jego wykonania. To się wydarzy w przypadku gdybyś nie miał na rachunku potrzebnych akcji do wywiązania się z wystawionego CALL-a ani nie miałbyś wystarczających środków, żeby kupić 100 akcji (lub wielokrotność). Tak więc teoretycznie potrzebujesz jedynie jakiś ułamek kwoty całej transakcji jako zabezpieczenie. A w prawdziwym świecie tak naprawdę nie potrzebujesz żadnej kwoty, bo zabezpieczeniem są inne akcje czy papiery, które posiadasz na rachunku. Witaj w krainie derywatów :)

Covered CALL jest OK do grania na aktywach w trendach bocznych, ale jeszcze lepsze jest wystawienie nie tylko CALL-a na górze, ale też PUT-a na dole, żeby zgarnąć dwie premie. A jeszcze lepsze jest wystawienie Bear Call Spreada na górze i Bull Put Spreada na dole, żeby zgarnąć te dwie premie i żeby przy okazji zabezpieczyć się przed nielimitowanymi stratami. Taka strategia nazywa się Iron Condor, może ją kiedyś opiszę na blogu.

PS. Przeniosłem ten temat z wątku o Rosji i EM.

jumper

Post autor: jumper » 26 cze 2018, 23:57

Wystawiłem jakieś dwa tygodnie temu opcje PUT dla AT&T z ceną strike 32.50 (w tym czasie kurs wynosił 34.25) otrzymalem za to jakieś 25 USD od opcji (po odjęciu opłat),
niestety od tego czasu kurs spadł i dzisiaj zamknięcie pozycji wymagało 110 USD albo zakupienie AT&T z podobną strata (w najbliższy piątek).

Zrobiłem klasyczne rolowanie w czasie, wystawiłem nowe opcje PUT dla AT&T (na początek sierpnia) z ceną strike 31.50 i otrzymałem za to jakieś 108 USD od opcji (po odjęciu opłat).
Uzyskane środki przeznaczyłem na zamknięcie stratnej pozycji, a dodatkowo po zamknięciu pozostało mi jeszcze 10 USD od opcji.

Za miesiąc jeżeli cena AT&T będzie mniejsza niż cena strike (deep in-the-money) zrobię następnie rolowanie w czasie,
jeżeli cena AT&T będzie out-of-the-money to opcje wygasną i będe miał 35 USD od każdej opcji,
w przypadku in-the-money lub at-the-money to kupie te akcje po 31.50 USD (taniej o 1USD niż początkowy strike 32.50 USD).

Podsumowując:
Zamieniłem stratną (-85 USD) pozycje z ceną strike 32.50, na nową z niższą ceną strike 31.50 zarabiając dodatkowe 10 USD (razem 35 USD od opcji na czysto).
Dzięki Tomek za czytelne artykuły, które pozwoliły mi zrozumiec piękno działania opcji.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 27 cze 2018, 06:36

Do usług :) Tak właśnie powinno przebiegać klasyczne rolowanie w dół w przypadku, gdyby pierwsza transakcja poszła nie po naszej myśli. W ten sposób obniża się tzw. break-even-point. Zazwyczaj takie rolowanie da się robić kilka razy do spadków mniej więcej 15-20% na akcjach. Potem każde kolejne rolowanie nie pozwoli już co prawda wyjść netto na plus czy nawet na zero, ale pozwoli potężnie ograniczyć dalsze straty, więc zawsze to będzie lepsze rozwiązanie niż nie robienie niczego :)

piap
Stały bywalec

Post autor: piap » 28 cze 2018, 12:05

Tylko czy nie jest to jakas szczegolna sytuacja (pewnie zwiazana ze znaczacym wzrostem zmiennosci), poniewaz:

- za pierwszym razem opcja PUT była za 25$
- za drugim za 108$ - ponad 4 razy droższa !!! (czas do wygasniecia byl podobny, za drugim razem cena strike trochę byla blizej obecnej ceny)

chyba w normalnej sytuacji rolowania - opcja o podobnych parametrach (czas, odleglosc od biezacej ceny) byla by w podobnej cenie - pewnie troche drozsza ze wzgledu na wyzsze IV

ale raczej nie wyzsza niz 85$ ktore pozwolilyby wyjsc na zero.

A druga sprawa - jest jeszcze ryzyko tego, ze dniu wygasniecia cena moze byc np. 28 - i zakladajac ze chcemy miec te akcje w portfelu - to musimy je kupiac za 31,5 - czyli 3,5$ wyzej niz jest na rynku - czyli z miejsca jestesmy 350$ na minusie na naszych akcjach.

A w odwrotnym przypadku - gdyby nam zalezalo na kupnie tych akcji - a cena by jednak urosla - ok - mamy premie z opcji ale nie mamy akcji, ktore ladnie zaczely odbijac :/

Ogolnie skomplikowana sprawa - dużo zmiennych/scenariuszy...

jumper

Post autor: jumper » 28 cze 2018, 13:08

Pierwsze PUT z ceną strike 32.50 USB to była dolna odnoga strategii Condor (short strangle) górna odnogą było wystawienie CALL z ceną strike 34.50 USD.
No nie był czysty Condor, bo posiadam zapas gotówki na zakup akcji AT&T oraz jednocześnie posiadam same akcje AT&T i wydawało mi się, że nie potrzeba dodawać dodatkowych zabezpieczeń.
Liczyłem, że w ciągu dwóch tygodni cena troche spadnie - maksymalnie o jakieś 1.0-1.5 USD i wystawiłem Married PUT oraz Covered CALL
Sam Covered CALL został zamknięty z drobnym zyskiem (jeszcze przed wygaśnięciem), natomiast Married PUT zmierzał do większej straty, dlatego zdecydowałem się na jej ograniczenie.

piap
Stały bywalec

Post autor: piap » 29 cze 2018, 14:12

Pytanie do Tomka,

W jakim stopniu przy wystawianiu opcji bierzesz pod uwage IV?

Czy raczej wazniejsze sa Twoje inne zalozenia - np:
- w przykladzie z Applem - wystawiales spreada - przy zalozeniu ze raczej po zlych info powinien odbic
- w przykladzie z Citi - wystawiales iron condor - przy zalozeniu ze utrzyma sie trend boczny

A jesli bierzesz pod uwage to jak na to patrzysz:
- no bo wiadomo ze rozne aktywa maja różna naturalna zmiennosc
- odnosisz sie np. do poziomu VIX-a
- masz jakis z góry założony poziom powyżej którego jest dla Ciebie ok
- sa moze gdzies wykresy historycznych poziomow IV dla roznych akcji/surowcow (poziom IVR wiem ze podają na platformie TastyWorks)

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 30 cze 2018, 08:30

Piap, oczywiście, że patrzę na IV. To jest absolutna podstawa przy wystawianiu i kupowaniu opcji, bo często IV odpowiada nawet za 50% wartości opcji i potężnie wpływa na ich cenę.

Przy wąskich spreadach vertical nie ma to aż tak dużego znaczenia, bo one często sa niemalże vega neutral.

W IB można sprawdzić historyczne IV dla każdego instrumentu, na który sa derywaty. Trzeba kupować opcje w dolnych zakresach IV, a wystawiać w górnych. Dla każdego instrumentu to są inne wartości.

Nie mogę teraz pokazać jak to wyglada, bo jestem wyjechany i nie mam laptopa.

VIX to pic na wodę, w ogóle na to nie patrzę.

piap
Stały bywalec

Post autor: piap » 30 cze 2018, 10:19

Znalazłem - w IB -> New Window > Volatility Lab

IV dla różnych okresów
aa.jpg
historyczne IV
bb.jpg
porównanie z sektorem
cc.jpg

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Kontakt:

Post autor: Tomek » 30 cze 2018, 11:30

O to chodziło. Na historycznym IV zmień sobie tylko time period z dwóch miesięcy na dwa lata. Wtedy często można dostrzec pewnien schemat i powtarzalność zakresów, która zazwyczaj wyglada jak wykres EKG i da sie na tym handlować.

Jeśli IV jakichś akcji zazwyczaj porusza się w okolicach 20%, a dzisiaj znajduje się na poziomie 27%, to przy spadku IV do standardowych poziomów cena danych opcji spadnie o 7 x vega. Dlatego wtedy warto wystawiać opcje. A jak kupujesz przy dolnym zakresie, to w ten sposób można wyliczyć o ile wzrośnie wartość opcji, jeśli IV wzrośnie o dany zakres. To zawsze będzie wzór: procentowy_wzrost_IV razy vega_opcji.

ODPOWIEDZ