Wystawianie opcji i short volatility
Re: Wystawianie opcji i short volatility
Kupiony PUT 20 ciągle powinien być na platformie i powinieneś go wykonać, żeby sprzedać akcje po 20 USD, a nie na rynku po cenie spot 17 USD. Teraz to już za późno, ale zawsze możesz jeszcze odsprzedać tego PUT-a z zyskiem, który zniweluje stratę na akcjach w zakresie 20-17 USD.
Ok, teraz wszystko jasne. Opcję put 20 sprzedałem po 2,37 czyli skoro akcje poszły po 17,71 ergo zabezpieczenie weszło po cenie 20,08
Spread put miał 6 pkt czyli wynik dokładny to:
26-20,08-1,2 (credit)=4,72 na stracie
To moje "na oko" się machnęło o trochę:)
Oficjalny wynik tego rozbitego kondora (z uwzględnieniem kosztów prowizji brokera) wynosi minus 400% (w sensie 4x credit)
Spread put miał 6 pkt czyli wynik dokładny to:
26-20,08-1,2 (credit)=4,72 na stracie
To moje "na oko" się machnęło o trochę:)
Oficjalny wynik tego rozbitego kondora (z uwzględnieniem kosztów prowizji brokera) wynosi minus 400% (w sensie 4x credit)
Dziś tylko FB.
OK, to teraz już załapałem. Jednak tutaj matma Ci nie zadziała przy przy tak niskiej premii/tak szerokim spreadzie. Jeśli wystawiasz na granicy jeden sigma, to masz mniej więcej 70% szans na zysk i 30% na stratę. Jeśli masz premie 120 USD, to po stu takich kondorach będziesz miał oczekiwany zysk 120 x 70 = +8400 USD. Jednak strata wyjdzie większa, bo 472 x 30 = -14 160 USD. Coś tu się nie spięło. Nawet pomimo tego, że finalna oczekiwana strata w rzeczywistości powinna być mniejsza, bo w maksymalnym wymiarze nastąpi dopiero po przekroczeniu opcji zewnętrznych, ale i tak się to nie zepnie. Jakiś dziwny był ten kondor, nie da się ukryć :)
Waszym zdaniem jakie jest absolutne minimum kwoty w portfelu, przeznaczonej do gry na opcjach, by wciąż mieć spory bufor bezpieczeństwa w razie np. takich lądowań IC jak u kolegi wyżej?
Moim zdaniem optymalnie jest ryzykować w jednej takiej transakcji 1-2% całego kapitału, a średni zysk/ryzyko z typowego condora to kilkadziesiat-kilkaset dolarów, wiec 10k powinno wystarczyć. Z tym, ze to są strategie kredytowe, a nie debetowe, wiec tak naprawdę nie potrzebujesz fizycznej gotówki na rachunku, aby je zawierać. Wystarczy, ze będziesz miał na nim inne aktywa o wartości 10k.
Dzięki za odpowiedź Tomek!
No tak, ale wnioskuję, że lepiej jest mieć pokrycie w gotówce, żeby w przypadku straty nie dobierali się do moich np. akcji, których nie chce sprzedawać
Czy jak wystawiacie opcje na dane akcje, to macie pokrycie w tych akcjach, czy wystawiacie przeważnie nagie?
No tak, ale wnioskuję, że lepiej jest mieć pokrycie w gotówce, żeby w przypadku straty nie dobierali się do moich np. akcji, których nie chce sprzedawać
Czy jak wystawiacie opcje na dane akcje, to macie pokrycie w tych akcjach, czy wystawiacie przeważnie nagie?
Dziś AAPL i BABA.
Alibaba jutro przed otwarciem, wiec zostało 19 minut, żeby pod to zagrać. Ja od dwóch tygodni mam mega longa na BABĘ, wiec strangle już sobie odpuszczę :)
@cannarek
jeszcze a propos Twojego ostatniego kondora, to znalazłem "dwie szkoły" wyliczania ile powinien wynosić credit
pierwsza
credit = 1/3 szerokości strike'ów jednego lega
druga
credit = szerokości strike'ów jednego lega x prawdopodobieństwo ITM dwóch legów
wyniki wyjdą bardzo podobne, bo prawdopodobieństwo powinno oscylować w granicach 30%
jeszcze a propos Twojego ostatniego kondora, to znalazłem "dwie szkoły" wyliczania ile powinien wynosić credit
pierwsza
druga
wyniki wyjdą bardzo podobne, bo prawdopodobieństwo powinno oscylować w granicach 30%
@Tomek,
Tomku, takie pytanie o ilosc opcyjnych trejdow w ciagu roku.
na tasty np. mowia ze przecietnie taki trader z tej spolecznosci tasty robi ok. 2,3 trejdow dziennie. Do tego jeszcze przeważnie mówią że większość trejdów wykonują na ok. 50 najbardziej płynnych aktywach - takie podejście to chyba możliwe jest jak wykorzystuje się wiele różnych srategii plus do tego skalpuje się wokół posiadanych już pozycji intraday....ale to wtedy jest juz chyba taki trejding na siłe... oczywiście trzeba mieć dużo powtorzen zeby statystyka zaskoczyla ale bez przesady :)
jak Ty to widzisz u siebie ? pomijajac oczywiście wystawianie opcji żeby kupić akcje / covered calle itp.
chodzi mi o czyste spekulacje
w swoim podejściu opiasaleś że glownie wykorzystujesz strangle/straddle , IC/IB w zaleznosci o IV i aktywa
ile średnio wykonujesz trejdów na rok? ile z tego to earningsy?
szukasz czasami trejdów żeby pozostawać zaangażowany w strategie/rynek czy raczej spokojnie sobie czekasz/obserwujesz rynek i jeżeli pojawia się okazja to wtedy realizujesz założoną strategię - wiedząc że czy to w perspektywie kilku czy kilkunastu miesięcy statystyka zrobi swoje?
dzięki za wszelkie uwagi,
pozdrawiam,
Pawel
na tasty np. mowia ze przecietnie taki trader z tej spolecznosci tasty robi ok. 2,3 trejdow dziennie. Do tego jeszcze przeważnie mówią że większość trejdów wykonują na ok. 50 najbardziej płynnych aktywach - takie podejście to chyba możliwe jest jak wykorzystuje się wiele różnych srategii plus do tego skalpuje się wokół posiadanych już pozycji intraday....ale to wtedy jest juz chyba taki trejding na siłe... oczywiście trzeba mieć dużo powtorzen zeby statystyka zaskoczyla ale bez przesady :)
jak Ty to widzisz u siebie ? pomijajac oczywiście wystawianie opcji żeby kupić akcje / covered calle itp.
w swoim podejściu opiasaleś że glownie wykorzystujesz strangle/straddle , IC/IB w zaleznosci o IV i aktywa
szukasz czasami trejdów żeby pozostawać zaangażowany w strategie/rynek czy raczej spokojnie sobie czekasz/obserwujesz rynek i jeżeli pojawia się okazja to wtedy realizujesz założoną strategię - wiedząc że czy to w perspektywie kilku czy kilkunastu miesięcy statystyka zrobi swoje?
pozdrawiam,
Pawel
Dzięki, wielkie. Ja bazowałem na tym co wcześniej wyczytałem tutaj czyli "opcje kupowane jako hedge prawie na maksymalnym możliwym zakresie, na jakim jeszcze można coś dostać (optymalnie jeśli ich vega i theta jest przynajmniej o połowę mniejsza niż tych opcji wystawianych)" :)Besso pisze:@cannarek
pierwsza
druga
Te dwie szkoły, o których piszesz - można o nich gdzieś poczytać? Możesz podesłać jakiś link? Dzięki.
To dobre pytanie, też chciałem zapytać. Podpisuję się :)piap pisze:@Tomek,
pozdrawiam,
Pawel
BABA wygląda nieźle wolumenowo, obserwuję najbliższe tygodnie.Tomek pisze:Alibaba jutro przed otwarciem, wiec zostało 19 minut, żeby pod to zagrać. Ja od dwóch tygodni mam mega longa na BABĘ, wiec strangle już sobie odpuszczę :)
jasne, łap:cannarek pisze:Dzięki, wielkie. Ja bazowałem na tym co wcześniej wyczytałem tutaj czyli "opcje kupowane jako hedge prawie na maksymalnym możliwym zakresie, na jakim jeszcze można coś dostać (optymalnie jeśli ich vega i theta jest przynajmniej o połowę mniejsza niż tych opcji wystawianych)" :)Besso pisze:@cannarek
pierwsza
druga
Te dwie szkoły, o których piszesz - można o nich gdzieś poczytać? Możesz podesłać jakiś link? Dzięki.
https://www.tastytrade.com/tt/shows/opt ... 06-16-2016
https://www.youtube.com/watch?v=8fr_yswp5Ho